Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Reinstalka systemu nie pomogła. Pozyczyłem od kumpla głośniczki do kompa (jakies proste ale działają) i też efekt taki sam jak na moim sprzęcie audio. Nie pozostaje mi chyba jak oddac płyte do serwisu. Krzys75 dzieki za wskazówki.

pozdro All

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to wogole dziala ? Speech Post reporter ?

Bo u mnie dalej wydaje piszczace dzwieki przy uruchamianiu, zamiast gadac jak mu nakazalem. Czy dziala to u kogos ?

Dla sprawdzenia nawet odlaczylem klawiature i nic zapiszczal i napisal ze klawiatury nie ma, a mial powiedziec ze klawiatury niet. :(

moze ktos cos podpowie ?

pozdro

JanKo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KubuŚ - zmień na 1004Uber

A jeśli chcesz korzystać z SATA to wgraj 1004Uber z najnowszym BIOS'em SATA - link do niego jest w FAQ na pierwszej stronie. Ja na nim teraz "jadę" z max FSB 223 MHz - na innych max to było 205MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze prawi AndyN, tylko 1004 Uber. Wczoraj znalazłem troszkę czasu na zabawę z FSB. Wreszcie jakims cudem złamałem barierę 230. Na dzis max stable wynosi 11x234 ( POST także 11x237, Windows 11x236) na 2-3-3-8 T Vmem 2,9V. Jak pamietacie moje poprzednie próby kończyły się na FSB 230 niezaleznie od timingów. Jak się okazało wystarczyło zamienic sloty pamięci 8O Niestety czego sie spodziewałem wyniki na FSB 234 2338T są gorsze niż 230 22211T :cry: Tak więc moje osiągnięcie pozostanie sztuką dla sztuki.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze prawi AndyN, tylko 1004 Uber. Wczoraj znalazłem troszkę czasu na zabawę z FSB. Wreszcie jakims cudem złamałem barierę 230. Na dzis max stable wynosi 11x234 ( POST także 11x237, Windows 11x236) na 2-3-3-8 T Vmem 2,9V. Jak pamietacie moje poprzednie  próby kończyły się na FSB 230 niezaleznie od timingów. Jak się okazało wystarczyło zamienic sloty pamięci 8O Niestety czego sie spodziewałem wyniki na FSB 234 2338T  są gorsze niż 230 22211T :cry: Tak więc moje osiągnięcie pozostanie sztuką dla sztuki.....

Czy mam rozumieć, że w ramach testów końcowych przy podkręcaniu, mozna z pozytywnym skutkiem zamieniać kości miejscami??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to , że zamieniłem miejscami pamięci w bankach 1-3. W zasadzie tak dla sportu. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie jak się okazało, że wpływa to na OC. Dziwne strasznie. Pamięci kupowłem jako Dual Pack więc pewnie są z tej samej serii, toteż nie powinno miec znaczenia ich obsadzenie w bankach. A jednak. Zero w tym jak dla mnie logiki...

Jak mówię zostaję jednak przy 230.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze prawi AndyN, tylko 1004 Uber. Wczoraj znalazłem troszkę czasu na zabawę z FSB. Wreszcie jakims cudem złamałem barierę 230. Na dzis max stable wynosi 11x234 ( POST także 11x237, Windows 11x236) na 2-3-3-8 T Vmem 2,9V. Jak pamietacie moje poprzednie  próby kończyły się na FSB 230 niezaleznie od timingów. Jak się okazało wystarczyło zamienic sloty pamięci 8O Niestety czego sie spodziewałem wyniki na FSB 234 2338T  są gorsze niż 230 22211T :cry: Tak więc moje osiągnięcie pozostanie sztuką dla sztuki.....

Ale miejsca obsadzenia slotów (a nie mówi się banków??) pamięci zostawiłeś te bardziej podkręcalne?? Wprawdzie nie powinno to mieć wpływu na wydajność, ale może będzie minimalnie stabilniejsze??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN

Czy w Asusie a7N8X deluxe można ustawić mnożnik > 12,5?

