Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie.

Jesli bede kupowal w zestawie i moim sklepie to pamięci będą to napewno 2x256 kingston 400mhz (cl3 z tego co sie orientuje), ew. moge pokusic sie o kupno hynixów w www.arest.pl ale nie wiem które lepsze i czy ew. te kingstony by nie wystarczyly.

Aha jeszcze jedno przy okazji. Czy zasilka standardowa przy modecomie 300w gt by starczyla do takich zabaw? Czy lepiej zmienic na chiefteca 360-302?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem zwrocic uwage na temp na naszej plycie. Nie wiem czy juz to ktos sprawdzal? W AIDA32 jest wymieniony typ czujnika czy we wszystkich plytach jest on taki sam ? moze w wersji -E Delux jest inny, jezeli ktos ma ta wersje plyty to niech sprawdzi dokladnie typ tego czujnika, byc moze jest on zmieniony i temp nie sa juz zawyzane u mnie w podst. wersji mobo wyglada to tak:

Właściwości czujnika

Typ czujnika ........... Asus ASB100 Bach, Winbond W83L785TS-S

Dostęp do czujnika... SMBus 2Dh, SMBus 2Eh

Nazwa płyty głównej. Asus A7N8X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pole Wartość

Właściwości czujnika

Typ czujnika Asus ASB100 Bach, Winbond W83L785TS-S

Dostęp do czujnika SMBus 2Dh, SMBus 2Eh

Nazwa płyty głównej Asus A7N8X

Temperatury

Płyta główna 24 °C (75 °F)

Procesor 45 °C (113 °F)

ST360021A 29 °C (84 °F)

Wentylatory

Procesor 2909 RPM

Obudowa 1758 RPM

Zasilacz 1654 RPM

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.86 V

Napięcie pomocnicze procesora 1.86 V

+3.3 V 3.38 V

+5 V 4.92 V

+12 V 12.61 V

-12 V -12.52 V

-5 V -4.74 V

Ja mam Deluxe bez E i czujnik jest ten sam.

Generalnie nie rozumiem tego szumu, który robią niektórzy wokół temperatur. Nie są one ekstremalnie wysokie i nawet jeśli są lekko zawyżone to ważniejsza jest stabilność Waszego kompa (np. pod Primem) niż wynik w C, jednego czy drugiego czujnika.

Jak zmienicie wentyl na lepszy to zobaczycie czy temp spadła czy nie, bowiem poprzednie wyniki będą punktem odniesienia.

Dlatego IMHO kierować się należy raczej wpływem obniżenia temp na możliwość uzyskania wyższej częstotliwości przy zachowaniu pełnej stabilnosci pracy kompa, a wyniki w stopniach C traktować jeddynie jako wartości orientacyjne. Niezwykle bowiem trudno byłoby osiągnąć niebezpieczne wartości krytyczne, zapewne wczesniej już na niższym pozimie tempertur trafią nam się łagodniejsze w skutkach BSODy lub zwiechy świadczące o niestabilności kompa (bardzo często wynikającej ze zbyt wysokich temperatur u mnie n.p. powyżej 55 C, drastycznie spada stabilność kompa)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie.

Jesli bede kupowal w zestawie i moim sklepie to pamięci będą to napewno 2x256 kingston 400mhz (cl3 z tego co sie orientuje), ew. moge pokusic sie o kupno hynixów w www.arest.pl ale nie wiem które lepsze i czy ew. te kingstony by nie wystarczyly.

Aha jeszcze jedno przy okazji. Czy zasilka standardowa przy modecomie 300w gt by starczyla do takich zabaw? Czy lepiej zmienic na chiefteca 360-302?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi

Na pewno warto zmienić na Chieftec'a a co do pamięci to zalecam lekturę FAQ jest tam duzy elaborat Hanu na ten temat, z wymienionymi nazwami modeli, które z naszą płytą sprawują się OK!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dalej nikt sie nie odezwał w sprawie kolejnosci instalowania oprogramowania... chyba nie jesteście tak przejęci temperatyrkami, że po starcie kompa i odczycie z biosa temp...odrazu gasicie fury...hhehe

DX9 po sterach do chipa i grafy to moje zedanie..... mam nadzieje ze nietyloko......pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja robie tak.

1. System

2. SP1 ( a niedlugo 2 lub zintegrowany z instalka) w SP2 Jest DX9c

3. Stery MOBO (AGP, IDE, USB....)

4. Stery SoundStorm

5. cała reszta....

