AndyN Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Normalnie w czepku urodzony :) . Jak sobie przypomne moje ostatnie boje z kompem, to z tym Raptorem jeszcze nie jest tak źle. 8) Heh, avatar sobie dodałem, ale piękniutki... A co się z kompem działo? Z płytą coś? U mnie na początku nie było różowo. A w miarę wymiany części na markowe i nowe (modernizację zaczynałem z poziomu PIII 800 i GF2GTS) powoli zaczynało działać Avatarek całkiem całkiem ... :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 14 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2003 Fajnie ze Ci dzial AndyN mam nadzieje ze to przejsciowe problemy u mnie, pobawie sie i mam nadzieje ze bedzie oki( powiedz jaka masz wercje biosu sata i na jakich sterach dziala). Napiszę dziś wieczorem albo jutro, nie mam teraz dostępu do mojego kompa Moja macierz SATA działa na: * WinXP Professional PL * Service Pack 1 * wszystkie update'y ściągnięte ze strony M$ * zainstalowany Silicon Image SATA Raid GUI * SATA RAID BIOS 4.1.50 * SATA RAID DRIVER 1.0.0.22 * MB BIOS 1006 (nie-Uber) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipek Opublikowano 15 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2003 wracajac do OCZ, producent na swojej stronie przy opisie ddr 3200 platinum edition (te za 1450pln) pisze cus takiego: n-Force 2 Chipset timings CL 2 2-3-5 Intel Chipset CL 2-2-3-5 ; Based on dual module load at 2.6 volts +/- 5% DIMM Voltage... link do strony czyli wynikaloby ze chodza na nforce 2 i cholera wie dlaczego ludzie maja problemy - lekko zamotany juz jestem z tym ramem. :evil: przylaczam sie do prosby do posiadaczy wyzej wymienionych OCZ (jezeli tacy sa :) ) o jakies komentarze. Za jakies dwa tyg. bede kupowal sprzet i sie do nich przymierzam, ale nie chce utopic (jak kazdy :D ). ciągnąc dalej to : 1) wersja platinum (mimo dobrych timmingów) nie jest rekomendowana do Asuska..a jest do innych płyt na nForce np.abit....(choć nie podają żadnych nowych modeli w opisie wiec może z asusem chodzi o rev1,4 a nie o 2,0) 2) dla wszystkich płyt na nforce zalecają pamięć EL (nie platinum tylko te z 2-3-3-6)? tyle że: (dla asuska)pc2700=166/166, pc3200 166/200(asynchro :( ) , pc3500? 166/217( :cry: ) i do wszystkiego dodano komentarz..coś w stylu:"na asusue nie udało sie odiągnąć stabilnego FSB wiekszego od 180 z powodu braku zmiany napiecia chipa? (nie nzanam ang) i dlatego powyższe ustawienia są zalecane..... :? sam nie wiem.....badziew mi poszedł na 200/200 a ocz'ki nie dadźą rady :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek11 Opublikowano 15 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2003 Normalnie w czepku urodzony :) . Jak sobie przypomne moje ostatnie boje z kompem, to z tym Raptorem jeszcze nie jest tak źle. 8) Heh, avatar sobie dodałem, ale piękniutki... A co się z kompem działo? Z płytą coś? U mnie na początku nie było różowo. A w miarę wymiany części na markowe i nowe (modernizację zaczynałem z poziomu PIII 800 i GF2GTS) powoli zaczynało działać Avatarek całkiem całkiem ... :D Oj działo sie działo :) Najpierw Gigabyte 7N400 Pro2, procek grzał sie do 67 po partyjce UT2003, cooler był całkiem całkiem, VCore 1,75 bez podkręcenia, zmniejszyć się nie dało. Teraz na A7N8X, temp 57 stopni po graniu w UT2003, więc sporo mniej, ale jeszcze przydało by się zbić. No i jajca z tym Raidem, ale generalnie powoli, powoli jest lepiej. Jeszcze jakiś Zalman na procka i będzie całkiem miło. Twój avatar także fajny, jakby znany, mam ich kilka na płytach CD :wink: Mój niewiele mówi, więc speszę wyjaśnić że to moja laska 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoGwAy Opublikowano 15 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2003 Udalo sie odpowiedz na problemy z SATA byla tak banalna ze az niemozliwa. Drv dostarczone na plycie nie sa kompatybilne z winxp. przy instalacji jezeli windows zapyta cie czy instalowac z dyskietki sterowniki SATA niepodpisane nalezy nacisnac NIE!!!!!. Windows istaluje sie na swoich drv SCSI. Po instalacji calego windowsa wszystki drv nforce SP1 itp dopiero wtedy mozna podmienic sterowniki do SATA. Mam nadzieje ze dalej bedzie oki bo narazie dziala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 15 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2003 wracajac do OCZ, producent na swojej stronie przy opisie ddr 3200 platinum edition (te za 1450pln) pisze cus takiego: n-Force 2 Chipset timings CL 2 2-3-5 Intel Chipset CL 2-2-3-5 ; Based on dual module load at 2.6 volts +/- 5% DIMM Voltage... link do strony czyli wynikaloby ze chodza na nforce 2 i cholera wie dlaczego ludzie maja problemy - lekko zamotany juz jestem z tym ramem. :evil: przylaczam sie do prosby do posiadaczy wyzej wymienionych OCZ (jezeli tacy sa :) ) o jakies komentarze. Za jakies dwa tyg. bede kupowal sprzet i sie do nich przymierzam, ale nie chce utopic (jak kazdy :D ). ciągnąc dalej to : 1) wersja platinum (mimo dobrych timmingów) nie jest rekomendowana do Asuska..a jest do innych płyt na nForce np.abit....(choć nie podają żadnych nowych modeli w opisie wiec może z asusem chodzi o rev1,4 a nie o 2,0) 2) dla wszystkich płyt na nforce zalecają pamięć EL (nie platinum tylko te z 2-3-3-6)? tyle że: (dla asuska)pc2700=166/166, pc3200 166/200(asynchro :( ) , pc3500? 166/217( :cry: ) i do wszystkiego dodano komentarz..coś w stylu:"na asusue nie udało sie odiągnąć stabilnego FSB wiekszego od 180 z powodu braku zmiany napiecia chipa? (nie nzanam ang) i dlatego powyższe ustawienia są zalecane..... :? sam nie wiem.....badziew mi poszedł na 200/200 a ocz'ki nie dadźą rady :?: Cześć! Kipek!! Miałeś rację!! :D Rzeczywiście na Biosie C 1004, można badziewy puścić na 200/200 moje bele SpecTec'i DDR 333 też to łyknęły i to rock stable pod Primem. I tak zamiast 12X182 i pamięci na 182 mam teraz 11X200 i pamięci na 200. Tj. wprawdzie tylko 14 Mhz zysku, ale z wyższym taktowaniem pamięci. Dla porządku informuję, że na 11X210 synchro pamiątki 210 płyta wstała i nawet przeszła testy w Aidzie, ale już w Sandrze dostałem BSODem w twarz. Wyżej nie próbowalem, bo po co?? Jak mnie przekonacie, że dla wspólnej sprawy warto to moge sprawdzić, na ile płyta jeszcze wstanie. Obecnie pracuję nad stabilnoscią w Prime95 ustawień 11X202. Będę chcial Was namówić do przetestowania ustawień, które u mnie odpaliły u Was, ale muszę je dokładnie spisać, bo różnica jednej pozycji może dać porażkę zamiast sukcesu. Na marginesie chcialem Was zapytać o wyniki Waszych pamiątek. Czy uzyskane przez moje badziewiaki 2918(zapis)/1083(odczyt) w ostatniej wersji AIDY 32 to przyzwoite wyniki?? (Taktowanie 11 X 200 pamięci synchro też 200) I własciwie jakie są efekty przyspieszenia pamięci w dzialaniu kompa ?? