bilas Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 A jeszcze jedno: czy ktos z Was uzywa zintegrowanej karty 3Com'a? U mnie cos nie chce ona dzialac!Albo cos zle robie. Jak wlacze ja w Biosie i winda ja wykryje, to brak sterow. Sciagnalem wiec te stery ze strony ASUSa i je zapodalem. Niby sie cos zainstalowalo, jak podlacze kabelek caly czas: "Polaczenie lokalne: kabel sieciowy odlaczony". Gdy zagladnalem na tyl obudowy, zauwazylem, ze zadna dioda kontrolna sie nie pali/miga - ciemno. Patrzylem w zakladke o wlasnicosiciach karty i probowalem zmienic rozne opcje (ktorych jest MORZE), ale nic to nie dalo :( . Niby nic takiego - jade caly czas na tej karcie nVidii, no ale... Moze to pretekst, zeby odwiedzic serwis? :) Poprosze o jakies rady, bo mysle ze chyba cos zle instaluje. U mnie 3Com działa bez problemu - zapodałem stery ze strony Asusa i jest OK. Jak u ciebie nie chodzi to wal do serwisu i już będziesz miał rev. 2.0 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 No tylko ze w komputronikowym NIEMILYM serwisie wisi taka kartka, ktora mowi ze za nieuzasadnione oddanie sprzetu do serwisu kara 40zl! Wiec wole sie upewnic ze ta k. sieciowa napewno nie dziala, a nie ze nie umiem jej zainstalowac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 Ja również korzystam z 3Com'a, wszystko śmiga jak należy i ogólnie jest OK. Waliłbym z tym do serwisu aż huczy :D. Ten 3Com to jedna z najlepszych rzeczy na tej płycie (wszystkie inne są tak samo dobre zresztą :D ) hihi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzaxon Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 u mnie tez nie działa 3com (update nie dziala nvidia ten 3com smiga az miło..) ... ciemno.. stery tez instalowałem.. po prostu chyba nie wszystkim pisane było miec (de)luxus posiadania 2 dobrych sieciówek.. walke z serwisami zaczne od nowego roku.. niech chłopaki dojdą do siebie po świętach.. :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 Tu nie ma byc cos komus pisane czy nie pisane - k. sieciowa jest to ma dzialac! :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 Raczej Off Topic Panowie i Panie(?)!! Stało się! Rozbudowałem w końcu swój układ chłodzenia wodnego o chłodzenie GPU i NB W chwili obecnej moje WC składa się z: * Eheim 1048 * Chłodnica aluminiowa duża z czterema wentylatorami * Rezerwuar 1l * CFD Uriel rev.2 z króćcami prostymi 12/15 mm - CPU * CFD Weland z króćcami prostymi 12/15 mm - NB * CFD Atira Radeon z obrotowymi szybkozłączkami kolankowymi Camozzi - ATI9500@9700 * Pasta termoprzewodząca OCZ Ultra II Thermal Paste Silver Całość połączona jest wężami do paliw i olejów 12/15 mm oraz kolanami od miedzianych instalacji CO. Wszytkie podzespoły łącznie z chłodnicą umieszczone zostały w obudowie Big Tower. Układ połączony jest w następujący sposób: pompka -> bloczek CPU -> (równolegle) GPU i NB -> chłodnica -> rezerwuar -> pompka. Przyznam, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony skutecznością tych bloczków z Overcooled.com (a na pewno bloczka na CPU). Wcześniej moje WC chłodziło jedynie procesor przy pomocy bloczka od Mate'a Blast1 (LEv2). Do przesmarowania tamtego bloczka użyłem pasty silikonowej. Przy ustawieniu procka 11,5x200 MHz, obciążeniu SETI temperatury Diode przy wentylatorach puszczonych na maksa przy temperaturze otoczenia ok 24C odczytywane przez MBM sięgały 54-55C. Teraz pomimo tego, że do układu zostało dodane kolejne obciążenie w postaci bloczków na GPU i NB temperatury są następujące (wentylatory na maksa, temp otoczenia 24C, SETI): Diode-40C, Socket-37C, Case-28C. Przyznam, że miałem duszę na ramieniu, najpierw, gdy odklejałem radiatory z NB i GPU, później przy testowaniu szczelności układu a na końcu przy pierwszym uruchamianiu komputera. Ruszył za pierwszym razem, nie było z tym problemu. Zdjęcia komputera i układu WC umieszczone na specjalnie stworzonej stronie WWW to kwestia czasu. Pożyczę tylko aparat cyfrowy i zrobię zdjęcia. Myślę ze do końca stycznia powinienem się z tym wyrobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patol Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 No tylko ze w komputronikowym NIEMILYM serwisie wisi taka kartka, ktora mowi ze za nieuzasadnione oddanie sprzetu do serwisu kara 40zl! Wiec wole sie upewnic ze ta k. sieciowa napewno nie dziala, a nie ze nie umiem jej zainstalowac. Wydaje mi się, że serwis nie może takiej opłaty pobierać... ale mogę się mylić... a po drugie ten 3Com chodzi jak szalony... menadźer urządzeń, aktualizuj sterownik... znajduje ładnie na CD i leci jak burza... :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Teraz pomimo tego, że do układu zostało dodane kolejne obciążenie w postaci bloczków na GPU i NB temperatury są następujące (wentylatory na maksa, temp otoczenia 24C, SETI): Diode-40C, Socket-37C, Case-28C. . jak mozesz to podaj mi temperaturke wody wloz tam jakis termometr :) to sprawdze sobie wydajnosc mojego WC porownujac do twojego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 patol, ta katra instaluje Ci sie jako: 3com 3C920B-EMB Integrated Fast Ethernet Controller?????