Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

no powiem wam że to zdjęcie wcale mi się nie podoba :evil:

i to nie chodzi o jakość ani nic takiego .... 8O

po prostu u mnie ten wentylator będzie kolidował z zasilaczem :cry:

ehhh ...

a chciałem sobie zakupić właśnie ten wentylatorek (alcu)

chyba będę zmuszony zrobić sobie małe przeróbki w obudwie (pokroje zalilacz i wpuszcze w niego wentylator :lol:

a na serio to chyba bede zmuszony wyprowadzić zasilacz bardziej na zewnątrz obudowy :? niezbyt ciekawa inicjatywa ale innego wyjścia nie widze :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jejjuuuu ale frajer jestem :!: Co do płyty to dalej nie mogłem jej zmusić do gadania ale wydarzyła się rzecz strasznie dziwna i swoja ciekawość na dość długi czas zaspopkoiłem. Mianowicie, troszeczkę późno dzisiaj zebrałem się do pracy przy swoim sprzecie i się spieszyłem. Podłączałem słuchawki, puszczałem procka na fsb200, 266 nic - ciemno i głucho i cos mnie tak naraz wzieło by się temu zasilaczowi przyjrzeć (pamiętam, że kontrolka sygnalizująca pracę HDD tylko raz się zaświciła na moje 20 odpaleń chociaz nie ruszałem tej wtyczki do jakiegos czasu).

Wyłączyłem komputer (ale cholera zapomniałem na zasilaczu pstryknąć) by sprawdzić czy przełącznik napewno ustawiony jest na 230V (czy czasem się gdzieś tam nie przycioł) i wtym celu przełączyłem najpierw na 115 i naraz dym jakiś huk i wywaliło bezpiecznik w chacie. Jedym słowem klęska totalna bo 10 dni temu specjalnie pod tą płytę kupiłem sobie zestaw chiefteca (dragon+zasiłka 360W) a teraz na zasilaczu wentyla ni cholere nie ruszę. Jestem ciekaw czy gwarancja obejmuje takie przypadki? Ewentualnie co nalezało by w sklepie powiedzieć by gwarancję przyjął a nie wyczaił co tak naprawdę się stało.

Teraz już desperacko potrzebuję waszej pomocy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

t_omko:

no to teraz chyba długo nie uruchomisz komputera :? :twisted:

jedno jest pewne "ciekawość ludzka nie zna granic" 8O

nie ma się co śmiać bo pewnie w twojej sytuacji bym zrobił to samo (po wyczerpaniu wszystkich pomysłów) (chociaż może nie :wink: )

ale faktem jest że masz teraz na stanie bajerancką obudowę z bajeranckim zasilaczem i świetną MoBo - a wszystko nie działa

teraz już chyba nie widze innego wyjścia jak oddać wszystko na serwis razem z MoBo. Jeśli wszystko kupiłeś w jednym sklepie to na mój gust nie za dobrze ... bo nabiorą podejrzeń jak nagle przyniesiesz spaloną bude i pł.gł.!

jeśli w oddzielnych sklepach to chyba najlepiej by było oddać MoBo i powiedzieć po prostu że siedzisz już tydzień i jej nie możesz odpalić (powiedz że testowałeś dużo konfiguracji ale też nie przesadzaj żeby nie było że przekombinowałeś) a obudowe z zasiłką do serwisu zanieść i też najlepiej głupa udawać "panie włączyłem strzeliło, wybuchło-jak dym opadł to ja z szafy wychodze a zasilacz już spalony :lol: " tylko nie wspominaj nic o zmianie na 110V :twisted: !

