Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

W morde jeża,

wczoraj przekładałem wiatrak w inne miejsce w obudowie i odłączyłem na chwile z wtyka w mobo, zamontowałem na nowym miejscu podłączyłem, pochodził 1s i przestał, pomyślałem, że coś nie tak ze stykiem(skręcony kabelek) ale to nie to. Podłączyłem bezpośrednio do molexa i o dziwo chodzi. No to sprawdziłem miernikiem napięcie na wtyczce wiatraka mobo, pokazał coś koło 5v 8O , to samo uczyniłem z molexem 12 cośtam, w morde jeża, coś sie na asusiku spaliło :roll: 8O :( :?: :?:

Resetować ustawienia biosu :?: może to to

Sprawdzcie jakie są uwas napięcia na tej wtyczce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chciałem wymienić bios z 1009 na 1011 ale skoro 11 jest nerwowa to poczekam.

Co do napięć to albo Chieftec jest taki sobie albo nasze płyty A7N8X-E pokazują błędne napięcia albo się mylę w 1 i 2 tezie. Ja mam +12V - 12,67 czasem 12,73V pozostałe w normie.

Czy zakładając Zalmana7000A Cu powinienem założyć CopperShim,czy różnią one się w zależnościna jaki procek zakładamy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też to czytałem ,nawet sam mierzyłem i fakt miałem coś 12,36V ale na wolnej wtyczce( czy na płycie jest to samo?)

Ale zaniżanie czy zawyżanie napięć dobrze nie swiadczy ofirmie i płycie za 500zł.

A co z tym CopperShim dobrze go założyć( bezpieczniej) czy nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CS jest pozyteczny - minimalizuje ryzyko ukruszenia rdzenia. Ale Ty bedziesz mial Zalmana, ktorego montuje sie inaczej niz standardowe coolery - wg mnie prawdopodobienstwo ukruszenia jest mniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wam że mnie chyba dopadło fatum, niezależnie jak ustawię magistralę , mnożnik i timingi zawsze komp restartuje się albo poprostu nie chce wejść do windowsa. Nie wiem co poradzić. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem u ciebie go brak a jak u innych?

a u mnie jest :) pomimo ze inaczej zaklada sie ten wentylek :) to i jesto on ciezszy wiec na wszelki wypadek nie zaszkodzi tylko pamietaj o zdjeciu folii i pozdzieraniu wszelkich stickersow z procka w miejscach przylegania copera

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam plyte jak w podpisie na forum widzialem plyty A7N8X Delux z uber biosem 1004, czy do wersji -E sa tez uber biosy (jak sie nie myle to chyba wersja 1008) i co one zmieniaja, niz bios oryginalny? Jesli ktos ma to prosilbym podeslac na maila andy_22@poczta.onet.pl Z gory dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andi, poczytaj FAQ..... :twisted:

Ostatni raz podaję stronę , na której są WSZYSTKIE BIOSy (włącznie z UBER) do WSZYSTKICH modeli A7N8X:

http://torkelom.nettbutikk.no/index.html

Zapamiętać, zapisać, zamkąć w sejfie i nie zgubić..... :evil:

No i coś się ruszyło w kwestii BIOSów do rev. 2.0 :D . Pojawił się 1008 Beta 5 co zwiastuje rychłe wyjście Final 1008.

Changelog:

-updated SATA ROM to version 4.2.47

-item "Fan Speed Ratio" settings "5/15" up to "9/15" selectable

-item "MPS Version Control For OS" activated

-item "CPU Interface" setting "Aggressive" selectable

-item "DDR Reference Voltage" setting "2.9V" selectable

-item "CHIP Voltage Control" activated

-item "OnChip IDE Channel0" activated

-item "Primary Master PIO" activated

-item "Primary Slave PIO" activated

-item "Primary Master UDMA" activated

-item "Primary Slave UDMA" activated

-item "OnChip IDE Channel1" activated

-item "Secondary Master PIO" activated

-item "Secondary Slave PIO" activated

-item "Secondary Master UDMA" activated

-item "Secondary Slave UDMA" activated

-item "IDE Prefetch Mode" activated

-item "Machine MAC<NV> Address" activated

-item "MAC<NV> Address Input" activated

-item "IDE HDD Block Mode" activated

-item "Power On By Button" activated

-item "KB Power ON Password" activated

-item "Hot Key Power ON" activated

-item "UR2 Duplex Mode" activated

-item "ACPI Function" activated

-item "ACPI Suspend to RAM" setting "S3(STR)" selectable

-item "Power Management" activated

-item "HDD Power Down" activated

-item "Reset Configuration Data" activated

-item "FSB Spread Spectrum" default setting set to "Disabled"

-item "AGP Fast Write Capability" default setting set to "Disabled"

-changed EPA Logo

O kwestiach OC na razie cisza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm skoro nasza mobo zawyza napiecia o 0,4V to pokazuje to w biosie ale w speedfan-em pokazuje mniejsze 11,89-11.99, a na mierniku (nie jestem pewny co do wiarygodnosci wynikow pokazywanych przez niego) tez pokazuje 12,4 tak samo bylo na chieftecu 420W i tak jest tera po zmianie na TAGAN 380W takze wymiana zasiłki byla nie potrzebna sprzet jak w podpisie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Może mnie jeszcze pamiętacie :) Z tej strony Jackul. Z powodu nie możliwości zalogowania się na moim starym koncie (mimo kontaktu z adminem forum - nie dostałem żadnego odzewu) zostałem zmuszony do założenia nowego.

Jako, że czytanie 50 stron od kiedy tutaj ostatni raz sie pojawiłem byłoby dla mnie niemożliwością, prosiłbym o polecenie mi nowych sterowników do naszych płyt głównych i biosu; obecnie używam 1004 UBER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę oddać płytke do serwisu i chciałem  się zapytać czy muszę wgrać bios nie UBER :?:  mogą się zorientować :?:  jak tak to czy da się to zrobić z poziomu windowsa np. asus update:?:

Musisz!!! Da się Asus Update'm!!

Przed przeczytaniem FAQ nie pisz następnych postów, jeżeli nie chcesz narazić się na nieprzyjemności !!! :twisted: :twisted: :twisted:

Tak poza tym to pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...