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzet Opublikowano 15 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2003 MoGwAy, właśnie przeglądałem fora zagraniczne, i masa ludzi ma ten problem z jednym dyskiem (mam tylko jeden dysk w kompie, jest to właśnie SATA WD Raptor), to co opisywałem, po instalacji na czysto Win Xp, i doinstaloweniu sterów Raid'a w windozie, bootowanie systemu, staje w miejscu. Przychodzi mi do głowy jedna rzecz, współpraca jednego dysku w Raid'zie w Win XP jest niemożliwa, może potrzebna są dwa, jakaś macierz, czy cóś... :( A może takie rzeczy dzieją się w przypadku WD Raptor? U mnie na jednym Seagate Barracuda 80 GB SATA pod WinXP wszystko działało OK 8O Właśnie przesiadłem się na SATA (120GBSeagate Barracuda) i jednocześnie na WinXP. Mam również wpięty w kieszeni Maxtor 40GB ATA. Wszystko OK, żadnych problemów. Skończyły się również problemy z "Uruchom ponownie" oraz z FireWire. Chyba kupie drugą Barracude i zrobie RAID-a. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipek Opublikowano 16 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2003 Na marginesie chcialem Was zapytać o wyniki Waszych pamiątek. Czy uzyskane przez moje badziewiaki 2918(zapis)/1083(odczyt) w ostatniej wersji AIDY 32 to przyzwoite wyniki?? (Taktowanie 11 X 200 pamięci synchro też 200) I własciwie jakie są efekty przyspieszenia pamięci w dzialaniu kompa ?? Pozdrawiam Cieszę sie ze odpala :) ..ok 1) ważny jest tylko ten wynik 2918MB/s (u mnie2903). Przy 200/200 max to 3200Mb/s wymiany danych pomiędzy pamięcią poprzez chipa do procka i nazad..czyli morał taki że występuje nam strata niecałe 300 MB/s, która to jest spowodowana: a) ustawieniem SP na optimal (około 80-120Mb/s,) oraz B) timmingi (około 30-50mb).....awiec zakup kości za 1450 zł dodał by nam około max170 Mb/s (to moja kalkujacja)....cdn :!: :?: :!: cd...."..czy warto wydać 1450 zeta dla zaspokojenia ciekawośći. :?: ." wyniki 3dmark2001...(jeden procek w 3 konfiguracjach) 1) jako 2000+ (12,5x133=1667,5Mhz) 133/133 sandra=2050MB/s wynik= 11 137 ptk 2) jako 10x166=ok 1667Mhz ,166/166, sandra=2530Mb/s, wynik= 11 556ptk 3) jako 8x200=1600MHz,(70 MHZ mniej!!) 200/200, sandra=2903MB/s wynik 11 740 ptk...... Myślę ze na ocz'ach różnica była by trochę wieksza odpowiedź: 1450 zeta za dodatkowe 200-300 Ptk w 3dmarku 2001 to troche dużo....no ale zawsze OCZ w podpisie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipek Opublikowano 16 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2003 I tak zamiast 12X182 i pamięci na 182 mam teraz 11X200 i pamięci na 200. Tj. wprawdzie tylko 14 Mhz zysku, ale z wyższym taktowaniem pamięci.e tam 14.....18MHz Czy uzyskane przez moje badziewiaki 2918(zapis)/1083(odczyt) w ostatniej wersji AIDY 32 to przyzwoite wyniki??.... tak...jesli na 182 miałeś mniej.....a pewnie miałeś mniej bo przy FSB 182 max to 182 000 000x2x8(64bit)=2912Mb/s czyli w realu jakies 2780? :) napisz ile miałeś przy 182 pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 16 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2003 I tak zamiast 12X182 i pamięci na 182 mam teraz 11X200 i pamięci na 200. Tj. wprawdzie tylko 14 Mhz zysku, ale z wyższym taktowaniem pamięci.e tam 14.....18MHz Czy uzyskane przez moje badziewiaki 2918(zapis)/1083(odczyt) w ostatniej wersji AIDY 32 to przyzwoite wyniki??.... tak...jesli na 182 miałeś mniej.....a pewnie miałeś mniej bo przy FSB 182 max to 182 000 000x2x8(64bit)=2912Mb/s czyli w realu jakies 2780? :) napisz ile miałeś przy 182 pozdrawiam 14, 18 nie ważne. Po prawdzie to różnie to wychodzi zalezy gdzie odczytywać. Teoretycznie 11 X 200 to 2200, ale naprawdę jest to 11 X 200,41 =2204,51 i tyle pokazuje wtyczka WCPUID w Aida 32. Do 2205 zaokrągla 3D Mark. Na starcie kompa mam jednak 2200 i tyle też pokazuje się menu komputer/podsumowanie