Hanu Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Maxxx, co do BIOSów UBER - LINK. Wersje 1004 z najnowszym BIOSem SATA podawałem na poprzedniej stronie, więc wcale nie odpada :wink: Twój problem jest co najmniej dziwny 8O . Napięcia i temperatury w normie, zasiłka spox, a tu shutdown. IMHO spróbuj pozamieniać wtyczki molex do dysku i napędów, dobrze docisnąć. Jak to nie pomoze to spróbuj podkręcać jak dotąd ale tylko z jedną kośćią wsadzoną w MoBo. Wtedy będziesz miał janość czy to Twiny sie nie gryzą. Pozostaje jeszcze mała szansa, że Chief coś ma zje... ale to raczej mało prawdopodobne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxxx Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Wgralem noy Bios Uber 1007, komuter ladnie odpalil poustawial standartowe ustawieni, zapisalem i wylacztlem kompa. Teraz nie chce mi sie odlapic, nie pokazuje nic na monitorze tylko czarny ekran, nie piszczy, nic nie mowi :baranek: co z tym zrobic?? Reset Cmos ni nie dal.... :evil: :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Witam! Jestem posidaczem płyty głównej ASUS A7N8X non dlx i jest to wersja rev. 2.0 z biosem 1006. Czy moze ktoś mi przesłać do niej bios uber 1004? siete@interia.pl Poszukuje tego biosu poniewż mam barka 2500+ i max fsb ktore moge uzyskac to 197mhz czyli jest to troche malo. Czy wlasnie zmiana biosu umozliwi mi zmiane fsb na np 208mhz? Pzdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 maxx, nie chce Cie martwic, ale mi rowiez sie tak stalo: po wgraniu nowego biosu czarny ekran i okazalo sie, ze padla plyta i wymienili mi w serwisie na nowy egzemplarz. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilas Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 @pcmax Ta płyta w rev.2.0 ma zagwarantowane FSB200 i nie potrzeba żadnego overclockerskiego BIOSu. Może Twój procek potrzebuje wyższego Vcore? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 a sa ubery do wersji bez dlx 1007? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 http://homepage.ntlworld.com/michael.mccla...0/1007-Uber.rar co on mi da jezeli mam normalny bios 1006??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilas Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Jest poprawiona obsługa dysków SATA, może uda Ci się uzyskać wyższe FSB. BTW: Nie boisz się kręcić na ty zasilaczu?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 ... Bios mam teraz 1007 i mam pytanie skad sciagnac biosy UBER?? 1004 odpada bo planuje zakup dysku SATA... Zobacz: http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic....b6bff220b590778 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolek162 Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Jak pisałem na tym forum wczesniej tylko na innej stronie nikt mi nie pomógł moze ktos na tej stronie zaradzi mi na to : Mam problem Po włożeniu kości geil 2x256 golden dragon PC 4000 cl 2,5 7 4 4i obojetnie jakich ustawieniach ich w biosie na płycie asus a7n8x-e komp odpala się do winxp i działa przez dwie sekundy a nastepnie restartuje sie i tak w kółko . Mieszałem tymi kośćmi i nic i nie jestem taki głupi aby wsadzać stare pc 2100 z pc 4000 same geile się walą na tej płycie . Ku scislości : stare siedzą w trzech bankach tzn w jednym 256 elixir w drugim 256 nanya a w trzecim 128 spectek 2 pierwsze chodzą spokow dualu a kiedy wkładam same geile jeden lub dwa bez róznicy dzieje sie to co wyzej napisałem . i ustawiałem na auto i mieszalem napieciami i nic kombinowałem jak mogłem i był upgrate do 1010 biosu nie zawracałbym głowy wczesniej nie kombinujac Zestaw to athlon 2000 xp 0,18 , termaltake silent boost, segate 80 g barrakuda VII i 40 g segate barracuda IV oba 7200 ata 100, zasilacz codegen 350 v 2,03 12 cent wiatrak , dvd asus e-616 i cdrw teak 524e,i pamieci stare 266 po 256 elixir , nanya i 128 spectek , grafika stlab Fx 5600 xt 256 ram 128 bit hyniks 4,3 ns cl 3 Za wszelkie info dzieki ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Troche Ciebie zmartwię Kostki "golden dragon" nie są udanymi pamięciami. Jak mi powiedział zaprzyjaźniony sprzedawca Geilii Było dużo problemów z tymi koścmi i importer zaprzestał ich sprowadznia. Chyba jedyną rzecza jaką możesz zrobić to wymiana na