Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Własnie zdecydowałęm sie sciagnąc radiator z NB i omało co nie spadłem z krzesła radiator prawie wogóle sie nie trzymał procesora i po oderwaniu całę to różowe świnstwo zostało sie na radiatorze. Oderwałem to bez pomocy suszarki.

A mam takie pytanie czy ktoś ma płyte taka ja w podpisie i używa obu kart sieciowych (bo u mnie gigowa działą ale nie wiem jak sprawdzic tą Nvidi bo jak wkładam kabel to nie reaguje (bez przerwy brak połaczenia) a może to potrzebne jest inne ułozenie przewodów ze skętki (podobnie było jak przeszedłem z poprzedniej sieciówki zmiana ustawienia pomogła).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam i odrazu pytam:D

Zbieram na Raptora 74 od paru miesięcy(jeszcze 100 mi brakuje ) ale nie pomyślałem czy to będzie działać na mojej obecnej płycie głównej Asusie A7N8X Deluxe 2.0. Po przeczytaniu tego artykułu nabrałem obaw czy będzie działał tak jak należy. Jest tam mowa o jakiś kontrolerach którego moja łyta nie posiada. W instrukcji jest napisane, że jest Silicon Image Sil 3112A. Czy to wystarzy czy mam kupować 7200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiam jakie ustawienia timingów będą najlepsze na moim kofigu. Na razie procek jest ustawiony na 2500+ gdyż Chieftec nie daje rady. Wcześniej ustawiłem 11x200 11, 4, 4, 3 i vcore 1,70V. Nie znalazłem podobnego konfigu do mojego w tym temacie

(pamięci macie inne).

Był bym wdzięczny za poradę. Jednocześnie mam nadzieję że mnie nie zjedziecie jak to ostatnio przystało na tym forum. :? Pozdrawiam. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiam jakie ustawienia timingów będą najlepsze na moim kofigu. Na razie procek jest ustawiony na 2500+ gdyż Chieftec nie daje rady. Wcześniej ustawiłem 11x200  11, 4, 4, 3 i vcore 1,70V. Nie znalazłem podobnego konfigu do mojego w tym temacie 

(pamięci macie inne).

Był bym wdzięczny za poradę. Jednocześnie mam nadzieję że mnie nie zjedziecie jak to ostatnio przystało na tym forum. :? Pozdrawiam. :)

Skąd wniosek, że Chieftec nie daje rady?? Jakie są objawy??

Z timingami to trzeba niestety metodą prób i błędów :( U każdego to trochę inaczej wychodzi, a Twoje mają fabryczne Cl3 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tych ustawieniach po jakimś czasie mi restartował, albo się zawiesza

w 3d marku albo w gierkach a napięcia na Chieftecu są dosyć niepokojące zatem wnioskuje że to wina zasilacza. :)

Napięcia:

+12V 12,544

+5V 5,08

+3,3 3,44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!

Ponawiam PYTANIE

Czy syczenie mojej płyty, po uruchomieniu programu (s2kctl) (link do topicu: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=729...=asc&&start=180 )  obniżającemu temp. procka, może wpłynąc na uszkodzenie którejś z częsci mojego komputera??

Pozdrawiam!

Witam!

Czy napeawde, nikt z Was niezna odpowiedzi??

Bo program działa dośc skutecznie (szczególy w cyt tekście), więc czmu niemiałbym go używać??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tych ustawieniach po jakimś czasie mi restartował, albo się zawiesza

w 3d marku albo w gierkach a napięcia na Chieftecu są dosyć niepokojące zatem wnioskuje że to wina zasilacza. :) 

Napięcia:

+12V 12,544

+5V  5,08

+3,3  3,44

Hmm, ja mam

+12V 12,672

+5V 4,919

+3,3 3,392

i ani śladu restartu. Coś mi nie pasuje. Nie chce mi się wierzyć żeby Chieftec 360W nie pociągnął Twojego konfigu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie procek jest ustawiony na 2500+ gdyż Chieftec nie daje rady.

Bzdura. Niby jakim cudem taki sam Chief u mnie trzyma o niebo potężniejszy konfig?

IMHO albo gryzą ci się pamięci, albo procek łaknie wiekszego Vcore. Myślisz , że każdy 2500+ chulać będzi na 3200+ bez zbyt dużego Vcore. Spotykałem takie co i na 1,8 V nie chciały chodzić na 3200+...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie procek jest ustawiony na 2500+ gdyż Chieftec nie daje rady.

Bzdura. Niby jakim cudem taki sam Chief u mnie trzyma o niebo potężniejszy konfig?