I jak na razie zawsze wsio w okeju mniałem :)

Oczywiście jeśli coś robie źle to prosze o wytprowadzenie z błędu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tak:

Właściwości czujnika

Typ czujnika Asus ASB100 Bach, Winbond W83L785TS-S

Dostęp do czujnika SMBus 2Dh, SMBus 2Eh

Nazwa płyty głównej Asus A7N8X

Temperatury

Płyta główna 24 °C (75 °F)

Procesor 33 °C (113 °F)

Wentylatory

Procesor 2502 RPM

Obudowa 1826 RPM

Zasilacz 1652 RPM

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.86 V

Napięcie pomocnicze procesora 1.86 V

+3.3 V 3.36 V

+5 V 4.92 V

+12 V 12.63 V

-12 V -12.57 V

A co do kolejności instalacji:

1. WinXP SP1

2. nForce2 drivers/NIC drivers

3. SATA RAID drivers

4. Dx 9.0c

5. ATI Catalyst

6. Sygate Firewall/Norton Antivirus

7. Windows Update

8. Opera :wink:

8. Cała masa softu OC maniaka/progsy do nagrywania CD/Office/pakery/kodeki Video/ +kilka zaśmiecających dysk progsów żony

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote="wheelerfan

Na pewno warto zmienić na Chieftec'a a co do pamięci to zalecam lekturę FAQ jest tam duzy elaborat Hanu na ten temat, z wymienionymi nazwami modeli, które z naszą płytą sprawują się OK!

Nie wiem czy chodzilo Ci o pierwszy post w tym temacie? Jesli nie to prosze o podanie linku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy chodzilo Ci o pierwszy post w tym temacie? Jesli nie to prosze o podanie linku.

Chodziło o pierwszy post w wątku, w nim jest FAQ z rozbudowanym postem Hanu na tem pamięci dobrze współpracujących z naszą płytą. Po prostu tam zajrzyj ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A umnie tak na płycie jak w podpisie (A7N8X-E Deluxe):

Właściwości czujnika

Typ czujnika Asus ASB100 Bach

Dostęp do czujnika SMBus 2Dh

Nazwa płyty głównej Asus A7N8X v2.0

Temperatury

Płyta główna 54 °C (129 °F) nie wiem jak u was ale u mnie

Procesor 34 °C (93 °F) zamienione wartosci (powinno

byc na odwrót)

Wentylatory

Procesor 4963 RPM

Obudowa 1679 RPM

Zasilacz 3068 RPM

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.68 V

Napięcie pomocnicze procesora 1.68 V

+3.3 V 3.39 V

+5 V 4.97 V

+12 V 12.42 V

-12 V -12.33 V

-5 V -4.67 V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN, jak tam Twoje GeiL'e. Jak fikają? Na jakich timingach pracują max przy FSB 200? Jaki to model?

To są dokładnie te: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=29644903

Będę testował dopiero w weekend (ten cholerny komp mam tylko w weekendy :twisted: :( - ale już całkiem niedługo). Kupiłem mieszkanie, właśnie je urządzam -> niedługo wszystko przewiozę

Jeszcze tylko kupno LCD -> chyba samsung sm-172x (szybki i z dvi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN, pytanko osobiste - jako kto Ty pracujesz?

He he he. Zupełny off topic. Kończyłem socjologię na UW. Pracuję w agencji badań marketingowych jako badacz/kierownik projektów badawczych. Z kompami ma to niewiele wspólnego. W tej pracy komp to maszyna do pisania i kalkulator. Zainteresowanie komputerami to moje hobby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN, jak tam Twoje GeiL'e. Jak fikają? Na jakich timingach pracują max przy FSB 200? Jaki to model?

Będę testował dopiero w weekend (ten cholerny komp mam tylko w weekendy :twisted: :( - ale już całkiem niedługo). Kupiłem mieszkanie, właśnie je urządzam -> niedługo wszystko przewiozę

Nie chcę Ciebie dołować ale GeiLe są super ale na fabrycznych ustawieniach, możesz je katowac PRIMEm ile chcesz a będą śmigać stabilnie jak skała.

Ale zacznij je tylko podkręcać i to jeszcze w trybie DUAL to sie mocno możesz zawieść.

Ja za swoje kostki wydałem kupę kasy i teraz żałuję bo powinienem kupić to co ma Hanu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę Ciebie dołować ale GeiLe są super ale na fabrycznych ustawieniach, możesz je katowac PRIMEm ile chcesz a będą śmigać stabilnie jak skała.

Ale zacznij je tylko podkręcać i to jeszcze w trybie DUAL to sie mocno możesz zawieść.

Ja za swoje kostki wydałem kupę kasy i teraz żałuję bo powinienem kupić to co ma Hanu.

Wcześniej miałem 2x256 też cl2,5 i na 200FSB w dual działały na 6-3-2-2. Przez GG pisałem z kolesiem, któremu 2x512 cl2,5 w dual działa na 6-3-3-2. Jak działać będą moje? Zobaczę w ten weekend.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem o te Geile, bo jakoś nie mam do nich dostępu i dobrze by było jakby ktoś je solidnie pomęczył.

BTW - wywalczyłem od Marco opcję "Idź do.." :D Teraz można by było w FAQ dopisać ewentualnie strony, na których jest rozwinięcie problemu. W sumie mówi się ludziom - "było juz w topiku", ale od przeglądania strona po stronie np. do s. 45 to mozna się wkur...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem o te Geile, bo jakoś nie mam do nich dostępu i dobrze by było jakby ktoś je solidnie pomęczył. (..)