inne Geile albo sprzedanie i kupno innych pamięci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxxx Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2004 Zanioslem swoj bios do kumpla z progrmatorem i okazalo sie ze podczas wgrywania biosu kosc zostalo uszkodzona, przy probie wgrania nowego biosu wywala blad ze kosc jest uszkodzona :evil: :evil: Plyte oddaje do serwisu, problem w tym ze sklep w ktorym kupowalem upadl 8O .... i nie wiem co teraz z reklamacja... :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipek Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 @lolek126 czyli: proc na fsb133 a ram na??? 133?.... bo tak jest najlepiej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMisiacz Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Mam takie pytanko: co może być przyczyną, że mi dziad nie chce wstać przy 12,5 x 200? Kombinowałem z napięciami, i kicha. Komp nie chce zaskoczyć, i tyle. Mnożnika nie zmieniałem, ale z wielu opinii wiem, że teoretycznie powinien wstać ma szynie 200. Czy np. DUAL pamięci może mieć na to jakiś wpływ? Mam ASUSa z biosem 1007 UBER. Czy może dla proca jest to ponad jego siły ... ? A tak swoją drogą, to czy tryb dualny pamięci można jakoś wyłączyć, skoro we wszystkich bankach i tak się uruchamia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilas Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 1) Proc chyba nie daje rady. 2) DC nie zawsze się uruchamia. Sprawdź w instrukcji. pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam_M Opublikowano 21 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2004 ja mam podobnie z je... twinmosami nie chce wstac w dualu na 200 w synchro i asynchro a z tego co wiem pamieci sie uruchomią w dualu tylko jak włożysz kości do odpowiednich banków do niebieskich w moim przypadku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 TheMisiacz, po pierwsze niewiele takich procków jak Twój wstanie na 12,5x200 a co dopiero mówić o działaniu. Tu trzeba trafić egzemplarz. Twój NA PEWNO tyle nie będzie chodził. Poczytaj zresztą trochę forum.... Po drugie DUAL uaktywnia sie tylko w kombinacjach banków 1-3, 2-3 lub 1-2-3. BTW - ja wiem, że nasz topik liczy już masę stron, ale warto czasme przeczytać FAQ a dopiero potem zadawać pytania. Problemy typu przedstawionego przez Ciebie są gatunku "podstawowy". Trochę to brzmi tak jakbys z Fiacika chciał zrobić fajną furkę bez dbałości o dobór elementów.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMisiacz Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 TheMisiacz, po pierwsze niewiele takich procków jak Twój wstanie na 12,5x200 a co dopiero mówić o działaniu. Tu trzeba trafić egzemplarz. Twój NA PEWNO tyle nie będzie chodził. Poczytaj zresztą trochę forum.... Po drugie DUAL uaktywnia sie tylko w kombinacjach banków 1-3, 2-3 lub 1-2-3. BTW - ja wiem, że nasz topik liczy już masę stron, ale warto czasme przeczytać FAQ a dopiero potem zadawać pytania. Problemy typu przedstawionego przez Ciebie są gatunku "podstawowy". Trochę to brzmi tak jakbys z Fiacika chciał zrobić fajną furkę bez dbałości o dobór elementów.... Hanu, po pierwsze, nie wiem na podstawie czego wyciągasz wnioski (na marginesie pewnie słuszne), że akurat mój egzemplarz NA PEWNO nie będzie chodził, bo czytałem wiele na ten temat i nie tylko na tym forum, a moim jedynym celem było stwierdzenie, czy na tej płycie dokonałem już wszystkich możliwych konfiguracji żeby być pewnym tego, czego Ty jesteś bez tych prób. Po drugie niewiadomo czemu (sprawdzane wczoraj) u mnie akurat w bankach 1-3 działają pamięci jako SINGLE. Po trzecie, jak wywalisz połowę postów w tym topiku, to wtedy poczuję wstyd, że walę tu tak oczywiste i trywialne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły. I oczywiście dzięki za odpowiedź. Nara. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Co do procka ząłożyłem to z doświadczenia, bo trochę AXP 2000+ przeleciało mi przez ręce i baaardzo niewiele działało na 12,5x200, to przecież już 2,5 GHz. Do tego trzeba dobrego chłodzenia i mocnego zasilacza min. 360 W. Napisz chociaż jaka seria. Wykorzystałeś chyba wszystkie możliwości do do max. taktowania proca :D A co do DUALA w 1-3 to zgłupiałem.... nie wiem dlaczego u ciebie nie załapało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxxx Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2004 Odnosnie mojego Athlon 2500+ co sadzicie o tej serii AXDA2500DKV4D Y881757260732 AQHEA 0334SPMW 1999AMD szukalem na www.cpudatabase.com ale nie ma takiej.... Ustawilem 9*200FSB mimo tego po 5 min pracy komp zachowuje sie tak jakbym mial za slaby zasilacz (dysk przestaje pracowaci sie wylacza, wczesniej mialem cos takiego jak mialem slabsza zasilke)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMisiacz Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2004 Co do procka ząłożyłem to z doświadczenia, bo trochę AXP 2000+ przeleciało mi przez ręce i baaardzo niewiele działało na 12,5x200, to przecież już 2,5 GHz. Do tego trzeba dobrego chłodzenia i mocnego zasilacza min. 360 W. Napisz chociaż jaka seria. Wykorzystałeś chyba wszystkie możliwości do do max. taktowania proca :D A co do DUALA w 1-3 to zgłupiałem.... nie wiem dlaczego u ciebie nie załapało. Zdaję sobie sprawę z tego, że to 200 to pewnie marzenia ściętej głowy, i czuję, że została mi tylko zmiana mnożnika, a tego się lekko cykam (za bardzo mi się łapki trzęsą, i w ogóle jakiś nerwowy jestem :D ). Serię proca dodałem w podpisie, nie jest za ciekawa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Właśnie kolega przyniósł mi kompa. On też ma ASUSA, jego procek to Barton 2500+ chłodzony wiatrakiem. Mam pytanko bo nigdy nie chłodziłem na tej płycie procka wiatrakiem od początku mam WC. Jego temp to 40C ale odczyt z CPU DIODE mnie troche martwi bo pokazuje mi 62C. Mam ściągać wiatrak i poprawiać czy tak powinno być. Wiem, że odczyt z DIODY jest większy, ale az tyle? Dajcie mi jakieś porównanie jak tam u was jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilas Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 U mnie na tym co w podpisie odczyt z diody wynosi 44C (po kilku h prime), z socketu nie dochodzi do 40C. Gdy miałem Thortona@Barton 2300MHz /1,775V/ to odczyt z diody 55C, z socketu 44C (w stresie). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2004 Zależy jaki to cooler - ja na Zalmanie 7000A Al-Cu na minimalnych obrotach ~1400 RPM mam obecnie 48 st (komputer pracuje praktycznie non stop, w tle właczony e-mule). Po włączeniu np. Seti - temp rośnie do max ok 52 st. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Witam, Dzis odebralem nowa plytke z serwisu Komputronika (to juz czwarta) - numer z Pania ksiegowa wypalil - dostalem nowy egzemplarz "od reki" i w koncu dziala k. sieciowa 3com'a! :) Dowiedzialem sie, ze na stanie w centrali maja ostatnie 3 sztuki i juz wiecej nie bedzie dostaw, "to koniec serii". Czy to ma znaczyc ze przestaja produkowac, czyc co? Pozdrawaim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hulajnoga10 Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Witam, Dzis odebralem nowa plytke z serwisu Komputronika (to juz czwarta) - numer z Pania ksiegowa wypalil - dostalem nowy egzemplarz "od reki" i w koncu dziala k. sieciowa 3com'a! :) Dowiedzialem sie, ze na stanie w centrali maja ostatnie 3 sztuki i juz wiecej nie bedzie dostaw, "to koniec serii". Czy to ma znaczyc ze przestaja produkowac, czyc co? Pozdrawaim pewnie napisali tak zebys juz nie reklamowal u nich plyty, moze cie unikają? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 witam pisalem tu juz wczesniej ale jakies 90 postow temu :P Teraz mam pytanie co zrobic zeby xp nie wykorzystywal mi ramu przy kopiowaniu plikow !!! bo wiesza mi kompa !!! uzywam samurize i mam podglad uzycia zabiera go na maxa. Przy tym jednoczesnie nie da sie nic robic na kompie !!! wiadomo czemu... co moge zrobic... wole stracic te zawrotna predkosc kopiowania ale zeby mi kompa nie wieszal calego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Spróbuj np. wyłaczyć buforowanie zapisu dla dysków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 pewnie napisali tak zebys juz nie reklamowal u nich plyty, moze cie unikają? hehe - moze masz racje :) Ale i tak bede ich najbardziej upierdliwym klientem jakiego mieli :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Jak włączyć SMART dla macierzy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...