Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie warto, szkoda zachodu. Lepiej poczekać jeszcze i zmierzyć się z X800

A ile ten X800 będzie kosztował?

Bo te 9800Pro dostaje się przez modowanie 9800SE, a chyba z X800 takie sztuczki się nie udają

:(

EDIT: Zobaczyłem ceny X800 - ta jakiś kosmos :!:

Jaki jest zysk w wydajności między 9500@9700 a 9800SE@Pro? Przy założeniu że procek jest 12,5@200

Cześć!

A ile 3D Marków lub Aquamarków masz przy tym taktowaniu na obecnej karcie??

Więc sprawdziłem (komp tylko w weekendy, grr)

Procek ustawiony na 12,5x200, ustawienia sterowników Omega (jakieś ostatnie) na default, tak samo default taktowanie karty.

Aquamark - ponad 33 tys.

3DMark01 - ponad 15 tys.

3DMark03 - ponad 4 tys.

Więc warto czy nie?

:)

Stało się, kartę zmieniłem, zobaczcie podpis

Na defaultowym jej taktowaniu: rdzeń - 378, pamięci - 297 przy taktowaniu proca 12,5 x 200 idefaultowym chłodzeniu (nie założyłem bloczka na GPU a jedynie radiatoki na pamięci) osiągnąłem

Aquamark - 40590

3DMark01 - 17019

3DMark03 - 5501

Starą kartę okazyjnie sprzedałem, nowa pójdzie w działalność gospodarczą znajomego (VAT free) :)

Nie miałem czasu na zabawy ze zmianą taktowania karty, w ten weekend zobaczę przynajmniej co się będzie działo po ustawieniu taktowań jak Pro

Po ustawieniu taktowania pamięci na 680 MHz wyniki są następujące (reszta ustawień bez zmian, taka jak poprzednio)

* 3DMark01 - 17623

* 3DMark03 - 5780

* AquaMark - 41500

Mam panel Aerogate2, jeden z jego czujników temperatury na próbę przytknąłem do radiatora przyklejonego na kość pamięci karty i do radiatora na GPU. Przy taktowaniu 680 MHz temperatura tego radiatora pamięci przy karcie obciążonej np: Far Cry dochodzi do 65 C :!: a radiatora na GPU 53 C :!: 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie pytanie, czy ktoś wykorzystuje i z jakim skutkiem możliwość zmiany częstotliwości AGP, chodzi mi o opcję w biosie w zakładce Advanced Chipset Features - opcja AGP Frequency??

AndyN, to offtopik

to jeszcze nie koniec!!! :)

widzę że nikt nie chce odpowiedzieć

:((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Mam zainstalowany program Motherboard Monitor.można w nim odczytywać temp. 1 płyty( mam 29C),2 procka ( 46C)3 CPU diody.

Mam problem z odczytem diody ,ustawiam w jed. oknie CPU DIODA a nizej

Asus1-pokazuje 46C- to procek

Asus2 - 29C to płyta

a jak Asus3 to pokazuje 125C

Facet w artykule pisze:

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/article...lear_85508.html

"Warto przy okazji zauważyć, iż używając programu Motherboard Monitor na wspomnianej płycie Asusa, możemy również pobierać dane o temperaturze bezpośrednio z diody termicznej w procesorze. Temperatura ta nie powinna być jednak wyższa niż 10°C od tej podawanej przez czujnik płyty. Jeśli różnice są większe, należy niezwłocznie sprawdzić, czy radiator przylega dobrze do rdzenia procesora! Przy tak ciężkiej konstrukcji jak testowany Zalman trzeba zwrócić szczególną uwagę na dokładny montaż radiatora.

