Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Co do pamięci OCZ 3200 EL Platinium. Na platformie Nforce2 najwięcej wyciśnięto z nich w testach 233 na 2,7 V. Kolesie nie mogli więcej bo im , Abit nie pozwolił :D . Ale generalnie wersje 256 MB średnio 225 na 2,6 V. Jak dla mnie spox. Co dziwniejsze ten sam typ , ale PC 3500 już tyle nie potrafi...

Cześć Hanu!

Potwierdzam fakt, że różne testy wykazują, iż pamiątki PCI 3200 lepiej się podkręcają od PC 3500 czy nawet PC 3700. Zasada ta dotyczy wielu róznych kości różnych producentów nie tylko wymienionych przez Ciebie OCZ. Mam skojarzenia z podkręcalnością T-bredów, czym wyżej tym podkręcalność spada. Nie wiem tego na pewno, ale zdaje się ze PC 3200 to po prostu bazwowe konstrukcje, a PC 3500 i PC 3700 to tylko ich modyfikacje. Wprawdzie wymagane osiągi zachowują, ale wiecej nie muszą, bo producent jak zwykle gwarantuje tylko nominalne osiągi, bo więcej nie musi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat
  Cytat

A co do pamięci na które poluję to są to: OCZ PC3200 EL Dual Channel Platinium CAS 2-2-3-5.

Czy "poluję" znaczy "czekam aż spadną z ciężarówki"? :wink:

Tomzet, chyba chcesz się narazić?? :lol:

Nie, po prostu czekam kiedy wreszcie Hanu będzie je miał, sprawdzi na co je stać i powie jak to robić. Ja niestety nie mam na tyle czasu ani umiejętności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Witam moi Asusowi Bracia!:)

Udalo mi sie zdiac radiator z NB co poszlo bezproblemowo - zrobilem to na cieplo (tak jak mi doradziliscie). Na tej gumie do zucia komp mi chodzil ale radiatorek parzyl (potem domontowalem wiatrak 40x40). Teraz posmarowalem NB nowa pasta (Arctic Ceramique) i zalozylem radiator Zalman ZM-NB32J, ktorego tez uzbroilem w wentyl. Jak juz przymierzalem sie do zalozenia tego Zalmana zwrocilem uwage ze szerokosc jego powierzchni stykowej jest MNIEJSZA nie dosc ze od calego NB (ten kwadracik:) ),to nawet od srednicy samego jego rdzenia (tego koleczka:) ). Zastanowilem sie czy aby dobrze robie ze go zakladam? Ale postanowilem sie przekonac. Jednak po ktoryms z rzedu meczeniu w 3DMark'u komp nie zwisl (nigdy mi nie zwisa.. :) ), ale na ekranie obraz sie skopal!!Jakies wielkie pixele, czarne plamy, wszystko skacze - jednym slowem KICHA! Pomyslalem ze moze to wina tego radiatora i "wycyckawszy" radiator oryginalny zalozylem go sprorotem (+ pasta AC oczywiscie). Niestety sytuacja sie powtorzyla!:( Po kilku testach w 3dMarku i po jakims czasie w jakiejs tam grze. Zaczalem zmieniac rozne ustawienia w biosie i mam pytania:

1. Co to jest i co powoduje zmiana VDDQ Voltage?

2. Czy oplaca sie (jakie korzysci) zmieniac AGP Frequency?

Zastanawiam sie tez czy czasem ten radiatorek nie siedzi za luzno na NB?W koncu wczesniej byl mocno przyklejony do chipsetu!Co o tym myslicie?

Zmienilem przed chwila stery od karty (GeForce 4 MX440 Ultra) i niby jest zupelnie dobrze, ale... testy w toku!

Jakie radiatory stosujecie na NB? Czy jakos je modyfikujecie? Czy macie jakas uleprzona technike zakladania?

Marcin

Witam !

