figer Opublikowano 7 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2004 Witam, czy to jest normalne dla biosu 1008 dla Deluxa z PCB 2.0, ze w zakladce gdzie zawsze pokazywalo obroty wiatrakow nic nie pokazuje??? - znaczy pokazuje ale dla wszystkich trzech - 0 i kolorek jak dla opcji nieaktywnych :( W windzie pokazuje OK. Chyba ze ja nie wiem gdzie to uaktywnic, bo mi po upgradzie wszystko wrocilo do defaulta. Czy moze ktos odpowiedziec na moje pytanie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJWITUS Opublikowano 7 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2004 Witam, czy to jest normalne dla biosu 1008 dla Deluxa z PCB 2.0, ze w zakladce gdzie zawsze pokazywalo obroty wiatrakow nic nie pokazuje??? - znaczy pokazuje ale dla wszystkich trzech - 0 i kolorek jak dla opcji nieaktywnych :( W windzie pokazuje OK. Chyba ze ja nie wiem gdzie to uaktywnic, bo mi po upgradzie wszystko wrocilo do defaulta. Czy moze ktos odpowiedziec na moje pytanie??? Mialem tak przy pierwszym flashu 1008 przez asus update .. ale jak zaladowalem z FDD z odpowiednimi parametrami to musze kwile odczekac i wskazania sa poprawne ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subprzemo Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 Witam! Może wie ktoś co trzeba zrobić aby Asus A7n8x-e deluxe uruchamiał się szybciej? Mój kolega ma msi kt4av i screen z postem mu tylko mrugnie przed oczami i odrazy płytka boot'uje. Od czego to zależy przecież ten MSI to teoretycznie gorsza płytka, prawda? Proszę o podpowiedź. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 Witam! Może wie ktoś co trzeba zrobić aby Asus A7n8x-e deluxe uruchamiał się szybciej? Mój kolega ma msi kt4av i screen z postem mu tylko mrugnie przed oczami i odrazy płytka boot'uje. Od czego to zależy przecież ten MSI to teoretycznie gorsza płytka, prawda? Proszę o podpowiedź. Możesz ten sreen w ogóle wyłączyć jak chcesz. Co do jego trwania to pewnie Asus chciał żebyś był dumny i mógł sie nacieszyć oglądając jego logo, a MSI się swojej płyty wstydzi :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 Masz dżiforsa - uruchamianie trwa dluzej. Gdy przesiadlem sie na Ati po wlaczeniu kompa, gdy monitor sie rozjasni widac juz pasek ladowania sie windowsa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipek Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 moze masz włączoną zworke od S-ATA.....A, umnie tez widać psek ladowania windy po rozjaśnieniu monitora i GF chyba w tym nie przeszkadza..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Podkręcacz Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Kupiłem Asusa A7N8X-E Deluxe i mam w związku z tym parę pytań. 1. Gdzie jest Asus COP. W starym A7N8X-X była możliwość ustawienia temperatury, a tu nie ma :( 2. Czujnik odzczytujący temperaturę z podstawki to jakiś badziew. Cały czas mam 57 stopni. Badając temperaturę radiatora palcem (jak najbliżej rdzenia) temperatura jest zdecydowanie niższa. Skręciłem wentylator procesora z 2400rpm na 1800, a temperatura 57st. wcale sie nie zmienila. Wkurza mnie to bo jak włączę prime to dochodzi do niby 70. Problemu by nie bylo,ale coś mi wyłączylo komputer. Albo chieftec albo płyta? Nie wiem co to może być, bowiem z wcześniejszą płytą Abita nf7-s miałem straszne problemy właśnie z temperaturą procesora. Też były bardzo wysokie, niestety płytka ta co chwilę raczyła mnie wyjącą syreną, więc ja sobie odpuściłem. Chłodzenie:Thermalright Slk 900A+YS Tech 92mm 1800rpm (Barton Mobile 2500+@2400Mhz (1,71V). Da się coś z tym zrobić? 3.Czy w tym modelu da się odczytać temperaturę z redzenia procesora? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Kupiłem Asusa A7N8X-E Deluxe i mam w związku z tym parę pytań. 