Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Karas przypominam, ze na tomshardware to wlasnie asus zostal wybrany plyta roku 2 lub 3 razy przez uzytkownikow.

Tak czy siak zrobisz jak chcesz - wiem, ze jak sie czlowiek na cos napali, to nic go nie powstrzyma ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz nie odbierzcie moich slow zle ,bo przeze mnie Asus jest marka bardzo ceniona. Uzytkowalem ich produkt ponad 1.5 roku i jest bardzo zadowolony ,ale nie do konca (napisalem wyzej z czym mam problem). Korci mnie tez sprobowanie czegos innego ,a to ze plyta Asusa zostala wybrana jako mobo of the Year to tylko dlatego ,ze ludzi glosujacych ,takich ktorzy uzywaja komputera i bawia sie w maly "OC" jest o wiele wiecej niz tych ,ktorzy maja wlasnie Abita ,Epoxa itp. Uzytkownikow zajmujacych sie extremalnym OC lub troche wiecej niz przecietnym jest o wiele mniej. Zreszta wystarczy spojrzec na forum na nforcers i AMDMB ktory watek o plytach ma najwiecej watkow itp. I wszystko jasne :P Ja sie w tej chwili ostro zastanawiam czy przypadkiem nie zaczac oszczedzac na nForca4 i AMD64 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz nie odbierzcie moich slow zle ,bo przeze mnie Asus jest marka bardzo ceniona. Uzytkowalem ich produkt ponad 1.5 roku i jest bardzo zadowolony ,ale nie do konca (napisalem wyzej z czym mam problem). Korci mnie tez sprobowanie czegos innego ,a to ze plyta Asusa zostala wybrana jako mobo of the Year to tylko dlatego ,ze ludzi glosujacych ,takich ktorzy uzywaja komputera i bawia sie w maly "OC" jest o wiele wiecej niz tych ,ktorzy maja wlasnie Abita ,Epoxa itp. Uzytkownikow zajmujacych sie extremalnym OC lub troche wiecej niz przecietnym jest o wiele mniej. Zreszta wystarczy spojrzec na forum na nforcers i AMDMB ktory watek o plytach ma najwiecej watkow itp. I wszystko jasne :P Ja sie w tej chwili ostro zastanawiam czy przypadkiem nie zaczac oszczedzac na nForca4 i AMD64 :P

Zacząć oszczędzać i ponownie kupić płytę Asusa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karas, bierzesz gazetę, parę kartonów i na dwór :wink: A kase do skarbonki na SK8V+A643000+. Zyjesz żebraczo pół roku i potem do dzieła :lol:

Ponadto Karas, sprawdzasz tę płytę w te i wewte, załatwiasz sobie przedstawicielstwo handlowe u Asusa, zakładasz tu na Tweak'u nowy topic a potem po atrakcyjnej cenie sprzedajesz tę płyty dotychczasowym użytkownikom A7N8X(-E) Deluxe. Tak więc sporo jeszcze zadań przed Tobą :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie mam problem!! Chodzi mianowicie o temperatury na mojej (naszej) mobo. Niedawno wymieniłem jakiś nonamowy zasilacz na to co w podpisie i gdzieś wyczytałem że u ludzi wzrasta temperatura procka, więc postanowiłem to sprawdzić. Zainstalowałem Everest Home Edition i kopara opadła mi na ziemie i pies zaczął mi chodzić po języku :) W idle temp proca 42 z diody 58 :!: Stres proc 44 dioda 63 :!: Aż mi się gorąco zrobiło. Wcześniej z nonamem miałem jakieś 42 proc i dioda 53 idle i stres 43 proc dioda 56. Duże te tempy były ale do wytzrymywaniq. A tu teraz zonk :!: Paste założyłem pod wentyl jeszcze raz i zmiana na 2 dni była proc idle 42 dioda 55 stres 43 dioda 59. Ale z dnia na dzień powrót do normy :( czyli upał. I teraz pytanie co z tym zrobić. Pasta jakaś serwisowa jest na bazie srebra. A i jeszcze ten dolny wentyl z zasiłki jest o jakies niecałe 2 cm od mojego Aero. Czy może mu zabierać powietrze do chłodzenia :?: Nie mam poęcia o co chodzi. Wentyl założony prawidłowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie warto, szkoda zachodu. Lepiej poczekać jeszcze i zmierzyć się z X800

A ile ten X800 będzie kosztował?

Bo te 9800Pro dostaje się przez modowanie 9800SE, a chyba z X800 takie sztuczki się nie udają

:(

EDIT: Zobaczyłem ceny X800 - ta jakiś kosmos :!:

Jaki jest zysk w wydajności między 9500@9700 a 9800SE@Pro? Przy założeniu że procek jest 12,5@200

Cześć!