O: W zasadzie tak. Jednak nie dla wszystkich procesorów (Asus nie ma 5 bitowego ustawiania mnożnika). Pozostaje jeszcze drut mod lub malowanie mostków.

IMHO mozna w ten framenent FAQ uzupełnić, że mnozniki >12,5 są osiągalne na T-bredach od XP 2100+ w górę (taką kiedyś otrzymałem od Was odpowiedż)

Pzrypuszczam, że dotyczy to również Bartonów od XP 2600+.

A może krócej bedzie napisać, że dotyczy to procków z fabrycznie mnożnikiem wyższym niż 12,5?? Rzecz jasna jeżeli mamy szczęście posiadać proc z odblokowanym mnożnikiem :P

P.S. jeżeli cos pochrzaniłem to skorygujcie to proszę.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, trochę wkradło się nieścisłości. Chodzi o SLOTY pamięci, nie banki, bo te są po dwa na slot ( vide 1 slot - bank 1 i 2 itd). Zamieniłem pamięci pomiędzy slotami 1-3. Ta co w 1 poszła do 3 i odwrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli chcesz korzystać z SATA to wgraj 1004Uber z najnowszym BIOS'em SATA - link do niego jest w FAQ na pierwszej stronie. Ja na nim teraz "jadę" z max FSB 223 MHz - na innych max to było 205MHz

Hmm... Ale nie ma roznicy w O/C pomiedzy biosem Ubera z SATA, a bez SATA? Bo juz troche sie zagubilem.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka juz wypowiedzi było o temperaturach na naszej płycie.

Mowi sie ze ASUS zaniza je dos znacze.

Ostatnio przeczytalem taki artykuł

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=zestawie...6b5000cdffec402

i o dziwo tam jest inaczej ASUS pokazuje dobrze temperatury przynajmniej w biosie 1006.

W tym miejscu muszę nadmienić, iż według pierwotnych założeń, testy miały zostać wykonane na bardzo popularnej płycie ABIT NF7-S rev.2.0, która jednak okazała się nie być w pełni kompatybilna z radiatorem Thermalright SLK-947U. Ostatecznie zdecydowałem się użyć płyty ASUS A7N8X rev.1.06, ponieważ, jak NF7, mierzy ona temperaturę procesora z czujnika, umiejscowionego w rdzeniu procesora, oraz również jest dość popularna. Dokładność odczytu została sprawdzona ręcznym pirometrem IRtec 100XL. ASUS wskazywał temperaturę rdzenia maksymalnie o 1*C wyższą od wskazań pirometru, uznałem więc, że w tym przypadku kalibracja jest więcej, niż zadowalająca

Dobra, trochę wkradło się nieścisłości. Chodzi o SLOTY pamięci, nie banki, bo te są po dwa na slot ( vide 1 slot - bank 1 i 2 itd). Zamieniłem pamięci pomiędzy slotami 1-3. Ta co w 1 poszła do 3 i odwrotnie.

Cholercia Hanu ja tez to musze zrobic i poprzestawiac te swoje pamieci.

Moze ze slotu 2 przestawic na 1 zaraz pokombinuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Ale nie ma roznicy w O/C pomiedzy biosem Ubera z SATA, a bez SATA? Bo juz troche sie zagubilem.

Pozdr

AFAIK nie ma żadnej różnicy

BIOS 1004 ma opinię najlepszego do kręcenia, jednakże ma w sobie błąd związany z kontrolerem SATA i RAID0 -> błędy przy operacjach na dysku

Dlatego tak zachwalam/polecam ten mix 1004 i najnowszy SATA -> bo dostajesz najlepszy BIOS do OC i zero problemów z dyskami SATA

AndyN

O: W zasadzie tak. Jednak nie dla wszystkich procesorów (Asus nie ma 5 bitowego ustawiania mnożnika). Pozostaje jeszcze drut mod lub malowanie mostków.

