Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już niejednokrotnie było napisane na tym forum BIOS należy wgrywać z dyskietki z parametrami /py /sn /cd /cp /cc /LD /R wtedy to odnosi się najlepszy skutki ponieważ cała zawartość BIOSu zostaje wymieniona :D

Pozdrawiam @ll

P.S. A mnie się ta nowa wersja podobo hyh :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest ktoś z tych 62 stron któremu nie udało się wgrać nowego BIOS-u za pomocą programu dołączonego do tej płyty pod nazwą ASUS UPDATE bezpośrednio spod systemu windows, jeżeli tak to proszę niech podzieli się swoimi uwagami, radami, sposobami na udane update Biosu tylko z ww programu, może są jakieś kruczki o których warto wiedzieć, szczególnie chodzi o osoby które są laikami w DOS-owym wpisywaniu poleceń które obowiązują przy AwdFlash.  Czy ASUS UPDATE potrafi bezproblemowo i automatycznie wgrać nowy BIOS, niech wypowiedzą się ci którzy robili to ty programem - pozdrówko - czytam każdy wasze posty z wiekim zainteresowaniem i tylko chyba 1 raz ktoś wspomniał o tym sposobie, czekam na uwagi.

Cześć! Moim zdaniem możesz uzyć ASUS UPDATE spokojnie, kruczków nie ma, wsio jest dziecinnie proste, jedyne co zawsze przy aktualizacji niezleżnie od metody to powinieneś zadbać aby nie zabrakło prądu w trakcie aktualizacji BIOSu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj postawilem winde na dysku sata, zadnych problemow nie bylo 8) . Uzylem plikow skopiowanych na dyskietke (rozpakowany plik 3112A_x86_win_idrv_11052_logo.zip - ze strony silicon image, jakby ktos mial klopoty ze znalezieniem to product support => w search wpisujemy sata => na liscie bedzie sata windows ide driver (7 od gory :) ) => po kliknieciu na to plik do pobrania bedzie po prawej stronie), instalator wykryl dysk, po instalce tez zadnych problemow na razie nie uswiadczylem.

Zainstalowalem stery 3.13 i tez na razie luz, na ide na razie 1 naped dvd, dzisiaj podlacze nagryware i hdd na ide, zobaczymy jak bedzie.

O/C - nie bawiac sie w szczegoly dalem 11x200 na default napieciu, memorki 2-2-2-6 na vdimm 2.6, winda wstaje, prime zaraz sie wywala. vcore 1.675 to samo, przy 1.7 wyklada sie po 15 minutach, wychodzac z domu zostawilem kompa na 1.725 z primem, zobaczymy czy przejdzie te 9 godz :) . Jezeli nie to sprobuje z vcore 1.7 i vdimm 2.7, moze to cos da. benchow zadnych jeszcze nie uskutecznialem, jezeli to 11x200 bedzie prime stable to dzis cos zarzuce na nie krecona karte (3dsmarki i sandre chyba).

Aha, niewykluczam ze mi sie za duzo pasty na proca nalozylo, bo przy primie mbm pokazywal 51C z diody z vcore 1.7 (po tych 15 min.), poza tym pokazuje vcore 1.74 jak w biosie jest 1.7 ale o ile pamietam to chyba norma. no chyba ze barton to faktycznie taka grzalka i zalman nie wyrabia. Jak mi bedzie wywalalo prima to mysle o downgradzie na biosik 1.6 (moze uber wczesniejszy jakis, tam jest 2,9 vdimm przeciez).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak dla mnie to AutoUpdate to sprawa dla wygodnickich i niewymagających. Spójrzcie jak przebiega update BIOSu "metodą standardową" a jak z parametrami. Kluczowe znaczenie ma tu początek procedury flashowania. Zauważcie,że w pierwszym przypadku pasek postępu wgrywania pliku biosu zaczyna się od połowy pierwszej"linijki". To co jest przed pozostaje bez zmian. De facto jest to najważniejsza część BIOSu. Przy metodzie z parametrem i ONA jest zmieniana i JEDYNIE tylko w ten sposób mamy pewność,że mamy wgarny cały nowy BIOS, a nie tylko podmienione komórki w których są różnice. Dla ciekawskich: wgrajcie nowy BIOS "normalnie" i zobaczycie,że niektóre programy testowe nadal będą pokazywać,że mamy na płycie wersję , KTÓRA JAKO OSTATNIA PODDANA BYŁA CAŁOŚCIOWEMU FLASHOWANIU. To właśnie w tych pierwszych komórkach zawarte są podstawowe informacje rozruchowe płyty, zanim jeszcze przystąpi ona do procedury POST. Tak więc nie zdziwcie się ,kiedywgracie powiedzmy BIOS 1007 a nadal programy podawać będą ,że macie załóżmy 1005. Oczywiście do czasu update z parametrami. Nie muszę chyba tłumaczyć,że jeśli coś się miesza ze sobą to....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem z karta dzwiekowa na naszym mobo v 2.0:(