AIDA 32. Jak przestawiałem na 11 X 202 róznice były większe. Komp na starcie pokazywał 2222 Mhz AIDA (komputer) 2233 Mhz a Aida wtyczka VCPUID 2229 Mhz. I myslę, że ten ostatni pomiar jest najbliszy prawdzie bo uwzględnia czastotliwości FSB z dokładnością dwóch liczb po przecinku. Na 12 X 182 mialem na zapisie 2670 (+/- 15) na nieco krótszych timingach niż obecnie (było 2,5-3-3-9 teraz jest 2,5-4-4-11). I tu też są spore róznice między pomiarami, nawet przy uruchomoinych dokładnie tych samych aplikacjach. Przed chwilą ponownie sprawdziłem odczyt na 11X200 i mialem już 2965 Mb. Gwoli ścisłosci: ja mam ustawione w System Performance USER DEFINIED, bo przy Optimal ustawienia MEMORY FREQUENCY mialem jedynie auto i by SPD co w obu przypadkach dawalo tylko 166 Mhz. Przy System Performance USER DEFINIED, MEMORY FREQUENCY można ustawiać w proporcjach % do FSB proca i ja mam oczywista 100% w tej pozycji. Dalej pozostaje aktualne pytanie co daje w pracy komputera, większa przepustowość pamięci?? Szybciej uruchamiają się aplikacje?? Co do OCZ proponowanych przez Hanu, myślę Kipku, że liczy on ( i ja też) na wiecej niż stabilne ... X 200. Ja jednak obawiam się, że obecnie u mnie wąskim gardłem jest jednak proc, a nie pamięci bowiem nie udaje mi się w żadnym wariancie uzyskać stablilnych ustawień powyżej 2200 Mhz. A 10,5 X 210 może okazać się katastrofą, ze względu na ten feralny mnoznik. :? Pewnie zmiana chłodzenia dałaby pozytywne efekty w osiągch mojego proca. Co do pamięci to wydatek ponad 1400 PLN, żeby się o tym przekonać to dla mnie w tej chwili ponad granice zdrowego rozsądku. Wymiana pamiątek spadła u mnie w kolejce za wymianą grafy i wymianą chłodzenia, choć ciekaw jestem wyników tych osób co grafy i chłodzenia wymieniać nie muszą i mogą jednak liczyć na pozytywne efekty zmiany pamięci na fullwypasowe OCZ. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 16 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2003 Te pamiątki, o których mowa są mocno zbajerowane ale chyba nie warte swojej ceny wheelerfan i w dalszym cięgu podtrzymuję swoje zdanie że zakup grafy i lepszego chłodzenia to znacznie lepsza alternatywa :P Pozdwrawiam @ll Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copycd Opublikowano 16 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2003 hi, na wstepie sorry, bo dopiero jestem na 25str. topicu. Mam problem, wczoraj kupilem 512mb twinmosow 400 na M.tec'ach w jednej kosci. Ram bez problemu chodzi na cl2-5-3-3 jednak nie jestem pewien czy to od niego, ale po uruchomieniu kompa co kilkanascie minut mam reset ! (roznie od 15 min. do co 2h ) Proc to thorton chlodzony urielem (temp. soc 36 diode 30 na mbm nie wiem czy nie przeklamuje) zasilka chiefteca 360, napiecia sa ok. Nie pomaga przekladanie ramu do innych slotow, ustawianie slabszych timingow, puszczanie na 133,166 tez nic nie daje. MOze to cos z procem ?, ale na nie podkreconym jest tak samo, dalem nawet wieksze napiecia dla proca/ramu jednak to nie pomaga, co dziwne na starym ramie chodzi ok (1x256 twinmos 333 i 2x128 oem) nie ma resetow. Testowalem memtestem ale nie pokazal bledow, moze czyms innym go sprawdzic ? Nie dobieralem sie chlodzenia chipsetu, ale akurat w chieftecu, went. z boku obudowy wieje na niego wiec powinno byc ok. Bios uber 1007. Wydaje mi sie ze jezeli ram bylby walniety byly byto zwisy i blue screeny, a nie resety ? Chyba cos z mobo bo jak puscilem proca na fsb 200 to po godz tez sie resetnol (na starym ramie) Prosze o pomoc, bo nie wiem