jeśli w jednym sklepie to sam nie wiem jak to rozwiązać ... chyba będziesz musiał ładną historyjkę trzepnąć 8)

wszystko zależy od tych co przyjmują (jak to jakiś mały prywatny sklepik to mogą lecieć w kulki i nie przyjąć bo im się nie chce jezdzić ze sprzętem-nie mówie że wsztkie takie są ale często tak bywa, jeśli to sieć sklepów to troche lepiej bo szybciej załatwiają reklamację i sprawniej-też są wyjątki)

tak czy inaczej PowOdzeniA :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe - chyba musiałbym je poucinać :P Poza tym wszystko jest pospinane, taśmy są częściowo schowane za napędami (bo akurat jest na tyle miejsca). To co widać - musi być - bo przy prawej krawędzi płyty jest gniazdo zasilania. Może tylko straszyć ten dodatkowy wiatrak z boku - ale to tylko tymczasowe rozwiązanie (jak będzie radiatorek to on znika).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamówiłem sobie taśme termoprzewodzącą i chciałem coś zamontować na SB ale problem polega na tym że nie wiem co :D!

próbowałe szukać w googl-u i tu na forum ale jakos nic nie wynalazłem

możecie napisać co Wy zamotowaliście ? jaki radiator? chciałem coś porządnego od razu montować (nie chce mi sie później bawić w zrywanie radiatorów od 486)

PS ... pamiętam że ten temat był w tym wątku ... ale to jest 86 STRON :?

i jakoś jeszcze nie dotarłem do niego 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamówiłem sobie taśme termoprzewodzącą i chciałem coś zamontować na SB ale problem polega na tym że nie wiem co :D!

próbowałe szukać w googl-u i tu na forum ale jakos nic nie wynalazłem

możecie napisać co Wy zamotowaliście ? jaki radiator? chciałem coś porządnego od razu montować (nie chce mi sie później bawić w zrywanie radiatorów od 486)

Ja na SB przy pomocy taśmy termoprzewodzącej przykleiłem radiator Zalmana - ten do pasywnego chłodzenia NB - jak na razie trzyma się, choć dźwięk się czasem rwie ... Nie wiem, czy to złe chłodzenie, sterowniki, czy może sama gra - jak do tej pory zauważyłem te objawy w NFSU

:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na SB przy pomocy taśmy termoprzewodzącej przykleiłem radiator Zalmana - ten do pasywnego chłodzenia NB - jak na razie trzym się, choć dźwięk się czasem rwie ...

:(

Nawet mnie nie załamuj :( - przecież to spory radiator (mój będzie o wiele mniejszy) i dalej te błedy w dzwięku ?. Totalna kicha - a może to wina czegoś innego niż tylko tego przegrzewania SB - poza tym dlaczego np oglądając film na DVD (zwykłego DivX-a jeszcze nie próbowałem) nie miałem żadnych trzasków, natomiast przy odtwarzaniu MP3 to występuje ?. W grze również tego nie zauważyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowałem podzespoły w innych sklepach (jedyna chyba dobra rzecz w tym wszystkim) Mieszkam 20 km od Opola a 75 mam do Wrocławia (płytę kupiłem w Opolu a budę we Wrocku-także mam kawałeczek). Spróbuje się dogadać z kolesiem i poczta mu to przesłać tylko zastanawiam się czy trzymać się wersji - podłączyłem wszystko do swojego sprzętu a tu nagle podczas pierwszego odpalenia łup czy lepiej powiedzieć, że grzebałem składając kompa i naraz niewiadomo dlaczego (chociaz działało pewien czas) pierdzieneło (może jakieś problemy z siecią energetyczną?)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to nie będę kombinował i też sobie kupie takiego Zalmana :D

do tego dołoże jeszcze bios UBER-a i radiatorki na mosfetach (może jeszcze na karcie graf-mam nadzieje że starczy mi tej taśmy)

mam nadzieje że nic się nie spali przy tych modyfikacjach (mam takie zręczne ręce do palenia sprzętu)

zastanawiam się też nad wymianą tego radiatorka na chipsecie na inny zalmana (taki zielony ale nie pamiętam jak się nazywa :lol: ) bo ten od asusa nie wygląda pewnie

ale to dopiero w przyszłości ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to mozliwe ??

