fisherix Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Cześć W morde jeża, wczoraj przekładałem wiatrak w inne miejsce w obudowie i odłączyłem na chwile z wtyka w mobo, zamontowałem na nowym miejscu podłączyłem, pochodził 1s i przestał, pomyślałem, że coś nie tak ze stykiem(skręcony kabelek) ale to nie to. Podłączyłem bezpośrednio do molexa i o dziwo chodzi. No to sprawdziłem miernikiem napięcie na wtyczce wiatraka mobo, pokazał coś koło 5v 8O , to samo uczyniłem z molexem 12 cośtam, w morde jeża, coś sie na asusiku spaliło :roll: 8O :( :?: :?: Resetować ustawienia biosu :?: może to to Sprawdzcie jakie są uwas napięcia na tej wtyczce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byzik Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Właśnie chciałem wymienić bios z 1009 na 1011 ale skoro 11 jest nerwowa to poczekam. Co do napięć to albo Chieftec jest taki sobie albo nasze płyty A7N8X-E pokazują błędne napięcia albo się mylę w 1 i 2 tezie. Ja mam +12V - 12,67 czasem 12,73V pozostałe w normie. Czy zakładając Zalmana7000A Cu powinienem założyć CopperShim,czy różnią one się w zależnościna jaki procek zakładamy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilas Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 :arrow: byzik Ja mam bardzo podobne do Ciebie odczyty na linii 12V, ale wydawalo mi sie, ze Hanu pisal gdzies, ze odczyty na naszej mobo sa zawyzone o 0,4V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byzik Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Też to czytałem ,nawet sam mierzyłem i fakt miałem coś 12,36V ale na wolnej wtyczce( czy na płycie jest to samo?) Ale zaniżanie czy zawyżanie napięć dobrze nie swiadczy ofirmie i płycie za 500zł. A co z tym CopperShim dobrze go założyć( bezpieczniej) czy nie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilas Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 CS jest pozyteczny - minimalizuje ryzyko ukruszenia rdzenia. Ale Ty bedziesz mial Zalmana, ktorego montuje sie inaczej niz standardowe coolery - wg mnie prawdopodobienstwo ukruszenia jest mniejsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byzik Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Rozumiem u ciebie go brak a jak u innych? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilas Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Ja nie uzywam, ale to nie znaczy ze nie warto - mozesz miec ten komfort psychiczny, ze nie zmiazdzysz procka jak za mocno przykrecisz ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Powiem wam że mnie chyba dopadło fatum, niezależnie jak ustawię magistralę , mnożnik i timingi zawsze komp restartuje się albo poprostu nie chce wejść do windowsa. Nie wiem co poradzić. :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilas Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Mialem tez taki problem - pomoglo wyciagniecie baterii i kilkugodzinne resetowanie biosa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fisherix Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 To co nikt nie zna odpowiedzi na moj problem :roll: :wink: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 To znaczy na 2500+ działa ale wszelkie inne konfiguracje nie. :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys75 Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Rozumiem u ciebie go brak a jak u innych?a u mnie jest :) pomimo ze inaczej zaklada sie ten wentylek :) to i jesto on ciezszy wiec na wszelki wypadek nie zaszkodzi tylko pamietaj o zdjeciu folii i pozdzieraniu wszelkich stickersow z procka w miejscach przylegania copera pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andi Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Mam plyte jak w podpisie na forum widzialem plyty A7N8X Delux z uber biosem 1004, czy do wersji -E sa tez uber biosy (jak sie nie myle to chyba wersja 1008) i co one zmieniaja, niz bios oryginalny? Jesli ktos ma to prosilbym podeslac na maila andy_22@poczta.onet.pl Z gory dziekuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Andi, poczytaj FAQ..... :twisted: Ostatni raz podaję stronę , na której są WSZYSTKIE BIOSy (włącznie z UBER) do WSZYSTKICH modeli A7N8X: http://torkelom.nettbutikk.no/index.html Zapamiętać, zapisać, zamkąć w sejfie i nie zgubić..... :evil: No i coś się ruszyło w kwestii BIOSów do rev. 2.0 :D . Pojawił się 1008 Beta 5 co zwiastuje rychłe wyjście Final 1008. Changelog: -updated SATA ROM to version 4.2.47 -item "Fan Speed Ratio" settings "5/15" up to "9/15" selectable -item "MPS Version Control For OS" activated -item "CPU Interface" setting "Aggressive" selectable -item "DDR Reference Voltage" setting "2.9V" selectable -item "CHIP Voltage Control" activated -item "OnChip IDE Channel0" activated -item "Primary Master PIO" activated -item "Primary Slave PIO" activated -item "Primary Master UDMA" activated -item "Primary Slave UDMA" activated -item "OnChip IDE Channel1" activated -item "Secondary Master PIO" activated -item "Secondary Slave PIO" activated -item "Secondary Master UDMA" activated -item "Secondary Slave UDMA" activated -item "IDE Prefetch Mode" activated -item "Machine MAC<NV> Address" activated -item "MAC<NV> Address Input" activated -item "IDE HDD Block Mode" activated -item "Power On By Button" activated -item "KB Power ON Password" activated -item "Hot Key Power ON" activated -item "UR2 Duplex Mode" activated -item "ACPI Function" activated -item "ACPI Suspend to RAM" setting "S3(STR)" selectable -item "Power Management" activated -item "HDD Power Down" activated -item "Reset Configuration Data" activated -item "FSB Spread Spectrum" default setting set to "Disabled" -item "AGP Fast Write Capability" default setting set to "Disabled" -changed EPA Logo O kwestiach OC na razie cisza... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andi Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2004 dzieki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afick Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2004 hmmm skoro nasza mobo zawyza napiecia o 0,4V to pokazuje to w biosie ale w speedfan-em pokazuje mniejsze 11,89-11.99, a na mierniku (nie jestem pewny co do wiarygodnosci wynikow pokazywanych przez niego) tez pokazuje 12,4 tak samo bylo na chieftecu 420W i tak jest tera po zmianie na TAGAN 380W takze wymiana zasiłki byla nie potrzebna sprzet jak w podpisie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaceq_wro Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Witam. Może mnie jeszcze pamiętacie :) Z tej strony Jackul. Z powodu nie możliwości zalogowania się na moim starym koncie (mimo kontaktu z adminem forum - nie dostałem żadnego odzewu) zostałem zmuszony do założenia nowego. Jako, że czytanie 50 stron od kiedy tutaj ostatni raz sie pojawiłem byłoby dla mnie niemożliwością, prosiłbym o polecenie mi nowych sterowników do naszych płyt głównych i biosu; obecnie używam 1004 UBER Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fisherix Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Muszę oddać płytke do serwisu i chciałem się zapytać czy muszę wgrać bios nie UBER :?: mogą się zorientować :?: jak tak to czy da się to zrobić z poziomu windowsa np. asus update:?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Muszę oddać płytke do serwisu i chciałem się zapytać czy muszę wgrać bios nie UBER :?: mogą się zorientować :?: jak tak to czy da się to zrobić z poziomu windowsa np. asus update:?:Musisz!!! Da się Asus Update'm!! Przed przeczytaniem FAQ nie pisz następnych postów, jeżeli nie chcesz narazić się na nieprzyjemności !!! :twisted: :twisted: :twisted: Tak poza tym to pozdrawiam :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Witam Jeżeli wszystko dobrze pójdzie, to następny weekend (21-22 sierpnia) będę testował 2x512MB Geil w zestawie do Dual Channel. Niestety, najnowsze gry pokazały, że jest to potrzebne ... ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Interesujące.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys75 Opublikowano 9 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2004 no juz te troche strasze pokazaly :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 no juz te troche strasze pokazaly :D Możesz to przetłumaczyć? O ssooo choooodzzzziiii?? ;) :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 no juz te troche strasze pokazaly :DNo właśnie o so choziii?? Straszne, starsze?? Ty Krzychu tele nie pij przed pisaniem postów! Po Zdrufko! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilas Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Chyba chodzi o to, ze juz starsze gry pokazaly, ze potrzeba duzo ramu, ale nie jestem pewny ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Chyba chodzi o to, ze juz starsze gry pokazaly, ze potrzeba duzo ramu, ale nie jestem pewny ;)Chiba o to. Tak by wynikało z kontekstu. W takim razie leżę i kwiczę bo nie mam na 2 X 512 Mb nawet noname :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilas Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Ty masz przynajmniej 512MB, ja narazie jade na 256 i jakos nie zanosi sie na nowe zakupy... :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Ty masz przynajmniej 512MB, ja narazie jade na 256 i jakos nie zanosi sie na nowe zakupy... :(To możemy sobie pokwiczeć razem :D Ty głosniej ja trochę ciszej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2004 To ja sobie tez moge pokwiczec :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 A wy co tak ciuchutko?? Prosze sa nowe biosy dla rev2 http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic.php?t=51233 Jestem teraz u wujka a on ma asusika rev2 ,wiec zaraz przetestuje tego 1010 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...