IMHO mozna w ten framenent FAQ uzupełnić, że mnozniki >12,5 są osiągalne na T-bredach od XP 2100+ w górę (taką kiedyś otrzymałem od Was odpowiedż)  

A może krócej bedzie napisać, że dotyczy to procków z fabrycznie mnożnikiem wyższym niż 12,5?? Rzecz jasna jeżeli mamy szczęście posiadać proc z odblokowanym mnożnikiem :P

Wheelerman: Napisz to dokładnie, bez chyba bo to deprymuje to wtedy do umieszczę. Zrób ostateczną wersję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze dwie sprawy:

1.Czy podczas uruchamiania kompa musi sie pokazywac ten ekran Serial ATA Raid ??Nie mam raida wiec po co mi to,a musze czekac 15 sekund.

2.Czy jak sie włacza system to musi sie wgrywac stacja dyskietek ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN

Wheelerfan: Napisz to dokładnie, bez chyba bo to deprymuje to wtedy do umieszczę. Zrób ostateczną wersję

Kiedy to nie moja wiedza praktyczna :( .Co więcej muszę i teorię zweryfikować, a pozostałych (tych którzy mieli kiedyś wymienione poniżej procki na naszej płycie) proszę o potwierdzenie mojej teorii z prawdą.

Mnożniki > 12,5 osiągalne są w sytuacji kiedy nominalny fabryczny mnożnik również jest wyższy niż 12,5 a więc

Athlon T-bred od XP 2100+ do 2600+ (z fabrycznym FSB 133)

Athlon T-bred od XP 2700+ do 2800+ (z fabrycznym FSB 166)

Athlon Thorton od XP 2200+ do 2400+ ( z fabrycznym FSB 133)

Ahtlon Barton XP 3000+ (z fabrycznym FSB 166)

oraz

Duron Morgan 1300 Mhz i

Duron Applebred 1800 Mhz

Na zasadzie eliminacji mnożniki =< 12,5 mają niestety:

Athlon T-bred XP 1600+ do XP 2000+ (z fabrycznym FSB 133)

Athlon T-Bred XP 2600+ (z fabrycznym FSB 166)

Athlon Thorton XP 2000+ (z fabrycznym FSB 133)

Athlon Barton XP 2500+ do XP 2800+ (z fabrycznym FSB 166)

Athlon Barton XP 3000+ do XP 3200+ (z fabrycznym FSB 200)

oraz wszystkie pozostałe Durony.

No i zrobiłem duże OT do naszego FAQ. Gdyby ktoś znalazł w powyższej treści merytoryczne błędy proszę o ich wskazanie. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę o zakupie ASUS A7N8X-E Deluxe pod mojego nowego Bartona. Na pierwszej stronie tego topicu przeczytałem jednak, że owe MoBo jest bardzo wymagające co do pamięci i nie ze wszystkimi chce współpracować. Miałem zamiar kupić 512MB DDR czterysetek TwinMos (CL 2,5) - niestety spotkałem się z opiniami, że nie są one do końca kompatybilne. W związku z tym mam dwa pytania:

1) Czy ktoś ma te pamięci i nie ma z nimi problemów? :D

2) Jakie inne polecacie do 500 - 550 złotych, jeśli TwinMosy odpadają?

Dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze dwie sprawy:

1.Czy podczas uruchamiania kompa musi sie pokazywac ten ekran Serial ATA Raid ??Nie mam raida wiec po co mi to,a musze czekac 15 sekund.

1) Można to wyłączyć zworką na płycie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze dwie sprawy:

1) Można to wyłączyć zworką na płycie

Stację dyskietek można wyłączyć, jesli się nie mylę w Biosie. Dajesz, że ma się bootować tylko twardziel i po sprawie. Co do RAIDa to nie wiem, może rzeczywiście trzeba zworką??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P: Chciałbym zmienić BIOS ale nie wiem jak najbezpieczniej?