Ostatnio czesto mi siadal net, na 1min nie ma, cyk i jest... Dzwonie do admina, on mowi ze wszystko ok, nie bylo zadnych przerw, to ja kabel sprawdzam, switcha i cala reszte... nic ... ?! Widac cos z kompem musi byc.. Mysle sobie no ladnie jak w serwisie im powiem ze mi raz sieciowka dziala a raz na 1 minute nie ?! Zagladam ostanio przy okazji do kompa patrze radiator spadl z SB, przykleilem go i ... Zadnych problemow, jak reka odjal ?! Wiem ze SB odpowiada rowniez za LAN ale zeby takie dziwne rzeczy sie dzialy ? Myslalem ze predzej dzwiek sie potnie, komp zawiesi albo cos w tym stylu...

Wazne ze wszystko juz dziala..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać wszystko jest możliwe :). Tylko czemu taka porządna firma jak Asus nie zatroszczy się o coś takiego. Przecież dołączenie dodatkowego radiatora to dla firmy grosze - dziwne :? . W końcu diabeł tkwi w szczegółach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys bylo o roznicach miedzy -E i faktycznie dzis zdjelem radiator i zeskrobalem gume i patrze a tam SPP :) jak juz plyte wykrecilem to i na MCP-T zalozylem radiatorek taki z gforca starego :) maly i pasuje jak ulal a co najwazniejsze nie za wysoki, inaczej by mi dyki zaczepialy o radiator

i jeszcze niespodzianka zdjelem zalmana (inaczej nie daloby sie wymontowac tego radiatorka z spp) przesmarowalem na nowo i temp na procku 3 stopnie mniej :)

dodam ze mam 80 wiatrak skierowana na grafe i mostki co by bylo dodatkowe chlodzenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest sens w moim przypadku wymiana w moim konfigu 2x256 MB na 2x512 MB? Te same Geile, o tych samych parametrach, tyle, że większe

Dla wyjaśnienia: lubię symulatory i symulatoropodobne, np: NFSU, Delta Force, Battlefield'y; gry w stylu Max Payne2 itd

Wasze opinie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andy:

może jestem tu nowy ale wyraże swoją opinie (co mi szkodzi 8) ):

wydaje mi się że jest sens wymiany na 1gb ramu

biorąc pod uwage to że masz zapewne zainstalowanego XP (który dosyć ładnie pochłania ram) to nigdy nie będzie go za mało

w tej chwili 512 mb jest chyba standardem (ja mam 256 i odczuwam pewne niedogodności podczas pracy w XP)

jednak Ramu nigdy za mało ... za jakiś czas pojawią się bardziej wymagające gry (i pewnie syetemy operacyjne też :lol: ) i tylko patrzeć jak 1gb będzie standardem

też się zastanawiałem nad kupnem Ram-u jednak ceny jakie są w tej chwili po prostu mnie przeraziły 8O ! jeśli masz okazje sprzedać swoje drogo :D i kupić nowe tanio ... to raczej bym na twoim miejscu wyminił

weź też pod uwagę że wcześniej czy później i tak będziesz musiał kupić więcej :) ... czy tego chcesz czy nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nigdy nie będzie go za mało

[...]

jednak Ramu nigdy za mało

Chyba odwrotnie ;)

Ja miałem (uupps, muszę zmienić sygnaturkę) w jednym kompie 1GB ramu. Marnował się - więc przerzuciłem 512MB do innego. Bez zmiany konfigu działa bez problemu i jest jeszcze wolny ram. Komp ten robi za "serwer" - cały czas chodzi tam kilka programików (w tym eMule potrafiący zajmować ponad 100MB) + czasami kilku userów zalogowanych przez remote desktop (zapominających się wylogować) + niespełna 100MB ramdysk. Oczywiście zbędne bajery i serwisy winxp wyłączyłem.

Generalnie IMO poza specyficznymi zastosowaniami nie ma sensu w tej chwili dokładać do 512MB ramu. Zmiana w wydajności niezauważalna, cena spora i do tego, zazwyczaj, gorsza podkręcalność. Lepiej poczekać aż potrzeby softu i szybkości pamięci wzrosną, a ceny spadną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest sens w moim przypadku wymiana w moim konfigu 2x256 MB na 2x512 MB? Te same Geile, o tych samych parametrach, tyle, że większe

Dla wyjaśnienia: lubię symulatory i symulatoropodobne, np: NFSU, Delta Force, Battlefield'y; gry w stylu Max Payne2 itd

Wasze opinie?

