Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Hanu, a czy podczas tego flashowania nie ma potrzeby przechodzenia na C: ? Mam na dysku NTFS'a i stad moje pytanko.

Zrobic tak: bios.bin i awdflash.exe na dyskietke, odpalic z niej kompa i A:awdflash bios.bin /py /sn /cd /cc /cp /ld /r ??

Nie ma potrzeby w ogole przechodzenia na C: ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem szalonego kręcenia się DirectX w testach ( Dxdiag) oraz nieprawidłowej pracy Prime95 był spowodowany tym, że na stery Omegi (zwykłe) wgrałem bez ich usuwania jeszcze raz te same ale już z softmodem 9500@9700, po odinstalowaniu sterowników GPU wgrałem je jeszcze raz zaznaczając tylko soft mode no i teraz i Prime i DirectX chodzą normalnie, słuchając waszych rad wyrzuciłem też DX8.1 i wgrałem Dx9.0 (gdzieś słyszałem opinię że seria 9.0 jest skopana stąd bylo 8.1) - jest tylko maly problem i wcześniej i teraz w zakladce "Pliki DirectX" programu DXdiag pisze cyt. Należy ponownie zainstalować program DirectX, aby uzyskać najnowszą wersję. koniec cyt, wgrywalem DX 9.0, 9.0a i b z internetu, z płyt komputerowych oraz z gier i ciągle ten sam napis - pytam skąd wziąć najnowszą wersję DX-a - pozdrówko skorpionek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem szalonego kręcenia się DirectX w testach ( Dxdiag) oraz nieprawidłowej pracy Prime95 był spowodowany tym, że na stery Omegi (zwykłe) wgrałem bez ich usuwania jeszcze raz te same ale już z softmodem 9500@9700, po odinstalowaniu sterowników GPU wgrałem je jeszcze raz zaznaczając tylko soft mode no i teraz i Prime i DirectX chodzą normalnie, słuchając waszych rad wyrzuciłem też DX8.1 i wgrałem Dx9.0 (gdzieś słyszałem opinię że seria 9.0 jest skopana stąd bylo 8.1) - jest tylko maly problem i wcześniej i teraz w zakladce "Pliki DirectX" programu DXdiag pisze cyt. Należy ponownie zainstalować program DirectX, aby uzyskać najnowszą wersję. koniec cyt,  wgrywalem DX 9.0, 9.0a i b  z internetu, z płyt komputerowych oraz z  gier i ciągle ten sam napis -  pytam skąd wziąć najnowszą wersję DX-a - pozdrówko skorpionek.

o ile wiem 9.0b jest ostatnim istniejącym DXem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze odnosnie wgrywania nowego biosu: okazalo sie, ze pliczek z biosem i awdflash nie zmieszcza mi sie na jednej dyskietce! Stad pytania:

1. Odpalic kompa z dyskietki startowej, a potem wlazyc druga z biosem i awdflash i wykonac reszte procedury?

czy

2. Nagrac zawartosc dyskietki startowej wraz z pliczkiem od biosu i awdflash na plytke, ustawic w biosie bootowanie z cd-rom'u i wykonac reszte procedury?

Nie denerwujcie sie ta moja dociekliwoscia i byc moze dla niektorych glupimi/banalnymi pytaniami, ale poprostu nie chce nieprzyjemnie zakonczyc zabawy z biosem (co juz raz mi sie zdarzylo)!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martini to co ty masz za pliki że na FDD ci się nie mieszczą ????

U mnie Awdflash - 41KB, bios.bin - 524 KB

do tego jeszcze spokojnie wchodzi system na dyskietkę i zostaje około 315 KB wolnego miejsca. :D

Pozdrawiam@ll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poradzilem sobie w koncy z tym biosem z dyskietki! :) Wgralem bios 1006. Po odpaleniu kompa kilka testow, giercowanie w kilka gierek itp. Wynik: same zwisy, niskie osiagi na pamieci w Sandrze i w ogole bajzel!! Postanowilem wiec przejsc do polecanego 1004 Ubera. Zgralem ladnie na dyskietke, robie wszystko jak poprzednio i gdy proceduta flashowania sie rozpoczela... komp sie zawiesil! Serce podeszlo mi go gardla - nie wiedzialem co zrobic! Po kilku chwilach - twardy reset... Komp wstal bez problemu. Na starym biosie coprawda ale wstal. Jednak nie poddalem sie. Zrobilem format dyskietki, nagralem pliki jeszcze raz, jeszcze raz sciagnalem z netu awdflash i plik biosu i powtorzylem wszystko od nowa. Gdy flash juz ma sie rozpoczac... komp sie zatrzymuje - nic sie nie dzieje, klawatura nie dziala.

Nie wiem dlaczego tak sie dzieje!

Zflasowalem normalnie przez Alt+F2 i poszlo (jednak poczatek starego biosu zostal). Teraz wszystko smiga nieco lepiej - ladne wyniki, 0 zwisow itp.