Mianowicie zainstalowane stery dolaczone do plytki, karta dzwiekowa w Biosie wlaczona, niby w windze wszytko spoko, zadnych konfliktow eqalizery zapiepszaja jak zle jak wlacze muze , a LINE OUT po podlaczeniu sluchawek nic nie slychac :(

Prubowalem do pozostalych gniazd tez podlaczac i tez nic ?????

Nie wiem o co chodzi.

Plytke kupilem kilka dni temu na ALLEGRO

Wczoraj ja dostalem i spoko wszytko OK poza tym malym problemem.

Plytka ma gvarancje z SIRIUSA.

Prosze o pomoc :)

Z gory dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już niejednokrotnie było napisane na tym forum BIOS należy wgrywać z dyskietki z parametrami /py /sn /cd /cp /cc /LD /R wtedy to odnosi się najlepszy skutki ponieważ cała zawartość BIOSu zostaje wymieniona  :D

Pozdrawiam @ll

P.S. A mnie się ta nowa wersja podobo hyh  :)

no zalezy w jakiejs postaci jest nwy bios tzn ile plikow i jakich czasem wystrczy runme.bat uruchomic np w abit nf7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie

Mam pytanie dla wszytkich ktorzyna tym temacie pisali duzo bardzo madrych postow:

Co zrobic zeby ten dzwiek zadzialal w poscie wyrzej jest napisane jaki mam problem i chcialbym go jak najszybciej rozwiazac a nie wiem czy jest o problem zwiazany z oprogramowaniem czy poprostu jakies uklady na plycie sa popalone ??

Ver BIOSU: 1007

Prosze o jakies sposoby rozwiazania tego problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu!

Co myslisz o tym?? http://sklep.pclab.pl/index2.php?idtresc=p...ed96ba17917b144 to miałóby by być zamiast 11 Xacer Edition. Tj. 11 jeszcze nie kupiłem i szukam w necie szukam i patrzę 12 Extreme. Jak wiesz już Zalman odpada, a zależy mi na wydajności, więc ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szanuję tych wygodniackich i niewymagajacych, szanuję też tych którzy w prosty sposób i bez zadufania że jest wszystkowiedzącym odpowiadają na proste pytania, na tym polega FORUM, są początkujący i zaawansowani, uczymy się na błędach i niech tak pozostanie.

Wracając do tematu jakie ustawienia należy zmienić w biosie przed jego aktualizacją, czy proc i grafika moga zostać podkręcone w ustawieniach itp.

A teraz do zaawansowanych - Herc 9500Pro bez zmiany biosu na nowym softmodzie OMEGI 3.9 widziany w RivaTuner jest jako 9700 z 8 potokami i z tego się cieszę, podkręciłem go do 321/321 (640) bo dalej są artefakty ( bez zmiany biosu) - czego nie rozumiem?- to faktu że podczas testu DirectX w DXdiag logo X kręci się jak szalone to samo w Prime95 wyświetla ERROR - ILLEGAL SUMOUT które to linijki jak szalone przesuwają się w dół i nie daje się tego zatrzymać jedynie wyjść z programu. Nadmieniam, że przed kręceniem grafy wszystko przebiegało normalnie.

