Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Eee, chłopaki przesadzacie z tym moim zachwalaniem Asusa :wink: Ot, taka jest moja opinia.

Beno21 - cacy, tylko nadal nic nie wiem na temat timingów pamięci na jakich osiągnąłeś to 247. Chciałbym zaznaczyć, że ja swoje 232 mam na 2-2-2-6/11 :D , a jak sam wiesz niskie timingi to dla nforce2 prawie bóstwo. Nie zmienia to jednak faktu, że choćbym się zkichał to 247 jest dla mojego egzemplarza nieosiągalne ( chyba, że te Hynixy są cudotwórcami), bo nawet na 2,5-3-3-8 za nic w świecie nie działa stabilnie wyżej. Opisz co zmieniałeś w ustawieniach dokładnie. Coś mi się wydaje ,że wykopałeś topór wojenny :D

I jeszcze jedno - Vcore 2,08 V, robiłeś moda na płycie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ;)

Już na początku chciałbym napisać, że zdaję sobie sprawę że temat na który zapytam był już 100x poruszany... ale ja nie mam czasu a dysk kupuję jutro. Chcę sobie kupić ten dysk:

http://www.popland.pl/nav/prod.php?action=..._prod&pid=38605

I nie wiem czy nie bedzie z nim problemów, bo coś ktoś kiedys mówił że z SATA są problemy. Prosiłbym o jak najszybszą odpowiedz.

Btw: Prawdą jest że dysk Maxtora i WD odstają zdecydowanie od Seagate :?: Pytam przeczytałem tak gdzieś a wolałbym się upewnić

Z góry bardzo dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ;)

Już na początku chciałbym napisać, że zdaję sobie sprawę że temat na który zapytam był już 100x poruszany... ale ja nie mam czasu a dysk kupuję jutro. Chcę sobie kupić ten dysk:

I nie wiem czy nie bedzie z nim problemów, bo coś ktoś kiedys mówił że z SATA są problemy. Prosiłbym o jak najszybszą odpowiedz.  

Btw: Prawdą jest że dysk Maxtora i WD odstają zdecydowanie od Seagate :?: Pytam przeczytałem tak gdzieś a wolałbym się upewnić

Z góry bardzo dziękuję

Cześć!

Ten co wybrałeś jest w porządku. Wprawdzie 120 Gb ma lepszą cenę za 1GB, ale jest troszku droższy.

Inne pytanie to czy naszej płycie robi różnicę, jakiej firmy dysk podłączasz?? Może Ci co mają dyski SATA nam powiedzą.

Ja jestem wierny Seagate owi ale słyszalem, że Maxtory są lepsiejsze.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAXTOR 120Gb SATA

Moj qmpel na naszej mobo mial juz 2 dyski takie, teraz ma trzeci i sie modli zeby mu nie padl. W serwisie caly czas mu wymieniaja na maxtora! [gral.pl]

Pada sam z siebie, po 2 -3 tygodniach zaczyna glosniej dzialac a pozniej bluescreeny w windowsie i podczas jego instalacji. Sprawdzalem jego kompa calego i nic...

Mobo juz byla raz wymieniana...

Wniosek:

Maxtor 120GB SATA - [z jakiejs serii?] nie lubi asusa ?

Konfig kompa:

Asus nasz, AthlonXP 2200+, 2x256 Kingston 400mhz cl3, Radeon 9600, Zasilacz Deer 350W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc :)

Co do twego pytania, to od 4 miesiecy posiadam Maxtora sata 160GB i jak do tej pory zero bad sektorow i nie zawiodl mnie swa wydajnoscja (oczywiscie na naszej mobo). W testach Maxtory i WD mialy podobna wydajnosc, zas Seagaty byly slabsze, ale troszke cichsze. Dodam iz ten dysk przy normalnej pracy jest letni, co dla OC jest wazne.

A ja mam takie pytanko - przy odpaleniu kompa wlacza mi sie raid (mobo rev. 1.4), szuka 2 dyskow i dalej idzie normalnie (czyli odpala winde). W biosie nie ma opcji wylaczenia rajdu, zas zworki na plycie nie przestawiam bo dysk sata.

Czy na XP insalowac stery BEZ czy Z opcja rajdu??

Pozrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Dlaczego ja mam sensor 698 a beno21 8000 ????

Co płyta to inne sensory ????

U mnie pokazuje sensor ASB100

Czy ktos z Was wsadzal do naszej MOBO druty? Tzn czy ktos sie bawil w drut-moda na sockecie zeby podniesc napiecie do 1,85V?

ja miałem tak zrobione, ustawiłem 1.6V i wsio było OK (zakres od 1.6V-1.85V)

pozdrawiam

skupa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja poważnie mówiłem o dyskach HITACHI SATA. Polecam lekturę testu dysku serii 7K250. Potęga. Są już dostępne w Polsce, ale nieco drogawe w stosunku do Seagate czy Maxtora. Ale w końcu to produkt w koropracji z IBM. http://www.storagereview.com/articles/2003...25VLSA80_1.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ;)

Z góry bardzo dziękuję

Patrz mój konfig. Jak do tej pory nie mam problemów. Gdzieś w tym wątku ale "wyżej" podawałem osiągi macierzy.