czy mam leciec z ramem do reklamacji. Dzieki wielkie z gory. POzdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipek Opublikowano 16 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2003 @wheelerfan myślisz że proc 2,2Ghz jest wąskim gardłem u Ciebie? ja co prawda mam słabszą karte i dlatego jestem pewien że to ona kisi bo w 3dmarku2k1 punkty rosną wraz czestotliwością proca dookoło 1,9-2 Ghz ...wynik dochodzi do 12 8xx i zmiana na 2,2 lub 2,4Ghz nic nie daje i wgrę wchodzi już tylko kręconko karty.... ps..Twojego radka nie można przerobić na 9700? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 16 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2003 @copycd na 99% wirusik :) :) :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copycd Opublikowano 16 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2003 @Pietrek - chyba nie przeczytales dokladnie mojego postu - wirusik raczej nie :D, mam nav 2004, pozatym na starym ramie i powrocie do ustaw. 133 dla ramu/proca jest ok (brak resetow). Czy powodow resetow szukac w ramie ? (nie mam ich gdzie sprawdzic) B. prosze o pomoc :( teraz np. proc na 166x10, 1.85v! dla pewnosci :D ram tez na 166 8, 3, 3, 2.5cl memtest nie wykazuje bledow, prime w tescie blend wywala po minucie blad, lookam napiecia w mbm click reset!! zmiana na 133, tez wywala blad w prime w blend, czekam na reset :( reset :D aha po pon. uruchomieniu winshita jest "system odzyskal sprawnosc po pow. bledze" juz pomalu trace nerwy :evil: czy to mozez byc cos z winshitem? (winxp sp1) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 16 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2003 Czesc! Mam kilka spraw, ktore leza mi na sercu: 1. Przy 10x200MHz komp mi chodzi, ale niestety roznie - czasem bez zarzutu osiagajac dobre wyniki, a czasem nie przechodzi 3dMarka 2001 SE lub wiesza sie w WinXP podczas bezczynnosci systemu! O co tu chodzi?! Np przy 10,5x195 total stable!! 2. W MBM podczas testu Prime95 pokazuja mi sie nastepujace wartosci: Case: 44 - Asus 2 (CUSL2) CPU Diode: 58 - CPU Diode CPU Socket: 47 - Asus 1 Vcore: 1,7 V (w Biosie ustawilem na 1,675) +3,3: 3,26 ~ 3,30 +5,00: 4,87 ~ 4,92 +12,00: 11,92 ~ 11,98 Czy napiecia sa w miare ok? Mam zasilacz Codrgrn 400W - moze lepiej go zmienic? Czy czujnik temperatury Case mam dobrze ustawiony? Stoi caly czas na 44 i rzadko sie zmienia. I wlasniciwie co to jest za temp.? NB? Gdzies czytalem ze to temp. plyty, a jesli tak to w ktorym miejscu?Bo temp. mobo to dla mnie bardzo ogolne pojecie. 3. Mam problem z karta sieciowa 3com'a - jak podepne do niej kabel to mam komunikat "Kabel sioeciowy jest odlaczony". Czy trzeba cos grzebac w ustawieniach (ktorych jest sporo)? Czy moze jakies inne drv? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 16 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2003 Czesc Bracia! Mam kilka spraw, ktore leza mi na sercu: 1. Przy 10x200MHz komp mi chodzi, ale niestety roznie - czasem bez zarzutu osiagajac dobre wyniki, a czasem nie przechodzi 3dMarka 2001 SE lub wiesza sie w WinXP podczas bezczynnosci systemu! O co tu chodzi?! Np przy 10,5x195 total stable!! 2. W MBM podczas testu Prime95 pokazuja mi sie nastepujace wartosci: Case: 44 - Asus 2 (CUSL2) CPU Diode: 58 - CPU Diode CPU Socket: 47 - Asus 1 Vcore: 1,7 V (w Biosie ustawilem na 1,675) +3,3: 3,26 ~ 3,30 +5,00: 4,87 ~ 4,92 +12,00: 11,92 ~ 11,98 Czy napiecia sa w miare ok? Mam taki sam zasilacz (chyba) jak ksiaze,ale moze lepiej go zmienic? Czy czujnik temperatury Case mam dobrze ustawiony? Stoi caly czas na 44 i rzadko sie zmienia. I wlasniciwie co to jest za temp.? NB? Gdzies czytalem ze to temp. plyty, a jesli tak to w ktorym miejscu?Bo temp. mobo to dla mnie bardzo ogolne pojecie. 