A ile 3D Marków lub Aquamarków masz przy tym taktowaniu na obecnej karcie??

Więc sprawdziłem (komp tylko w weekendy, grr)

Procek ustawiony na 12,5x200, ustawienia sterowników Omega (jakieś ostatnie) na default, tak samo default taktowanie karty.

Aquamark - ponad 33 tys.

3DMark01 - ponad 15 tys.

3DMark03 - ponad 4 tys.

Więc warto czy nie?

:)

Stało się, kartę zmieniłem, zobaczcie podpis

Na defaultowym jej taktowaniu: rdzeń - 378, pamięci - 297 przy taktowaniu proca 12,5 x 200 idefaultowym chłodzeniu (nie założyłem bloczka na GPU a jedynie radiatoki na pamięci) osiągnąłem

Aquamark - 40590

3DMark01 - 17019

3DMark03 - 5501

Starą kartę okazyjnie sprzedałem, nowa pójdzie w działalność gospodarczą znajomego (VAT free) :)

Nie miałem czasu na zabawy ze zmianą taktowania karty, w ten weekend zobaczę przynajmniej co się będzie działo po ustawieniu taktowań jak Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie mam problem!! Chodzi mianowicie o temperatury na mojej (naszej) mobo. Niedawno wymieniłem jakiś nonamowy zasilacz na to co w podpisie i gdzieś wyczytałem że u ludzi wzrasta temperatura procka, więc postanowiłem to sprawdzić. Zainstalowałem Everest Home Edition i kopara opadła mi na ziemie i pies zaczął mi chodzić po języku  :)  W idle temp proca 42 z diody 58 :!: Stres proc 44 dioda 63  :!: Aż mi się gorąco zrobiło. Wcześniej z nonamem miałem jakieś 42 proc i dioda 53 idle i stres 43 proc dioda 56. Duże te tempy były ale do wytzrymywaniq. A tu teraz zonk :!: Paste założyłem pod wentyl jeszcze raz i zmiana na 2 dni była proc idle 42 dioda 55 stres 43 dioda 59. Ale z dnia na dzień powrót do normy  :(  czyli upał. I teraz pytanie co z tym zrobić. Pasta jakaś serwisowa jest na bazie srebra. A i jeszcze ten dolny wentyl z zasiłki jest o jakies niecałe 2 cm od mojego Aero. Czy może mu zabierać powietrze do chłodzenia :?:  Nie mam poęcia o co chodzi. Wentyl założony prawidłowo.

Być może Chieftec grzeje się mocniej, a Twój poczciwy Aero już nie wyrabia?? Sprawdź temperatury AIDA 32 lub MBM i porównaj wyniki, jeżeli będą podobne to niestety potwierdza moją tezę. A dolny wentyl zasilki nie powinien zbytnio kolidować z wentylem proca, bo mam wrazenie, że od z innego miejsca zasysa powietrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to lipa. Bo Everest to nowa AIDA32 pod inna nazwą. poprostu mam nadzieje ze te tempy mu za bardzo nie zaszkodzą :( . A upały sie zbliżają. A ten AERO7+ taki poczciwy i rade to sobie powinien dać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to lipa. Bo Everest to nowa AIDA32 pod inna nazwą. poprostu mam nadzieje ze te tempy mu za bardzo nie zaszkodzą :( . A upały sie zbliżają.

A sprawdzałeś stabilność całości pod Prime95?? Bo mam obawy, że te wysokie temp. mają wpływ na stabilność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkąd mam tą płyte tak od lutego jedździ jak w podpisie i zwiechy nie miałem nigdy. Ostatnio też nic nie zauważyłem ale fakt w Prime95 nie sprawdzałem. Mam nadzieje że sie nie sypnie. Zresztą na naszej pmobo jest ten bajer od wyłączania jak sie procek przegrzeje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkąd mam tą płyte tak od lutego jedździ jak w podpisie i zwiechy nie miałem nigdy. Ostatnio też nic nie zauważyłem ale fakt w Prime95 nie sprawdzałem. Mam nadzieje że sie nie sypnie. Zresztą na naszej pmobo jest ten bajer od wyłączania jak sie procek przegrzeje  :D

