Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

A witamy, witamy Sharky... :D

Napisałeś, że z lektury topiku wynika fakt, iż jest sporo problemów z tym MoBo. Pragnę Cię uświadomić, że jest ich MALUSIEŃKO w porównaniu do tych jakie może mieć potencjalny początkujący użytkownik np. Abita NF7 czy Epoxa RDA3+. Niestety, dziś nie jest tak,że wszystko chodzi bez problemu. Jest masa producentów i trudno się spodziewać, że A7N8X będzie z każdym podzespołem idealnie współpracował.

Co do chłodzenia to na Twoim miejscu zainteresowałbym się jednak WYŁĄCZNIE czymś z najwyższej półki: Zalman CNPS 7000A Cu, Thermalright SP 97, Gigabyte 3D, Tt Volcano 12 etc. Nie warto dziś inwestować w coś słabszego. Lato idzie, procki się pocą i lepiej niech nie przekracza 55 C w stress.

MAC adres sieciówki da się zmienić w BIOSach UBERa i zmiana ta działa. Przydaje się gdy, powiedzmy delikatnie, niektórzy admini nie będą zadowoleni z Twoich działań :wink:

Wheelerfan, pamięci z DEFAULTOWYM CL3 ruszą bez problemu i takowoż będą działać. Problem pojawia się wtedy gdy pamiątki z defaultowym CL2,5 lub 2 przełączymy na CL3. Wtedy komp nie zbootuje. Dlaczego? To już tajemnica Asusa... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wheelerfan, pamięci z DEFAULTOWYM CL3 ruszą bez problemu i takowoż będą działać. Problem pojawia się wtedy gdy pamiątki z defaultowym CL2,5 lub 2 przełączymy na CL3. Wtedy komp nie zbootuje. Dlaczego? To już tajemnica Asusa... :wink:

Hanu!

Jeśli defultowe Cl 3 rusza to spoko, nie wiedziałem tego bo akurat takich nigdy nie miałem i chyba generalnie nie jest to najlepsza inwestycja??

Co do bootowania, nie byłbym taki jednoznaczny w wypowiedziach.

Mnie na starych Spectekach CL 2,5 po zmianie przez SPD na CL 3, komp bootował, ale zdecydowanie negatywnie wyrażał się o takich ustawieniach Prime 95, a o marności wyników pamięci np. w Aidzie 32 już nie wspomnę.

Podsumowując, oczywiście takie ustawienia były bez sensu (zwłaszcza, ze przy identycznym taktowaniu i przy ręcznie wymuszonym Cl 2,5 całośc była stabilna), ale bootowanie komputera w takiej sytuacji jest prawdopodobne, choć masz rację, iż mogą być z tym kłopoty.

Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sharky w biosie ubera 1007 napewno jest opcja do zmiany MAC karty sieciowej ,tylko czy dziala tego nie wiem. Nigdy nie probowalem. ....

No to może pokuszę się o zmianę tych nieszczęsnych numerków :lol:

A tak się zastanawiam jeszcze, załóżmy że w biosie ubera zmienię MAC karty sieciowej, ale co będzie przy późniejszej zmianie biosu, np. na oficjalny 1008, te nowe numerki zostaną, czy będzie jakaś kaszanka :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sharky!

Spojrzałem na timingi Twoich ramów i zawuwazyłem, że masz pamiątki z CL3. Nie masz z nimi żadnych problemów?? Pytam bo nasza mobo ponoć nie lubi CL3, co potwierdzają moje doświadczenia, kiedy automat by SPD zmieniał mi Cl 2,5 na CL 3. To była porazka, na szczęście ręczne wymuszanie CL 2,5 wtedy pomogło.

Kupując ten RAM też miałem obiekcje, bo słyszałem o kłopotach z CL3 na tej mobo. Na jednej stronie ASUSa (nie pamiętam tylko której) znalazłem listę polecanych pamiątek i wśród nich znalazłem moje, tyle że rekomendowali do pracy w singlu. Dodatkowo doczytałem, że "fabryczny" bios 1007 obsługuje już pamięci Hynix, dlatego zdecydowałem się na ten zakup. Jak na razie chodzą spokojnie (stabilnie) w dualu na CL3 i CL 2.5 przy 200Mhz. Na testy wydajności poczekają do czasu polepszenia chłodzenia w budzie.