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niesmiertelny Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 ja niestety narazie tylko narzekam na moja A7N8X Deluxe.. czemu? 1. Nie dziala mi sieciowka Nvidii - juz mnie krew zalewa 2. Jak ustaiw wartosci defultowe w biosie to juz mi komp nie wstaje - czerny ekran - totalna kaplica, dopiero jak zresetuje bios zworką to dziala... :/ Moze ktos z was ma jakies pomysly ? HELP! Pozdrawiam, Niesmiertelny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Ja caly czas jade na sieciowce nVidii, natomiast 3com nie chce mi za nic ruszyc. Ta nVidia startuje mi jak zainstalujesz stery Unfield Driver. Co do biosu - wgraj sobie 1006 i wtedy zobacz. Napisz przede wszystkim jaki masz konfig. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niesmiertelny Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Moj konfig to.... Athlon 2600+(Bartonik), CD(LG), CDRW(TEAC), 80GB baska 4 i 20GB stary, ale jary IBM :).. potem TvTuner - AverMedia Studio, i UWAGA! Riva TNT2 Ultra :D... + kamerki i inne szajsy na USB :) Bios w wersji 1007 flashowany z poziomu windowsa tym magicznym updatem :/ Pozdrawiam, Niesmiertelny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niesmiertelny Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Co do sieciowki, to mam sciagniety i zainstalowany driver Unfield Driver - od poczatku go uzywam i nie dziala. W polaczeniach sieciowych mam 3com'a i wlasnie Nvidie - "NVIDIA nForce MCP Networking Controller" we wlasciwosciach pisze, ze moja wersja driverow to 3.6.3.0. Pozdrawiam, Niesmiertelny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patol Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 patol, ta katra instaluje Ci sie jako: 3com 3C920B-EMB Integrated Fast Ethernet Controller?????? Dokładnie ten sam... póki co korzystam tylko z sieciówki nVidi... ale już niedługo będę leciał na dwa fronty ;) Wersja sterownika w 3Com'ie to 4.31.0.0 płyta główna była kupowana na początku grudnia i mam standardowe storowniki dostarczane wraz z nią !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Niesmiertelny nie podales najwazniejszego - jakie pamieci???? Zmien bios na 1006 ale metoda z parametrami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 patol - to mi sie wszystko ladnie instaluje i teoretycznie dziala. Jednak z tylku nie swieca sie zadne didy i pluje ze nie ma polaczenia - nie ma kabla! WRR No coz - przynajmniej mam pretext zeby udac sie do serwisu i wymeczyc nowa plytke ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackul Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Ja mam pytanie, do czego służy opcja Graphics Aperture Size :?: Ja mam standardowo 64 MB, natomiast na mojej karcie występuje taki specyficzny bug, i da się go naprawić zmieniając Graphics Aperture Size za 128 MB, czy to może zaszkodzić mojej karcie :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 To ilosc pamieci ram przeznaczanej dla karty graficznej. Ustawienie 64 to standard. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackul Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 masz na myśli że jak moja karta ma 64 MB a ustawię na 128 MB to on będzie chodziła jak 128 MB karta :?: Hmm.. to za piękne aby mogło być możliwe :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patol Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 patol - to mi sie wszystko ladnie instaluje i teoretycznie dziala. Jednak z tylku nie swieca sie zadne didy i pluje ze nie ma polaczenia - nie ma kabla! WRRN o coz - przynajmniej mam pretext zeby udac sie do serwisu i wymeczyc nowa plytke ;) Hmm... to może samo wejście na kabel jest jakieś wadliwe? Ale to już nie Twój problem tylko serwisu :D Kto wie... może dostaniesz w prezencie od nich rev.2 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Graphics Aperture Size - ten parametr określa tylko ile pamięci RAM może być wykorzystywane do grafiki i jeżeli karta ma 64MB