Jedno co mnie cieszy to że gdy zalożyłem zestaw chłodzący Zalmana takim do HDD 2 wiatraki po 50cmm nad grafiką po drugiej stronie orginalnego wiatraka testy 3D Mark 2001 - 13961, a w 3Mark2003 - 4280 i mimo wcześniejszych niedomagań DirectaX i PRIME komp jest stabilny - prosze jednak o poradę co jest grane tak z ciekawości - pozdrawiam wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wheelerfan

Co ty masz za płytkę??

http://www.digital-daily.com/motherboard/a...n8x/index05.htm - mnożnik, jak widać na obrazku do 17x.

@sqza

Wrzuć zrzut z drugiej zakładki panelu kontrolnego.

Ostatnie drivery wgrałeś?

@skorpionek

Zmniejsz taktowanie proca i/lub pamięci. Najlepiej wszystko odkręć, albo najlepiej puść poniżej wartości nominalnych i sprawdź czy pomoże. Potem testuj pojedyncze rzeczy - RAM, proca, GPU i pamięci na grafice. Sprawdź, kiedy zacznie się wywalać. Możliwe też, że coś Ci się przegrzewa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wawelski

dziś na GPU kręconym na 321/321 i wyrzuconym DX9.0 a wgranym DX 8.1 komp przeszedł caly 3DMark2001 z lepszym wynikiem bo 14253 a na 3Marku2003 - 4328 ( zauwazyłem i w grach że przy DX8.1 komp jest stabilniejszy).

Jeżeli chodzi o przegrzewanie to chyba nie przy odkrytym 1boku i dodanym wentylu 50mm na CPU z boku , dwóch 50mm na GPU dodatkowy nawiew na płytę 80mm, radiatorach na NB i SB oraz przy temperaturze płyty 30 C a CPU 36 C ( wskazania z AIDY i Asusa Probe) gdy XP 1700 jest podkręcony na 2600 XP ( 12,5 x 166) przegrzewanie nie wchodzi w rachubę.

Jutro robię deflaut pamięci GPU i od poczatku sprawdzę nawet jeżeli test DX i Prime będzie jak wcześniej nie będę sobie tym [gluteus maximus] zawracał do czsu aż ktoś może kiedyś znajdzie na to lekarstwo, kompa mam stabilnego i to mnie cieszy - ale cztam dalej wasze posty i się uczę - pozdrówko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@skorpionek

Instalowanie dx8.1 na R9500 jest IMO bezsensowne - po co Ci karta wspierająca dx9, skoro z tego nie korzystasz??

Do tego zupełnie nie rozumiem jaki to może mieć wpływ na prime.

A co do temperatury - nie wiem, jakie masz chłodzenie, ale do 36* to trzeba mieć rewelacyjne - nawet przy wskazaniach MB (albo temperaturę otoczenia baaardzo niską.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@skorpionek

Nie myślałem, że moje stwierdzenie tak dosłownie odbierzesz :cry: Nie uważam się za wszystkowiedzącego, tylko tą wypowiedzią chciałem ostatecznie i jednoznacznie uzmysłowić wszystkim przewagę flashowania z parametrem. Wątek ten już tyle razy pojawiał się przez te 63 strony, że warto chyba postawić zdecydowaną opinię.

Co do Twoich problemów. Oczywiście koniecznie przed flashowaniem ustawiamy BIOS na default i odkręcamy procka i pamięci, schodzimy z woltarzem, timingami. Jednym słowem doprowadzamy do stanu, tak jakbyśmy pierwszy raz uruchomili kompa po złożeniu. Asus często lubi zmieniać timingi dla pamięci w swoich BIOSach i mogłoby się zdarzyć, że po flashu komp by był martwy. Grafa podkręcana jest dopiero z poziomu Windy, więc jak nie chcesz to nie musisz jej odkręcać.

Drugi problem wygląda mi jednak na "delikatnie" uszkodzone odblokowane potoki karty. Generalnie wszystko może fikać spox i tylko niektóre testy coś tam marudzą. Ale jak w gierkach i zwykłej pracy jest spoko to daj sobie z tym spokój. Ważne ,że działa.