Pozdrawiam i równiez witam w rodzinie

Również witam posiadacza podobnego sprzętu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A witamy, witamy Sharky... :D

:D

Napisałeś, że z lektury topiku wynika fakt, iż jest sporo problemów z tym MoBo. Pragnę Cię uświadomić, że jest ich MALUSIEŃKO w porównaniu do tych jakie może mieć potencjalny początkujący użytkownik np. Abita NF7 czy Epoxa RDA3+. Niestety, dziś nie jest tak,że wszystko chodzi bez problemu. Jest masa producentów i trudno się spodziewać, że A7N8X będzie z każdym podzespołem idealnie współpracował.

Jasna sprawa, ale jak czytam, że wielu użytkowników miało problemy z uruchomieniem procka na nominalnych ustawieniach, to samo tyczy się RAMu, nie działąją sieciówki, są problemy z bootowaniem itp. to można się trochę przestraszyć. Dotychczas miałem ASUSa P3V4X (taki odpowiednik Abita BE6 II) to przez 4 lata pracy na nim nigdy nie miałem problemów, wszystko pracowało od pierwszej instalacji. Nawet mając WIN98 SE nie widziałem praktycznie BS, a dysk był formatowany zaledwie średnio co 1.5 roku - częściej nie było potrzeby bo cały komp pracował stabilnie.

Zdaję sobie oczywiście sprawę, że obecny A7N8X jest dużo bardziej zaawansowany technologicznie, ale sądziłem że absolutnie nie będzie problemów przynajmniej przy standarodowych instalacjach i ustawieniach fabrycznych. Na domiar kupiłem płytę z allegro od fana oc i miałem obiekcje, czy przypadkiem czegoś nie uszkodził podczas swoich eksperymentów.

Co do chłodzenia, to mam już kupione przeróżne wiatraki, część mam z demobilu i w ramach eksperymentu spróbuję na początku pobawić się nimi. Gdy nie przyniesie to spodziewanego efektu to oczywiście wybiorę coś lepszego proponowanego przez Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie wiem co ludzie mają z tym formatowaniem dysków.....ja przesiadałem sie z fic503+ na Abit Kt7A i nawet windy nie przeinstalowałem.......jakos tak wytrzymała z 4 lata

Kipek!

Jak masz porządek na dysku, nie instalujesz miliona śmieci to jest mozliwe. Mnie też przejscie z naszego mobo na Asrock'a K7S8X nie sprawiło kłopotu, mimo, że to totalnie inny chipset. Jednak po popwrocie na nasze mobo, bałagan w sterach daje swoje i format jest nieuchronny. Czasem po prostu nie ma innego wyjscia.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

wiecie może czy jak na a7n8x-e deluxe wrzucę tylko jeden dysk sata to zawsze przy uruchomieniu będzię się włączał ten wkurzający konfigurator raida ( tak jak ma to miejsce przy normalnym dysku ide i włączonym kontrolerze sata) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

jako ze jestem szczesliwym posiadaczem asus'q mam pare pytan. nic mi sie nie psuje i nie wiesza ale denerwuje mnie fakt powolnosci saty. mam dysk seagate 120gb sata 8mb cache przy przerzucaniu z partycji na partycje speed jest w zakresie 13-1 mb/s to wydaje mi sie jakies powolne strasznie... plyta rew. 2 sterowniki z plyty od producenta,

Właściwości BIOS'u	Typ BIOS'u	AwardTyp BIOS'u Award	Phoenix-Award BIOS v6.00PGInformacja z BIOS'u Award	ASUS A7N8X2.0 Deluxe ACPI BIOS Rev 1007Data BIOS'u systemowego	10/06/03Data BIOS'u wideo	02/12/12	Producent BIOS'u	Nazwa firmy	Phoenix Technologies Ltd.Informacje o produkcie	http://www.phoenix.com/en/products/default.htm

odczyt z aidy, dalej nie wiem czy mam dual chanel wlaczony gdyz przy starcie nie mam pokazanego czy jest single/dual

licze na szybka pomoc

pozdrawiam

domans[/code]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i pozdrawiam wszystkich!

Jestem od kilku dni posiadaczem Deluxe, zreszta dzieki inf znalezionym na tym forum.

Zaraz bedzie kilka lamerskich pyt. z gory prosze o wyrozumialosc :D

A cha i czytalem FAQ i wiekszosc forum dot tej plyty...

Mam nastepujacy sprzet:

Asus a7n8x v2.0 Deluxe, bios rev1007

Athlon xp 2500+ Barton box

His Radeon 9200 128/128 ddr

Twinmos dual 2*256 PC3200/400

Kompa zlozylem sam i jest to moj pierwszy zestaw na AMD po kilku Intelach :)

nie mam doswiadczenia w podkrecaniu i na razie nie chce tego robic, wszystko w swoim czasie... natomiast chodzi mi o optymalne skonfigurowanie tego sprzetu zeby wszystko chodzilo jak nalezy i byly wykozystane mozliwosci podzespolow bez specjalnych przerobek.