to ustaw sobie na 128 bo nie sądzę żeby wartośc 256MB dała coś więcej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eleska Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 No wiec , dostalem tego asusa w wersji 2.0 deluxe z bajerami , do tego barton 2500+ i 256 twinmosow pc 3200 cl 2 , wczesniej kupilem obudowe chiefteca z zasilka 360w , jak tylko wszystko podlaczylem , od razu sprawdzilem temperatury (mam zalmana 7000a alcu), po podkreceniu (BEZ ZMIANY NAPIECIA NA PROCU) do 3200+ temperatura wzrosla o 1 stopien :o , bios mi pokazuje w stresie max 45 stopni , windows jeszcze mniej , wiec jestem bardzo zadowolony, goraco polecam tego asusa :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niesmiertelny Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 moje pamietki to elixirki 400Mhz :/ ale nie wiem co to moze miec wspolnego.. bo nijak "prawie" wszystko dziala... Pozdrawiam, Niesmiertelny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackul Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 No wiec , dostalem tego asusa w wersji 2.0 deluxe z bajerami , do tego barton 2500+ i 256 twinmosow pc 3200 cl 2 , wczesniej kupilem obudowe chiefteca z zasilka 360w , jak tylko wszystko podlaczylem , od razu sprawdzilem temperatury (mam zalmana 7000a alcu), po podkreceniu (BEZ ZMIANY NAPIECIA NA PROCU) do 3200+ temperatura wzrosla o 1 stopien :o , bios mi pokazuje w stresie max 45 stopni , windows jeszcze mniej , wiec jestem bardzo zadowolony, goraco polecam tego asusa :) Z twojego tekstu wyglada mi na to że polecasz Zalmana 7000 Cu, a nie Asusa :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eleska Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 No polecam zarowno plyte jak i zalmana -_^ Taka konfiguracja jaka teraz mam jest zajebiscie stablina , do tego proc ma odblokowany mnoznik - _ - Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patol Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 No wiec , dostalem tego asusa w wersji 2.0 deluxe z bajerami , do tego barton 2500+ i 256 twinmosow pc 3200 cl 2 , wczesniej kupilem obudowe chiefteca z zasilka 360w , jak tylko wszystko podlaczylem , od razu sprawdzilem temperatury (mam zalmana 7000a alcu), po podkreceniu (BEZ ZMIANY NAPIECIA NA PROCU) do 3200+ temperatura wzrosla o 1 stopien :o , bios mi pokazuje w stresie max 45 stopni , windows jeszcze mniej , wiec jestem bardzo zadowolony, goraco polecam tego asusa :) Z twojego tekstu wyglada mi na to że polecasz Zalmana 7000 Cu, a nie Asusa :) I może jeszcze nieświadomie też poleca Bartonika i obudowe... bo w sumie też niczego sobie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackul Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 patel a o zasilce to już zapomniałes :?: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Teraz pomimo tego, że do układu zostało dodane kolejne obciążenie w postaci bloczków na GPU i NB temperatury są następujące (wentylatory na maksa, temp otoczenia 24C, SETI): Diode-40C, Socket-37C, Case-28C. . jak mozesz to podaj mi temperaturke wody wloz tam jakis termometr :) to sprawdze sobie wydajnosc mojego WC porownujac do twojego Na rezerwuarze mam naklejony termometr akwariowy (taki pasek grubej folii z farbą termiczną) Innego termometru nie mam. Temperatury odczytane z niego: 28-29C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patol Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Na rezerwuarze mam naklejony termometr akwariowy (taki pasek grubej folii z farbą termiczną) Innego termometru nie mam. Temperatury odczytane z niego: 28-29CTo daj jeszcze ze 2-3st. i powinna wyjść poprawna temperaturka... miałem kiedyś akwarium i podobny termometr ;) patel a o zasilce to już zapomniałesJasne, że nie zapomniałem... tylko w słowo "obudowa" wliczyłem już zasilacz... bo chyba kupiłeś komplet ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Na rezerwuarze mam naklejony termometr akwariowy (taki pasek grubej folii z farbą termiczną) Innego termometru nie mam. Temperatury odczytane z niego: 28-29CTo daj jeszcze ze 2-3st. i powinna wyjść poprawna temperaturka... miałem kiedyś akwarium i podobny termometr ;) patel a o zasilce to już zapomniałesJasne, że nie zapomniałem... tylko w słowo "obudowa" wliczyłem już zasilacz... bo chyba kupiłeś komplet ;) czyli roznica ok 10C pomiedzy woda a prockiem u mnie troche mniej dziwne bo w moim przypadku temperatura z DIODY jest mniejsza niz z SOCETA moze to wynik niskiej temperatury wody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...