1. Gdzie jest Asus COP. W starym A7N8X-X była możliwość ustawienia temperatury, a tu nie ma :( 2. Czujnik odzczytujący temperaturę z podstawki to jakiś badziew. Cały czas mam 57 stopni. Badając temperaturę radiatora palcem (jak najbliżej rdzenia) temperatura jest zdecydowanie niższa. Skręciłem wentylator procesora z 2400rpm na 1800, a temperatura 57st. wcale sie nie zmienila. Wkurza mnie to bo jak włączę prime to dochodzi do niby 70. Problemu by nie bylo,ale coś mi wyłączylo komputer. Albo chieftec albo płyta? Nie wiem co to może być, bowiem z wcześniejszą płytą Abita nf7-s miałem straszne problemy właśnie z temperaturą procesora. Też były bardzo wysokie, niestety płytka ta co chwilę raczyła mnie wyjącą syreną, więc ja sobie odpuściłem. Chłodzenie:Thermalright Slk 900A+YS Tech 92mm 1800rpm (Barton Mobile 2500+@2400Mhz (1,71V). Da się coś z tym zrobić? 3.Czy w tym modelu da się odczytać temperaturę z redzenia procesora? A FAQ na 1 stronie już czytałeś?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figer Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Witam, czy to jest normalne dla biosu 1008 dla Deluxa z PCB 2.0, ze w zakladce gdzie zawsze pokazywalo obroty wiatrakow nic nie pokazuje??? - znaczy pokazuje ale dla wszystkich trzech - 0 i kolorek jak dla opcji nieaktywnych :( W windzie pokazuje OK. Chyba ze ja nie wiem gdzie to uaktywnic, bo mi po upgradzie wszystko wrocilo do defaulta. Czy moze ktos odpowiedziec na moje pytanie??? Mialem tak przy pierwszym flashu 1008 przez asus update .. ale jak zaladowalem z FDD z odpowiednimi parametrami to musze kwile odczekac i wskazania sa poprawne ... Kiedy nie moglem z fdd, bo mi adflash wywalal, ze to bios nie od tej plyty - dalo rade tylko przez asus update! A w ogole, to jest jakas roznica jak sie update'uje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 NGO Group znalazło sposób na drobne schłodzenie układów NVIDIA nForce1/2/3. Przynosi ono większą skuteczność niż standardowy tryb S1 podczas bezczynności. Całość wykonana jest w formie sterownika dzięki czemu osiągnięto minimalne użycie zasobów pamięci. Patch przeznaczony jest dla Windows2000/XP. Ten patch pozwala na wykorzystywanie metod zaawansowanego chłodzenia płyt głównych, które bazują na chipsetach nForce 2 C1/C2/C3. Pozwala on na obniżenie temperatury podczas spoczynku o 5-10 C. Jest to tylko odpowiedni sterownik, nie zabiera on pamięci w komputerze w przeciwieństwie do programów i nie spowalnia działania komputera. Jest on przeznaczony dla systemów Windows 2000/XP/2003. W razie problemów patch można bez problemu odinstalować. http://www.newgenerationorder.org/C2NGO.zip Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ymwelydd Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 A ja mam gorszy sprzęcik niż większość tu obecnych. Chociaż i tak jestem z niego zadowolony :lol: Sprzęt taki jak w opisie niżej. Obecnie przymierzam się do odblokowania mnożnika na moim Palomino i będę się starał wycisnąć FSB 166, żeby mieć synchro z fabrycznymi ustawieniami pamiątek... Niebawem zmieniam płytkę, procek i kartę (na: Asus A7N8X-E Deluxe z WiFi, jakiegoś Bartka 2500+ (może w wersji Mobile) oraz prawdopodobnie Asusa Radka 9600 XT (jak starczy kaski, bo jak nie starczy to będzie Gigabyte 9600 Pro)). Obecna moja płytka działa spokojnie i jestem bardzo zadowolony z jakości. Siedzi sobie w obudowie Chieftec Dragon z czterema dodatkowymi wentylami (+2 w zasilaczu). Problemy: wskazania czujników, przede wszystkim obrotów wentyli. Generalnie mam tak, że na Case FAN pokazuje mi zazwyczaj coś około 1500 RPM, a na CPU FAN 0 RPM (sic!). Wnioski: czujniki obrotów wentyli są zamienione, a dodatkowo jeden z nich jest zwalony :( . Poza tym nic się nie krzaczy. Co do temperatur to mam 30 C na MB i 45 C na CPU. I to pewnie jest mniej więcej stan faktyczny. Ale podkręcanie przede mną, to pewnie skoczy sporo. Zalety płyty: przede wszystkim możliwość aktualizacji BIOSu w sestemie. Słyszałem różne opinie na temat tej metody i oprogramowania Asusa. Osobiście nie doświadczyłem żadnych problemów. I moim zdaniem jest to całkiem fajna rzecz, jeśli nie chce się