Komp mój pracuje kilka godzin dziennie i wszystko jest OK

Barton2500+(3200+)

Czy ktoś może mi coś pordzić bo nie wiem jak mam do tego podejść???!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co sie dowiedziałem na tym forum to objawem złego założenia radiatora są gwałtowne skoki temperatury np. idle 50 stopni a przy włączaniu jakiegoś programu skok np o 10 stopni w przeciągu sekundy.

u ciebie

asus 1 pokazuje temperatutrę procka - jak na moje dobrą

asus 2 pokazuje temperaturę mostka północnego - też w normie

asus 3 pokazuje temp z dodatkowego czujnika - jeśli nie masz tam nic podłączone to może pokazywać bzdury

a ten atrykuł to chyba jakiś sponsorowany jest, bo jak moża porównywać radiatory z których jeden ma wentyl który kręci się 4000 obr/min a drugi ma wentyl kręcący się tylko 2500 obr/min to trochę bez sensu, bo w takim razie mozna na zalmana założyc wentylk 18 cm i puścić go na 20V i to on będzie najwydajniejszy

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Mam zainstalowany program Motherboard Monitor.można w nim odczytywać temp. 1 płyty( mam 29C),2 procka ( 46C)3 CPU  diody.

Mam problem z odczytem diody ,ustawiam w jed. oknie CPU DIODA a nizej  

Asus1-pokazuje 46C- to procek

Asus2 - 29C to płyta

a jak Asus3 to pokazuje  125C

Facet w artykule pisze:

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/article...lear_85508.html

"Warto przy okazji zauważyć, iż używając programu Motherboard Monitor na wspomnianej płycie Asusa, możemy również pobierać dane o temperaturze bezpośrednio z diody termicznej w procesorze. Temperatura ta nie powinna być jednak wyższa niż 10°C od tej podawanej przez czujnik płyty. Jeśli różnice są większe, należy niezwłocznie sprawdzić, czy radiator przylega dobrze do rdzenia procesora! Przy tak ciężkiej konstrukcji jak testowany Zalman trzeba zwrócić szczególną uwagę na dokładny montaż radiatora.  

Komp mój pracuje kilka godzin dziennie i wszystko jest OK

Barton2500+(3200+)

Czy ktoś może mi coś pordzić bo nie wiem jak mam do tego podejść???!!!!!!!!

Moze masz oprocz MBM wlaczony inny program do monitoringu (ASUSProbe itp)? Jezeli tak to oba programy po prostu gryza sie i podaja glupoty zamiast normalnych odczytow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL i jeszcze raz LOL dla "fachowego" pisma CHIP. Jak można takie bzdury pisać!!! 8O

Kilkadziesiąt stron temu podawałem linki do gotowych konfigów naszej MoBo do MBM 5. Podmieniasz tylko biblioteki i gotowe. Nie ma prawa nie działac dobrze.

Podpis zmieniłem dla jaj :). Wszyscy piszą czego to oni nie mają, jakie tryliony 3D Marków uzyskują, jedna wielka przechwałka. Sam się temu poddałem, ale w sumie stwierdziłem nie ma po co. Jak cos wymienię to może znów sie pojawi....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam testu Zalmana 7000 aby porównać z Pentagramaem . Ten drugi jest dużo tańszy a ten problem z programem Motherboard Monitor powstał przypadkiem.

Może kolega dla jaj podał by link do tej stronki o Motherboard Monitor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam  testu Zalmana 7000 aby porównać z Pentagramaem . Ten drugi jest dużo tańszy a ten problem z programem Motherboard Monitor  powstał przypadkiem.

Może kolega dla jaj podał by link do tej stronki o Motherboard Monitor

A może by kolega dla JAJ zajrzał na pierwszą stronę tego wątku do FAQ :?:

Warto ...

:evil: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki

ale co mam ustawić Temperatury - Czujnik MBM 5- pasek-Dioda

niżej pasek:

Asus1,2,3,4itp.

a1 to proc temp

A2 płyta A3 mam dalej 125C???????

mam ASUS A7N8X-E delux czy rev.2 -gdzie spawdzić??

jestem bardzo zielony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Program Asus Update (na oryginalnej płycie ze sterownikami) podaje rev. płyty. Na płycie głównej jest napis informujący o jej rev., niedaleko jednego ze złącz PCI. Jeśli płytę kupowałeś jako nową całkiem niedawno to prawie na pewno masz rev. 2.0 - starsze wersje nie są produkowane.

