Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę ,chodzi mi o temperatury procesora na waszych płytach ASUS A7N8X(E) w idle i jakiś stresik np. Prime95 ( 10-15 minut)

najlepiej na Bartonie 2500+(3200+)

czy Zalman wchodzi na tę płytę czy ktoś z was ma go na tej płycie ,czy są jakieś problemy z założenim ,miałem PentagramaQC 80Cu było na styk a Zalman 7000Cu jejt większy blaszka radiatora dotykała radiatora mostka północnego a raczej róg radiatora mostka ( czubek)był między blaszkami Pentagrama( 1mm)

Wczoraj w upale miałem na Pentagramie 50-55C na kręconym procku- oddałem( mam kompa w zabudowie - meble, ale zdiołem boki i wyjołem zaślepki )mam coolera CoolerMaster CP5-8JD1F-OL Silent jest temp.49 wyjmę z budy 46C

może pordzicie jak ustawić bios - timingi mam 8 4 4 2,5 w instr. płytu pokazują 7 3 3 2,5 . - jakie lepsze pamięć 512 Kingmax MPXC22D-38KT3R-PEA( singiel)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz spytam.

Zintegrowane kontrolery sieciowe 3Com i NVIDIA LAN - W płycie A7N8X-C v2.0 Deluxe - jakie mają prędkości?  

Chodzi konkretnie wersję Płyty C

Jeśli nie znacie odpowiedzi to gdzie można ją znaleźć. :?:

A co to w ogóle za wersja płyty jest? -C? Gdzie info o takiej płycie znalazłeś? Opis sieciówek w A7N8X Deluxe jest oczywiście na 1 stronie w FAQ

A więc A7N8X-C v2.0 Deluxe ma sieciówki (szkoda) 2x100Mbit

Pełne info o nazwie podaje AIDA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz spytam.

Zintegrowane kontrolery sieciowe 3Com i NVIDIA LAN - W płycie A7N8X-C v2.0 Deluxe - jakie mają prędkości?  

A co to w ogóle za wersja płyty jest? -C? Gdzie info o takiej płycie znalazłeś? Opis sieciówek w A7N8X Deluxe jest oczywiście na 1 stronie w FAQ

ja mam:

1Gbit 3Com

100 Mbit NVidia

Płyta Głowna Asus A7N8X 2.0 Deluxe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz spytam.

ja mam:

1Gbit 3Com

100 Mbit NVidia

Płyta Głowna Asus A7N8X 2.0 Deluxe

O tym też jest w FAQ ...

P: Czy to prawda, że płytka posiada zintegrowaną kartę Gbit Ethernet?  

O: Podobno istnieje taka wersja z gigabitową sieciówką Broadcom. Jednak nikt jej nie widział. Standardowo są 2x100Mbit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu te pamiątki to Wibondy DD 466-512MAX X2Kit

PC 3700 CL3, 2KIT 184pin

BATCH 0417146

znaczenia to W942508 CH-5 -------0400651---------434664200..

Reprymendowane przez firmę BUFFALO..

Według mnie to nie jestw ina pamięci bo na pooprzednich elixirach nie szedł na 3200.... nawet...

Sprawdzałem je goldramem i nie było żadnych błędów...

Coś nie tak chyba z MOBO ewentualnie z ba :?: rtkiem..

Najlepie by było sprawdzić mobo na innym bartku.. tylko skąd go <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może do poprawnej pracy wymagają napięcia 2,7-2,8V?

Sprawdź na stronie producenta. Choć to troche dziwne? Pozamieniaj tez sloty pamięci.

Spróbuj ustawić je ręcznie na CL2,5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ustawiałem ustawiałem na bardzo rózne mozliwości i cały czas to samo:-(

Wkładałem do róznych slotów i nic, dałem 2,9 i też nic....

Ja juz nie mam pomysłów.. jak proca nie będę kręcił to mi się nie będzie chciało grafy kręcić.. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ustawiałem ustawiałem na bardzo rózne mozliwości i cały czas to samo:-(

Wkładałem do róznych slotów i nic, dałem 2,9 i też nic....