Wiadomo ramu nigdy nie za malo ale ... po co w te geile znowu wchodzic. Ostanio mialem okazje pobawic sie Hynixami 512mb ... Jak to sie pieknie kreci na naszej Mobo... 218 cl2 222 cl2.5 - Bajka, bez gadania... Dalej nie probowalem bo juz CPU nie wytrzymywal [blocked mnoznik]

Bylem naprawde mile zaskoczony tymi kostkami. Kupowalem w piatek w esc.pl, jeszcze wtedy mieli ich nie maly zapas... Ogoolnie pamiatki godne polecnia na nasza mobo. Dokladnie ich nie testowalem [nie lubie ramow testowac, doozo wlaczania i wylaczania kompa, lub restartowania biosu :D ] ale jak bez gadania wstaja na 222mhz przy cl2.5 to chyba warto sie nimi zainteresowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe z tymi Hynixami... Miałem takowe w chacie i 218 przy cl 2 jakoś nie chciały chodzić dobrze.

AndyN, 1 GB RAM to konieczność zważając na choćby FarCry....

Sam się zastanawiam, choć 1 GB OCZ to duży wydatek. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe z tymi Hynixami... Miałem takowe w chacie i 218 przy cl 2 jakoś nie chciały chodzić dobrze.

Wstac wstaly przy 218 cl2, winda sie zaladowala, sprawdzilem ich osiagi w aidzie i poszedlem wyzej od razu na cl2.5. Jak pisalem dokladnie ich nie testowalem ale wywarly na mnie bardzo pozytywne wrazenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu Geile? Bo mam mozliwość oddać w rozliczeniu swoje stare za dokładnie taka samą kwotę, za jaką kupiłem - nic na nich nie tracę

No właśnie, te najnowsze gierki nawet z najlepszego/najszybszego kompa "wypiją" wszystkie soki

Ale ta wymiana to za jakiś czas, bo wkrótce ślub/wesele i przygoda z życiem we dwoje :/

A jak już w tym wątku było pisane "żona i komputer nie mogą żyć w zgodzie" - mój "egzemplarz" jak ulał pasuje do tego stwierdzenia ;)

EDIT: Sprawdziłem rekomendowaną konfigurację do Far Cry 8O 8O 8O

Chyba wiem, jaka branża programistyczna wymusza ciągłą wymianę sprzętu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na temat pamieci juz gdzies chyba bylo na forum i generalnie wydzwiek tamtego watku+moja opinia warto jesli sie korzysta duzo z kompa sama winda lepiej chodzi ale w twoim przypadku weekendowy komp to trudno powiedziec ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe sterowniki (beta) audio od nVidia:

http://www.nvidia.com/object/nforce_audio_...31_win2KXP.html

This is a stand-alone beta package containing audio drivers only. This package should be installed over an existing successful install of the Unified Driver Package (UDP) containing all nForce driver components.

* Audio driver 4.31

* Audio utilities 4.31

Dajcie znać jak działają po zainstalowaniu (ja jak zwykle komp w weekend i to dopiero następny :( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dostałem taśmę termoprzewodzącą.

Kosztowała 4,99 zł + przesyłka = 7 zł. Co dziwne następnego dnia zdrożała na 9,99 8O .

Jest to mały kawałek ok 2cm x 15cm. Wygląda to następujaco :

Dołączona grafika

Ze starego radiatorka po Celeronie zrobiłem sobie zestawik na SB + 4 MosFety. Ten na SB musiałem potem troszkę przyciąć - w efekcie ma wymiary 4x4 cm. (na zdjęciu jeszcze poprzednia wersja)

Dołączona grafika

Taśma trzyma naprawdę rewelacyjnie - do tego jest bardzo cieniutka (z góry patrząc praktycznie trudno ją zauważyć)

Dołączona grafika

Po zamonotwaniu na MosFetach

Dołączona grafika

Wokół SB nie ma zbyt wiele miejsca - te 4x4 cm to raczej maksimum.