instalować modyfikowanego biosu. I problem, a raczej pytanie: czy ktoś ma doświadczenia w mocowaniu coolerów Pentagram (92 AlCu lub CU)? Bo planuję taki zakupić, a słyszałem opinie, że na niektórych płytach głównych potrafi się nieznacznie przemieszczać. Jak jest na Asusach? Byłbym wdzięczny za info. Ogólnie płytka super, świetna jakość wykonania. Brakuje jej tylko (tzn. tej mojej) Serial Ata i Dual Channel :( i już byłoby miodzio :D Ale po to wkońcu będę ją zmieniał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipek Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 ..... z tym FSB 166 to moze być ciężko........mimo wszystko powodzenia......... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ymwelydd Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 Ano łatwo napewno nie będzie... Ale spróbować mogę, zobaczę, ile uda mi się wyciągnąć przy zmniejszonym mnożniku. Sęk w tym, że ten procek vcore default i tak już ma spore, bo 1,75V. Ale to już post do innego topic'u. W każdym razie to i tak będzie tylko kilka prób przed zmianą sprzętu. Dzięki za informacje tak czy inaczej. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 Hmm, zapodajcie jak zmieniła się u Was temperaturka po użyciu C2NGO? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 ...Co do temperatur to mam 30 C na MB i 45 C na CPU. I to pewnie jest mniej więcej stan faktyczny. Ale podkręcanie przede mną, to pewnie skoczy sporo. ...Siedzi sobie w obudowie Chieftec Dragon z czterema dodatkowymi wentylami (+2 w zasilaczu). 30 C na MB przy takiej wentylacji budy?? Bez podkręcania ?? Oczywiście to nie tragedia ale IMHO jednak za dużo. Ja mam 1 wentyl w badziewiarskiej budzie Codeshita (nie licząć tego wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ącego z zasilacza) i nawet pod Primem nie dochodzę do 30 C. Zwykle jest 24- 26 C. A temp w budzie nie jest tak do końca bez znaczenie, bo tym własnie powietrzem chłodzony jest proc (pomijam szczęśliwych właścicieli WC) Zauważyłem n.p. że jak podkręcę suszarkę na procu na max. to wraz z obniżeniem temp. na procu wzrasta temp. w budzie tak gdzieś o 2 C. Diagnoza jest banalna, wentyl budy nie nadązą wydmuchiwać dodatkowej ilości powietrza zassanego z proca. Kombinuję właśnie nad jakomś budmodem, ale na razie kasy brak. Myślę, że Ty masz w swoim Chieftecu o wiele większe możliwości i chyba trzeba byłoby je wykorzystać, zobaczysz zresztą sam po zmianie sprzętu. Być może sytuacja się poprawi sama. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Podkręcacz Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 >Ymwelydd Też miałem tą płytkę i bardzo ją sobie chwalę.Pamiętam, że doszedłem na niej do 2650mhz - niestabilnie. Szkoda tylko,że była tak mocno obkrojona. I temperatury na niej miałem normalne(na gorszym chłodzeniu), a nie to co teraz. Przeczytałem faq na pierwszej stronie i dowiedziałem się,że ten czujnik w sockecie zaniże jeszcze o 5-7 st. :lol: Zrobiłem test: zdjąłem obudowę i załączyłem prime 95. Pochodził sobie ponad 6 godzin, bez błędów. Temp procesora pod obciążeniem 60st. + zaniżanie 5-7 st. Wychodzi 65 st. Zgodnie z tym radiator powinien być tak gorący,że powinienem się o niego oparzyć. A on tylko ciepły był :lol: , w żadnym miejscu nie parzył, mogłem sobie dotykać i trzymać ile chciałem. Macie może jakiś pomysł co z tym zrobić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byzik Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 SZoooookkk!!! zainstalowałem C2NGO wcześniej miałem temp.CPU 39C płyta 25C teraz Temperatury Płyta główna 25 °C (77 °F) Procesor 34 °C (93 °F) Maxtor 6Y080P0 30 °C (86 °F) Wentylatory Procesor 2109 RPM Obudowa 2410 RPM Wartości napięć Napięcie rdzenia procesora 1.76 V Napięcie pomocnicze procesora 1.76 V +3.3 V 3.41 V +5 V 5.08 V +12 V 12.35 V -12 V -12.27 V -5 V -4.65 V Jak to działa może ktoś wie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJWITUS Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 