3. Mam problem z karta sieciowa 3com'a - jak podepne do niej kabel to mam komunikat "Kabel sioeciowy jest odlaczony". Czy trzeba cos grzebac w ustawieniach (ktorych jest sporo)? Czy moze jakies inne drv? Cześć! Ja mam pomysł jedynie co do pkt. 1. proponuję, żebyś popracował nad timingami. Być może trzeba nieco z nich odpuścić. Tj. Raczej nie ruszaj CAS, a zmień ten parametr o najwyższej wartości ( nie pamiętam nazwy). N.p . Jesli masz w Biosie np. 2,5-3-3-7 to spróbuj zmienić na 2,5- 3-3-8 a może 9. Generalnie tu musisz próbować metodą prób i błędów. Jak wspomnialem rzadko udaje się przestawić pierwszy parametr. U mnie zmiana CAS z 2,5 na 2 daje błąd pamięci, natomiast zmiana na 3 daje totalną niestabilność z BSODami włącznie. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 16 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2003 @wheelerfan myślisz że proc 2,2Ghz jest wąskim gardłem u Ciebie? ja co prawda mam słabszą karte i dlatego jestem pewien że to ona kisi bo w 3dmarku2k1 punkty rosną wraz czestotliwością proca dookoło 1,9-2 Ghz ...wynik dochodzi do 12 8xx i zmiana na 2,2 lub 2,4Ghz nic nie daje i wgrę wchodzi już tylko kręconko karty.... ps..Twojego radka nie można przerobić na 9700? Cześć Kipek! Wyjaśniam dokladniej co miałem na myśli: Proc jest u mnie najprawdopodobniej wąskim gardłem w podkręcaniu w zespole proc - pamięci. Dokładniej to podejrzewam, że lepiej chłodzony dałby jeszcze ze 100 Mhz, może ciut więcej. Natomiast lepsze pamiatki obawiam się, że wiele w tej konfiguracji nie dadzą bo je niestabilność proca powali. A co do karty i jej podkręcania to inna para kaloszy. U mnie również gdzieś od 2100 MHz kolejne przyrostu wyników w 3D Marku są znikome. Sądzę po prostu, że jej możliwości się skończyły, jest już również stabilnie podkręcona Riva Tunerem. Czy można przerobić nie wiem. Sprzętowo się nie podejmuję, softowo można od Win 2000 a ja ciagle biegam na Win 98. Dodatkowy problem to fakt, że ona jest 64 Mb i po prostu dwóch kości RAM fizycznie w niej nie ma :( Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 16 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2003 Dzieki - poprubuje. Chyba jestem coraz blizszy decyzji o zmianie zasilacza! :) Tylko na jaki????? Chcialbym na maxa wydac ok. 350 zl. Rozpatruje: 1. Chieftec 360W PFC ATX 2. Chieftec 420W PFC ATX 3. HuntKey HK400-13BP 400W (szczegolnie mi sie podoba :) ) 4. Thermaltake PurePower 420W ATX Jaki proponujecie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 16 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2003 Aha i jeszcze jedno: jaka jest graniczna bezpieczna wartosc temp. CPU Diode? Podbilem napiecie na procq do 1,8V i teraz (podczas testu Prime95) mam 61 stopni :( Zmienilem czujnik temp. Case na Asus 2 i teraz mam 28 stopni - teraz jest dobrze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 16 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2003 A teraz zaproszenie do testów! Inspiratorem pomysłu jest Kipek, który namówił mnie, ja zaś postanowiłem namówić Was. Kto ma czas i ochotę, a miał problem w stabilnych ustawieniach FSB 200 (synchro z pamiatkami) proponuję co nastepuje: 1. Zmienić BIOS na C 1004 (Ci co mają dyski Sata 2 razy przemyslą sprawę, bowiem przedmiotem poprawek BIOSów jest głównie współpraca