Dołączona grafika

No i radiator na swoim miejscu (ten biały papierek jest tylko po to by nie było błysku Flasha w baterii :))

Dołączona grafika

-----------------------------------------------------------------------------------

Taśma spisuje się doskonale i trzyma jak powinna - radiatorek jest leciutko ciepły. Co do przycięć w dzwięku - hmmm :? . W zasadzie jest tak, że przy normalnym słuchaniu mp3 raczej się to nie zdarza (jeszcze nie testowałem należycie długo). Ale niestety nie powiem że problem zupełnie zniknął :( .

Zauważyłem iż najczęściej po pewnym czasie bezczynności i zaczęciu pisania na klawiaturze (czy jest to GG czy nawet ten post) następuje pewne przycięcie/przumulenie podczas słuchania mp3. Klawiatura jest podłaczona przez PS/2 i na pewno jest zupełnie sprawna. Zastanawiam się czy może opcja w Biosie "Typematic rate Setting" (mam ustawione na Enabled + 6char/sec) w sekcji "Advanced Bios features" nie ma z tym czegoś wspólnego :? .

Zainstalowane mam sterowniki Nvmixer 1.0 + Audio 4.31.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P_i_t_t: Tylko teraz radiatory na mosfetach (szczególnie te przy kondensatorach) ogrzewają na całej wysokości kondensatory.

U mnie jest to samo. A przy 12,5 x 200 te przyklejone radiatorki są naprawdę gorące. U ciebie jest o tyle lepiej, że masz chłodzenie powietrzem na procku, który wymuszą cyrkulację powietrza wokół. U mnie jest WC ... I prawie "martwa cisza" ....

:?

Gdzie kupowałeś taśmę termoprzewodzącą? Bo ja kupiłem poprzez "Rosio" z tego forum. I może zapłaciłem łącznie więcej ale i dostałem jej duuuużo większą ilość niż Ty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P_i_t_t:

całkiem niezła konstrukcja :P

nie dość że nieźle wygląda to jeszcze chłodzi :lol:

tylko nie rozumiem czemu z tym dzwiękiem są wciąż problemy

chyba Asus dał du** pod tym względem i to nie chodzi o chłodzenie :?

lspider:

zakupiłem sobie tą samą taśmę klejącą-termoprzewodzącą co P_i_t_t(podziękowania dla Niego za znalezienie tych tasiemek :wink: ) i chce sobie jeszcze do tego kupić te radiatorki OCZ-a Flower

( http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=7117&sid=1 )

chciałem spytać czy je pociołeś czy władowałeś w całości? :)

a jeśli pociołeś to czy ładnie się zmieściły?

gdyby ładnie pasowały po pocięciu to po zakupie 4szt akórat by mi starczyło na mosfety i na pamięci karty graf. :) (oszczędność 45zł 8) )

Andy:

tam kupował P_i_t_t (mam nadzieje że mi sie nie dostanie za zdradzenie tego linka 8) ):

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23279406

znalazłem jeszcze tu:

http://www.4max.pl/produkt.asp?g=85&gg=62&id=609

tego posta od Rosio też widziałem ale jakoś dziwnie mnie nie przekonał (nieufny jakiś jestem ostatnio :? )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A panowie co mysliscie o tym?? http://www.4max.com.pl/produkt.asp?g=85&gg=62&id=609 Jakos po waszych doswiadczeniach postanowilem sobie zalozyc radiator na SB choc problemow z dzwiekiem nie mam. Jednak sam SB jest dosc goracy. Mam juz radiatorek z plyty brata (8k7a+ z NB) i teraz tylko zostala ta tasma. A moze jednak da rade posmarowac Artictic Ceramique i bedzie trzymac?? Bo z tego co zauwazylem ta pasta jest dosc gesta i pewnie bedzie dobrze trzymac ,ale z drugiej strony nie wiem jak sie zachowa jej konsystencja w wysokiej temperaturze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...