Więc tak (w skrócie: jest gorzej :( ).

Te 2x256 nigdy nie testowałem memtest86 a jedynie grami (kompa rzadko, wolałem pograć niż przeznaczyć czas na testy)

Więc one biegały na FSB 200 6-3-3-2 albo 6-3-2-2 albo 11-3-3-2 bez podnoszenia napięcia

Te 2x512 na FSB 200 przy 6-3-3-2 na default napięciu nawet się nie uruchamiają. Musiałem ustawić Vmem na 2,8 żeby wstały. Z takich ustawień klikam ten tekst (proc na 12,5x133) Pokatuję w grach i memtestem. Jakie testy w memtest86 ustawić?

Więcej na razie nie sprawdziłem

EDIT: W trakcie wysyłanie powyższego posta zresetował się, a na tych ustawieniach FSB 200 6-3-3-2 2,8Vmem memtest walił błędami ...

Jest duzo gorzej .....

EDIT2:

Na 2,8 Vmem 7-3-3-2 - błędy

8-4-4-2 na 2,6 Vmem - błędy -> pomogło podniesienie napięcia do 2,8

Spróbuję jeszcze ale wygląda na to, że te geile do kręcenia się nie nadają.

Dziwi mnie tak wielka różnica pomiędzy wcześniejszymi 2x256 a obecnymi 2x512. Fakt, że te wcześniejsze były kupowane dość dawno, w porównaniu z obecnymi mają inny kształt radiatora i pewnie inne kostki (możliwości OC) pod nim ..... :( :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatajcie

Mam do was pytanie, jestem nieabardzo zaawansowanym użytkownikiem.

Chcialbym sie zapytac was dlaczego mój procesor (athlon Xp 2200+ na zielonym laminacie nie wiem jaka to wersja jakby ktos powiedzxiał bede wdzieczny albo dał linka jak sprawdzic) i otóz on ma temperaturer 72 stopni celsjsza na radiatorze spire falconrock II. Troche mnie to dziwi dlaczego taka wyska i jak ja obniżyć

Procesoor nie jest nadkruszony, tylko bok rdzenia jest dziwna zaschnieta substancja, ciekawe co to moze być (jak bede miał aparat cyfrowy zamieszcze zdjecie !!

Moj boze podskoczyła do 80 atopni

I jeszcze sie nie spalił !!!

Pomocy !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba należę do tych gości co mają pechowego Athlona. :( Kupiłem nowy zasilacz Neotec V4202 420W i g**no. Jako Xp 3200 nie działa jak wcześniej, a dokladnie po uruchomieniu 3d marka restartuje mi kompa.

Ustawienia są takie jak wcześniej czyli 11x200 8-3-3-3, vcore 1.75V, ram 2.6V. Może pamięci nie chcą chodzić na 200mhz. Wiem że alladynem tu nikt nie jest ale może da się coś jeszcze zrobić. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak :D Mam plytke asus a7n8x deluxe z biosikiem 1.0.0.8. I od pewnego czasu po wymianie grafy na Ti 4200 mam dziwne zjawisko :D Chodzi o to ze jak odpale jakas gre to bezprzerwy sie baba drze ze CPU TEST FAILED i nawet na to nie pomaga wylaczenie speecha w biosie (nic innego sie z kompem nie dzieje zadnych zwisow czy tym podobnych rzeaczy). Oczywiscie wszystkie temp w normie a proc to 1700+@2400+. Jakies sugestje??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam asus a7n8x-x powiedzcie mi jak ustawic w biosie wszystko żeby miec najlepszą wydajność

A ja mam inne pytanie: jak być tak bogtym jak B. Gates? :evil:

AndyN, normalnie aż mnie zatkało jak zobaczyłem te Twoje wyniki. Tak kiepawo działających pamięci dawno nie widziałem. Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że GeilL coś z ASUSem się nie zgadał w kwestii supportu. Coś mi sie wydaje, że głębiej zinwigiluję ten problem :wink: AndyN, w kulki robić się nie damy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seven.pk napisał:  

mam asus a7n8x-x powiedzcie mi jak ustawic w biosie wszystko żeby miec najlepszą wydajność  

A ja mam inne pytanie: jak być tak bogtym jak B. Gates?  

A ja ci na nie odpowiem. Jak bedziesz pisał takie beznadziejne oprogamowanie, zawierające tyle błędów. Będziesz milionerem na 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ptytąlem dlatego, bo mój GoodRam(takie beznadziejne są te kosći) raz chodzi na tych usawinieach, raz na nnych. Ja jush tego DDR RAM-u nie wytrzymam.

Może ktoś chciałby kupić??? BArdzo dobre kośći :):). Odpowiednie dla overclockera!!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...