Chyba prawdą jest, że nie są najcichsze. Gdy po prostu wirują jest cicho, gdy zaczynasz jakieś poważniejsze operacje na dysku (np. defrag) już tak nie jest. Mocno się grzeją, trzeba zadbać o cyrkulację/chłodzenie.

Wybrałem Seagate, bo był tańszy niż Maxtor a ja od razu zakładałem, że z czasem kupię dwa dyski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM

to moj pierwszy post na tym forum

nie jestem tak zaawansowanym uzytkownikiem jak Wy i z tej przyczyny mam problem ktorego nie moge sam rozwiazac

mam ta plytke od 2 dni, poinstalowalem stery z cd, update'owalem bios do 1007

i teraz: wlaczam counter-strike'a i wszystko jest ok, do czasu. pozniej dzwiek sie chrzani(powtarzam: na poczatku dzwiek jest OK), tzn. zaczyna trzeszczec.

domyslam sie ze to wina sterownikow do plyty (biosu ?!)

mam XP pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM

to moj pierwszy post na tym forum

nie jestem tak zaawansowanym uzytkownikiem jak Wy i z tej przyczyny mam problem ktorego nie moge sam rozwiazac

mam ta plytke od 2 dni, poinstalowalem stery z cd, update'owalem bios do 1007

i teraz: wlaczam counter-strike'a i wszystko jest ok, do czasu. pozniej dzwiek sie chrzani(powtarzam: na poczatku dzwiek jest OK), tzn. zaczyna trzeszczec.

domyslam sie ze to wina sterownikow do plyty (biosu ?!)

mam XP pro

Powinieneś założyć chłodzenie na SB. To już było poruszane na tym topicu (FAQ na 1 stronie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że SB się grzeje to przypadłość naszego ASUSa (jeśli nie wszystkich płyt na NF2), więc radzę po prostu przylepić na taśmie dwustronnej jakiś radiatorek i będzie OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że SB się grzeje to przypadłość naszego ASUSa (jeśli nie wszystkich płyt na NF2), więc radzę po prostu przylepić na taśmie dwustronnej jakiś radiatorek i będzie OK.

Hmm, wiecie, od jakiegoś czasu mam ten problem

:?

Od dawna mam założony radiator na SB (Zalman) przyklejony taśmą termoprzewodzącą

Po założeniu WC na GPU i NB czasem w NFSU (w inne nie gram :D ) dźwięk się rwie

:(

A sterowniki, system itd nie były modyfikowane. Nie wiem, czy założenie WC ma z tym cokolwiek wspólnego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja poważnie mówiłem o dyskach HITACHI SATA. Polecam lekturę testu dysku serii 7K250. Potęga. Są już dostępne w Polsce, ale nieco drogawe w stosunku do Seagate czy Maxtora. Ale w końcu to produkt w koropracji z IBM. http://www.storagereview.com/articles/2003...25VLSA80_1.html

Potęgą to by były dwa Rapotory 74GB spięte w RAID0 :lol: . Tylko ta cena :-D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thermalright SLK 947U

No i dzisiaj stalem sie szczesliwym posiadaczem SLKi. Instalacja przebiegla wdl instrukcji na www, [tylko tam troche inna plyte uzyli i radiator nie jest w poziomie a w pionie] Nie bylo to latwe jak zalozenie jakiegos spire itd ale jakos udalo sie. Przy nakladaniu pasty mialem wrazenie ze moze byc jej ciut za doozo ale na www bylo tyle samo...

Wstawilem zakrecilem i czas na testy...

Poprzednio mialem Spire WhisperRocka IV i wlasnie z niego wzialem wentyl na slke. [80x80 przy 2.500rpm ok 33m3/h 21dB]

11x200 1,675V Spire: Idle 43C Stres: 50-52 SLK 947u Idle32C Stres: 35C

11x210 1,75V Spire: 46; 60! SLK 947u 38C 45C

Wiecej niestety nie moge wycisnac bo proc a dokladnie napiecie wyzsze nie wchodzi :(

Wyniki nie wiem czy rewelacyjne, nie dawno hanu co nie co pisal na temat temp w Zalmanie 7000 czyli chyba glownym konkurentem SLKi.

Najwieksza zaleta w porownaniu z Zalmanem to jest fakt ze wchodzi na nasze mobo bez wzgledu na obudowe i tym sie kierowalem przy wyborze tego coolera.