Hmm, zapodajcie jak zmieniła się u Was temperaturka po użyciu C2NGO? http://www.frazpc.pl/komentarz/11696-60 Hanu tu sa rozne rożniste komentarze.... nie moge sie wypowiedziec bo wczoraj zainstalowalem .... dalem restart i wylaczylem kompa..l.; mialem dosc.... dzis powiem cosik wiecej... ale wydaje mi sie czytajac te komentarze ze powinno byc cool Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byzik Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 U mnie faktycznie temp. spadła do 33-34 ale po chwili miałem 37C czy to działa tylko kiedy komp jest w spoczynku czy cały czas? Wywaliłem i mam 40C ciekawe!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJWITUS Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 Hmm, zapodajcie jak zmieniła się u Was temperaturka po użyciu C2NGO? http://www.frazpc.pl/komentarz/11696-60 Hanu tu sa rozne rożniste komentarze.... nie moge sie wypowiedziec bo wczoraj zainstalowalem .... dalem restart i wylaczylem kompa..l.; mialem dosc.... dzis powiem cosik wiecej... ale wydaje mi sie czytajac te komentarze ze powinno byc cool Co ja odsylam to FrazPc jak na twek jest topic topic Tweak :) czytajac widze ze rewelka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 Stało się zmieniłem a7n8x deluxe na DFI NFII ULTRA INFINITY , ..:D nawet mi zostało 20zł jeszcze:P :P Płytka chodzi narazie jak w podpisie na spire rock IV......zaczynam WD montować więc może będzie więcej:D Ogólnie zajebista ta DFI! pozdro forumowiczów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subprzemo Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 Kipek napisał: moze masz włączoną zworke od S-ATA.....A, umnie tez widać psek ladowania windy po rozjaśnieniu monitora i GF chyba w tym nie przeszkadza..... Sata mam wyłączone Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ymwelydd Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 Przepraszam, już precyzuję wczorajszego posta: temperatury, które podałem (MB i CPU) to temperatury w stresie. W spoczynku jest do 5 stopni mniej. O ile czujniki w ogóle to dobrze pokazują. A żadnego dodatkowego termometru na razie nie mam, więc i porównać wskazań nie mogę... W dalszym ciągu natomiast nie mam odpowiedzi, jak się sprawują coolery Pentagrama na Asusach A7N8X i pochodnych. Czy mają dostatecznie luźno i o nic nie zahaczają i czy to prawda, że potrafią się nieznacznie przemieszczać (to już ponoć ogólnie, chyba na wszystkich płytach). Kolejna rzecz: czy ktoś ma doświadczenia z Bartonami typu Mobile na Asus A7N8X? Czytałem gdzieś na forum, że Mobile sprawiały jakieś problemy na którymś z Abitów z NForce'm. I ostatnie: czy dźwięk na Deluxe'ach jest rzeczywiście tak dobry, jak mówią? Czy też lepiej od razu wyłączyć i kupić jakiegoś creative'a? W każdym razie podtrzymuję, że Asus A7N8X to bardzo dobra płyta, nawet w tej okrojonej wersji, którą mam teraz. I zdecydowanie pozostanę wierny tej firmie podczas zakupu następnej płytki. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJWITUS Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 Przepraszam, już precyzuję wczorajszego posta: temperatury, które podałem (MB i CPU) to temperatury w stresie. W spoczynku jest do 5 stopni mniej. O ile czujniki w ogóle to dobrze pokazują. A żadnego dodatkowego termometru na razie nie mam, więc i porównać wskazań nie mogę... W dalszym ciągu natomiast nie mam odpowiedzi, jak się sprawują coolery Pentagrama na Asusach A7N8X i pochodnych. Czy mają dostatecznie luźno i o nic nie zahaczają i czy to prawda, że potrafią się nieznacznie przemieszczać (to już ponoć ogólnie, chyba na wszystkich płytach). Kolejna rzecz: czy ktoś ma doświadczenia z Bartonami typu Mobile na Asus A7N8X? Czytałem gdzieś na forum, że Mobile sprawiały jakieś problemy na którymś z Abitów z NForce'm. I ostatnie: czy dźwięk na Deluxe'ach jest rzeczywiście tak dobry, jak mówią? Czy też lepiej od razu wyłączyć i kupić jakiegoś