Konkretnie: chodzi o ustawienia biosu. Procek widzi mi prawidlowo ( ustawilem 166*11) natomiast pamieci wykrywa jako dual 200mHz i nie moge wlaczyc tej opcji synch, po prostu jej nie ma?! Proby roznych kombinacji skonczyly sie kilkoma resetami biosu.

Jak powinienem ustawic w biosie grafike zeby ja w pelni wykorzystac?

Z gory dzieki i nie krzyczcie za bardzo na nowego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie warto, szkoda zachodu. Lepiej poczekać jeszcze i zmierzyć się z X800

A ile ten X800 będzie kosztował?

Bo te 9800Pro dostaje się przez modowanie 9800SE, a chyba z X800 takie sztuczki się nie udają

:(

EDIT: Zobaczyłem ceny X800 - ta jakiś kosmos :!:

Jaki jest zysk w wydajności między 9500@9700 a 9800SE@Pro? Przy założeniu że procek jest 12,5@200

Cześć!

A ile 3D Marków lub Aquamarków masz przy tym taktowaniu na obecnej karcie??

Więc sprawdziłem (komp tylko w weekendy, grr)

Procek ustawiony na 12,5x200, ustawienia sterowników Omega (jakieś ostatnie) na default, tak samo default taktowanie karty.

Aquamark - ponad 33 tys.

3DMark01 - ponad 15 tys.

3DMark03 - ponad 4 tys.

Więc warto czy nie?

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję Początkującym by najpierw poczytali DOKŁADNIE instrukcję do płyty a potem dawali tu pytania. Nie róbmy tu bałaganu....

AndyN, nadal uważam, że nie warto. Lepiej czekać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu zanim tu przyzedlem instrukcje studiowalem a ten topic jest nie jest kolkiem wzajemnej adoracji tylko miejscem gdzie toczy sie rozmowa na temat a7n8x a co za tym idzie dyskusje na temat problemow i ustawien, wiec prosze nie wymadrzaj sie bo to brzydko z Twojej strony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt tu się nie wymądrza tylko z góry uprzedza :wink:

Co do Twojego przypadku, domans: wgrałeś sterowniki Sil3112a pod XP? Ich brak może być przyczyną powolnego transferu.

Co do duala to właśnie od BIOSu 1005 na ekranie bootowania jest napisane jaki mamy tryb pracy pamieci. Jesteś pewien, że nie pojawia się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sterowniki wgralem przed chwila;-) mysalem ze te co wygrwa sie przy instalce xp wystarczaja, mylilem sie ;-) przy kopiowaniu filmu z partycji na partycje mialem od 21-16mb na secunde, rary 15mb po okolo 17-18 mb wiec poprawilo sie znacznie ;D teraz mam pytanie czy to sa juz normalne predkosci? i biosu nie zamierzam aktualizowac bo takiego nie znalazlem

Comments/Special Instructions:The BIOS files attached here are intended for use with ADD-IN cards, not motherboards. To get the latest SiI3x12 BIOS for your motherboard, please go to your motherboard manufacturer's website for updates.
znalalem jakis ale jak widac do wbudowanych kontrolerow nie pasuje.

2 sprawa a mianowicie tryb pracy pamieci: no albo mam cos z oczami (komputer ma tu swoj udzial:P) albo u mnie tego nie ma;/

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domans: Hanu pisze o BIOS'ie PŁYTY GŁÓWNEJ a nie kontrolera

W BIOS'ie PŁYTY GŁÓWNEJ jest BIOS kontrolera SATA. Do ściągnięcia ze strony Asus'a albo z linków w FAQ na pierwszej stronie (podobno czytanej przez Ciebie) -> BIOS'y modyfikowane Uber oraz mixy poszczególnych BIOS'ów Asusa z (prawie)najnowszym BIOS'em SATA

A w których bankach na płycie obsadziłeś kości pamięci? W instrukcji od płyty masz info, jak obsadzić żeby był dual. Jaką wersję BIOS'u ma Twoja płyta główna?

matri: moja macierz SATA działa na FSB 200MHz bez problemów. Problem może pojawić się, jeśli mając BIOS 1004 i niżej masz w systemie macierz SATA. Pojawią się błędy przy operacjach na dużych plikach. BIOS 1005 usunął ten błąd. NIE POMAGA instalacja mixa BIOS'u 1004 z najnowszym BIOS'em SATA -> błąd tkwi w BIOS'ie płyty a nie kontrolera. Tak na marginesie, to wielki problem jeśli chodzi o OC, bo BIOS ten jest najlepszy do tego. O innych problemach nie słyszałem. OCZYWIŚCIE UWAGI TE ODNOSZĄ SIĘ DO MOJEGO MODELU PŁYTY

AFAIK płyty na nForce2 mogą pracować asynchronicznie jeśli chodzi o taktowanie proca a taktowanie AGP/PCI - nie ma problemu dzielników tak jak w chipsetach VIA pod Athlony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie warto, szkoda zachodu. Lepiej poczekać jeszcze i zmierzyć się z X800

A ile ten X800 będzie kosztował?

