Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Czy na naszej mobo jest mozliwośc sterowania lub przynajmniej monitorowania wiecej niż 3 wentyli?? Czy jak zastosuje np. taką przejściówkę to bedę wiedział na jakich obrotach chodzą te wiatraki?? A może można jakoś inaczej?? Bo coś mi się widzi, że mozna nadzorowac tylko te wiatraki które bedą podpięte do 3 pinowych molexów na płycie??

Jeśli tak to chyba kupię wiatraki z diodą termiczną, żeby przynajmniej reagowały na temperaturę w budzie. Co o tym myslicie?? A może macie inne pomysły oczywiście przy założeniu, że w grę wchodzi jedynie montaż tradycjnych wentyli a nie chłodzenie wodne.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Łili" "łili" - kontrola obrotów jest tylko przy wiatrakach z wtyczka 3 pinowa (zimny, goracy i kontrola obr.) wtykane do plyty glownej. Jak zastosujesz przejsciowke to nie bedzie konroli obrotow. A po co dioda termiczna do wiatraków w budzie? Ja wyprowadzilem sobie na przedni panel 5,25" potencjometr od zalmana, i dwa 3stopniowe przelaczniki od wentili: zasysajacego i wyciagajacego. Gdy wieczorem ogladam np filmy lub pracuje w skupieniu - wentyle wylaczone. Normalnie - oba wentyle puszczone na 7V, a przy grach np. FarCry puszczam na maxa.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje wszystkim, ktorzy zainteresowali sie moim postem na temat mobile. Przed zakupienie PC mam jeszcze watpliowsci co do pamieci. Moja uwage zwrocily TwinMOSy 512/400 cl 2,5. Jednak jeden z uzytkownikow (bodajze Adam_M) mial z nimi problemy - o ile dobrze pamietam - bylo to 2*512 w dual. Docelowo zamierzam dokupic druga kostke. Czy te pamieci beda bezkonfliktowo pracowac na Deluxe, czy rozejrzec sie za innymi memorkami?

Ps. Pytam, poniewaz Hanu okreslil TwinMOSy jako kompatybilne z A7N8X Deluxe, co jednak nie potwierdzilo sie u Adama_M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winbondy, tak? :) (no offence) Pytałem, ponieważ na dniach wymiana kompa i nie za bardzo mam czas szukać... Spróbuję jednak się sprężyć i poszukać. Poza tym, nigdzie nie znajdę bardziej wiarygodnej opinii jak w temacie o a7n8x deluxe :).

Takie TwinMOSy na chipach (?) Winbond widziałem w siriusie, ale czy to naturalne, że są w tej samej cenie, co np. model na Mtec lub TwinMOS?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Przesiadam się z Celka 433 na Athlona XP 2800+ na płycie Asusa A7N8X-E Delux (pamiątki 2x256MB Kingston 333, SVGA FX 5200). Moje pytanko brzmi: Czy COKOLWIEK trzeba ustawiać na tej płycie (zworki, bios ) czy wystarczy włożyć i..... NAPRZÓD !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup lepiej jakiegos FX5200 bo GF1 i GF2mx bedzie na AGPx2 a to oznacza czerwone swiatelko :(

Dawno tu nie zagladalem i Pawle_k mylisz sie ja teraz jade na GF 2 MX 400 i o dziwo dziala na tej mobo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ja mam maly problem z ta plytka nie wiem dlaczego pamiec Kingston DDR 512MB PC-400 (KVR400X64C3/512) CL3 poprawnie chodzi tylko w jednym slocie??W nastepnych dwoch po opdaleniu kompa po chwili komp sie resetuje.Sprawdzalem tez na innych kosciach{innej firmy}i jest to samo.Pamieci tylko chodza w jednym slocie.Moze trzeba w biosie uruchomic dwa nastepne sloty aby poprawnie wszystko chodzilo??Naprawde nie mam pojecia o co chodzi :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Mam problem z płytą Asus A7N8X Deluxe a mianowicie zdarza się, że praca systemu przycina się na chwile. Dzieje się tak niezależnie (z tego, co zauważyłem), w jakim stopniu jest obciążony system. Przycięcia są raczej nieregularne, raz, dwa razy a potem jest przerwa. Chwilowe zastoje pracy da się wyraźnie odczuć podczas słuchania muzyki, zacina się też wtedy praca myszki. Zauważyłem jeszcze, że przycinają się odgłosy w kilku grach (np Worms 3D) po około 5 min (w tym przypadku nie były to jednorazowe przycięcia, ale stałe) co ustępowały dopiero po restarcie gry, działo się tak również podczas słuchania muzyki tylko po dłuższym czasie. Teraz na karcie dźwiękowej SB Live! są tylko pojedyncze nieregularne przycięcia, natomiast stałe nie występują. Nie instalowałem żadnych nowszych wersji biosu a sterowników używam oryginalnych, jakie dostałem na płytce. Moja konfiguracja to:  