W zasadzie nikt na ten temat nie odpowiedział a ja właściwie mam ten sam problem z ZM-NB47J. Co sądzicie o zaminie radiatora na NB i czy warto? Czy może lepszym rozwiązaniem pozostawinie oryginalnego radiatorka z podmianką pasty termoprzewodzącej. Hanu a ty jak masz u siebie? Bo zakładanie wentyla na pasywne chłodzenie nie wydaje mi się za szczęśliwe osobiście lubię tylko szum oceanu :wink:

PS. Wielkie dziękie wszystkim za konstruktywne odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A za co ma mi się narazić :lol: Owszem, byłoby miło "gdyby spadły z ciężarówki", ale nie spadną i niestety część pensji poleci na pamiątki. Widzę, że tu wszyscy czekają, aż Hanu kupi, sprawdzi i jak będzie lipa to wkopie się tylko on. Nie, nie chłopy. Ja już dokładnie wszystko sprawdziłem i nie może być pomyłki. Osobiście liczę na FSB 230, synchro of koz, na 2-2-2-6 przy 2,7 V. Więcej nie sądzę, bo Asus to Asus i choćby miał skrzydła to nie poleci bez modów. A modować jednak nie będę, bo po prostu szkoda mi płyty, jak coś pójdzie nie tak. Obawiam się również czy wystarczy Vcore. Mamy na płycie tylko do 1,85 V, a może się zdarzyć ,że z tym FSB już procek nie pójdzie. Tak to dziwnie jest,że czasami wystarczy np. 1,7 V do pracy na FSB przypuśćmy 210, a już do 212 potrzebne będzie aż 1,8 V. Nic nie wiadomo.

Żałuję trochę,że Asus dość ostrożnie podchodzi w swych BIOSach do mocnego overclockingu. Przecież komponenty użyte do produkcji płyt, które jako jedyne ( no, Abit też ostatnio zaczął) są produkowane na 6-cio warstwowym laminacie, są najwyższej jakości i wiele potrafią wytrzymać. Niestety Asus woli zachowac pozycję Mercedesa - renoma,kapitalna jakość, moc, ale tylko lekko zaznaczony sportowy charakter. W przeciwieństwie do Abita, który niejako próbuje zyskać poprzez agresywne ustawianie BIOSów. Stąd też większość osób, któe chcą podkręcać wybierze Abita lub Epoxa. Ale to nie nasza bajka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Re Marcin:

Maxxx, na samym poczatku gdy kupilem ta plyte (jakos kwiecen 2003?) tez mialem taki problem "system fail memory test". Pewnego razu komp sie nie wlaczyl, uslyszalem ten wlasnie komunikat i mialem plytke do wymiany. Na 2gi dzien dostalem nowy egzemplarz i jak na razie nic takiego mnie nie spotkalo!

Marcin

Ale mi mimo tego komunikatu komp startuje... W biosie i windozie tez pokazuje prawidlowo liczbe ramu... Co z tym robic?? Plyta do wymiany:(?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Pietrek, nie wiem czemu u Ciebie tak spadły wyniki. U mnie wszystko gra jak dotychczas tzn. wzrostu wydajności nie zauważyłem. Może coś pokopałeś przy instalacji, nie odinstalowałeś starych itp. Użyj Driver Cleanera 2.5 przed instalacją nowych sterów.

Nie Hanu raczej nic nie spaprałem a Drive Cleanera zawsze używam przy zmianie sterów ale cosik mi się wydaje że moja winda ma już dosyć tego ciągłego instalowanie TEGO I TAMTEGO i chyba nadszedł czas postawić ją od nowa :P. Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jesli chodzi o pamieci, ktore polecalem to nikt nie kaze od razu podkrecac ich do 254! Chodzi przeciez o zapas mocy! Jesli chodzi o "musowe stanienie" DDR466 to nie bylbym taki pewien, bo przeciez wszyscy wiemy jak ceny oscyluja na rynku pamieci... (Sam w kwietniu tego roku kupilem komus kosc jakiejs Nanya DDR333 za 155zl a dzis kosztuje 220zl) A po drugie zadna mi to wielka inwestycja, bo cena jest przystepna. Dodatkowo powiem ze GeiL PC3700 466DDR Platinium Series, ktore mialem na mysli sa robione na kosciach 4-ro ns.

A tak z zupelnie innej beczki: po zainstalowaniu nowych sterow nVidii nie mam dzwieku na tylnych kolumnach. Skorzystalem z triku dot. Winamp'a opisanego tu na forum i jest ok. Jednak juz w filmach dziwku z tylu nie ma :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat
  Cytat

Czesc  

Jakis czas temu zlozylem sobie kompa i teraz mam problem. Sprzecik mam taki  

Asus A7N8X deluxe rev. 2,0, AMD Barton 2500+, 2*512 TwinMos DDR Dual DDR,  

Cooleer Zalaman Cnps 7000A, obodowa i zasilka chiefteca 360W, radeon9500pro i pasta srebrna ultra ocz II.  