IMHO albo gryzą ci się pamięci, albo procek łaknie wiekszego Vcore. Myślisz , że każdy 2500+ chulać będzi na 3200+ bez zbyt dużego Vcore. Spotykałem takie co i na 1,8 V nie chciały chodzić na 3200+...

Z tym o niebo lepszym konfigiem to trochę żeś się rozpędził. Raptem masz o 512 ram więcej. Dodam że mam kontroler obrotów dwa zalmany ZM-F1 (zaraz dojdzie trzeci). Jest na karcie jeszce ZM-OP1. Łącznie te coolerki też nieżle zabierają prądu. Na koniec wspomne że 5900XT żre za dużo voltów (taka ich wada).

Istotne jest teraz moje pytanie. Otóź ile mogę maximum dać Vcore by nie zajechać procka a wiem że granica jest dosyć cienka ? Pozdrawiam. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Corso: I procka co "biega" na 2530 MHz -> a przy takim taktowaniu prąd jest pożerany przez proca.

Granica dla procka? Nasza płyta nie daję więcej niż 1,8-1,85 (zaleznie od typu proca. Inne płyty są "łaskawsze" pod tym względem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisząc o "niebo poteżniejszy" miałem na myśli pobór prądu. Policz sobie ile mocy potrzebuje pracujący z częstotliwością 2,5 Ghz Barton na Vcore 1,85 i podkręcony bardzo mocno jak na taką grafę Radeon9700Pro. Owszem, skłamałbym, gdybym powiedział, że Chieftec jest dziewiczy. Ma leciutko podbite na potencjometrach napięcia, bo na sklepowym niestety nie było tak jak chciałem.

Mając to na uwadze tylko ślepy nie zauważy, że różnica w poborze prądu między 2500+@2,2 GHz na ok. 1,7V a 2500+@ 2,5Ghz na 1,85V wynosi lekko 40 W. A to tylko sam proc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli tak to zwracam honor. :wink: Ale i tak w przyszłym tygodniu kupuję neoteca V4200 i mam nadzieje że komp zniesie podkręcanie. Decyzję o wymianie zasilacza podjołem też ze względu na temp. jakie wydziela.

No dobra nie zawracam głowy. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam lamerskie pytanko, ale mimo tego proszę o dopowiedz

mam bartona 2500 (AXDA2500DKV4D Y906714L30227 PQZEA 0341RPWM), nienajlepszy zasilacz i pamięci cl3

mam problem z podkręcaniem, tylko raz udało mi sie odpalić proca na ustaiweniach 11x200MHz, wszedł do windy ale prime wywalił błąd po ok 3 minutach. napięcie 1,9 V (przy niższych wogóle nie było mowy o postowaniu), temperatury jądro 56*, socet 51*, przy tych ustawieniach i TT prime napęcia kształtowały się tak

5V - 4,70V 12V - 12,56V

zauważyłem skoki o około 0,15V na lini 5V

na standardowym napięciu kręci się do ok 11x185Mhz, a potem trzeba mocno go zachęcać większym napięciem

testy przeprowadzałem przy otwartej budzie i wymieniej paście na NB

czy mam słabego procka do oc, czy może to być wina zasilacza lub pamięci??

sam uważam że to proc nie najlepszy bo jak raz stał to reszta chyba dobra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wszystkie bartony 2500 dzialaja jako 3200. Winne moga byc tez pamieci - ta plyta nie lubi CL3. Zasilacz rowniez radze wymienic. Nie da sie krecic bez odpowiedniego PSU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam model płyty jak w poście i mam z nia następujacy problem że płyta pali dyski twarde zarówno na sata i i ata.Zachowuje sie niestabilnie tzn.po zainstalowaniu nowego systemu i wrzuceniu sterownikow n-force aplikacja sterowników wymusza reset komputera i po przejsciu z biosa do załanczania sie systemu komp sie resetuje.Nie można przeprowadzić nawet załaczenia trybu awaryjnego.Czasami wszystko zainstalowałem bez problemu system chodził róznie od 1-7 dni i wywalało system w taki sam sposób.Ktoś jak mial podobny problem niech napisze.Mam jeszcze jedno pytanie co oznacza bład NTDETECT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam lamerskie pytanko, ale mimo tego proszę o dopowiedz

mam bartona 2500 (AXDA2500DKV4D Y906714L30227  PQZEA 0341RPWM), nienajlepszy zasilacz i pamięci cl3

mam problem z podkręcaniem, tylko raz udało mi sie odpalić proca na ustaiweniach 11x200MHz, wszedł do windy ale prime wywalił błąd po ok 3 minutach. napięcie 1,9 V (przy niższych wogóle nie było mowy o postowaniu), temperatury jądro 56*, socet 51*, przy tych ustawieniach i TT prime napęcia kształtowały się tak  

5V - 4,70V 12V - 12,56V

zauważyłem skoki o około 0,15V na lini 5V

na standardowym napięciu kręci się do ok 11x185Mhz, a potem trzeba mocno go zachęcać większym napięciem

testy przeprowadzałem przy otwartej budzie i wymieniej paście na NB

czy mam słabego procka do oc, czy może to być wina zasilacza lub pamięci??  

sam uważam że to proc nie najlepszy bo jak raz stał to reszta chyba dobra.

