Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Jak juz Hanu pisal "odczyty temperatury są zaniżane o ok. 5-7 C" zatem Twoje 51 stopni w stresie to zapewne ok 56 st. Ja teraz mam 34 st, a po Prime95 jakies 47.

Masz jakieś chłodzenie dodatkowe w obudowie zamontowane ? Aha i jakią masz pastę na procku ?

Tylko wentyl wyciagajacy 92mm. Wentyl 92mm na ramieniu zalmana chladzacy grafike. Obecnie buda otwarta. Pasta Arctic Ceramique.

To ja tego nie rozumiem. Mam 49 stopni w stresie. Dodajac w zalozeniu to co mowi dioda ( w A7N8X-E niedziałająca) to wychodzi 55 stopni, podczas gdy niektórzy podają że maja nieco ponad ok 45 stopni z diody na mocniej przetaktowanym ... Cos mi tu nie gra. Mam paste OCZ Ultra 5+, wiec w sumie powinna być ok. Nie wiem co mam winic za to, bo zaczynają mi się te sztuczki Asusa nie podobać. W jednej płycie to nie działa w drugiej działa ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK czytałem o NB i tej jego gumie ale naprawde nie wiem gdzie jest ten SB!! Z tego co wyczytałem jego grzanie sie moe powodować problemy z dzwiękiem wiec naprawde bym był wdzieczny jak by ktoś lopatologicznie wyłożył gdzie on jest i jaki radiator na niego by pasował.

Dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK czytałem o NB i tej jego gumie ale naprawde nie wiem gdzie jest ten SB!! Z tego co wyczytałem jego grzanie sie moe powodować problemy z dzwiękiem wiec naprawde bym był wdzieczny jak by ktoś lopatologicznie wyłożył gdzie on jest i jaki radiator na niego by pasował.

Dziękuje

Z tego co się orientuję to jest to ten układ z żótą strzałką w dolnej lewej częsci płyty.

Czytaj posty zamiast zadawac dwa razy to samo pytane. Napisalem ci gdzie jest SB. TUTAJ masz mostek południwy na samym środku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje Waszej pomocy :-(

Wlasnie stalem sie posiadaczem Asusa A7N8X-E Delux i mam problem...otoz, po wymianie plyty glownej na ww. uruchomilem komputer i wszystko bylo dobrze. Zrestartowalem i pojawil sie problem. Przez caly ekran mam pionowe paski. Paski te pojawiaja sie juz po starcie komputera, gdy widac ekran powitalny Ausa i/lub Post report.

Na wszelki wypadek zrobilem format i zainstalowalem sterowniki od plyty na czysty dysk.

Dodam, ze mam Leadteak FX 5700 i monitor LG F900P.

Moze, ktos ma jakis pomysl co mam zrobic?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok Duo moja wina że niezauważyłem :oops: i dzieki za dokładne zdjęcie.

Z tymi pasami na monitorze to mam podobnie i to grafika najprawdopodobniej :(

A teraz dobre pytanie (napewno było na stronie etnastej) Czy ruszy ta płyta z Duronem 800 :?: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebawem kupuje tego ASUSKA ale bez deluxe chyba tylko Av8nx tez jest dobry co?Obecnie mam ASUSA a7v8x-x i za choelre nie kupie innej plyty niz ASUS mam w [gluteus maximus] to co chrzani o ABICIE tym nf7-s ver 2,0 kupie asusa ver 2.0 ale jest tez ASUS a7n8x (bez deluxe) w ver 2.0?i co o nim myslicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok Duo moja wina że niezauważyłem :oops:  i dzieki za dokładne zdjęcie.

Z tymi pasami na monitorze to mam podobnie i to grafika najprawdopodobniej :( 

A teraz dobre pytanie (napewno było na stronie etnastej) Czy ruszy ta płyta z Duronem 800  :?:  :D

Mam tą płyte i w instrukcji obsługi jest napisane,ze obsługuje procki powyzej 1 GHz, a wiec z duronem 800 bym uwazał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i sam już nie wiem jak to jest 8O w arescie pisze że płytka w wersji A7N8X-X obsługuje od 600~3000+ no ale może Delux od 1000 dopiero??

Próbował ktoś kiedyś czegoś takiego ?

qrcze musi pochodzić na tym duronie kilka tygodni :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN - co do priva - ta mniejsza to fake

He he. No nie. Ja ma taką i działa ... W tamtym wątku doczytałem się w końcu, że ta mniejsza ma gorszy (mono) dźwięk i problemy z instalacją patcha. Tak więc zacząłem "organizować" sobie wiekszą ...

