Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie!

Mam problem z moim Asusem. Wstyd sie przyznac - plyte mam juz prawie rok i dopiero teraz to ugryzlem. :oops: Chodzi o to ze kontroler USB i kontroler audio (chyba SS) korzystaja jednoczesnie z tego samego przerwania (nr21). Czy to jest norma? Wy tez tak macie? Uzywam myszy MS na USB i z tego powodu (prawdopodobnie) czasami pojawiaja sie nieprzyjemne zwisy. W biosie mozna zarezerwowac przerwania dla PCI - ale tu to wyglada jakby problem dotyczyl konstrukcji plyty. Co jest?! Dodam jeszcze, ze mam w kompie (nie wiem czy to nie jest wazne) karte TV Avera, stary modem zoltrixa, dwa napedy optyczne, Baracude na sata i to chyba wszystko... Nawiasem mowiac prosze o podeslanie tego biosu combo (npa@wp.pl - z gory dzieki) bo na 1007 to normalnie nie da sie pracowac.[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzecz w tym, ze juz pare razy system juz mialem w ciagu ostatniego roku stawiany... i zawsze bylo tak samo. Gdzies kiedys czytalem takze test tej plyty i piszacey rowniez mieli ten problem choc u nich nie wywolywalo to problematycznych zwisow. Zreszta u mnie tez nie jestem pewien czy to nie grafa (troche chyba juz przegrzana) badz mostek poludniowy jeszcze nie chlodzony :oops:

Czy mozecie mi powiedziec z jakiego przerwania u Was korzysta kontroler USB a z jakego SS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nie mam nic na USB podłączonego ale jestem przekonany że wiele osób na forum urzywa tego portu :) a nie widziałęm żeby ktoś miał z tym problem (chociaż może to gdzieś pominołem bo nie czytałem całego wątku - za długi jak dla mnie :lol: )

skoro system masz już kilka razy instalowany to spróbuj bios zresetować lub wgrać nowy:

http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic....b6bff220b590778

^^^ tu są biosy Uber-a i normalne ...

a co do zawiech to dosyć dziwne żeby port USB powodował takie reakcje komputera (chociaż po XP można się wszystkiego spodziewać)

na twoim miejscu spróbowałbym metody "podmiany sprzętu" - czyli pożyczyć sobie od kogoś karte grafiki albo sie z kimś zamienić na tydzień i do tego chwilowo mógłbyś przejść na inną myszke na PS2 ... wiedziałbyś dokładnie co jest problemem jakby przestał się system zawieszać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tez zrobie. Na roznych biosach juz probowalem jezdzic ale wiele to nie zmienia. Teraz wlasciwie jestem pewien ze to grafa sie sypie. Meczylem ja ostatnio kilka h w UT2k4 i pojawialy sie problemy. Jak ogladam sobie tv lub avi problemow nie ma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii BIOSu 4.2.47 :

Nie wiem czy zauważyliście, ale bardzo obniżyło się CPU Usage przy tym BIOSie do ok. 10-12%, wydajność w sumie podobna.

AndyN, czy to 223 to na BIOSie który Ci przysłałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii BIOSu 4.2.47 :

Nie wiem czy zauważyliście, ale bardzo obniżyło się CPU Usage przy tym BIOSie do ok. 10-12%, wydajność w sumie podobna.

AndyN, czy to 223 to na BIOSie który Ci przysłałem?

Dokładnie ten. Wgrałem przy pomocy Asus Update (nie mogłem znaleźć tych poleceń z trybu DOS).

Idzie do 223 MHz bez zmiany napięcia na pamięciach. Na 225 MHz jakiekolwiek zmiany (napięcie, timingi, mnożnik) nic nie dają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, jeśli u was jest poprawa z FSB to może i u mnie coś JESZCZE skoczy :wink:

I małe sprostowanie: ten 1007 z nowym SATA który wam przesyłałem to niestety nie UBER a zwykły, tylko nowy BIOS kontrolera. Szkoda, szukałem dalej i nigdzie nie znalazłem UBER 1007 z SATA 4.2.47 :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie zacytować za www.nforcershq.com krótką instrukcję migracji najnowszego BIOSu SATA do dowolnych BIOSów A7N8X/ Deluxe:

" For any parties interested...

Sil SATA RAID 4.2.47 - link make sure you get the 4247.bin file and not the other two. The 4.3.47 BIOS is for the 3152 controller if you go to siimage.com to complete the download.

CBROM- link

Command Line: CBROM215.EXE ASUSBIOS.BIN /pci 4247.bin

Obviously change the ASUSBIOS.BIN to the correct BIOS file and make sure you run CBROM from a folder that is < 9 characters in length otherwise you get the dreaded "Cannot execute C:LONGFOLDERNAMECBROM215.EXE" error.

I know with my A7N8X Deluxe revision 1.04 board I do not need to remove the logo to make space but as I recall reading back in October on a SATA bios thread you must use CBROM to remove the logo in order to make enough space for the new SATA bios to fit on revision 2 boards. I have no clue as a result about the A7N8X-E and the like.