IMHO rzeczywiście bez sensu jest instalowanie Dx8.1 na karcie wspierającej Dx9. Przecież niektóe tytuły mogą w ogóle się nie odpalać bez "dziewiątki". Koniecznie ją zapodaj i wtedy kombinuj z problemem. Winą może być także sterownik Omega. Wiedz,że są one maksymalnie zoptymalizowane pod JAKOŚĆ obrazu totez czasami robią wałki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ESC

Asus ma dostępny maksymalnie mnożnik x17. Niestety inżynierowie tak to sobie wymyślili,że dla procesorów z defaultowym mnoznikiem równym i poniżej 12,5 działają tylko te DO 12,5 włącznie. Jeśli masz procek z mnożnikiem POWYŻEJ 12,5 regulować będziesz mógł w zakresie x13-x17. Np. masz A2000+ który ma mnożnik x12,5. W momencie gdy ustawisz go na x13, albo się nie odpali , albo wystartuje z mnoznikiem pokroju 5-7. Przyczyną jest brak, w przeciwieństwie do Abita NF7, tzw. 5-bitowej regulacji mnożnika. Jedynym sposobem na odblokowanie mnozników nieaktywnych jest opisany w topiku przyklejonym DRUT-MOD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, odwoluje to co mowilem na temat sterow n-dziwy 3.13 - ide sw to wielkie bagno imho. Podlaczylem na ide hdd i cdrw i winda juz nie wstawala, nawet awaryjny. Reinstal, 3.13 bez ide sw i wszystko smiga.

W weekend jakies testy pewnie zrobie konkretniejsze systemu to zapodam wyniki. na razie na biosie 1007 moj bartek na 11x200 na vcore 1.725 wywrocil sie w prime po 4 godz z czyms, czyli jest "wzglednie" stabilny :wink: . pomecze jeszcze ten 1007 a potem pomysle chyba o 1006.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wheelerfan

Co ty masz za płytkę??

http://www.digital-daily.com/motherboard/a...n8x/index05.htm - mnożnik, jak widać na obrazku do 17x.

@sqza

Wrzuć zrzut z drugiej zakładki panelu kontrolnego.

Ostatnie drivery wgrałeś?

@skorpionek

Zmniejsz taktowanie proca i/lub pamięci. Najlepiej wszystko odkręć, albo najlepiej puść poniżej wartości nominalnych i sprawdź czy pomoże. Potem testuj pojedyncze rzeczy - RAM, proca, GPU i pamięci na grafice. Sprawdź, kiedy zacznie się wywalać. Możliwe też, że coś Ci się przegrzewa.

Wawelski

Na obrazku owszem widać, a możesz mi zdradzić jak bez moda odblokować mnożniki wyższe niż 12,5?? Bo zamiast 17 jeśli mnie pamięc nie myli uruchamia się 8,5. Ale może coś przeoczyłem, w końcu po to mamy te forum aby takie wątpliwości sobie wyjaśniać.

Pozdrawiam

P.S. Doczytałem post Hanu, jak widać wiele zależy od proca. Na marginesie możecie mi powiedzieć, które modele mają defaultowo max. mnożnik większy niż 12,5 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ wawelski

przy temp. pokojowej 18*-20*C zdjętym jednym boku obudowy,w drugim dodatkowych 120 dziurek 5mm, u góry wycięty otwór 100mm i wsadzony srebrna zatyczka kanałów wentylacyjnych domowych (robi wrażenie), w środku kompa od strony wyjetego boku specjlna ramka metalowa na której jest zamocowany zestaw 2x 50mm (wentyle) do chlodzenia dodatkowego GPU oraz 1 wentyl 50mm chłodzacy raditor NB, do podstawy wewnątrz przymocowany 1x80mm naprzeciwko mostka południowego na ktorym też jest radiator (chłodzi płytę i mostek), 1x80mm w tylnej części obudowy wyciągowy, dodatkowo na radiator CPU dołożyłem z boku jeden 50mm wentyl - w sumie z orginalnymi na GPU i CPU i zasilaczu mam 9 wentylatorków co przy XP1700@2600 przy normalnej pracy kompa CPU-36*/37*C i MB- 30*C po 2godz grania np.NFS7 CPU - 42*C, w PRIME ( jak było dobre) po 5godz - 44*/45*C. szumu napewno jest ale nie taki by przeszkadzał, włączam radio z kompa cichutko i nic nie słychać - koszty 70zł +troszkę pracy. - pozdrówko.