Przecież dwa-trzy posty wyżej Hanu podał Ci linka do plików konfiguracyjnych MBM dla A7N8X DLx 2.0. Wystarczy wgrać je w miejsce tych oryginalnych z MBM i wszystko powinno działać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak zrobiem pliki zastąpilem nowymi prog. włączylem i dalej jest tak jak napisałem wyżej.

Napiecie +12V miałem ( wskazywał) przed 11,92 teraz 12,54V

jak ustawiam dioda A3 -125C i alarm

Przy standart ust.

socet 48,dioda 0,case 28C-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witka

Oststanio nie mile zaskacza mnie dzwięk ... zaczoł czeszcześ i szumieć kiedy muza jest włączona a ja coś dodatkow robię i nadciążam procesor...

Co jest grane? zmieniłem stery na najnowsze ale to nic nie dało..

Mimo tego że NB sie nie grzeje zmienie ten radiator na lepszy i posmaruje lepszą pastą... ale wątpię aby to pomogło...

Coraz częściej mnie to wkurza, dziwne jest to że jak dźwięk się zacznie ciąć to po ponownym wyłączeniu i włączeniu np mp3 wszystko jest ok..

co z tym zrobić?

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym chłodzeniem to dobra myśł zmień gume z pod radiatora na paste jakąś dobrą, tyle że dzwięk jest zintegrowany w SB więc poleciłbym ci i tam zamontować jakiś radiator może po prostu ci się za bardzo grzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezu ludzie!!!! Czytajcie topic! Ja wiem ze tyle stron, ale naprwde odpowiadac 100 raz na to samo putanie nawet mnie spokojnego moze delikatnie mowiac zdenerwowac.

1. Boiosy oryginalne na stronie Asusa.

2. Biosy UBERA na stronie tego Pana - link na 1wszej stronie.

3. Za dzwiek odpowiada SB, ktorego powinno sie chlodzic.

4. Jesli ktos chce bawic sie w OC nalezy usunac "gume do zucia" spod radiatora na NB, przeszliwoac go i zapodac lepsza paste.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki maly problem. Otoż złożyłem swojego kompa w poprzednia srode i wszystko bylo ok, az do wczoraj. Otoz trzy razy z nikąd wyskoczył mi blue screen DRIVER_IRQ_NOT_LESS_EQUAL. Szukałem po sieci troche i częsciowo znalazłem odpowiedź że może to być wina pamięci. Na innej stronie natomiast, że może to być wina wszystkiego ;P

Podaje swoją konfiguracje poniżej jakby ktoś z was miał jakiś pomysł

Athlon 2500+ (Barton)

Asus A7N8X-E Deluxe (1009)

Twinmos 2x256 PC-3200

Hitachi 80GB SATA

GF 2 MX 400

Pentagram QC-80 Cu

Chieftec 360W ATX 1136H

Aha, zapomniałbym. Oczywiscie wszystkie sterowniki zainstalowane poprawnie. Do tego Service Pack 1 i masa poprawek z SP2. Ssytem Win XP. Temperatura z Socketa w Windzie to okolo 43C (MBM5), a co ciekawe Asus Probe pokazywal 1-3C więcej. W sumie tutaj nie wiem jaka ona powinna być normalnie.

Ps. Natomiast odnośnie diody na tej płycie, to taki odczyt temperatury - 127C oznacza że czujnik nie jest podłączony, czyli najprawdopodobniej nie ma go na tej płycie ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich!!

Postanowiłem Przeczytać cały temat, zeby nie walić Tych samych pytań. 112stron, czytałem je chyba ze 3 dni, ale się opłaciło. Rozwiazałem pare niejasności. W szczególności podziękowania dla AndyN, Wawelski, bilas, wheelerfan, Hanu, Pietrek.. A TAK W SZCZEGÓLNOŚCI dla Hanu za dużą wiedze, dla Andyna za jego chłodzenie w kompie: człowieku: RESPECT.!!!!!!! Jedno mnie zastanawia, udaje ci sie czasami zworke przestawić jak bios chcesz zresetować :?: :wink:

Kupiłem jakieś 2 miesiące temu Asuska (pierwszy asus w zyciu). Dlaczego to zrobiłem? Ano dlatego iż:

1. W sklepie sprzedawca mnie się zapytał:

-kręcisz Hardcorowo? (ja mu na to że nie..)