Co ciekawe - zauwazylem ze temperatury z probe i z biosu w idle sie nakladaja, tzn sa prawie identyczne +- 1 / 2 C

Tylko wciaz mi ta pasta jakos po glowie chodzi, czy oby jej nie za doozo bylo i mam takie jakies przeczucie ze czegos do konca dobrze nie zrobilem :)

[warunki pracy: temp otoczenia cos pod 20C otwarta buda]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z serwisu www.nvision.pl:

"Jakiś czas temu informowaliśmy o planowanych kartach ABITa z chipsetami ATI. Jest to już pewne, ale ciekawostką jest inny aspekt! Otóż usłyszeliśmy też, iż możliwe, że ABIT całkowicie zaprzestanie produkcji kart z chipsetem NVIDIA. Jednak nie było to w żaden sposób potwierdzone, a osoba z którą rozmawialiśmy sama nie była pewna owych informacji. Teraz jest już wszystko wiadomo. ABIT po długich 'mękach' z NVIDIA (głównie chodzi o nieporozumienia i spore opóźnienia w dostawach chipsetów od NVIDIA) postanowił porzucić produkcję serii GeForce FX, ale też i płyt głównych z chipsetami nForce.

Warto jeszcze dodać, że również firma Terratec rozpoczęła produkcję kart z chipsetami ATI. Jeżeli sytuacja nie zmieni się, to NVIDIA można zacząć tracić swoich kluczowych odbiorców."

"No to zegnajcie polokoktowcy!" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tunio, 2 dni temu kupilem Zalmana 7000A-Cu - na poprzedniej stronie conieco napisalem. Nie moge sie powstrzymac zeby sie nie pochwalic raz jeszcze: po 4 godzinach w Prime95: 44st, teraz (idle) 36 st!!! Warunki: proc 10,5x200 1,775V, buda otwarta, temp otoczenia ok 20 st. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wheelerfan tu masz jak link jak odblokowac Athlona wyprodukowanego po 39 tygodniu:http://www.sirius.pl/news.php?id=2880

Dzięki. :D

Sprzęt jest szwagra i nie wiem czy pozwoli mi w nim grzebać, ale mimo wszystko dzięki.

Na marginesie chodziły słuchy, że Bartony mają być ponownie odblokowane bo AMD traci klientów przez tę blokowane proce. Czy wiecie może coś więcej na ten temat??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AndyN:

Mam pytanie mógłbyś mi podać namiar na stronę na której pisałeś o osiągasz tego dysku i czy miałeś jakie kolwiek problemy z montażem jego, jaki bios uzywasz itp itd.

Bo sam juz nie wiem czy brać Western Digital Caviar 80 GB 7200 rpm ATA 100 czy tego Barracude 80 GB 7200 rpm 8 mb cache SATA. Różnica w cenie 30 zł, więc nie jest ona jakaś ogromna...

Tak wogóle to przez moje niezdecydowanie jeszcze dyska nie kupiłem :D mam nadzieje ze jutro juz kupie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AndyN:

Mam pytanie mógłbyś mi podać namiar na stronę na której pisałeś o osiągasz tego dysku i czy miałeś jakie kolwiek problemy z montażem jego, jaki bios uzywasz itp itd.Bo sam juz nie wiem czy brać Western Digital Caviar 80 GB 7200 rpm ATA 100 czy tego Barracude 80 GB 7200 rpm 8 mb cache SATA. Różnica w cenie 30 zł, więc nie jest ona jakaś ogromna...

Tak wogóle to przez moje niezdecydowanie jeszcze dyska nie kupiłem :D mam nadzieje ze jutro juz kupie :)

Chodzi Ci o Seagate SATA?

W tym wątku gdzieś wcześniej umieściłem osiągi macierzy opartej o dwa dyski tej serii. Linków do testów nie mam.

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że: nie są ultraciche, mocno się grzeją, ale mają zadowalające mnie osiągi (szczególnie w macierzy)

Po podłączeniu SATA mogłem CD i CDRW podłączyć jako "Mastery" do obu kanałów IDE

Plusy SATA to m.in. dużo cieńsze kable, które lepiej układają się w obudowie, łatwiej nad nimi zapanować i nie zaburzają cyrkulacji powietrza. Standard SATA będzie promowany, dyski PATA powoli będą znikać z rynku.

Problemów z instalacją nie miałem, tak dysku pojedynczego jak i później konfiguracji macierzy. Mam BIOS 1006, ze względu na błąd w 1004 nigdy go nie instalowałem (błędy transmisji przy kopiowaniu dużych plików w przypadku macierzy RAID0)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 2x 256mb DDR400@333 VData /jak widac w podpisie/

ram ustawiony jest tak: 2.5 3 3 7 /wg. CPU-Z

wg. SiSoft sandry ramy te wytrzymaja cas latency 2 @ 200mhz

jakie beda optymalne ustawienia dla nich /a moze te sa ok ?/

narazie niechce ich puszczac na 200mhz, bo musialbym i podniesc prockowi a troche sie boje na boxowym coolerq, bez chlodzenia mosfetow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...