@Hanu

- czytałem wszystki 63 strony i dopiero na tej dowiedzialem się od ciebie że robiąc update Biosu należy zrobić Default proca i RAM -u, chociaż na tej samej stronie wcześniej @wheelerfan odpowiada mi " kruczków nie ma" wsio jest dziecinnie proste trzeba zadbać tylko o prąd - sam widzisz opinii jest wiele należy wyciągnąć tylko prawidłowe wnioski - dzięki za podpowiedż i za to że się nie obraziłeś - pozdrówko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ wawelski

przy temp. pokojowej 18*-20*C zdjętym jednym boku obudowy,w drugim dodatkowych 120 dziurek 5mm, u góry wycięty otwór 100mm i wsadzony srebrna zatyczka kanałów wentylacyjnych domowych (robi wrażenie), w środku kompa od strony wyjetego boku specjlna ramka metalowa na której jest zamocowany zestaw 2x 50mm (wentyle) do chlodzenia dodatkowego GPU oraz 1 wentyl 50mm chłodzacy raditor NB, do podstawy wewnątrz przymocowany 1x80mm naprzeciwko mostka południowego na ktorym też jest radiator (chłodzi płytę i mostek),  1x80mm w tylnej części obudowy wyciągowy, dodatkowo na radiator CPU dołożyłem z boku jeden 50mm wentyl - w sumie z orginalnymi na GPU i CPU i zasilaczu mam 9 wentylatorków co przy XP1700@2600 przy normalnej pracy kompa CPU-36*/37*C  i MB- 30*C po 2godz grania np.NFS7 CPU - 42*C, w PRIME ( jak było dobre) po 5godz - 44*/45*C.  szumu napewno jest ale nie taki by przeszkadzał, włączam radio z kompa cichutko i nic nie słychać - koszty 70zł +troszkę pracy. - pozdrówko.

@Hanu 

- czytałem wszystki 63 strony i dopiero na tej dowiedzialem się od ciebie że robiąc update Biosu należy zrobić Default proca i RAM -u, chociaż na tej samej stronie wcześniej @wheelerfan odpowiada mi " kruczków nie ma" wsio jest dziecinnie proste trzeba zadbać tylko o prąd  - sam widzisz opinii jest wiele należy wyciągnąć tylko prawidłowe wnioski - dzięki za podpowiedż i za to że się nie obraziłeś - pozdrówko

Skorpionek!

Czytaj uważnie. Moja odpowiedź dotyczyła trudności stosowania AUTO UPDATE'U. Tam rzeczywiście z przeprowadzeniem operacji zmiany Biosu problemów nie ma!! A, że ręcznie jest lepiej, bowiem czyści się komórki do zera a nie nadpisuje to już inna sprawa. Ja używam AUTO UPDATE'U i nie narzekam, na razie nie mam odwagi użyć metody polecanej przez Hanu.Jeśli chodzi o problem z prądem to dotyczy on obu wariantów. Jego brak w trakcie całej operacji zawsze będzie oznaczać duże kłopoty niezależnie od wariantu aktualizowania Biosu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie Thoroughbreedy powyżej A2000+, ale tylko te na FSB 133.

Dzięki Hanu!

Szkoda, że tego nie wiedziałem przed zakupem, pewnie bym się zdecydowal na A 2200+. Z drugiej strony podobno te wyższe od A 2000+ już się tak dobrze nie podkręcają.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie Thoroughbreedy powyżej A2000+, ale tylko te na FSB 133.

Dzięki Hanu!

Szkoda, że tego nie wiedziałem przed zakupem, pewnie bym się zdecydowal na A 2200+. Z drugiej strony podobno te wyższe od A 2000+ już się tak dobrze nie podkręcają.

Pozdrawiam

..za wyjątkiem 2100+ , który sie kręcił rewelacyjnie......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...