Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm, sprawuje się powiedziłbym "znośnie" :wink: Jak wiecie tamta miała dość powyżej 232 i nawet bootowac wyżej nie chciała, co było o tyle dziwne, że na 232 chuała super stabilnie 8O . A co do tego egzemplarza potrafi załapać FSB 240 i... zwiechy niestety. Nic nie pomaga. W weedkend leciał Prime przez nockę na 232 i było spox. Nie sądzę, by dało się uzyskac coś więcej niż 235 stable :cry: Nie mam jakoś teraz czasu by "gruntownie" się jej przyjrzeć i wymacać jej max. Zresztą nawet jeśli by fikała te 240 to juz mogę zapomieć o wysokiej częstotliwośći proca w połączeniu z wysokim FSB. Ech, wiele bym dał za działający mnożnik 10,5 i dostępny woltaż z :roll: 1,95. Ale niestety to nie Abit... :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhhh Panowie właśnie sobie wymieniłem płytkę oczywiście na tą samą tylko z BIOSem 1007 i pierwsze co mnie wyprowadziło z równowagi to skok temp. na procu o jakieś bagatela 12 stopni w górę :( ale lipa wrr...........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dawały mi te mnożniki spokoju i wczoraj zadałem 1004 Uber- bez zmian10 i 10.5 nie chodzi, max fsb 223 (na 1006 to samo), dziś rano flash 1007 Uber i... 10 x 200 chodzi stabilnie (Prime), ale ... :( nic ponad 200 nie wstaje, na 10.5 x 200 nie przechodzi post-u. Na 1007 max fsb też 223 i chyba to płyta, zejście z timingów nic nie daje, na 225 winda się nie ładuje, na 228 nie wstaje. Na każdym biosie tak samo.

Kurcze, już się cieszyłem na 10x223 :( Ale jak widać z mnożnikami nie do końca to wina Nforce, może trzeba czekać na 1008? :?

IVO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie mi podobnie wychodziło... z tym ze nie na uberze - bo nie experymentowałem ale z orginalnym 1007......

a z tym ze to nie wina nforce..myśle ze moze nvidia coś spierdzielila...ale nie po to kupowałem asusa zeby ci inżynierzy siedzieli i pili kawe..niech sie biora do roboty i szybciutko robia biosik 1008! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Tak mnie zastanawia kto odwalił manianę. Właśnie kupiłem sobie głośniczki 5.1 creativa (Inspire P580) i dziwna sprawa. Poprawna konfiguracja soundstorma, poprawne wg. instrukcji podłączenie głośników z centralnym/subwooferem na pomarańczowym jacku (42 wg instrukcji na str. 5) i okazuje się że na tym gnieździe sygnał dla centralnego jest zamieniony z sygnałem dla subwoofera. Oczywiście kable oryginalne creativa. Na wyjściu mikrofonowym (38) jest ok, centralny i subwoofer grają poprawnie (ale to nie jest rozwiązanie bo potrzebuję mikrofonu) tylko na oryginalnym wyjściu pomarańczowym jest taka maniana.

W sumie jutro ten problem rozwiążę robiąc przelotkę, jednak jest to IMHO wina ASUSa który spaprał sprawę.

Btw. Mógłby ktoś to sprawdzić u siebie (może to akurat mój egzemplarz płyty ma taki feler, ewentualnie głośniki), a jak problem się powtarza to dorzucić do FAQ ku przestrodze dla innych. Jak by nie było sam prawie godzinę szukałem przyczyny problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz już wiem, ale i tak dzięki. Po paru godzinach od wysłania info znalazłem w dziale download na stronie ASUSa. Tylko uwaga, bo to jest w "Beta", więc rozglądać się.