He he he To jest dopiero off topic pełną gębą ;) :D

BTW: Wysyp "nowych" nastąpił w typ topiku, też takich co to na strony producentów trafić nie mogą a liczbę postów "nabijają" ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to fake, bo mocno pocięty :wink: Powiedzmy, że mam dość osobiste rozumienie tego słowa.... :wink:

Przydałby się jakiś nowy BIOS 8) Czuję, że chyba się nie doczekamy.

Nowych przybywa jakby kiełbachę z tym Asusem dawali. Dobrze, dobrze, ludziska wiedzą co dobre.

Z nudów rozpocząłem modyfikacje budy. A, raz się żyje. Mam nadzieję,ze wyjdzie, bo jak nie to będę musiał flaki przełożyć do shitowatego Codegena 6030 :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jaki sposób chcesz ją modyfikować? Neony i kolorowe wentyle? Jakoś inaczej?

Mnie Far Cry uświadomiło, że 512 Mb RAMu to dużo za mało :?

Chyba jakis upgrade trzeba zrobić. Tylko skąd pieniądze .. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jaki sposób chcesz ją modyfikować? Neony i kolorowe wentyle? Jakoś inaczej?

Mnie Far Cry uświadomiło, że 512 Mb RAMu to dużo za mało :?

Chyba jakis upgrade trzeba zrobić. Tylko skąd pieniądze .. :(

Hehe.. dokładnie, u mnie na mojego Asuska trzeba będzie podpiąć Chiefteca 360 DF, jakiś RAM (hmm 2x512) dobry do OC. I karte grafiki nad którą sie już zastanawiam.

Wtedy może wyciągne stabilne 220Mhz :)) Bo teraz te 209Mhz mnie nie satysfakcjonuje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i sam już nie wiem jak to jest  8O w arescie pisze że płytka w wersji A7N8X-X obsługuje od 600~3000+ no ale może Delux od 1000 dopiero??

Próbował ktoś kiedyś czegoś takiego ?

Mam wersję Deluxe i chwilowo jest w niej Duron 850 (8,5x100 - niekręcony, bo pożyczony, mój Athlon jest w serwisie), dlaczego sądzisz, że coś <1000 MHz ma na niej nie działać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Po przeczytaniu wielu postow (wszystkich nie zdolalem) na tym forum zdecydowalem sie na wybor plyty glownej ASUS A7N8X-E Deluxe. W ogole to zmienialem caly komp i trza bylo troche tu poszperac zeby wybrac taka konfiguraje aby pochodzil troche bez zadnych zmian. Poprzedni komp- PIII450, 200MB, 3dfx300AGP (mial prawie 5 lat :) ).

Od niedawna jestem jej posiadaczem i jestem zadowolony z wyboru(dzieki za rady, rozwazalem jeszcze zakup Epoxa i Abita). Mam rev 1.01 (tak przynajmniej pisze pod slotem PCI, PC Probe jednak pokazuje ze jest rev 2.xx z biosem 1009 :). Na poczatku mialem problem z dzwiekiem bo cos zaczynal sie sypac po dluzszej zabawie z Far Cry i Max Payne'm 2 (grafika troszke sie ciela). Nowe stery ze stronki Nvidii zalatwily sprawe.

Wczesniej nie bawilem sie w podkrecanie lecz teraz chcialem troche poeksperymentowac. Na poczatek procek ustawilem 3200+ (200x11), chodzi bez problemu. Timingi 2,5 4 4 8. Przy ustawieniach 205x11 tez poszlo bez problemu natomiast 210x11 system wstal ale potem restart (musialbym chyba zwiekszyc troche napiecie procka teraz mam 1,65, na razie to bezsensu przy obecnej temp). Martwi mnie ta temp pow 50st, przy zamknietej obudowie wzrosla nawet do 63 !. Teraz mam uchylona klape i waha sie w granicach 50-58 (i tak duzo). Nie dawalem zadnej pasty na radiator(standartowo byla nalozona jakas pasta), wiec moze to jest glowna przyczyna ze temp jest wysoka. Mysle o wlozeniu tez wentylatora do obudowy.

Grafike udalo mi sie na poczatek podkrecic bez dodatkowego chlodzenia 425/750 (stery Omega 2.5.51, XP+SP1). Jednak zwazywszy skok temp na procku mysle o zamontowaniu jakiegos VGA Silencera. Zostawilem na razie ustawienia standartowe.