naszej mobo z dyskami SATA poprzez RAID) 2. Ustawić na poczatek nastepujące ustawienia w zakładce ADVANCED CHIPSET FEATURES: a) CPU ext. Freq. -200 (później spróbujecie wiecej) B) CPU freq. mut. set. - MENU c) CPU freq. mut. - 11,0 (Ci co mogą później zmienią na więcej) d) System perf. - USER DEFINIED e) Memory freq. - 100% f) Resulting freq. - 200 Mhz (parametr zablokowany ustawia się automatycznie) g) Memory timings - no i tu może być problem, bo ten parametr trzeba dostosowac samemu meodą prób i błędów. Dla przykładu moje badziewiarskie pamiątki mają default (dla 166 Mhz) 2,5-3-3-7 Dla pelnej stabilności pod Primem musiałem je zmienić na 2,5-4-4-11, ale teraz jest rock stable. Nasze wspólne doświadczenia wskazują, że ustawienie pierwszego parametru na 3 jest błędem, Problemy zgłaszali również Ci którzy mają pamiątki z defaultowym CL 3. Aha, posiadaczom DDR 400 proponuję po za CAS, próbowac zmiany tylko ostatniego parametru, moje doświadczenia wykazują, że czasem to wystarczy. Posiadacze DDR 333 prawdopodobnie bedą zmuszeni zmienić wszystkie timingi, no może z wyjątkiem CAS (jeżli jest równe 2 lub 2,5). h) CPU Vcore - MENU i) CPU Vcore - 1,85 V (zależy od proca, ja dałem max. ale można a może nawet należy próbować osiągnąć stabilność na niższym vcore) j) Graph Aperture - 64 MB (wyczytałem, że to jest ilość RAMu jaką grafa pobierze do teksturowania z RAMu kompa, jak jej własnej zabraknie, wczesniej myślałem, że to wskazanie posiadanej pamięci RAM) proponuję zostawić co macie w defaulcie. k) AGP freq. - AUTO l) System Bios Cacheable - DISABLED ł) Video RAM Cacheable - DISABLED m) DDR set. volt - 2,8 V - ( ja dałem na max, ale być może niepotrzebnie??) n) AGP VPDQ Volt - 1,7V - (j.w) o) AGP 8X Support - ENABLED (to oczywiscie zależy od tego czy Wasza karta obsługuje AGP X8) p) AGP Fast Write Capability - ENABLED (tak mam, a co daje zmiana tego parametru nie wiem,. dla naszego testu chyba nic) A żeby dopełnić całości uzupelniam informację, r) na zakładce ADVANCED BIOS FEATURES w pozycji SPEECH POST mam zmienione na DISABLED Pozostałych ustawień BIOSU nie ruszałem. Tych co twierdzą, że niektóre parametry można uzyskać identyczne, poprzez inne ustawienia informuję, że owszem czasem można, a mimo to komp pracuje inaczej. Zapraszam do zabawy, czekam na wyniki. Pozdrawiam PS. Ok. Obiecuję, że nastepne moje posty będą króciutkie. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 16 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2003 Dzieki - poprubuje. Chyba jestem coraz blizszy decyzji o zmianie zasilacza! :) Tylko na jaki????? Chcialbym na maxa wydac ok. 350 zl. Rozpatruje: 1. Chieftec 360W PFC ATX 2. Chieftec 420W PFC ATX 3. HuntKey HK400-13BP 400W (szczegolnie mi sie podoba :) ) 4. Thermaltake PurePower 420W ATX Jaki proponujecie?? Ja głosuję na nr.2 (zgadnij dlaczego?), ale podobno nr 1 jest jeszcze stabilniejszy, nr 3 i 4 nie znam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copycd Opublikowano 16 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2003 ja mam nr.1 i +3.3 - 3.39 , +5 - 4.95 , +12 - 12,50 polecam moze mi ktos pomoc z moim problemem (resety):?