Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja robiłem na zimno i jakoś poszło. Ale wolę się już nie stresować, totez decyzję czy zrobię to samo na rev. 2.0 zostawiam na moment gdy już na prawdę nie będę miał co robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja robiłem na zimno i jakoś poszło. Ale wolę się już nie stresować, totez decyzję czy zrobię to samo na rev. 2.0 zostawiam na moment gdy już na prawdę nie będę miał co robić.

Ja niech tylko uzbieram na bloczki (NB i CPU) i zaciski od Mate'a, i trzeba będzie się wziąć .....

:?

Ściągnięcie wentylatora z R9500 i podobnych to podobno dopiero wyzwanie .... (wrzuciłem oddzielny topic w dziale "chłodzenie": http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=37121)

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak te plasykowe kołki trzeba ścisnąć i przepchnąć, a nim zaczniecie kręcić radiatorem zalecam lekko podgrzać go np. suszarka do włosów. Wtedy "guma " zmięknie i radiator zejdzie dużo lepiej. Pozostałości po gumie można zmyć bęzyną extrakcyjną, a potem pozostaje szlifować radiator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe no ja tez ukrecilem delikatnie ten radiator od razu jak dostalem plyte. Poszlo gladko ,tylko zmywanie tej gumy z radiatora mnie troche wkur*ilo ,ale jakos dalem sobie rade. Po zaaplikowaniu pasty przez ostatnie pol roku uzywania kompa temp na chipsecie nie byla wieksza niz 30stp ,a kompa caly czas na fsb 184 chodzil. Ja mam tylko nadzieje ,ze ja na swojej rev2 (o ile dostane) sie nie zawiode. Aha plytke kupowalem w luckystarze na zamowienie :wink: Jutro po nia ide.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie to wygląda następująco :

9x200 - nie wstaje

10x200 - nie wstaje

11x200 - wstaje i działa !!!! :)

tylko napięcie +12V osiąga ponad 13V i się jakby boję troszkę żeby cósik nie wysiadło ale 3DMarka przechodzi.

Procek jak w podpisie.

P.S. tylko w domu się cieplej robi - temp. na procu 61 C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie panowie. Jakbym jutro dostal rev2 tego asusika to jakiego biosa najlepiej zaladowac?? No bo mialem mobo rev 1.04 gdzie ten ostatni 1.04Uber jest super. Mam sciagnietego Ubera 1005 i nie wiem czy ten ostatni jest ok. Czytalem kiedys ,ze z betami 1005 byly jakies problemy :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm ja mam tego UBERA i narazie nie narzekam a poza tym jest dopieszczony :) tylko gorzej bedzie jak płyta padnie i do serwisu trzeba będzie oddać :( z tym BIOSem to nie przejdzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak te plasykowe kołki trzeba ścisnąć i przepchnąć, a nim zaczniecie kręcić radiatorem zalecam lekko podgrzać go np. suszarka do włosów. Wtedy "guma " zmięknie i radiator zejdzie dużo lepiej. Pozostałości po gumie można zmyć bęzyną extrakcyjną, a potem pozostaje szlifować  radiator.

tak jak Mixtrol napisal tyle ze ja polecam nie suszarke tylko po prostu zapodac 3dmarka lub prime i sciagac po rozgrzaniu sie NB....(bez problemowo) na zimno idzie to ciezko i balem sie o NB wy go nie wyrwac......hehe

na gumie fsb okolo 210 na silikonie za zeta+wiatraczek fsb230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietrek masz rację. 11x200 rzeczywiście wstaje. Tyle,ze to nieco bez sensu. Ale chyba mam na to wytłumaczenie. Jaką częstotliwość ma najnowszy Athlon 3200+ na FBS 200? Ponad 2,2 GHz. Można zatem przypuszczać, że tabela ID procesora zaszyta w biosie pozwala na odpalenie procków na FSB 200 dopiero powyżej 2,2 Ghz. Teoria, jak teoria, każdy obalić może.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe no ja tez ukrecilem delikatnie ten radiator od razu jak dostalem plyte. Poszlo gladko ,tylko zmywanie tej gumy z radiatora mnie troche wkur*ilo ,ale jakos dalem sobie rade. Po zaaplikowaniu pasty przez ostatnie pol roku uzywania kompa temp na chipsecie nie byla wieksza niz 30stp ,a kompa caly czas na fsb 184 chodzil. Ja mam tylko nadzieje ,ze ja na swojej rev2 (o ile dostane) sie nie zawiode. Aha plytke kupowalem w luckystarze na zamowienie :wink: Jutro po nia ide.