Seria procka to:  

AXDA2500DKV4D Y881757260732  

AQHEA 0334SPMW 1999AMD  

Problem mam wlasnie z podkrecaniem. Wszystko chodzi stabilnie przy stawieniach 12,5*166. Problemy sie zaczynaja przy przestawieniu na fsb 200. Komp czasem wstanie, a czasem nie, a jak juz mu sie "uda" wstac to sie wiesza przy probie wlavczeniu jakiejs gry:( Probowalem z roznymi usawieniami mnoznika i nic, zwiekszenie napiecia vcore tez nie pomaga:(.  

Dostaje przy tym komunikat "system failed memory test", ale przecierz z ddr400 nie powinno byc problemu z fsb200. Co najciekawsze ostatnio dostalem ten komunikat przy ustawieniach standardowych:( Znacie jakis program ktory by przebadal te pamieci czy sa dobre, a moze to winna czegos innego? Czy moze ten procek to taka tragiczna seria ze nic nie pomoze?

Zanim cokolwiek doradzimy napisz czy to DDR 333 czy DDR 400 bo się nie doszukałem???
chyba chodzi ci o ten fragment..." ale przecierz z ddr400 nie powinno byc problemu z fsb200. "......
Rzeczywiście było w tekście.

Hanu sugeruje nienajlepsza współprace Waszych Twinmosów z naszą mobo, to bardzo niewykluczone, ale ja po swoich doswiadczeniach mam jeszcze inny pomysł na przyczynę waszych problemów.

Mianowicie u mnie taki efekt jak u Was dawało za ostre skrócenie timingów pamięci. 2,5-3-3-8 chula u mnie jak złoto i na Prime się ani nie ogląda, natomiast przestawienie na 2-3-3-8 skończyło się takim komunikatem jaki Wy mieliście, czyli nie przechodzeniem testu pamięci. Generalnie timingi ustawione pod FSB 166 mogą nie wyrabiać na FSB 200 i u mnie automat w BIOSIE zmieniał je na łagodniejsze (co nie znaczy, że najlepsze i stabilne) Być może jednak macie ustawione (tak jak ja teraz) reczne definiowanie timingów, wtedy są one ustawione na sztywno niezależnie od zmian FSB i mogą najzwyczajniej nie wyrabiać przy przejściu z 166 na 200. Nie gwarantuje, że to u Was pomoże, ale sprawdzić na pewno nie zaszkodzi. Po prostu spróbujcie złagodzić timingi przy czym właściwie na sam błąd miał u mnie znaczenie tylko CAS ktory proponuję zmienić o 0,5 w górę (np. z 2 na 2,5). Natomiast, żeby uzyskać dobre osiągi i stabilność zarazem (pod Prime95), być może bedziecie musieli pokombinować również z pozostałymi parametrami pamięci.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czołem chłopacy !

Sprawa dotyczy wspomnianego czujnika (podobno pod procesorem). Posiadam A7N8X-Deluxe (2.0) bios 1005, w biosie temp procka (Athlon XP 2800) 48 stopni (może być ?). Chciałem to sprawdzić programowo w Win XP, więc zainstalowałem sobie SpeedFan, czy cós w tym stylu. Generalnie temperatury mniej więcej te same jak w biosie, ale czujnik o którym mowa wyświetla mi 126 stopni celcjusza !!! Jakieś jajca, czy co ? Spotkaliście sie z czymś takim ? 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co wspomniał Wheelerfan jest również istotne. Bardzo często pamięci nie chcą działać na wartościach SPD. Paradoksalnie jak się ustawi identycznie, ale jako User Defined wszystko jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich Asusowców,

Hanu, w odpowiedzi na mój wątek na forum Podkręcanie ( http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=50029 ) odesłałeś mnie do tej dyskusji. Po przebiciu się przez te 45 stron 8O nasuwa mi się 5 rozwiązań:

1. kijowe TwinMosy Twistery (nie za bardzo w to wierzę)

2. kiepski Bios 1007 - ale tylko na tym z kolei procesor mi działa na 200 Mhz - może jeszcze w weekend spróbuję Uber1004

3. Vdd Mod - niestety nie odważę się na to

4. jednak zmiana płyty na rev.2.0 - to byłoby przykre :/

5. zdjęcie radiatora z NB i przesmarowanie "po swojemu", ewentualnie dodanie wiatraka

Na razie doszedłem do szyny 180 Mhz jako stabilnej - będę próbował jeszcze wyżej - zobaczymy jaka jest na razie granica.