Ja juz nie mam pomysłów.. jak proca nie będę kręcił to mi się nie będzie chciało grafy kręcić.. :cry:

ZGADZAM SIE!!! a moze nasze plyty nalezy oddac na gware ze nie obsluguja fsb 200???

co?

mozna takie cos zrobic!>> oddac na gware a i mam bios 1007Uber czy mam zmienic jak bede oddawal na gware oile mozna na takie cos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh nawet nie pojawiaj się z biosem ubera bo to nieoficjalny bios tak jak jest napisane,, zrobione przez zdolnego użytkownika"!!

koniecznie wymień ten bios na jakis oficjalny najlepiej na taki jaki był oryginalnie.

Ja tez pomysle nad ta wymianą bo wkońcu mam prawo włożyć sobie A3200 :!:

Ale gorzej będzie jeżeli na oryginalnym 3200 płyta będzie chodzin normalnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli płyta ma problem z fsb 200Mhz. To wątpie by 3200 poszedł.

sprawdź jak masz gdzie z innym procesorem !!!

Albo inaczej, weź na innej płycie u kogoś sprawdź czy ten twój bartek pójdzie na 200Mhz.

Jeżeli nie pójdzie, to nie masz co oddawać na gwarancje płyty :)

Jeżeli pójdzie .. to zmieniaj bios na oficjalny jakiś i idź płyte oddawaj, bo powiedz że na szynie 200Mhz, płyta ma zwisy :)

chyba że pamięci ci blokują sprawe... w co wątpie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh no tak własnie chiałem sprawdzić jeszcze procka ale gdzie :?:

Może jest tutaj jakis dobry człowiek który pożyczył by mi bartka jakiegoś na 1 dzień albo sprawdził mojego :?:

Bo tak nigdy się nie dowiem co jest problemem....:/

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh no tak własnie chiałem sprawdzić jeszcze procka ale gdzie :?:  

Może jest tutaj jakis dobry człowiek który pożyczył by mi bartka jakiegoś na 1 dzień albo sprawdził mojego :?:  

Bo tak nigdy się nie dowiem co jest problemem....:/

pozdro

Ja bym twojego sprawdził procka.. ale do Olsztyna pewnie daleko masz. A wiem że na droge pocztową się nie zgodzisz. Jednak moim zdaniem każdy bartek 2500+ na 3200 powinien pójść. A bynajmniej z żadnym innym się nie spotkałem (pracuje w sklepie komp.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aqzea!! bardzo dobra seria do krecenia! a ,moja 3 na swiecie!!!! hehehe i mamy ten sam problem:)

U ciebie się dziwie, ponieważ masz Asusa v2.0!!!!

Ta płyta ma oficjalną obsługe fsb 200Mhz... dziwne.. może jednak te procki coś dziwne są.. albo gdzieś w configu jest czarny koń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

umnie raczej nie ma co być niekompatybilnego  bo prawie wszystko już zmieniłem....

zaczynając od zasilacza a kończąc na grafie...

Więc pozostaje tylko albo płyta albo dysk..

pozdro

zrobilem to samo tylko ze haddekiem tez sprawdzalem!!!!!!!! ale plyty nie!!!

wiec tylko plyta! sprawdzaelm tyle modeli ramu ze szkoda mowic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh a nie podesłał byś mi bartka na jeden dzień albo co...?

bo musze ją jakos sprawdzić a moi znajomi jakos nie są na AMD albo są dziwni...:]

no nie zabardzo bo bylbym bez kompa! hehehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie stałem sie posiadaczem płyty jak w podpisie i mam pytanie na płycie mam rev 1.1, bios 1009 a znowu na podpisie z płyty cd ze sterownikami pokazuje rev 2.xx (ikonka motheboard information) . Cos jest nie tak czy te płyty są nowsze (jak mniemam) od rev 2.0 A7N8X.

A mam ustawioną szyne na 200Mhz i działa bez zarzutu.