2. Jaki procek bierzesz?

-ja mówie, jaki pan poleca. a on: Bartona 2500+ za 350złotych. Podkręcisz go na tej płycie spokojnie do 3200+. A ja na to że nie podkręcam:)))) (ściema ofkoz, na początku przed nim już myslałem o 3200:) Polecił mi (jakbym zmienił zdanie) TO FORUM!!!!!!!!!!!!!!!

3. No to spoko. Bo jeżeli chciałbyś mocno kręcić, polecam Abita, ale z nim mamy więcej kłopotów niz z Asusem, ta płyta może nie ma takich opcji w Biosie jak Abit, ale za to jest twarda jak skała.

Dla gościa ściemniałem że kompletna ze mnie lama, widać nie wpychał mi byle [ciach!]a. (tak w ogóle pracuje w sklepie komputerowym, dla odmiany kupywałem u konkurencji)

Podkręciłem bez zmiany Vcore na 3200+. Stable. Prime95 przez 24godziny chodziło. Zero zwisków, komp działa 2 tygodnie non stop i po tym czasie nawet uruchamiam colin'a4 i się nie przycina!!

Programy takie jak Adobe Photoshop stabilnie, procek szybciutko się wyrabia przy zakręconych efektach, Ripowanie DVD, elegancko i to przy zerowym efekcie zawiech:))) Chciałem go puścić na 210Mhz, ale:

U mnie Pamiątki są baaaaardzo wąskim gardlem:))) Teraz mam Synchro 200Mhz (pamięci no-name podkręcone, jednak Timmingi takie jak płyta mi ustawiła CL3 3 3 11 - jeśli dobrze zapamiętałem). Moim zdaniem jest to dobry wynik, ponieważ jest Stabilnie. uzyskałem Stabilne 209Mhz. potem to już pamięci nie wyrabiały. na 210Mhz Wstaje, jednak winda, zawiechy, memtest nie przechodzi Prime wywala po minucie. na 211Mhz już Black screen...

Aha Asusa mam "no-delux", czyli bez sata bez sound storma (jednak i tak bym mojegio SB Live nie wywalił, 3 lata z Creative Surrond i taka rozłączka bym nie zdzierżył:): SKANY z opakowania:

http://peseq.neostrada.pl/inne/przod.jpg

http://peseq.neostrada.pl/inne/tyl.jpg

Jestem z tej płytki baaaaardzo zadowolony. Nie zmieniłbym na nic innego.

Temperatury na tym Coolerze:

http://peseq.neostrada.pl/inne/cooler.jpg

wg. mnie są niezłe. zapłaciłem za niego 40złotych. 410 g, poziom hałasu na max obrotach nie przekracza 29 dBA, komp jest w ogóle nie słyszany!!! Temperaturki z podpisu przy zamkniętej obudowie. Jak zdejmuje blache, to mam w stresie 47*C (na dotyk jest zaledwie ciepły). NB jest Ledwie letni, przesmarowałem ofkoz, zdejmowałem na suszarke :D . Mam zamiar z płytki co nie-co wykręcić toteż zastanawiam się nad pamiątkami OCZ, jednak już wtedy 512 w jednej kości, w DUALU przyrost jest niewielki; ale także się tutaj doczytałem; że 512 słabiej się kręcą. I pamięci to najgorszy wybór.... :/// Te które teraz mam są ze starego konfiga. Zasilka za 14dni Chieftec 360 DualFan. Jeżeli żona mnie nie zabije bedzie luzik:) Najlepiej jak obudowe zmieniłem i Cooler, dużo cichszy, w podobnym przypadku jak u Ciebie Hanu:)))))))) "W końcu się nie wydziera to gów.ien.ko" słowa żonki :D Się pyta: Ile to kosztowało? a ja: nic.. marne 50złotych :) a ona.. hmmm.. Trzeba było mi powiedzieć wcześniej to bym ci dała te 50zł (zrozum kobiety, kiedy chciałem by mi dołożyła do Karty dźwiękowej to nie dała:)))))