creative'a? W każdym razie podtrzymuję, że Asus A7N8X to bardzo dobra płyta, nawet w tej okrojonej wersji, którą mam teraz. I zdecydowanie pozostanę wierny tej firmie podczas zakupu następnej płytki. Pozdrawiam. Od konca zaczne... na Delux-e naprawde jest bardzo dobry dzwiek... creativ zbedny :D O mobilach na Asus-e nic nie wiem nie slyszalem ... i sie osobisciew nie spotkalem.... testowalem juz 3 sztuki... bardzo sie fajnie kreci :twisted: A co do pentagrama... to nie wiem ... ale jesli zalman wchodzi to i pentagram wejdzieee :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipek Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 co do temperaturek to faktycznie coś sie zmieniło..........faktycznie ale co do wyświetlania na monitorze ponieważ temperatura CPu w dotyku radiatora nie uległa zmianie a juz napewno nie o 8C jak u mnie wświetla (z 52 -na 44przy 2,2Ghz)...... co do temp budy mam 32-36 i wcale to nie jest problem.bo to tylko głopi odczyt z przeniewierzonego czujnika............nawet jak nie mam paki to mam 32C..........chodzi przecież o to by działało a nie o to czy jest 30,50 czy 100...... pozdrawiam..............nie popadajmy w fanatyzm.......... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJWITUS Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 ...............nie popadajmy w fanatyzm.......... Co racja to racja.... niby od 2 do 8 stopni mniej .... czy ja wiem... ma ktos podlaczony czujnik temp. zewnetrzny.... (nie te co asus oferuje)??? wtedy by byly moze i realne temperaturki.... mnie juz i tak nie satysfakcjonuja temp na sp97... 52 idle nawet i 65-67 stres.... no i strasznie grzejacy sie chipset :cry: ... nie wiem moze mam jakis wybrakowany model :? .... juz dwa razy paste wymienialem :( i nadal nie moge sie go dotknac :evil: :x :?: :?: juz kopletuje po troszku i kase i oferty na WC i mysle ze na zimy bede juz mogl cieszyc dobrym WC... :roll: 8) :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 ...............nie popadajmy w fanatyzm.......... Co racja to racja.... niby od 2 do 8 stopni mniej .... czy ja wiem... ma ktos podlaczony czujnik temp. zewnetrzny.... (nie te co asus oferuje)??? wtedy by byly moze i realne temperaturki.... mnie juz i tak nie satysfakcjonuja temp na sp97... 52 idle nawet i 65-67 stres.... no i strasznie grzejacy sie chipset :cry: ... nie wiem moze mam jakis wybrakowany model :? .... juz dwa razy paste wymienialem :( i nadal nie moge sie go dotknac :evil: :x :?: :?: juz kopletuje po troszku i kase i oferty na WC i mysle ze na zimy bede juz mogl cieszyc dobrym WC... :roll: 8) :D Nie instalowalem tego progsa, bo nie mam klopotow z chlodzeniem. Co do Twoich temp. procka to byl jeden koles na forum, ktory mial podobny problem z tym coolerem. Poszukaj w dziale "Chlodzenie konwencjonalne" w temacie o tym wiatraku. Od siebie dodam, ze trzeba wszystko bardzo dokladnie i powoli robic: dokladnie nalozyc dobra paste (wg. instrukcji np. Arctic Ceramique), przygotowac spod radiatora no i porzadnie go zalozyc. Jesli chodzi o temp. chipsetu to ja mialem tez ten problem. Co prawda na pierwszym egzemplarzu mojej plyty (a teraz mam juz 4ty :) ) i byl to rev. 1.06. Radiatorek poprostu parzyl. Zalozylem wiec na niego (przykleilem kropelka) wiatraczek 40x40 i bylo o niebo lepiej. Niestety cos za cos - male wiatraczki krecace sie szybko maja to do siebie ze halasuja dosc nieznosnie. Sprawdz przykladajac cos prostego czy Twoj NB nie jest czasem wklesly, bo jesli tak jest nalezy go podszlifowac (jesli sie odwazysz...). Naloz takze dobra paste, ktorej aplikacja powinna przebiegac podobnie jak dla prockow. Zastanow sie tez nad zmiana samego radiatorka - odradzam jednak te Zalmana, bo powierzchnia spodu jest mniejsza nic powierzchnia NB i wyjdzie to na gorsze. Polecam natomiast ten model: http://www.barwkomp.pl/index2.php?id2=menu...