Świetny dział czytam i czytam i konca nie widzę.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A7N8X E-Deluxe sa w wersji 1.1, A7N8X Deluxe sa w wersji juz 2.0

Seria procesora jeszcze nie daje 100% pewnosci ze poleci wysoko. Rozumiem ze macie napiecie na procku 1,85V? I polecam bios 1004Ubera do krecenia - chyba ze macie dyski SATA...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A7N8X E-Deluxe sa w wersji 1.1, A7N8X Deluxe sa w wersji juz 2.0

Seria procesora jeszcze nie daje 100% pewnosci ze poleci wysoko. Rozumiem ze macie napiecie na procku 1,85V? I polecam bios 1004Ubera do krecenia - chyba ze macie dyski SATA...

Pozdrawiam

ale ty chyba nie roumiesz ze sprawdzalismy all biosy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam info dla wszystkich tych, którzy będą chcieli postępować "ekonomicznie" przy zakupie pamięci. Chodzi o sytuację gdy ktoś ma np.2x256 i chce włozyć do tego 1x512, albo ma 1x256 i chce jeszcze 1x512. Większość kości 512MB zajmuje 2 banki pamięci ( nie mylić ze slotami). Moze to utrudniać pracę w DUALu przy założeniu, że kość 256MB zajmuje 1 bank ( choć są i dwustronne czyli zajmujące dwa banki pamieci). Warunkiem jaki należy spełnic jest odpowiednie umieszczenie pamięci w slotach 1-2-3:

ŹLE - 512 - 256 - 256 lub 256 - 512 - 256

DOBRZE - 256 - 256 - 512

Tak ułozone kosci powinny poprawnie działac w DUALU, mimo, że nie zaleca sie do takiego ustawienia pamieci o różnych pojemnościach. Do sprawdzenia skłonił mnie brat, który ma A7N8X i chciał dołozyć do 512 jedną 256. Z rozpędu sprawdziłem wszystkie mozliwe kombinacje z trzecią kością włacznie.

Przy ZŁYCH uastawieniach komp bootował, systaem wstawał, ale MemTest i Prime od razu wywalały błędy a przy próbach odpalenia 3DMarków zwis zaraz na pierwszym teście.

Miejcie to na uwadze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mi sie tylko wydaje lub cos czy pojawil sie jakis bios nowy do sciagniecia? z data 06.18.2004?

"A7N8X Deluxe BIOS 1008 for PCB revision 1.04, and 1.06 only." data 2004/06/18

Kurde pomylily mi sie daty;) Heh no ale nic Co do tych biosow to gdzies czytalem ze pracuja podobno nad biosem do naszej płyty ... zwyklej delux :) Jak znajde tego emeila to wkleje;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, nie mam już gdzie trzymać tych goździków i Napoleonów od Was :D

Sorki za OT.

Pcmax, czy ty mieszkasz w Brusach? Jestem z wykształcenia archeologiem i jeszcze na studiach byłem pare razy na wykopaliskach w Leśnie koło Brus :D Fajna okolica.

Dobra, a teraz pytanko. Wczoraj męczyłem jakiegos kolejnego kompa z MoBo A7N8X-E i Prime po 10 minutach radosnie mi zakomunikował:

ILLEGAL SUMOUT

0 errors, 100 warnings

process halted 8O

Pierwszy raz coś takiego widzę. Spotkaliści się z tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, nie mam już gdzie trzymać tych goździków i Napoleonów od Was :D 

Sorki za OT.

Pcmax, czy ty mieszkasz w Brusach? Jestem z wykształcenia archeologiem i jeszcze na studiach byłem pare razy na wykopaliskach w Leśnie koło Brus :D Fajna okolica.

Dobra, a teraz pytanko. Wczoraj męczyłem jakiegos kolejnego kompa z MoBo A7N8X-E i Prime po 10 minutach radosnie mi zakomunikował:

ILLEGAL SUMOUT

0 errors, 100 warnings

process halted 8O 

Pierwszy raz coś takiego widzę. Spotkaliści się z tym?

tal lesno jest pare km od mojej miejscowosci:) hehe moze kiedy wpadniesz? jak bedziesz przejezdzal zadzwon 508 747 297

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...