Bo te 9800Pro dostaje się przez modowanie 9800SE, a chyba z X800 takie sztuczki się nie udają

:(

EDIT: Zobaczyłem ceny X800 - ta jakiś kosmos :!:

Jaki jest zysk w wydajności między 9500@9700 a 9800SE@Pro? Przy założeniu że procek jest 12,5@200

Cześć!

A ile 3D Marków lub Aquamarków masz przy tym taktowaniu na obecnej karcie??

Więc sprawdziłem (komp tylko w weekendy, grr)

Procek ustawiony na 12,5x200, ustawienia sterowników Omega (jakieś ostatnie) na default, tak samo default taktowanie karty.

Aquamark - ponad 33 tys.

3DMark01 - ponad 15 tys.

3DMark03 - ponad 4 tys.

Więc warto czy nie?

Hmm, CHyba nie warto, ale coś mi Twoje wyniki nie pasują, tzn Aquamark i 3Dmark 03 bo 3DMark 01 jest chyba OK.

Ja na 11X200 (to jest aż 300 Mhz mniej!) mam odpowiednio

Aquamark - ponad 36 tys.

3DMark01 - ponad 14,4 tys.

3DMark03 - ponad 4,2 tys.

Nadmieniam, że moja karta ma only 64Mb, proc gorsze chłodzenie a isam jest duużo gorszy i tylko pamiątki są OK.

Czyżby karta już prawie nie reagowała na wzrost taktowania proca??

UPDATE: Chyba widzę przyczynę różnic, a właściwie nie widzę... danych o tym, że karta kręcona, bo jeśli nie kręcona to wsio będzie OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wheelerfan, przecież napisałem, że nie kręciłem w tym momencie

Może nie ma dużych różnic (w porównaniu z tymi wynikami u Ciebie), bo przy takim taktowaniu proca, to właśnie karta graficzna jest wąskim gardłem i "bardziej już nie może" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wheelerfan, przecież napisałem, że nie kręciłem w tym momencie

Może nie ma dużych różnic (w porównaniu z tymi wynikami u Ciebie), bo przy takim taktowaniu proca, to właśnie karta graficzna jest wąskim gardłem i "bardziej już nie może" ;)

Sorki, zobaczyłem cyferki to już reszty dokładnie nie czytałem :) . A o ile wyniki karty na np. 2200 Mhz są niższe??

Generalnie AndyN, myslę, że nad zmianą karty bedziesz musiał pomyśleć, jak ilość wyrzeczeń na tej co masz osiągnie poziom krytyczny tj. nie bedziesz mógł w coś grać, albo będziesz musiał redukować detale, rozdzielczość itp. do poziomu, który Cię nie zadawala. W tej chwili masz jeszcze niewielką rezerwę mocy w możliwościach podkręcenia karty. Spokojnie przyczaj się jak tygrys, może uda Ci się trafić jakąś okazję (np. tanio na 100% modowalną R 9800 SE, albo doczekasz tańszych X800 Pro lub XT??) Wiesz, jak to jest. Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł, przy wymianie grafy nalezy zachować rozsądek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I o to chodzi :D Ja tam twardo czekam na rozwój sytuacji. Niech wyjdzie Doom3 i HL2, zobaczymy jak w tych tytułach wypadaja rodziny GF6800 i Ati X800, do tego czasu stanieją i wtedy się wybierze. Mogłem mieć X800Pro za grosze ale nie wyszło. Z mostu na łeb nie spadłem by wydać obecnie 2,2k na grafikę o niepewnej przyszłości. Za tyle kasy to wolę poszaleć w ciepłych krajach i mieć super wspomnienia.... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lee tam panowie lepiej poczakac na ceny po wakacjach ,albo nawet kolo swiat i kupic szafirka VIVO x800Pro i mamy XT PE :P Na razie moim zdaniem nie warto wydawac kasy na X800Pro zwlaszcza ze kosztuje ponad 2000zl. Na razie to nowosci ,a dopiero jak te karty beda masowo dostepne (seria 6800 i X800) to ceny napewno spadna i modele ze sredniej polki High End powinny kosztowac ok 1600zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej.