Btw. I tak uważam iż wypadało by wrzucić info o tym "problemie" do FAQ. Zajmie mało miejsca a może się przydać i oszczędzić komuś sporo czasu tudzież nerwów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Mam glosniki 5.1 podpiete na 3 jacki - subwoofer i centralny podpiete do wejscia mikrofonowego. Chcialbym zaczac uzywac tez mikrofonu do komunikacji glosowej tylko nie wiem gdzie go w takim razie podpiac skoro jego wejscie jest juz zajete.

Cos juz chyba bylo na ten temat i o ile dobrze pamietam WAWELSKI (albo THINGRIM?) pomagal w rozwiazaniu tego problemu.

Prosze o pomoc.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz już wiem, ale i tak dzięki. Po paru godzinach od wysłania info znalazłem w dziale download na stronie ASUSa. Tylko uwaga, bo to jest w "Beta", więc rozglądać się.

Btw. I tak uważam iż wypadało by wrzucić info o tym "problemie" do FAQ. Zajmie mało miejsca a może się przydać i oszczędzić komuś sporo czasu tudzież nerwów.

Napisz tekst w ostatecznej wersji. Przeniosę do FAQ'a jako Twój cytat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dylemat !

Mam w tej chwili Asusa a7n8x Del Gold Rev 2.0 i wsadzoną pamięć Specteka 256 mb (2700) na Singlu! planuje w najbliższym czasie rozbudowe żeby móc się cieszyć z DUAL DDR ... i tu jest mój problem :

lepiej kupić sobie drugą taką samą pamięć specteka (napewno będzie lepiej współpracowała)? czy może lepiej kupić sobie coś firmowego (kingston twinmos) i zarazem szybszego bo różnica w cenie jest niewielka (tu problem polega na tym że nie wiem jak będą współpracowały kości różnych firm na dualu)!:( może ktoś już tak podłanczał?

a druga sprawa odnośnie karty muzycznej na pł. gł.!

dużo czytałem o jej jakości i wydajności (napewno zrzera mniej procesora bo to sprawdziłem) jednak badzo mi szumi w porównaniu do poprzedniej karty muzycznej która chwilowo wylądowała w pudełku (SB Live 1024)! gdzieś czytałem że może to być efektem grzania się chipsetu? czy to możliwe ? (w najbliższym czasie i tak zrywam ten gumolit spod radiatora)!

sprawa druga to "przycinanie" się dzwięku kiedy np. na komputerze ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m panel kontrolny od karty muz. lub inne aplikacje wykorzystujące nforce! dodam że chłodzenie procesora jest ok (36stopni) a wszystko stabilne (bios 1007 orginalny) a sterowniki i service packi najnowsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o 2ga sprawe to proponuje chlodzenie SB. Bardzo sie grzeje na naszej mobo i wiekszosc zaklada radiatorek na niego. Niestety wokol SB nie ma otworow wiec radiatorek nalezy przykleic na tasme termoprzewodzaca klej termoprzewodzacy lub nalozyc paste i w narozniki dac troche kropelki i w ten sposob przykleic.

Jesli chodzi o 1wsza sprawe to polecam 2 takie same markowe kosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Mam glosniki 5.1 podpiete na 3 jacki - subwoofer i centralny podpiete do wejscia mikrofonowego. Chcialbym zaczac uzywac tez mikrofonu do komunikacji glosowej tylko nie wiem gdzie go w takim razie podpiac skoro jego wejscie jest juz zajete.

Cos juz chyba bylo na ten temat i o ile dobrze pamietam WAWELSKI (albo THINGRIM?) pomagal w rozwiazaniu tego problemu.

Prosze o pomoc.

Pozdr

To znaczy tak ;ja nie mam mikrofonu podpietego ale podpialem sobie TV pod kompa i mam home cinema :) ale zapewnw jak by tam wpiac mikrofon to pewnie tesz by chodzilo a nalezy zrobic tak;

sciagnij nvswap.exe ,zmien pierwsze od gory i podepnij sie do Line In

mam nadzieje ze o to ci chodzilo :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dylemat !