Temperatury o których piszesz jeszcze nie są niebezpieczne na tyle aby mogły przynieść zgon proca. Mogą natomiast pogorszyć stabilność jego pracy. U mnie pow. 55 C (a temp na sockecie i diodzie mam zbliżone) mogę zapomniec o stabilności. Oczywiście na Twoim procku granica ta może być znacznie wyżej. Nie mniej jeżeli Twój komp przejdzie przynajmniej 8 godzinne katowaniem Prime'm to moze ponownie przestać marwić się tymi temperaturami, co nie oznacza jednak, że w wolnych chwilach nie powinieneś zastanowić się nad poprawą chłodzenia.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdze na pewno Primem95 a tak dla pewnosci wyjme zasilke na zewnatrz i zobacze co z temperaturami. Może markowa pasta zniesie troche temperatury. A wentyl chodzin 3000rpm radiator cieply ale nie goracy. Podstawka radiatora cieplejsza niż zeberka a wiatr z wentyla hula między nimi. A właśnie mie naszło a może to być od słabej obudowy? Zrobioną mam z tak cienkiej blachy że jak zapodałem tego chiefa to aż sie lekko skrzywiła nie ma żeber w niej metalowych może poprostu nie odprowadza ciepła z zasiłki i to przenosi sie na proca :?: Hmm... trza bedzie pokombinować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdze na pewno Primem95 a tak dla pewnosci wyjme zasilke na zewnatrz i zobacze co z temperaturami. Może markowa pasta zniesie troche temperatury. A wentyl chodzin 3000rpm radiator cieply ale nie goracy. Podstawka radiatora cieplejsza niż zeberka a wiatr z wentyla hula między nimi. A właśnie mie naszło a może to być od słabej obudowy? Zrobioną mam z tak cienkiej blachy że jak zapodałem tego chiefa to aż sie lekko skrzywiła nie ma żeber w niej metalowych może poprostu nie odprowadza ciepła z zasiłki i to przenosi sie na proca :?:  Hmm... trza bedzie pokombinować  :)

Może tak być! Mam choć w mniejszym stopniu podobny problem. Jedno miejsce na wentyl i niezbyt duża jego wydajność przy dość ciasnej budzie może dawać taki efekt. Jaki masz wentylk na wydmuchu?? Bo domyślam się że wydmuch masz tylko jeden z budy i drugi na Chieftecu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam zadnego opócz tego z zasiłki. Ale coraz bardziej sie zastanawiam czy nie dac jednego do wdmuchiwania i wlasnie na wydmuchna tylnej ściance za procem.

To poprawi cyrkulacje powietrza wewnatrz budy i temp. sie zmniejszy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam zadnego opócz tego z zasiłki. Ale coraz bardziej sie zastanawiam czy nie dac jednego do wdmuchiwania i wlasnie na wydmuchna tylnej ściance za procem.

To poprawi cyrkulacje powietrza wewnatrz budy i temp. sie zmniejszy :wink:
Koniecznie :!: Zwłaszcza ten na wydmuchu daj cichy ale wydajny. A jak nie możesz pogodzić tych dwóch rzeczy to wydajny przynajmniej. Ile ma stopni w budzie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam problem. Raczej powazny ,bo komp mi sie stal przez te ostatnie ocieplenie dosc niestabilny :o Wiec tak komp zazwyczaj chodzil 11x200 1.6V pamieci na 2.7V i bylo cacy. Linia 5V to u mnie 4.87V (takie mam mobo ,ze tak sobie chiefteca wykorzystuje). Ale ostatnio procek na 11x200 chce chodzic jedynie na 1.65V pamieci na 2.8V ,ale CL2.5 i czasami mam restarty przy bootowaniu komputera. Podczas chodzacego Prime dla linii 5V mam czasami 4.54 :o (inne linie wzorowe). Moze mi ktos wyjasnic co sie dzieje? NB jest rzeczywiscie bardzo cieply i rozumiem ,ze moze mi rev.1.04 na FSB200 wariowac ,ale co z tymi napieciami!!! Ostatnio sprawdzalem zasilke na Epoxie 8k3A+ i tam byly wzorowe dla wszystkich lini (z podkreconym sprzetem). Jakies pomysly? Chyba jednak sprzedam to mobo :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo te 9800Pro dostaje się przez modowanie 9800SE, a chyba z X800 takie sztuczki się nie udają

Jaki jest zysk w wydajności między 9500@9700 a 9800SE@Pro? Przy założeniu że procek jest 12,5@200

Cześć!

Procek ustawiony na 12,5x200, ustawienia sterowników Omega (jakieś ostatnie) na default, tak samo default taktowanie karty.

Aquamark - ponad 33 tys.

3DMark01 - ponad 15 tys.

3DMark03 - ponad 4 tys.

Więc warto czy nie?

Na defaultowym jej taktowaniu: rdzeń - 378, pamięci - 297 przy taktowaniu proca 12,5 x 200 idefaultowym chłodzeniu (nie założyłem bloczka na GPU a jedynie radiatoki na pamięci) osiągnąłem

Aquamark - 40590

3DMark01 - 17019

3DMark03 - 5501

Starą kartę okazyjnie sprzedałem, nowa pójdzie w działalność gospodarczą znajomego (VAT free) :)

Nie miałem czasu na zabawy ze zmianą taktowania karty, w ten weekend zobaczę przynajmniej co się będzie działo po ustawieniu taktowań jak Pro

Z taktowaniami jak PRO to ona juz działa, bo ma takie same ( 380/680) :D. Cała sprawa rozbija się o dodatkowe 8 potoków, które i tak już pewnie uaktywniłeś przez Omegi, bo nie jest możliwy wynik 5500 w 3DMark03 na karcie z 8 potokami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z taktowaniami jak PRO to ona juz działa, bo ma takie same ( 380/680) :D. Cała sprawa rozbija się o dodatkowe 8 potoków, które i tak już pewnie uaktywniłeś przez Omegi, bo nie jest możliwy wynik 5500 w 3DMark03 na karcie z 8 potokami...

