Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki AndyN.

Sadzilem jednak, ze dowiem sie na ten temat cos wiecej i ze inni tez podadza swoje temp - szczegolnie na zimno - zaraz po wlaczeniu komp.

No i ze dowiem sie skad mam takie glupkowate wskazania.

Przeciez na zimno - w momencie startu - wszystkie temp sa wyrownane i powinny byc takie same jak temp otoczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hallo, Panowie, co z Wami????

Czyzby nikt nie mial nic do powiedzenia w poruszanej kwestii?

Sadzilem, ze tutaj uzyskam najwiecej i nalepsze informacje.

Moze jednak ktos sie zainteresuje moim problemem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki AndyN.

Sadzilem jednak, ze dowiem sie na ten temat cos wiecej i ze inni tez podadza swoje temp - szczegolnie na zimno - zaraz po wlaczeniu komp.

No i ze dowiem sie skad mam takie glupkowate wskazania.

Przeciez na zimno - w momencie startu - wszystkie temp sa wyrownane i powinny byc takie same jak temp otoczenia.

Tak, ale zauważ iż zanim Łindołs się urchomi (a razem z nim MBM) komputer już pracuje 1 minute a może i wiecej. Więc wszytko możliwe iż zdąży się nagrzać do tych 43 st. Choć fakt trochę to dużo, napisz jaki masz procesor bo niestety nie jestem wróżką, jaki wentyl i czy procek jest przesmarowny pastą termoprzewodzącą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, sorry, oto moja konfiguracja:

ASUS a7N8X Deluxe rev.2.0, bios C1005

AMD XP Athlon 2100+ (bez o/c)

2x 256 Infineon 2100

Zalman 6000 AlCu (wentyl Zalman - 80x80 2500 obr/min)

Pasta ACIII

Leadtek Ti200 128k

2xHDD (ST340016A + WDC WD600BB-32BSA0)

ASUS CRW-5224A (52x/24x/52x CD-RW)

PIONEER DVD-ROM DVD-106 (16x/40x DVD-ROM)

Obudowa LianLi + 4 wentyle (2 przod, jeden tyl, jeden gora) + Zasilacz Antec TruePower 430W

I to chyba wszystko, aha

wszystko to na WIN XP

No moze jeszcze jedno, to dane dokladne mojego AMD:

AXDA2100DUT3C 9830707250435

AIUHB 0307WPCW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedługo dołaczę do grona posiadaczy tej płyty, tylko mam jeden problem - jest kilka modeli tych płyt i chciałbym wybrać najnowszy model.

On jest na chipsecie nforce2 Ultra400 - czyli z oficjalnym wsparciem FSB200Mhz - ale z tymi oznaczeniami to też róznie bywa, a znalazłem ta płytke w PCProjekcie za 540zł!! - tylko jej opis jest tak dziwny, że nie wiem jaki to model, wiem tylko, że to rev. 2.0. W opisie jest też FSB200MHz - ale wiem też, że stare płyty z nowym biosem też go obsługiwały.

Tu jest link to dej płyty:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?c=katalo...uktow&v=d&i=352

niech mi ktoś powie, czy to ten najnowszy model z nforce2 Ultra400, czy zwykły ST?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jeszcze niebieske choć na pudle od płyty jest napisane - 400 FSB Ready nForce2 SPP(Ultra400) Chipset a szczerze mówiąc sam nie wiem po czym to rozpoznać nie znalazłem jeszcze szczegółowych informacji na ten temat może ktoś pomoże ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedługo dołaczę do grona posiadaczy tej płyty, tylko mam jeden problem - jest kilka modeli tych płyt i chciałbym wybrać najnowszy model.  

On jest na chipsecie nforce2 Ultra400 - czyli z oficjalnym wsparciem FSB200Mhz - ale z tymi oznaczeniami to też róznie bywa, a znalazłem ta płytke w PCProjekcie za 540zł!! - tylko jej opis jest tak dziwny, że nie wiem jaki to model, wiem tylko, że to rev. 2.0. W opisie jest też FSB200MHz - ale wiem też, że stare płyty z nowym biosem też go obsługiwały.

Tu jest link to dej płyty:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?c=katalo...uktow&v=d&i=352

niech mi ktoś powie, czy to ten najnowszy model z nforce2 Ultra400, czy zwykły ST?