Mam w tej chwili Asusa a7n8x Del Gold Rev 2.0 i wsadzoną pamięć Specteka 256 mb (2700) na Singlu! planuje w najbliższym czasie rozbudowe żeby móc się cieszyć z DUAL DDR ... i tu jest mój problem :

lepiej kupić sobie drugą taką samą pamięć specteka (napewno będzie lepiej współpracowała)? czy może lepiej kupić sobie coś firmowego (kingston twinmos) i zarazem szybszego bo różnica w cenie jest niewielka (tu problem polega na tym że nie wiem jak będą współpracowały kości różnych firm na dualu)!:( może ktoś już tak podłanczał?

a druga sprawa odnośnie karty muzycznej na pł. gł.!

dużo czytałem o jej jakości i wydajności (napewno zrzera mniej procesora bo to sprawdziłem) jednak badzo mi szumi w porównaniu do poprzedniej karty muzycznej która chwilowo wylądowała w pudełku (SB Live 1024)! gdzieś czytałem że może to być efektem grzania się chipsetu? czy to możliwe ? (w najbliższym czasie i tak zrywam ten gumolit spod radiatora)!

sprawa druga to "przycinanie" się dzwięku kiedy np. na komputerze ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m panel kontrolny od karty muz. lub inne aplikacje wykorzystujące nforce! dodam że chłodzenie procesora jest ok (36stopni) a wszystko stabilne (bios 1007 orginalny) a sterowniki i service packi najnowsze

A nie lepiej sprzedać tę kostkę i kupić dwie dobre/markowe i identyczne? Choć trochę droższe to rozwiązanie

Hmmm, poprawcie mnie jeśli plotę bzdury, ale NorthBridge zawiera kontroler pamięci (więc wymiana gumy spoda radiatora nie wpłynie na jakość dźwięku-polepszenie chłodzenia-choć dobry to pomysł). To SouthBridge zawiera muzę, USB i inne kontrolery. -> przykleić kolejny radiator - np. Zalman na taśmie termoprzewodzącej od Rosio z tego forum -> zobacz na mojej WWW zdjęcia

Jak będziesz zdejmował radiator - wcześniej rozgrzej tę gumę - włączonym kompem albo suszarką to włosów (ja tak zrobiłem-dużo łatwiej odchodzi) i raczej powoli kręć radiatorem w poziomie a nie odrywaj - OCZYWIŚCIE WSZYSTKO Z ZACHOWANIEM ZASAD OSTROŻNOŚCI I NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do sledzia - qpilem wersje gold w proline i byl, kable to sata tez. dokladnie tak samo jak w age:) gdzie qpowalem druga plyte. proline to w miom odczuciu zupelnie dobry sklep (przede wszystkim ceny) jezdze do niego ok 100km po elementy wlasnego kompa i znajomych (klientow). asus poprostu co jakis czas leci w qle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne z tym śledziem. Kupowalem juz 3 takie plytki, w 3 roznych sklepach i nigdy nie bylo sledzia z optykami. Na stronie asusa w specyfikacji tez nie ma.

A co do proline - to na tym forum czytalem sporo negatywnych opinii o serwisie i podejsciu do klienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panów.

Wiec tak mam problem z zestawikiem zbudowanym na tej mobo. O to co posiadam :

1. Athlon XP 1800+ @ 2400+ przy fsb 166

2. Asus A7N8X Deluxe Gold ver 2.0 bios 1006

3. Creative GeForce 4 Ti 4400

4. Samsung 80 GB SATA

5. 256 DDR 333 MHZ SpecTeca

6. CDRW LiteOn 52x24x52

7. Zasilacz za 50 zl 400 Watt( nie smiac sie :) )

Do rzeczy :D. Od czasu do czasu nie wiem z jakiego powodu monitor sie sam przestawia w tryb uspienia podczas normalnej pracy (wszystkie ustawienia typu wygaszacz ekranu czy wylaczenie monitora w opcjach zasilania mam powylaczane) na to pomaga tylko reset kompa. I tez od czasu do czasu po takim resecie przy post testach mam kolorowe literki, a w biosie mam calkowita kaszane :o ze prawie nic nie da sie odczytac. Problem ten nie jest ciagly pojawia sie srednio raz na dzien, a juz mnie to wqrzac zaczyna.........dodam ze tez podlaczalem zasilacz Chiftecha i tez to nie pomoglo :D jak i rowniez zmiana biosu na 1007. Jakies sugestie ??