Do Pro brakuje jej zmiany taktowania pamięci, jej standardowe taktowanie tp: rdzeń - 378, pamięci - 297 (x2) . Są po prostu obniżone względem standardowych taktowań 9800SE. Pamięci powinny wytrzymać co najmniej 340 (x2) bo to Hynixy 2,8

Ustawię taktowania defaultowe dla standardowego Pro i niech śmiga ...

Off topic się robi ... Ale większość zagadnień dotyczących A7N8X Dlx została wyczerpana, a topic na pierwszej stronie utrzymywać trzeba ;) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Aquamark - ponad 33 tys.

3DMark01 - ponad 15 tys.

3DMark03 - ponad 4 tys.

Więc warto czy nie?

Aquamark - 40590

3DMark01 - 17019

3DMark03 - 5501

Ja się tam na kartach nie znam, ale i ile różnica pomiędzy tym co podaleś Hanu, a tym co podaje AndyN na rdzeniu mieści się w granicach błędu, to na pamiątkach 297 x 2 nie równa się 680 i nawet nie jest blisko :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Pro brakuje jej zmiany taktowania pamięci, jej standardowe taktowanie tp: rdzeń - 378, pamięci - 297 (x2) . Są po prostu obniżone względem standardowych taktowań 9800SE. Pamięci powinny wytrzymać co najmniej 340 (x2) bo to Hynixy 2,8

Off topic się robi ... Ale większość zagadnień dotyczących A7N8X Dlx została wyczerpana, a topic na pierwszej stronie utrzymywać trzeba ;) :D

AndyN!!

Topic jest Twój (no prawie). Wprawdzie offtopic'ujemy się coraz częściej, ale większość jest już opisana w FAQ, cześć pozostałych jest tak nietypowa, że nikt na nie nie odpowiada (do dzisiaj nie wiem co sądzicie o braku dźwieku u mnie na głównym wyjsciu podczas gdy na tyłach i centralnym jest).

Mnie osobiście odpowiada ta formuła, gdzie wprawdzie się offtopicujemy, ale cały czas wypowiadają się o swoich doświadczeniach uzytkownicy naszej płyty. To przecież chodzi o współpracę naszej mobo z róznymi podzespołami :D

A ten wzor na podkręcalność pamięci określa chyba jedynie wartości minimalne. Wg niego moje Hynixy 3,3 powinny się podkręcać do 303, tymczasem chodzą spokjnie na 333 i to bez dodatkowego chłodzenia.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN, nie wiem co ty nakombinowałeś i jaką masz karte, ale to się kupy nie trzyma. Jeśli masz taktowanie 375/300, 8 potoków i magistralę 256 bit to jest to doprawdy totalny dziwoląg 8O. I jeszcze te 5500 pkt. Napisz coś więcej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To XpertVision 9800SE z gwarancją modowalności kupiony w www.pcserwis.pl

W porównaniu ze standardowym 9800SE ma obniżone taktowanie pamięci do 300 z 340. Firma sprzedające te karty twierdzi, że testowany był jako Pro, czyli z taktowaniem 380/680 i działał bez problemu

Powyższe wyniki w benchmarkach uzyskane były na defaultowych ustawieniach sterowników i benchmarków przy taktowaniu proca 12,5x200 na sterownikach Omega modujących SE@Pro

Dalsze testy w ten weekend ... :evil: :twisted: Bo komp tylko w weekendy .... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój avatar?

Bo lubiłem słuchać, do tej pory lubię. Dla mnie to moja muzyka, objawienie prawie, które wyrywało z butów. Do tej pory gdy słucham, ciarki po plecach mi przechodzą ...

A w porównaniu z tą sieczką, która teraz leci w większości stacji ...

Kurt wciąż żyje :!:

Hanu: czemu zmieniłeś swój podpis/konfig?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój avatar?

Bo lubiłem słuchać, do tej pory lubię. Dla mnie to moja muzyka, objawienie prawie, które wyrywało z butów. Do tej pory gdy słucham, ciarki po plecach mi przechodzą ...

A w porównaniu z tą sieczką, która teraz leci w większości stacji ...

Kurt wciąż żyje :!:

Hanu: czemu zmieniłeś swój podpis/konfig?

:!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...