Będę wdzięczny za podpowiedź , w którym punkcie najprawdopodobniej leży przyczyna.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz tak się składa,że miałem rev. 1.04. Do tego masz dość podobną do mnie konfigurację wyjściową. Musisz wiedzieć, że dla płyt o tym revisionie OFICJALNE wsparcie FSB 200 synchro Asus dał dopiero od BIOSu 1005. Ja zmieniłem płytę na rev. 2.0 gdy najnowszym BIOSem był własnie 1005. Z moich spostrzeżeń wynikło,że "stary " revision jest bardzo podatny na pamięci. Asus na swej stroniej podał nawet jakie pamięci TYLKO współpracują z tą płytą na FSB 200. Oprócz wszelakich odmian Corsairów, znalazły się wszystkie pamięci na kościach Winbond niezależnie od producenta, kilka typów na Samsungach itp. Na tym rev. nie potrafiłem wyjść poza stabilne ok. 210. A kostki miałem właśnie na Winbondach. Rev. 1.0x były bardzo kapryśne. Jedne chulały na 200 bez mrugnięcia inne za nic w świecie. Wynikało to z zastosowania pierwszego stepingu chipsetu nforce2 - A2/A3, który oficjalnie miał wspierać TYLKO pamieć na 200, ale nie działanie synchroniczne na 200. Dlatego wprowadzono chiset nforce2 400 Ultra - steping C1.

Jeśli miałbym obstawiać Twój problem stawiałbym na gryźienie się pamiątek z płytą. Niestety poza metodą sprawdzenia pamięci innego typu, ale PC 3200, nie sądzę by udało się dojść przyczyny. Kombinuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i niestety nawet Asus nie da ci gwarancji, że rev. 1.0x będzie poprawnie działał na FSB 200 synchro. BIOS może polepszyć sytuację, ale nie zmieni niestety właściwości fizycznych chipsetu :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do Hanu jak to zrobiles ze swoim procem, u mnie kreci sie max na okolo 2400 na 1.8, a 2300 na 1.65, co jest dziwne dla mnie, powyzej posty lub nie wstaje, podzespoly mam dobre, seria proca? AQXEA0330XPMW

JA to nie mam szczescia do rych glupich serii... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat
  Cytat
  Cytat

Czesc 

Cooleer Zalaman Cnps 7000A, obodowa i zasilka chiefteca 360W, radeon9500pro i pasta srebrna ultra ocz II. 

Seria procka to: 

AQHEA 0334SPMW 1999AMD 

Problem mam wlasnie z podkrecaniem. Wszystko chodzi stabilnie przy stawieniach 12,5*166. Problemy sie zaczynaja przy przestawieniu na fsb 200. Komp czasem wstanie, a czasem nie, a jak juz mu sie "uda" wstac to sie wiesza przy probie wlavczeniu jakiejs gry:( Probowalem z roznymi usawieniami mnoznika i nic, zwiekszenie napiecia vcore tez nie pomaga:(. 

Dostaje przy tym komunikat "system failed memory test", ale przecierz z ddr400 nie powinno byc problemu z fsb200. Co najciekawsze ostatnio dostalem ten komunikat przy ustawieniach standardowych:( Znacie jakis program ktory by przebadal te pamieci czy sa dobre, a moze to winna czegos innego? Czy moze ten procek to taka tragiczna seria ze nic nie pomoze?

Zanim cokolwiek doradzimy napisz czy to DDR 333 czy DDR 400 bo się nie doszukałem???
chyba chodzi ci o ten fragment..." ale przecierz z ddr400 nie powinno byc problemu z fsb200. "......

Hanu sugeruje nienajlepsza współprace Waszych Twinmosów z naszą mobo, to bardzo niewykluczone, ale ja po swoich doswiadczeniach mam jeszcze inny pomysł na przyczynę waszych problemów.