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snefu Opublikowano 16 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2003 Tylko na jaki????? Chcialbym na maxa wydac ok. 350 zl. Rozpatruje: 1. Chieftec 360W PFC ATX 2. Chieftec 420W PFC ATX 3. HuntKey HK400-13BP 400W (szczegolnie mi sie podoba :) ) 4. Thermaltake PurePower 420W ATX Ja tam mam nr 1 i jestem z niego baardzo zadowolony :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Aha i jeszcze jedno: jaka jest graniczna bezpieczna wartosc temp. CPU Diode? Podbilem napiecie na procq do 1,8V i teraz (podczas testu Prime95) mam 61 stopni :( Zmienilem czujnik temp. Case na Asus 2 i teraz mam 28 stopni - teraz jest dobrze? Spróbuj dokładnie "przekopać" się przez ten wątek. W którymś poście są linki do plików konfiguracyjnych MBM dla naszego Asusa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Wheelerfan, po co Ci te wyniki? FSB 200 na rev. 2.0 nie jest dziś przy sensownych pamięciach osiągnięciem. Ale podam raz jeszcze: max. FSB stable - 225 CL 2-2-2-11 2,7 V BIOS 1006, CPU Agressive Martinii, zauważ,że masz rev. 1.06 i na 99% akurat w Twoim przypadku winna jest płyta, a raczej jej NB w wersji A2/A3. Po prostu FSB 200 jest tu nieosiągalne bez VDD moda. Stąd restarty. Napięcia masz całkiem ok. , ale ten Codegen radzę wymienić na Chiefteca - 360 lub 420, bez różnicy. 360 lepiej trzymają napięcia na niższym poborze mocy niż 420 ale przy extremalnym kręceniu te 60 W różnicy jakoś się odczuje. Mam taką 360 i choć kiedys napisałem, że napięcia 5V nie schodza poniżej 4,89 to jednak przy stabilnym ustawieniu 12,5x212 ta wartość spada do 4,81 a w Prime nawet 4,78. Przy takich częstotliwościach 420 sprawiłaby się tyćkę lepiej. Co do 3DMarka2001 i kart graficznych. Chłopaki, ten benchmark jest STRASZNIE uzależniony od procka. Wiecie,że ludzie potrafią na GF3Ti500 z extremalnie kręconym Athlonem ( jakieś 2,75 Ghz) wycisnąć 14000! Owszem przepustowośc karty ma tu swoje znaczenie, ale nie tak duże jak w 3DMark03. Toteż dziwi mnie, że wraz ze wzrostem taktowania proca nie wzrastają Wam wyniki. BTW: Mam nowy wyniczek w 3DMark2001 - 19304 :D Może do Hall Of Fame się załapię... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek11 Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Udalo sie odpowiedz na problemy z SATA byla tak banalna ze az niemozliwa. Drv dostarczone na plycie nie sa kompatybilne z winxp. przy instalacji jezeli windows zapyta cie czy instalowac z dyskietki sterowniki SATA niepodpisane nalezy nacisnac NIE!!!!!. Windows istaluje sie na swoich drv SCSI. Po instalacji calego windowsa wszystki drv nforce SP1 itp dopiero wtedy mozna podmienic sterowniki do SATA. Mam nadzieje ze dalej bedzie oki bo narazie dziala. MoGwAy, wielki dzięki !!! Wyjdziesz za mnie ? No to biorę się do formatowania i instalowania XP, oby się powiodło... 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Kostek11, a próbowałeś użyć na początku instalacji nie tych sterów z CD od płyty a najnowszych ściągniętych ze strony Asusa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copycd Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 a ma ktos pomyslu co to moze byc w moim przypadku (resety) :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek11 Opublikowano 17 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2003 Kostek11, a próbowałeś użyć na początku instalacji nie tych sterów z CD od płyty a najnowszych ściągniętych ze strony Asusa? Nie próbowałem, powiem więcej, wykorzystałem przy instalacji dyskietkę od wcześniejszej płyty gigabyte 7n400 Pro2 :oops: . Ale kontroler Raida ten sam i poszło. Teraz ściągne najnowsze i ze strony ASUSA i zastosuje się do wskazówek MoGwAy'a. Albo jeszcze inaczej, zainstaluje XP z najnowszymi sterami z ASUSA, a jak cyrk sie powtórzy, to zadziałam tak jak radził MoGwAy. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...