Po kilku godzinach grania podotykalem kilku elementow mobo:

- MOSFETY - zimne

- SB - zimny

- radiator na procku - w normie

- radiator na NB - goracy i to mimo zamontowanego wiatraka!! :(

Mysle ze to jednak przez rev. 1.06. Postaram sie wymienic jeszcze w tym tygodniu na rev. 2.0. Napisalem juz maila do Komputronika (tam kupowalem plyte). Nie wiem tylko co zrocic jak beda mieli jakies opory co do wymiany.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest potęga! Najlepszy radiator do procków na świecie. W połączeniu z wentylatorem Panaflo, który jest głośny jak sto diabłów, nie ma konkurenta. Z jakimś cichym Papstem 92 mm stanowi równorzędnego przeciwnika dla Zalmana, jeśli nie lepszego. Tylko ta cena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wogoole jesli chodzi o Zalmana 7000 to po artykule na pclabie http://www.pclab.pl/print7523.html mozna juz znalazc bardzo dobra konkurencje dla niego. Moze poczekam jak w pl bede sprzedawane: Thermal Transtech NPH-2 , bo niestety zalman mi sie nie zmiesci :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie Zalman jest "najkorzystniejszy". Owszem Thermalright jest wydajniejszy, ale cena z nawet cichym , markowym wentylem to już ponad 300 zeta. Co do Transtecha, ciekawy, ale juz zastanawiam sie ile będzie "<span style="color:red;">[ciach!]</span>ienia" jak ludziom zaczną się urywać zaczepy socketu. Ponad 500g na sockecie. Nie wiem, ale jeśli to ma być bezpieczne to chyba nie można nawet przesunąc o centymetr kompa jak pracuje. A Zalman - cichy. pioruńsko wydajny i w miarę cenowo. Trzeba czegos jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czego trzeba wiecej? No tylko kilkunastu milimetrow miedzy procem a zasilaczem :(( I tylko dlatego zalman dla mnie a i jeszcze dla wielu innych nie pasi :(( niestety:( I z tad pomysl nad czyms innym jak zalman, bo juz zaczynam sie zastanawiac na WC, bo patrzac juz za 350zl ma sie naprawde wydajny system! Tylko ze woda we wlasnym wykonaniu moze byc niebezpieczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie moze jakis problem z karta dzwiekowa jest ona cztero kanalowa i problem polega na tym, ze mam Creative 5.1 i dziala ja 2 glosniki zamiast 5. O co chodzi.......?Wiem ze trzeba przestawic w sterownikach ze zamiast microfonu i iczegos tam jeszce ...trzeba tam potpac reszte....prosze o szybka pomoc....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TAk Zalmanik super jest chociaz - u mnie zeszlo tylko 5 stopni.

Mam pytanko - jakie jest zapotrzebowanie na moc naszej mobo -mam ostatnio przeczucie ze moj zasilacz sie nie wyrabia ....

A trza było kupić Thermaltake Silent Boost 8) , mi zbił 12 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbił tyle ile zbił. Pytanie z czego kto się przesiadał, toteż,że tobie 12C a stefanowi 5 może znaczyć tylko tyle, że miałeś poprzednio gorszy cooler od niego, albo ktoś tu coś źle zamontował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbił tyle ile zbił. Pytanie z czego kto się przesiadał, toteż,że tobie 12C a stefanowi 5 może znaczyć tylko tyle, że miałeś poprzednio gorszy cooler od niego, albo ktoś tu coś źle zamontował.

No właśnie Hanu nie napisałeś mi co myślisz o TT 12 eXtreme, w miejsce wcześniej polecanego przez Ciebie TT 11 (Xacer Edition). Teraz już przepadło :( bo TT 12 eXtreme już do mnie jedzie wraz z Arctic Silver 5, Papstem na budę i Arctic Cooling Silencerem na grafę. Po lekturze Waszych ostatnich postów zaczynam się obawiać czy ta TTtka aby nie za ciężka?? Waży aż 708g !! Jak to cholerstwo montować, aby niczego nie uszkodzić?? :roll: :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tt 12 to bardzo dobry cooler, z tym, że co powiedzą na to sąsiedzi :D . Założysz go bez problemu, z tym, że o przenoszeniu kompa bez zdjęcia coolera zapomnij. Mały wstrząs i zaczepy socketu idą się je.... 708g to juz straszna waga jak na mocowanie do podstawki. Ale chyba kompem nie rzucasz to nie masz się co martwić. A zatyczki do uszu zamówiłeś? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tt 12 to bardzo dobry cooler, z tym, że co powiedzą na to sąsiedzi  :D . Założysz go bez problemu, z tym, że o przenoszeniu kompa  bez zdjęcia coolera zapomnij. Mały wstrząs i zaczepy socketu idą się je.... 708g to juz straszna waga jak na mocowanie do podstawki. Ale chyba kompem nie rzucasz to nie masz się co martwić.  A zatyczki do uszu zamówiłeś? :D

Jeszcze nie ale chyba zamówie 100 x 50 maty wygłuszającej do kompa, ale jej tam nie wsadzę tylko zrobie z niej zatyczki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO ten cooler jest serio bardzo dobry.

Mam nadzieję, Żebym tylko nie zapomnial o nim. Wprawdzie kompem nie rzucam, ale czasem muszę go wysunąć, a czasem także otworzyć. Rozumiem, że nalezy postepować z najwyższą delikatnością, bowiem płyta jak wiadomi jest położona pionowo i ten arcyciężki cooler będzie ją ciągnął z jednej strony w dół 8O . Masakra co on może szkód narobić, mam nadzieję, że nie będę żałował tego zakupu, bo tani to on również nie był.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...