Wspomniany Asus A7N8X Deluxe

SATA Seagate ST312002 6AS SCSI

AMD Athlon XP 2500+

Radeon 9200 DDR 128

SB Live! Value

Zasilacz Megabajt MGB350ATXP4

Windows XP Professional

Pozdrawiam Pablo

Udało mi się rozwiązać problem, więc dla zainteresowanych podaje rozwiązanie. Wszystkie problemy ustąpiły, gdy zmieniłem operatora internetowego. Poprzednio sieć była dzielona i chyba nie za bardzo profesjonalnie. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przetaniu TEGO

P: Czy to prawda, że płyta jest wymagająca co do pamięci? 

O: Tak. Odmawia współpracy z niektórymi pamięciami, które w innych komputerach chodzą bez problemu. Lista certyfikowanych pamięci jest na stronie Asusa. Z doświadczeń zebranych w tym wątku, wynika, że problemy występują (co nie znaczy jednak, że nie działają) z: 

-Kingston PC3200 Value CL3 

-Corsair XMS PC3200 

-Geil PC 2700 CL2,5 

-Kingston HyperX PC3000, 3200, 3500 

-TwinMos PC2700, PC3200 CL2,5

Mam wątpliwości czy te zadziałają : http://sklep.tweak.pl/index2.php?id2=menu_.../400&kat=&pkat=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla ludzi z rev 1.04 jest zmodowany biosik:

http://koti.mbnet.fi/olmari/SamRo_a7n8xDel...erbios_1008.zip

Sam na nim siedze i jest ok. Posiada odblokowane funkcje jak uber i ma w sobie juz najnowszy bios SATA.

Waluigi a ten cytat to sie tyczy chyba trybu Dual?? A co do tych pamieci twinmosa ,to roznie z nimi bywa. U jednych chodza i jednych sa problemy (mowa o dual) Ja mam Twinmosy PC2700 ,ale w Singlu i nigdy problemow nie mialem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przetaniu TEGO

P: Czy to prawda, że płyta jest wymagająca co do pamięci? 

O: Tak. Odmawia współpracy z niektórymi pamięciami, które w innych komputerach chodzą bez problemu. Lista certyfikowanych pamięci jest na stronie Asusa. Z doświadczeń zebranych w tym wątku, wynika, że problemy występują (co nie znaczy jednak, że nie działają) z: 

-Kingston PC3200 Value CL3 

-Corsair XMS PC3200 

-Geil PC 2700 CL2,5 

-Kingston HyperX PC3000, 3200, 3500 

-TwinMos PC2700, PC3200 CL2,5

Mam wątpliwości czy te zadziałają : http://sklep.tweak.pl/index2.php?id2=menu_.../400&kat=&pkat=

ja mam takei pamięci tylko że 2x512, i działają jak burza, ale co do OC to nie moge dać fsb powyżej 200... :( bo mi system nie wstaje... zastanawiam się nad zmianą pamieci, jeżeli potrzebujesz pamięci do OC to nei polecam, kup lepiej jakieś pc 4000, ale są też artykuły w których pamići idą na 230..... sam nei wiem od czego to zależy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam krotkie pytanko - jak wyjac plastikowe kołki z radiatora na NB? Potem to już wiem, że suszarą podgrzać i zejdzie, ale czy do wyjęcia kołków trzeba płytę demontować? Czy od góry jakoś się je da wyjąc?