=TWRADCMPACP01S albo jakis wypas tego typu: http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=8024&sid=1 Jesli chodzi o WC to uwazam, ze mozna zapomniec o jakiejkolwiek swobodnej mobilnosci kompa. Zatem na Twoim miejscu zastanowilbym sie 2x. No nic. To wszytko. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJWITUS Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 ......... Od siebie dodam, ze trzeba wszystko bardzo dokladnie i powoli robic: dokladnie nalozyc dobra paste (wg. instrukcji np. Arctic Ceramique), przygotowac spod radiatora no i porzadnie go zalozyc. Jesli chodzi o temp. chipsetu to ja mialem tez ten problem. Co prawda na pierwszym egzemplarzu mojej plyty (a teraz mam juz 4ty :) ) i byl to rev. 1.06. Radiatorek poprostu parzyl. Zalozylem wiec na niego (przykleilem kropelka) wiatraczek 40x40 i bylo o niebo lepiej. Niestety cos za cos - male wiatraczki krecace sie szybko maja to do siebie ze halasuja dosc nieznosnie. Sprawdz przykladajac cos prostego czy Twoj NB nie jest czasem wklesly, bo jesli tak jest nalezy go podszlifowac (jesli sie odwazysz...). Naloz takze dobra paste, ktorej aplikacja powinna przebiegac podobnie jak dla prockow. Zastanow sie tez nad zmiana samego radiatorka - odradzam jednak Jesli chodzi o WC to uwazam, ze mozna zapomniec o jakiejkolwiek swobodnej mobilnosci kompa. Zatem na Twoim miejscu zastanowilbym sie 2x. .......... Thnx za rady..... :) :D i od konca ... nie zalezy mi na mobilnoisci kompa bo od tego mam laptopa...... kompa ma stac jeszcze w biorku bo zona nie trawi jego widoku.... :wink: Zmiana radiatorka.... hm... myalalem o tym juz nie raz... ale teraz zyje juz WC ... i mysle o jakims dobrym bloku .... wiatraczek mam i to nawet bardzo cichy... ktory juz nawet kleilem na kropelke ale ... kropela nie wytrzymywala temperatury... i zawsze spadal mi na GPU :cry: Co do uwaga montowania radiatorka to znam all procedury ... nie robie tego po raz pierwyj ... a raczej moze ktorejs setki... :D .. poza tym teraz jak skladam komus kompa to mam glupi nawyk by zagladac pod wszystko co jest przyklejone i co ma chlodzic... Ostatnio na Radku 9550 z HIS ... powiem ktotko bylo tyle pasty co na glowce od szpilki... :evil: a na ASUS-e DELUX PCB2.0 ktorego szczesliwym posiadaczek jest muj wujaszek bylo jakies shitoskie gowno.... nie pasta nie silikon a raczej jakis proszek... :x Znow na zony ABIT NF7-S miala tyle pasty ze starczylo by na 3 moze i nawet ze 4 radiatorki i procesory .... bylem w szoku..... na szczescie jakims trafem bardzo latwo dalo sie to cosik usunac... A pasty jakiej uzywam non stop to tylko A. Ceramiqe :lol: :D :wink: Pozdrowioneczka dla all =<ASUS>==< RULES>= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xeo Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Witam. Właśnie kupiłem sobie płyte jak w temacie i mam pewien problem - nie wiem czy płyta jest uszkodzona, czy może mój brak wiedzy wychodzi. Przesiadłem się na ASUSA z Epoxa 8rda+ i mam obecnie problem z kartą telewizjną (czego nie było na epoxie) - mam straszne zakłucenia na niektórych kanałach. Wykluczyłem już problemy z sygnałem (na 2 kompie działa bez problemu) oraz wykluczyłem zasilacz (na moim zasilaczu na innym kompie działa bez problemu). Zakłucania wyglądają jakby gdzieś było spięcie, co ciekawe te zakłucenia są tylko na niektórych kanałach. Mój sprzęt: płyta: ASUS jak w temacie. procesor: AMD Athlon XP 2200+ 1,8 Ghz (13,5x133) pamięc: KINGMAX 512 Mb 400 MHZ grafika: HIS Radeon 9600 Pro (nie kręcony) karta TV: FlyVideo 3000 zasilacz: Chieftec 360 W Tu jest 5 MB plik z naganymi zakłuceniami - to są najwięsze zakłucenia jaki dorwałem na innych kanłach są mniejsze ale i tak nie da się oglądc. http://www.pascalxeo.republika.pl/lv01.mpg Będe wdzięczny za wszelką pomoc. I jeszcze jedno, jak wyłącza się ten ekran powitalny ASUSA. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 Xeo zobacz czy nie masz tego samego IRQ przypisanego pod karte telewizyjna i jakis inny sprzet? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...