Cześć!

Popieram Bilasa!

Koniecznie wymień ten zasilacz, albo zrezygnuj z podkręcania.

A pamiątki spróbuj skołować kogoś kto ma inne (najlepiej troche lepsze z Cl 2 albo przynajmniej CL 2,5 najlepiej któreś z podanych przez Hanu w FAQ) i spróbuj na nich potestować. Jak wtedy nie pójdzie to możesz zacząć psioczyć na proca ;)

Pozdrawiam

P.S. Myślałem, że moje 200X11 (na T-Bredzie 2000+) to totalna porażka. Jak widzę, nie jest to może jeszcze sukces, ale porażka to już chyba też nie jest??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[P.S. Myślałem, że moje 200X11 (na T-Bredzie 2000+) to totalna porażka. Jak widzę, nie jest to może jeszcze sukces, ale porażka to już chyba też nie jest??

Wheelerfan to co ja mam powiedziec? Kilka miesiecy temu mialem thortona z odblokowanym mnoznikiem, przerobilem go na bartona, chodzil na 11,5x200 przy 1,7V (ahh to byly czasy ;)). Niestety pewnego dnia plyta padla i zabrala go ze soba. Na gwarancji dostalem zablokowanego T'breda i niewiele moge z nim poszalec. Przy wyzszym Vcore zaczyna sie juz mocno grzac... :( Ja na pewno moge powiedziec ze to porazka :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[P.S. Myślałem, że moje 200X11 (na T-Bredzie 2000+) to totalna porażka. Jak widzę, nie jest to może jeszcze sukces, ale porażka to już chyba też nie jest??

Wheelerfan to co ja mam powiedziec? Kilka miesiecy temu mialem thortona z odblokowanym mnoznikiem, przerobilem go na bartona, chodzil na 11,5x200 przy 1,7V (ahh to byly czasy ;)). Niestety pewnego dnia plyta padla i zabrala go ze soba. Na gwarancji dostalem zablokowanego T'breda i niewiele moge z nim poszalec. Przy wyzszym Vcore zaczyna sie juz mocno grzac... :( Ja na pewno moge powiedziec ze to porazka :cry:
Mnie niestety potzrebne jest 1,85 V, ale ponownie testuje może na 1,825 V też pójdzie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Właśnie dałem się skusić na zamiane Abit NF7S na Asusa A7N8X-E deluxe

(wifi i druga sieciówka :!: )

Bios 1009 w którym nie można zmienić ilości pamięci dla radka 9700 więc zmieniłem na 1011 ze stronki asusa i pupa :evil:

W 2000 podczas startu systemu pokazuje się niebieska plansza STOP, a w winXP po ukazaniu się logo XP następuje samoczynny restart

Czy ktoś się z tym spotkał ? i co radzicie mi na to :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zamierzam w niedalekiej przyszlosci kupic plyte, o ktorej mowa w tym watku (werske E Delux) ale nie znalazlem odpowiedzi na kilka pytan. kieruje sie wiec do was:

1. czy radeon 9000, ktory ma agp 2x/4x pojdzie na tej plycie?

2. jaki zakres czestotliwosci procesorow obsluguje ta plyta? (mam Durona 1GHz - na razie)

a gory dziekuje za odpowiedzi

pozdrawiam,

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam  

Zamierzam w niedalekiej przyszlosci kupic plyte, o ktorej mowa w tym watku (werske E Delux) ale nie znalazlem odpowiedzi na kilka pytan. kieruje sie wiec do was:

1. czy radeon 9000, ktory ma agp 2x/4x pojdzie na tej plycie?

2. jaki zakres czestotliwosci procesorow obsluguje ta plyta? (mam Durona 1GHz - na razie)

a gory dziekuje za odpowiedzi

pozdrawiam,

Wojtek

Teoetycznie pójdzie jedno i drugie. Własnie od 1 Ghz w góre przeznaczona jest nasza plyta , ae zdaje się, że kto się chwalił, że na naszej mobo działał mu niżej taktowany proc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...