Jeżeli rev 2.0 to na 100% będzie na nF2 Ultra 400 czyli już z obsługą oficjalnej szyny 400MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mam problem z moim asusikiem. Pisze dopiero teraz ,bo jakos sie tak zlozylo. Co sie stalo?? Ano padl mi kontroler SATA. Zreszta pisalem juz gdzies oddzielny topic. Od stycznia chodzil no problem i po jednym restarcie sie cos zwalilo. Nie moglem wejsc do wina (ciagle restarty) ,a jak zainstalowalem winXP na kontrolerze ATA i chcialem zainstalowac stery do SATA ,to sie instalowaly ok 5min!!! I tak samo bylo z pozniejszym bootowaniem systemu(mimo ze na ATA). Zreszta jak go oblukalem ,to byly widoczne jakies dziwne zacieki :o .Poza tym wszystko chodzilo bez najmniejszego problemu .Oddalem ja do serwisu 9.07 i czekam jeszcze tydzien moze juz beda ja mieli. Mam nadzieje ,ze dostane rev2 :twisted: ,bo raczej naprawic sie tego nie da. BTW teraz jade na kompie starszego Kt333 i 1800+ i reszta moja plus 256MB ramu i 40GB i powiem ,ze jest o wiele wolniej :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha co do temp to mialem jakies dziwne ,chyba ze moj V7+ jest taki zajebisty :twisted: Otoz na tym co pozniej zwykle mialem 36 socket 24 (pasta srebrna) w idle ,w load max 41 (temperatury w lato ,bo w zime byly jeszcze nizsze). Natomiast Probe pokazuje mi ok 5-6stp wyzsze. Jak dotykam radiatora w idle to jest letni ,a w max load jest tylko cieply. Wiec chyba bios nie klamie. Oczywiscie buda zamknieta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądze że to ten najnowszy model ( z oficjalną obsługą FSB 200 ) . Andy powiedz mi jaki masz na swojej płycie kolor wejść na DDRy. POZDRO

W kolejności od procka: czarny, niebieski (te dwa blisko siebie); niebieski (ten "samotny")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

mysle, ze byloby jednak interesujace jakbyscie sprawdzili i podali swoje temp z Biosu sprawdzone zaraz po wlaczeniu komp (oczywiscie calkowicie schlodzonego).

Problem, ktory poruszylem wczesniej, dotyczacy mojej plyty jest dosc czesto poruszany na stronkach nieppolskich - niestety jak na razie nie udalo mi sie znalezc tam tez wytlumaczenia.

Moze jednak ktorys z Was wie cos wiecej o tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

mysle, ze byloby jednak interesujace jakbyscie sprawdzili i podali swoje temp z Biosu sprawdzone zaraz po wlaczeniu komp (oczywiscie calkowicie schlodzonego).

Problem, ktory poruszylem wczesniej, dotyczacy mojej plyty jest dosc czesto poruszany na stronkach nieppolskich - niestety jak na razie nie udalo mi sie znalezc tam tez wytlumaczenia.

Moze jednak ktorys z Was wie cos wiecej o tym?

Jutro Ci podam bo nie chcę mi się czekać, aż komp się schłodzi :-P. Swoją drogą fajną budę masz :-D. Można wiedzie ile za nią dałeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na starcie mam (dzisiaj wieczorem ok. 2:00) 37 proc, 28 MB po 5 minutach bo nie spojżałem wcześniej przy starcie. Aha 1800+@2200+ (11x166) tylko bo więcej mi na razie nie potrzeba. Ale przy starcie jest jakieś 3-4 stopni więcej niż MB. Czyli np. MB 26 to proc 29 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka uwag:

VARROL - masz jak w banku,że płytka którą zamierzasz zakupić to rev. 2.0 na nf2 400 Ultra. Sam zainteresoany wymianą sprawdzałem kilka egzemplarzy ze sklepu kuzyna, które były takie jak opisywany.

KARAS - to wcale nie takie dziwne z twoją temperaturą. Mój Dragon 3 ma adekwatnie wyższe o 3-4 stopnie, a twój cooler to przecież potęga AC.

A i jeszcze jedno, tak dla przezorności. Sterownik nvidia IDE w pakiecie nforce 2.03 powoduje zwałki przy ustawieniu na jednej taśmie spawarki i DVD. Objawy: Nie mozna nagrać płyty, natomiast DVD ma strasznie długi czas dostępu do zawartości płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Allegro kupiłem Athlona XP 2000+, który według słów sprzedającego (Krostry z Allegro) da się wykręcić do poziomu 3400+ (seria na zielonym laminacie, niestety nie spisałem oznaczeń przed instalacją procka). Zakładam, że moje pamięci nie wytrzymają takowania 200 MHz (Seitec to chyba nie jakaś rewelacja) więc procka chcę podkręcić przy magistrali 166 MHz gdyż chcę żeby działał synchronicznie z pamięciami.

W chwili obecnej procek działa na ustawieniach: 12,5 x 166 MHz -> 2600+ przy default napięciu 1,6 V :!: - stabilność sprawdzona przez Seti i oba 3DMarki. Przy takim ustawieniu temperatury z MBM wynoszą: diode-46C, socket-39C, case-28C

W momencie gdy ustawiam w BIOS'ie wyższy mnożnik, np: 13 x spotyka mnie zdziwienie, gdyż procek nie idzie 13 x 166 MHz tylko 5 x 166 MHz.