Dobra, rozpisałem się jak głupi:D

pozdrowionka dla prawdziwych i miłych rekordów OC na naszej płytce!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytam czytam ale juz oczy bolą!! :roll:

Ok mam zamiar nabyć drogą kupna tą płytke na dniach, czy oprócz samej mobo i cd ze sterownikami (1?) powinno byc coś jeszcze ? jakieś śledze z dodatkowymi wyjściami czy coś ?

Pozatym spróbuje sie przegryść przez te stroy ale pewnie jeszcze pare razy o coś tu zapytam :twisted: mam nadzieje że ktoś mi odpowie

Pozdrawiam i z góry dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zasilacz za słaby?

Przy tym konfigu Chieftec 360W raczej nie powinien wymiekac. Hanu ma bardziej pradozerny zestaw a zasilacz spokojnie sobie radzi.

czytam czytam ale juz oczy bolą!!  

Ok mam zamiar nabyć drogą kupna tą płytke na dniach, czy oprócz samej mobo i cd ze sterownikami (1?) powinno byc coś jeszcze ? jakieś śledze z dodatkowymi wyjściami czy coś ?  

Pozatym spróbuje sie przegryść przez te stroy ale pewnie jeszcze pare razy o coś tu zapytam  mam nadzieje że ktoś mi odpowie  

Pozdrawiam i z góry dzieki

Tasma HDD i FDD, kable do dyskow SATA, instrukcja 8), naklejka na bude 8), wyjscia dla COM, FireWire, USB, GamePort. Wiecej nie pamietam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kupiłem w sklepie Komputronik zasilacz Chieftec HPC 360-302DF.( HIGH POWER)

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6626

Posiadam :

Procesor Barton2500+ ustawiony na 2200MHz( 3200+)

Płytę gł. ASUS A7N8X-E

Kartę graf. Leadtek 350XT ( FX 5900XT)

CD, CD-RW , Firmy LG

Dysk twardy –Maxtor 80GB

Wskazania napięcia przez program dołączony do płyty ASUS PC Probe :

+12V --- 12,54V oraz 12,608V po włączeniu programu PCMark2002 i Norton AntyVirus wskazuje 12,608V a nawet 12,672V

+5V ----- 4,94V

+3,3 ----- 3,42V ( też nie mało )

Napięcie wskazywane w Biosie : 12,54 oraz 12,60V( 3 min podglądu)

Mam pytanie czy wartości te głównie +12V są prawidłowe i bezpieczne dla komputera ponieważ tolerancja dla napięcia +12V jest 5%( 11,4 – 12,6V)

W sklepie usłyszałem że napięcie jest wyższe ponieważ mam procesor „ podkręcony” a tolerancja 5% dotyczy ustawień standard ( 12,48-12,54, 12,672V) i na takich zasilacz będzie u nich sprawdzany .

Moim zdaniem zasilacz powinien utrzymywać napięcia z 5% tolerancją również w tzw. Stresie ( podkręcony procesor)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam bardzo podobne wskazania na linii 12V. Wydaje mi sie, ze nasza mobo po prostu tak ma, przynajmniej w polaczeniu z Chiefteciem. Na szczescie nie powoduje to zadnej niestabilnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym sprawdził miernikiem. U mnie na zasilce FEEL 300Watt 12V pokazuje 12,6 - 12-8, miernik pokazuje troszke inaczej.

12,3-12,5. Jednak Chieftec 360 Dual Fan już za 14dni :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wer. biosu 1009 ( może coś zmienili w tej sprawie)teraz jest 1011 czy warto aktualizować jezeli tak jak to zrobić prosto i bezpiecznie.

Mam miernik ale gdzie włożyć czerwoną iczarną końcówkę od miernika???? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...