O: Można uaktualniać BIOS tak jak opisano w instrukcji, ale generalnie najbezpieczniejszą metodą updatu BIOSu jest sposób z parametrem. W tym celu:

1. Ściągamy ze strony Asusa interesujący nas BIOS ( z rozszerzeniem *.bin lub *.awd) oraz program AWDFLASH.EXE. Oba pliki kopiujemy do roota dysku C.

2. Odpalamy komputer z dyskietki startowej Windows 98. Wchodzimy z DOSu na dysk C.

3. Wpisujemy:

awdflash 1007. bin /py /sn /cp /cc /cd /ld /e

4. Wciskamy Enter. Procedura updatu BIOSu odbędzie się automatycznie. Parametry wpisane sprawią, że CAŁA zawartość kości zostanie zaktualizowana, nie tylko uzupełniona tak jak to ma miejsce przy klasycznym updatowaniu. Po zakończeniu operacji, gdy komputer przejdzie znów do wiersza poleceń wciskamy reset na obudowie ( NIE ALT+CTRL+DEL )

Po pierwsze co mam zrobic jak mam ntfs i dos nie widzi dysku ??

O co chodzi z tym :Parametry wpisane sprawią, że CAŁA zawartość kości zostanie zaktualizowana, nie tylko uzupełniona tak jak to ma miejsce przy klasycznym updatowaniu. Jakim klasycznym ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszce jedno.Czy moge wgrac bios 1004 jak teraz mam 1007??

Metodą z parametrem możesz 100%.

Asus Update'm jest minimalne ryzyko, że bedzie chodził nie tak.

Ja zmieniałem C 1007 na C 1006 i C 1004 Asus Update'm i wszystko było OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema

Mam problem ze swoim mobo

Mianowicie dokupiłem mu wentylek na SB w postaci cooler mastera z podswietlanym wentylem a na mosfesty załozyłem radiaty poniewaz cos cial mi sie dzwiek myslałem ze to pomoze bo w zasadzie powinno bynajmniej to wyczytałem na forum.Problem polega na tym iz kiedy proca mam na nominalnej czestotliwosci to wszystko jest git ale gdy dam nawet 2 mhz w gore zaczynaja sie jaja w postaci zanikania głosu w farcry po 10-15 minutach tyczy sie to wszystkich gier jak i 3d markow i innych........ Nie wiem o co do diabła chodzi.

Bios płyty mam 1008.

Nie wiem czy to ma znaczenie ale aktualnie mam zasilke Chiefteca 360W z jednym wentylem nadole napiecia z Aidy

+3,3V 3,33

+5V 4,89

+12V 12,29

-12V 12,21

-5V -4,62

Prosze was o pomoc bo jestem dosłownie załamany poniewaz za nic nie moge przekrecic proca ktory wczesniej krecił sie naprawde ładnie no i nadal mam problemy z dzwiekiem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wheelerfan, Mnożniki powyżej 12,5 mają także wszystkie Bartony MOBILE ( FSB 133) 2500+ oraz powyżej.

Kamilek, a jakie znaczenie ma to, ze masz dysk na NTFS? Po prostu wtedy odpalasz kompa z dyskietki startowej Win98, na której także umieszczasz flasher awdflash oraz plik z BIOSem. Update wykonujesz z dyskietki. Czyli po kolei:

- Bootujemy z dyskietki

- Jak pojawi się bootloader wciskamy SHIFT+F5 i czekamy aż załaduje

- Cały czas bedąc na dysku A wpisujemy - awdflash 1007.bin /py /sn /cp /cc /cd /LD /E

- Wciskamy ENTER i czekamy. W międzyczasie modlimy się by dyskietka nie była uszkodzona albo BIOS źle przekopiowany :wink:

- Jak update się skończy i pojawi się prompt wciskamy na obudowie Reset ( broń Boże nie alt+ctrl+del!!!!! )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...