The command to release the Logo is: CBROM215 ASUSBIOS.bin /logo Release

My suggestion is keep a copy of the original downloaded ASUS Bios. Run the CBROM command to patch in the newer Silicon Image SATA Bios file. If the file sizes are the same I believe you should be good to go. Seeing as how I do not have any other hardware than a Rev 1.04 Plain Deluxe please take that into account when reading my post and consider seeking other opinions on the issue"

Zapodaję linki do gotowców:

1004 UBER SATA 4.2.47

1007 SATA 4.2.47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam pytanko: Czt na Asusie A7N8X Deluxe można puścic procka na Vcore wiekszym niż 1,85v bez dokonywania przeóbek mobo ? Jaki BIOS umożliwia wybór napięcia wiekszego niż 1,85v ?

Ewetnualnie jak przerobić płytę do obsługi wyższego Vcore.

Zapewne było już o tym , ale przekopałem się przez większość stron w tym wątku i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam pytanko: Czt na Asusie A7N8X Deluxe można puścic procka na Vcore wiekszym niż 1,85v bez dokonywania przeóbek mobo ? Jaki BIOS umożliwia wybór napięcia wiekszego niż 1,85v ?

Ewetnualnie jak przerobić płytę do obsługi wyższego Vcore.

Zapewne było już o tym , ale przekopałem się przez większość stron w tym wątku i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Pozdrawiam

www.maximumoc.com - i wszystko jasne, qmpel zrobil dziala i si jest, u mnie tez dziala... wiec polecam ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Undertaker

Nie ściemniaj, że czytałeś ten wątek, bo odpowiedź masz w FAQ w pierwszym poście.

Hmm... jedyne co znalazłem w FAQ to :

P: Jakie napięcie mogę dać na procesor.

O: Zależy od procesora. Dla serii DLT (czyli 1,5V standardowo) max 1,75. Dla procka DUT (czyli 1,6V standardowo) max. to 1,85V. Nie da się ustawić napięcia niższego, niż fabryczne dla danego procesora (bez modowania).

Jednak nie ma tu odpowiedzi na moje pytanie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za pomocą BIOSu nie można dać Vcore większego niż 1,85 V. Nie pitol, że przeczesałeś cały topik, bo kilkanaście stron temu podawałem adres do strony z Vmodami dla A7N8X. Mody są banalne. Próbowałem, działało Vcore do 2,1 V , ale jak już niektórzy "stali czytacze" wiedzą MoBo poszło się dymać po modowaniu Vmem i Vdd ( a może i własnie przez Vcore, sam już nie wiem, to było tak szybko :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yo

2 slowa na temat najnowszy bios sata + uber 1007 niestety cos sie gryzie

po wgraniu do ubera nowego biosu sata + moje logo pokazal mi sie po raz pierwszy post karty graficznej i niestety na tym stawalo :(

po wyczyszczniu CMOS'u udalo mi sie dojsc do ekraniku pierwszego gdzie pokazal sie komunikat czeksum error nacisnelem F1 i jakos poszlo logo sie nie pokazalo, wszedlem do biosu wstepnie poustawialem i znowu [gluteus maximus]

wgralem wiec bios 1007+moje logo i jakos to dziala wiec nie mogla to byc wina dogrywania loga a po prostu cos w najnowszym uber ?? a moze logo ?? dodam ze poprzednio mialem uber07+moje logo i wsio chodzilo spoko

pozdrawiam krzys75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiazanie na wszelkie problemy z >USB<

wlaczyc w bios'ie 'USB Legancy' na "Enabled"

AMI: Advanced Chipset Configuration | Onboard USB | Enabled

Award: PNP/PCI Configuration | Assign IRQ for USB | Enabled

Phoenix: Advanced Peripheral Setup | Legancy USB Support | Enabled

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Sluchajcie mam następujący problem. Kupiłem z drugiej ręki ASUS'a A7N8X rev 1.04 generalnie wszystko działa i jest OK ale:

Przed instalacją windy chcialem wgrać mu najnowszy bios sciagniety ze strony asus'a bodajże ver 1.05 lub 1.07 lecz awardflash nie chcial nic zrobic pisząc, że to nie bios do mojej płyty. OK odpusciłem sobie chwilowo, zainstalowałem winde i całą reszte majdanu (z tąd wiem ze płytka jest OK). Moja obecna wersja biosu to według ASUS PROBE to "1022 005 T3"

Czy możecie mi napisać:

- co to za wersja biosu którą mam obecnie (nowa /stara /warto zmieniac czy nie ) :?:

- dlaczego nie mogę upgrade'owac biosu :?:

Rozwiązaniem mojego problemu może być fak iż nie jestem do końca przekonany cze przypadkiem nie mam A7N8X Delux :D ponieważ qpiłem samą płyte kompletnie bez niczego. Między slotami PCI mam napisane tylko ASUS A7N8X ver 1.04 czy możecie mi napisać jak odróżnic te wersje płyt od siebie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wawelski

Przeczytałem na szybko faq z pierwszej strony ale nie znalazlem odpowiedzi no chyba, że za szybko czytałem :) Chodzi mi o to jak wizualnie odróznic te wersje płyt od siebie :?: Czy wersja Delux ma napisane między slotami tylko ASUS rev x.xx :?: Prosił bym o odpowiedz no to pytanie bo chwilowo nie mam dostępu do netu u siebie a nieche nadurzywać grzeczności znajomego przegladając u niego góre wiedzy z tego topic'u

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...