Co jest :?: :!:

:twisted:

Coś źle robię? Płyta ma jakieś ograniczenie w realnych mnożnikach :?:

Po to kupiłem WC, dobry zasilacz i procka z dobrej serii żeby go podkręcić, a ten egzemplarz daje takie nadzieje (2600+ przy default napięciu)

Poradźcie :!: :!:

Może coś źle robię :?:

A tak na marginesie, jak inni uzyskują FSB inne niż 100, 133, 166 i 200 MHz? Domyślam się, że zależy to od płyty. Ale czy od chipsetu? Np. VIA daje takie możliwości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zakładce Advanced Chipset Features znajdź System Performance i ustaw na User Defined wtedy będziesz miał stopniowanie co 1 MHz

P.S. o ile mi wiadomo to takie mnożniki można odblokować poprzez fizyczną ingeręcję w procesor tylko :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zakładce Advanced Chipset Features znajdź System Performance i ustaw na User Defined wtedy będziesz miał stopniowanie co 1 MHz

P.S. o ile mi wiadomo to takie mnożniki można odblokować poprzez fizyczną ingeręcję w procesor tylko :(

Dokładnie. Procesory do 2100+ mają zablokowane mnożniki powyżej 12,5. Natomiast te od 2400+ w górę mają zablkowane mnożniki niższe aniżeli 13x. Jedynm ratunkiem jest fizyczna ingerenacja w procka jeżeli chce się uzyskać wyższe niż 12,5 w prockach do 2100+. Na forum tymże jest gdzieś wypasiony topic na ten temat w dziale podkręcanie, poczytaj jeżeli chcesz się bawić. Opisany jest tam sposób z baterią. Uwaga jeżeli zablokujesz już baterią np. mnożnik 14x nie będzie mógł odblokować tych wcześniejszych :!:

A co do temperatur to:

Start CPU - 33 st

Idle WinXP - ~42 st

Stress - ~50 st

Pasta jakiś Titan, coolerek BOX'owy :-D ( nie długo wymiana na FR II ).

Temperatur w obudowie nie podaje bo jakieś dziwne są, start 14 st, aż tak zimno to ja w pokoju nie mam :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem pewien eksperyment.

Na próbę ustawiłem 9,5 x 200 MHz na default'owym napięciu, pamięci synchronicznie z procesorem FSB 200 MHz. Komputer ruszył, w Sandrze zanotowałem znaczący wrost przepustowości pamięci.

Po zmianie 10 x 200 MHz na default vCore komputer nie wstaje po wyjściu z BIOS'a (czarny ekran). Skoro wcześniej wystartował to raczej nie pamięci są przyczyną. Dlaczego nie uruchomił się? Co robię źle? Co powinienem zrobić?

To mój pierwszy AMD, do tej pory miałem Intel'a, dopiero zaczynam przygodę z podkręcaniem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem w szoku i pod wielkim wrażeniem kupiongo procka.

Nominalnie to Athlon XP 2000+ 0,13 mikrona.

Działa na: 12,5 x 185 MHz z 1,8 VCore -> 2313 MHz :!: :!:

Dalej nie próbowałem, bo boje się zjarania proca, podejrzewam, że jeszcze trochę dałoby się wyciągnąć

Chyba trafiłem małego Dzika Oszołoma ...

:D 8)

Tak na marginesie, chyba połknąłem bakcyla podkręcania

:D :D

Pisane z bezpiecznego 12,5 x 166 MHz z 1,6 VCore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bakcyl podkrecania to swietna choc nieco niebezpieczna rzecz ;)

Ale jak chcesz miec optymalne, bezpieczne OC to odpusc sobie mnoznik do np 10 i idz z FSB tak wysoko jak sie da prze defaultowym napieciu - a pozniej jeszcze podniesc mnoznik - wyzsze FSB to wyzsza wydajnosc calego systemu a wyzszy mnoznik to tylko krecenie proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę cię zmartwić AndyN. 2312 na 1,8V to słaby wynik ,zwłaszcza jeśli masz WC. Procek jest przeciętny, choćby ze względu na niemożność wystartowania 10x200 na defaulcie ( mój działa np. 10,5x200 na 1,5). Sorki, że się czepiam, ale chyba jesteś już jakiś czas na forum i dziwią mnie takie pytania jak te o mnożnik powyżej 12,5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę cię zmartwić AndyN. 2312 na 1,8V to słaby wynik ,zwłaszcza jeśli masz WC. Procek jest przeciętny, choćby ze względu na niemożność wystartowania 10x200 na defaulcie ( mój działa np.  10,5x200 na 1,5). Sorki, że się czepiam, ale chyba jesteś już jakiś czas na forum i dziwią mnie takie pytania jak te o mnożnik powyżej 12,5.

Ach, ten ton wyższości ...

Jestem od jakiegoś czasu na forum ale do tej pory szukałem informacji na inne tematy, dopiero teraz potrzebne mi było info na temat podkręcania procesorów i tyle

A przeciętnego to miałem procka poprzednio, nie chciał startować na więcej niż 11 x 166 MHz na default VCore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...