Wyniki z testow:

1. 2001- 14509 ; 2003 - 5525 (2500+)

2. 2001- 15840; 2003 - 5709 (3200+, grafa-378/680)

3. 2001- 16294 ; 2003 - 6215 (3200+/grafa-425/750)

Jeszcze raz dzieki, super kompedium wiedzy dla poczatkujacych i nie tylko :)

Pozdrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slovik, witamy ozięble, bo na dworze upał :wink: :D

Twój rev. płyty jest jak najbardziej w porządku. Pamiętaj , że masz najnowszy model serii ( -E ) i wyszły one tylko w wersji 1.01.

Popracuj nad ustawieniami, bo te wyniki 3DMarka są ciut za niskie. Dla punktu odniesienia powiem Ci, że u mnie przy ustawieniu procka jako 3200+ (11x200) i Radeonie9700Pro z zegarami na defaulcie (325/620) odpowiednio wyniki dla 3DMark2001 i 03 to 16600/5320. Szczególnie sprawdź ustawienia wpływające na przepustowość pamięci, bo to mocno wpływa na wynik w 2001 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... witka sorry za ten wątek na głównej.. Więc:

Kupiłem ta płytke w celu spokojnego kręcenia( nie ekstrewmalnego0 więc wyszukałem do niej Bartona 2500 z serii AQZEA żeby miał jakis potencjał do OC.....

niesteyt brałko mi kaski na dobre pamiątki więc kupiłem przejściowo elixiry 400...

Wziołem sie trochę za OC komp chodził na 3200..

Jednak był troche dzinwy więc zostałem przy nominalach...

Teraz kupiłem nowe pamięci 512/Winbonda PC 3700, i pewnością że uda mi się go wykręcic chociaż na FSB 220....

Jednak nastąpiło wielkie rozczarowanie, nie wiem co jest grane ale nie mogę uzyskac nawet 3200:/

Komp wstaje ale za nic nie ładuje windy tylko czarny ekran z kursorem....

Próbowałem różnych ustawień i nic.. :evil:

Nie ma mowy żeby komp stał na FSB 210..

Może ktos ma jakies propozycje na ten temat?

Będę bardzo wdzięczny bo przecież nie będę kupował nowej MOBO :!:

dodam że wszystko odpowiednio zmodowane tzn przesmarowany chipset+ oczywiście szlif radiatora....

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dszywala: jeśli nie masz dysków SATA spróbuj BIOS'a 1004. Najlepszy do OC. Powinien pójść wyżej

A dlaczego na tamtych pamięciach szedł a na tych nie idzie? Nie wiem 8O Chłodzenie się pogorszyło?

Hanu!!, pomocy ;)

EDIT:

CHYBA pamięci cl3 dobrze to z tą płytą nie współpracują ... Zmieniałeś timingi pamięci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andy biosa juz kilkarazy zmieniałem i próbowałem tego ubera 1004 i to samo było:-(

To jest coś albo z mobo albo z prockiem....

Przydało by mi się skombonowac jakiegoś bartona na tesa powiedzmy na 1-2 dni bo tak to kicha....

Przeciez na jakiś płytkach typu ASHROCK jeżdzą z FSB na 220 nawet...

A co do tamtych pamięci elixir to puściłęm na 3200 tylko tak na pierwszy tydzień jak płyta była nówka...

HANU i inni pomóżcie! jak ktos ma jakikolwiek pomysł to koniecznie niech da mi znać bo ja już wymiękam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz spytam.

Zintegrowane kontrolery sieciowe 3Com i NVIDIA LAN - W płycie A7N8X-C v2.0 Deluxe - jakie mają prędkości?

Chodzi konkretnie wersję Płyty C

Jeśli nie znacie odpowiedzi to gdzie można ją znaleźć. :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz spytam.

Zintegrowane kontrolery sieciowe 3Com i NVIDIA LAN - W płycie A7N8X-C v2.0 Deluxe - jakie mają prędkości?  

Chodzi konkretnie wersję Płyty C

Jeśli nie znacie odpowiedzi to gdzie można ją znaleźć. :?:

A co to w ogóle za wersja płyty jest? -C? Gdzie info o takiej płycie znalazłeś? Opis sieciówek w A7N8X Deluxe jest oczywiście na 1 stronie w FAQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...