Nie nie da sie. Musisz wymontowac plyte ,bo te koleczki sa zakonczone haczykami i z gory nie ma jak ich odgiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam pytanie, jak ma się sprawa z flashowaniem biosu na "naszej" płytce.

Czy jeśli wystąpi jakis błąd, i komp nie bedzie chciał wstać ze źle z-fleshowanej kostki, intnieje jakies przywrócenie, czy cos w tym stylu??

Czy moosi to zakończyć się wizyta w serwisie, z kostką, i panowie użyją programatora.

PS. Czy kostke da się wyjąć i zanieść do serwisu ( i ile mw. kosztuje taka operacja), czy trzeba zanieść całe MOBO

POZDRWAIAM

W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy jeśli wystąpi jakis błąd, i komp nie bedzie chciał wstać ze źle z-fleshowanej kostki, intnieje jakies przywrócenie, czy cos w tym stylu??

Czy moosi to zakończyć się wizyta w serwisie, z kostką, i panowie użyją programatora.

PS. Czy kostke da się wyjąć i zanieść do serwisu ( i ile mw. kosztuje taka operacja), czy trzeba zanieść całe MOBO

POZDRWAIAM

W

przylaczam sie do pytania, bardzo jestem ciekawy jak to jest po zlym flashu biosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemka wam chce kupic sobie wlasnie plyte a7n8x-e deluxe

i mam jedno pytatanko (jak bylo to nie bijcie) czy ta plyta ma stale

napiecie na pci i agp czy trzeba zmieniac dzielniki (jak trzeba zmieniac dzielniki to gdzie??)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemka wam chce kupic sobie wlasnie plyte a7n8x-e deluxe  

i mam jedno pytatanko (jak bylo to nie bijcie) czy ta plyta ma stale

napiecie na pci i agp czy trzeba zmieniac dzielniki (jak trzeba zmieniac dzielniki to gdzie??)

chyba chodzi Ci o częstotliwość ... a nie napięcie

FSB do agp/pci ... wszystkie mobo na nforce o ile mi wiadomo mają blokade agp/pci 66/33 tylko VIA ma dzielniki

a jeżeli faktycznie o napięcie .. nie wiem po co to komu .. no chyba ze do dowoltowania dysku albografy aby sie lepiej kręciły ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Wiem, że gdzieś w tym temacie leży odpowiedz na moje pytanie ale przegladnelem ostatnich 20 stron i nic. A mianowicie: Mam problem z dzwiękiem, głównie w grach. Pewnie część z Was wie o czy mówie. Są to róznego rodzaju trzeszczenia i jednym slowem skopany dzwięk. dzieje się to np po 30 min grania. Dopiero po zrestartowaniu gierki sytuacja się poprawia. Myśle, że moge miec jakieś stare sterowniki do płyty.... ale na stronie asusa nic nie mogłem sensownego znaleźć. Czy moglibyście mi pomóć , ewentualnie podać jakiś link??

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

POZDRWAIAM

W

PONAWIAM PYTANIE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bledy przy flashowaniu raczej sie nie zdarzaja o ile nie robisz tego z dyskietki dla poczatkujacych najlatwiejszym i chyba najpewniejszym sposobem jest asus update z pod windy

przywrocenie chyba istnieje tylko trzeba sobie wczesniej odpowiednia dyskietke przygotowac :D

co do wyciagania kostki to rozkrec bude i sprawdz (prawy dolny brzeg plyty) jesli jest w podstawce to mozna

z tego co pamietam to chyba da sie wyciagnac, a koszt ja kolesiowi w innej plycie za flaszke znalazlem serwis :) ale kolo 30zeta mozna szykowac

o fleszowaniu bylo calkiem niedawno i to chyba nawet sporo cos kolo strony 95-100

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i jeszcze jedno:

Moja konfiguracja to

Barton 2500+ mobile

Ram 512mb Twinmos PC-400 ( http://sklep.tweak.pl/index2.php?id2=menu_.../400&kat=&pkat= )

Asus A7N8X-E

Chieftec 360W

I czy przy takiej konfiguracji, powinnienem wykręci Bartona na ok. 2000-2200 Mhz ??

Może w taki sposób: 11*200 ??

Poszło by to??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...