Z gory thx za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zamówiłem płytę A7N8X-E Delux i nurtują mnie dwa pytania:

1) Jak jest zamocowany radiator na NB? Są tam w płycie otwory?

2) Jakie wybrać do niej pamięcido duala: GEIL, czy HyperX, a może inne w podobnej cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam:)

proponuje przeczytac ten topic:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=61517

opisalem tam prawie identyczne problemy jak ma lolik

dodam, ze testowany na 2 monitorach - sprawa jest dziwna bo jak zszedlem do 10x166 to jest spox - wiem napewno ze to nie zasilka

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Śledzia spdif:

sprawa naprawdę śmierdzi .... albo w sklepach sobie zgarniają i później sprzedają osobno albo już w hurtowni ktoś podbiera (tu to się już zapędziłem i bawie w Ko"dż"aka) ewentualnie asus w pewnym momencie przestał je dawać. Co wcale nie zmienia faktu że na stronie proline pisze że śledź taki znajduje się w wyposarzeniu pudełka! powinni chociaż częściej aktualizować stronkę i napisać że "jeśli będziesz miał szczęście dostaniesz śledzia"! nie bardzo wiem też gdzie można go kupić oddzielnie! nie widziałem go w rzadnym sklepie

a brakujący kabel serial ata podobno mają mi wysłać pocztą (spdif powiedzieli że nie dadzą 8O ) .... będę czekał

Co do chłodzenia:

rozmontowałem moje mobo zdjołem radiator(opcja z suszarką :) ) i .... ujżałem wesolutką gumę do żucia! dużo o tym czytałem ale nie spodziewałem się czegoś takiego! szlifowałem i skrobałem (i tak się nie udało wszystkiego usunąć z chipsetu) i nałożyłem sobie srebrą pastę titana (nienajlepszy wybór ale lepsze to od gumy do żucia). mam nadzieje że taraz bedzie lepiej z chłodzeniem! przy okazji postanowiliśmy z kuzynem zdjąć radiator z chipsetu na mobo asusa (a7v600 na kt600) spodziewaliśmy się zastać pod radiatorkiem to co na nForce! i tutaj SZOK! położona była normalna pasta (nie rzadne [ciach!]o) i to doskonale rozprowadzona! nie rozumiem czemu asus tylko w wersjach z nForce używa takiego shitu pod radiatory!

PS

przy okazji pobawiłem się ołówkiem i odblokowałem mnożnik na moim athlonie 1G! wiem że to nic wielkiego ale dla mnie to pierwszy sukces w tej dziedzinie! :P ! teraz będę musiał poszukać czegoś innego zamiast ołówka bo czytałem gdzieś że grafit dosyć szybko się przepala :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lopik albo masz rację albo trafiłeś na używany egzemplarz tej płyty ponieważ ja też mam możliwość przetestowania kilku nowiutkich egzemplarzy i czasem zdejmuje radiatory żeby je przesmarować a jeśli płyta mi się nie podoba to idzie do sprzedaży :D

Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ lolik @wolfi hmm dziwna sprawa ja bym zaryzykowal stwierdzenie ze "cos" sie przrgzewa na mobo ,sciagnij bude i po kolejnym takim wybryku sprawdz organoleptycznie co ci sie grzeje ,moze NB albo SB sam nie wiem ,informujcie o postepach

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...