Wiem ze OT, ale...

Chce kupic sobie nowy dysk twardy, bo jade na starym (ale co prawda jarym) Maxtorze 40Gb ATA133 7200 obr/min. Zaczynam sie poprostu na nim nie miescic. I teraz tak:

1. Jaka marke wybrac? Myslalem nad czyms z Maxtora lub Western Digital 120 Gb.

2. Jaki interfejs wybrac? Zdecydowac sie na SATA?

3. Na pewno ten tysk, ktory teraz mam pojdzie na slave'a i tu pytanie: czy jest mozliwa praca 2 dysków z czego jeden na SATA a 2gi na IDE? Czy poprosu trza sie zdecydowac? I jak to wypada z wydajnością?

UPDATE: widze ze dysk WD ma wiekszy transfer wewnetrzny(748; Maxtor: 570) i ktotszy czas dostepu: 8,9; Maxtor: 9,4), ale jest glosniejszy (33dBA; Maxtor: 27 dBA).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martinii:

Moje spostrzeżenia co do SATA (chyba było już o tym "wałkowane", nawet w tym wątku):

* cienkie kable są naprawdę bardzo wygodne, dużo łatwiej je ułożyć w obudowie, mniej miejsca zajmują, łatwiejszy przepływ powietrza

* część dysków ma tylko nowe gniazda zasilania -> potrzebna przelotka albo zasilacz z takimi wtyczkami

* SATA to standard przyszłościowy, PATA dla dysków będzie "wygaszany" -> wieksza pewność, że SATA podłączysz do kolejnych płyt głównych

* transfery prawdopodobnie będziesz miał takie same w PATA jak i w SATA -> kontroler SATA w naszym mobo komunikuje się przez PCI, czyli z max 133MB/s -> ten nForce2 z wbudowanym w chipset kontrolerem SATA obchodzi to ograniczenie

* u mnie jednocześnie działało PATA (z tego startował system) i SATA

* raczej kieruj się kryterium "cichości" -> bo wydajności nie wykorzystasz, ze względu na powyższe ograniczenie. No chyba że RAID0, dyski drogie nie są .... :D

UPDATE: Jeśli zdecydujesz się na RAID0, będziesz musiał zmienić BIOS, bo 1004 powoduje błędy przy operacjach na plikach w RAID0 -> nawet mix'y z najnowszym BIOS'em SATA nie usuwają tego problemu - sprawdzałem - to problem BIOS'u płyty a nie kontrolera -> jest o tym w FAQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.. a ja mam taki problem z moja a7n8x 1.04 ze moj cudowny bios zle wykrywa temp ( od 70 do ponad 90 stopni ), w probie jest gdzies 42 max w stresie 46, przy podkrecaniu jest taki problem ze komp sie wylacza poprostu w zwiazku z czyms co sie nazywa c.o.p. czyli computer overheating protection (powyzej jakiejs temp komp sie wlasnie wylacza). Co zrobic z tym ustrojstwem? podobno mozna gdzies ustawiac wyzsza temp przy ktorej komp ma sie wylaczac. zmiana biosu nic nie pomaga

a7n8x dlx 1.04, t-bred b 2100, geil 400 cl2, zasilacz 300, radek 9500 pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.. a ja mam taki problem z moja a7n8x 1.04 ze moj cudowny bios zle wykrywa temp ( od 70 do ponad 90 stopni ), w probie jest gdzies 42 max w stresie 46, przy podkrecaniu jest taki problem ze komp sie wylacza poprostu w zwiazku z czyms co sie nazywa c.o.p. czyli computer overheating protection (powyzej jakiejs temp komp sie wlasnie wylacza). Co zrobic z tym ustrojstwem? podobno mozna gdzies ustawiac wyzsza temp przy ktorej komp ma sie wylaczac. zmiana biosu nic nie pomaga

a7n8x dlx 1.04, t-bred b 2100, geil 400 cl2, zasilacz 300, radek 9500 pro

Cześć!

Własnie w Asus Probe mozna zmienić, temperaturę graniczną uruchamiająca ochronę przeciwspaleniową.

Ja bym jednak wcześniej spróbował zapodac jeszcze inny BIOS bo temperatury o których piszesz są makabrycznie wysokie i jeżeli komp je tak interpretuje to chcąc ochronić płytę i proca przed spaleniem się po prostu wyłącza.

Czy problem który opisujesz dotyczy tylko temperatury proca czy budy też??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...