Mianowicie u mnie taki efekt jak u Was dawało za ostre skrócenie timingów pamięci. 2,5-3-3-8 chula u mnie jak złoto i na Prime się ani nie ogląda, natomiast przestawienie na 2-3-3-8 skończyło się takim komunikatem jaki Wy mieliście, czyli nie przechodzeniem testu pamięci. Generalnie timingi ustawione pod FSB 166 mogą nie wyrabiać na FSB 200 i u mnie automat w BIOSIE zmieniał je na łagodniejsze (co nie znaczy, że najlepsze i stabilne) Być może jednak macie ustawione (tak jak ja teraz) reczne definiowanie timingów, wtedy są one ustawione na sztywno niezależnie od zmian FSB i mogą najzwyczajniej nie wyrabiać przy przejściu z 166 na 200. Nie gwarantuje, że to u Was pomoże, ale sprawdzić na pewno nie zaszkodzi. Po prostu spróbujcie złagodzić timingi przy czym właściwie na sam błąd miał u mnie znaczenie tylko CAS ktory proponuję zmienić o 0,5 w górę (np. z 2 na 2,5). Natomiast, żeby uzyskać dobre osiągi i stabilność zarazem (pod Prime95), być może bedziecie musieli pokombinować również z pozostałymi parametrami pamięci.

Pozdrawiam

Taki motyw: Ja z qmplem kupilismy plyty takie same, takie same pamieci

2x[kingstony 400, cl3, 256]. U mnie i u niego srednio raz na 10 odpalen kompa jest wlasnie ten komunikat z pamieciami. U niego juz padla plyta i do tego jeszcze hadek [120gb maxtor sata], serwis mu wymienil, skonfigurowal bios i co? Dalej czasem jest ten sam komunikat o pamieciach. On nie ma nic podkreconego, wszystkie timingi sa defaultowe. Ja mam troche wykrecone pamieci i tez czasem mam ten komunikat. Jaka z tego nauka? ZADNA! Chyba ze tyle ze jednak asus nie lubi kingstona cl3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam to znowu ja i moje próby przejścia na FSB 200. Kolejny raz sie nie udało, jednak jest jeden + :) wreszcie moj O/C nie skonczył się resetowaniem biosu. Raz udało mi się włączyć na 190x12 (1,825V) ale potem już się nie chciał włączyć. Całkowicie stabilnie chodzi mi na 177x12.5 (1.7 V) tylko że w Windzie mam 52 C, więc narazie spuściłem na 170x12.5 i chodzi na 1.6V i w windzie mam < 50 C. Mam więc pytanie, macie może jeszcze jakieś pomysły, które pomogłby by mi przejśc na Fsb 200. Może inaczej pustawiac Timingi albo co :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat
  Cytat
  Cytat
  Cytat

Czesc 

Seria procka to: 

AQHEA 0334SPMW 1999AMD 

Pozdrawiam

Taki motyw: Ja z qmplem kupilismy plyty takie same, takie same pamieci

2x[kingstony 400, cl3, 256]. U mnie i u niego srednio raz na 10 odpalen kompa jest wlasnie ten komunikat z pamieciami. U niego juz padla plyta i do tego jeszcze hadek [120gb maxtor sata], serwis mu wymienil, skonfigurowal bios i co? Dalej czasem jest ten sam komunikat o pamieciach. On nie ma nic podkreconego, wszystkie timingi sa defaultowe. Ja mam troche wykrecone pamieci i tez czasem mam ten komunikat. Jaka z tego nauka? ZADNA! Chyba ze tyle ze jednak asus nie lubi kingstona cl3.

Już pisałem kiedyś o cl3 ......moja płytka nie lubi tego wogóle..nawet jak sysem jest na 100/100 i timmingi np 4-2-2-3!!! i wszystko łądnie a gry, testy itp zwisus-skisus........i to nie tylko na kingston'ach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie to fakt nasza mobo nie za bardzo lubi niektóre rodzaje ddrów

miałem ELIKSIRY 400 i za chiny ludowe nie chciało toto chodzić w dualu

facio ze sklepu wymienil mi na MDT i chodzi bez problemu nawet kreci proca na szynie do 220 mhz .. tylko wystarczy że zmienie timingi pamięci

na mniejsze niż sobie płyta ustawi i mam czarny ekran nic nie pomaga tylko restart biosu ...

nara..pa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korzystając z wolnego czasu zainstalowałem i odpaliłem 3dMarka03. Trzy razy próbowałem i trzy razy pod koniec zapodaje taki tekst: "FMOD error in FSOUND_SetPaused:Not enough memory". Może ktoś podpowie w czym problem? 3dMarka01 przechodzi bez problemów (17300).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...