W jaki sposób sprawdzałeś temp chipsetu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak Mixtrol napisal tyle ze ja polecam nie suszarke tylko po prostu zapodac 3dmarka lub prime i sciagac po rozgrzaniu sie NB....(bez problemowo) na zimno idzie to ciezko i balem sie o NB wy go nie wyrwac......hehe

na gumie fsb okolo 210 na silikonie za zeta+wiatraczek fsb230

Ciekawe ile po założeniu WC :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Asusowi nikt nie powiedział, że ta pasta jest o d... potłuc. Zamiast rąbnąć sreberko, co nic ich nie kosztuje, walą gluta. Nie ma wała, zdenerwowałem się. Jutro ukręcam jak tylko dostanę nową płytę ( choć może ta jest dobra?) W końcu mam wprawę.... :D Cel: FSB min. 220. Montuję dodatkowo Zalmana na SB i modzik MJ. Jak się roz....oli to trudno. Cholerny świat....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Asusowi nikt nie powiedział, że ta pasta jest o d... potłuc. Zamiast rąbnąć sreberko, co nic ich nie kosztuje, walą gluta. Nie ma wała, zdenerwowałem się. Jutro ukręcam jak tylko dostanę nową płytę ( choć może ta jest dobra?) W końcu mam wprawę.... :D Cel: FSB min. 220. Montuję dodatkowo Zalmana na SB i modzik MJ. Jak się roz....oli to trudno. Cholerny świat....

Czy ich nic nie kosztuje takie sreberko to jednak bym polemizował. ALe zamiast tego gluta mogli by walnąć zwykłąpastę silikonową i już by było o stokroć lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkałem się z opiniami na tym forum (za cholerę nie mogę znaleźć tego wątku a bardzo bym chciał żeby zdementować plotki :twisted: ) że Seagate SATA to tak naprawdę Parallel tylko że z przelotką SATA. To samo twierdzono o kontrolerze SATA wbudowanym w tego ASUSA

Ten artykuł przeczyłby tym twierdzeniom (chyba, że źle zrozumiałem). Ten Seagate jest pełnym SATA, kontroler na płycie też a problem rodziły kontrolery SATA VIA i Intela

http://www17.tomshardware.com/storage/2003...0307/index.html

The Seagate Barracuda ATA V was the first hard disk available with the Serial ATA interface. When we tested this drive, we noticed considerable performance differences between the controllers on the Intel and VIA platforms, which is why we decided to include five of the latest controller cards in that particular review. The result was sobering. They all suffered from the same problem: their designs were based on parallel UltraATA/ 100 or 133 controllers equipped with 'bridges' (serial to parallel converters) to provide Serial ATA capability. Unfortunately, the loss of performance caused by these bridges was considerable.

The recommendation to use the latest Silicon Image controller came from Seagate. Although this is not a new product, it has been difficult to obtain as a separate PCI expansion card, even though many motherboard manufacturers are already using the chip to provide Serial ATA capability for their newest boards.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontroler jest pełnym SATA, tylko ograniczonym do 133MB/s przez magistrale PCI, tyle ... :-).

Ten koleś na tym forum ględził coś, że ten dysk to parallel z przelotką SATA. O tyle to dla mnie ważne, że rozważam kupno tego dysku, dlatego mnie zainteresowało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karas, z mojego dwudniowego :D doświadczenia z rev. 2.0 chyba jednak 1005 jest najlepszy. 1003 ma zdecydowanie niższą wydajnośc podsystemu pamięci. 1004 czasami walił BSOD. Tyle, że wszystkie zaniżają temperaturę proca. OC na podobnym poziomie. Niestety trzeba strasznie uważać na save ustawień. Jak wynika z wypowiedzi na nforcershq.com wielu już leciało przez to do serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontroler jest pełnym SATA, tylko ograniczonym do 133MB/s przez magistrale PCI, tyle ... :-).

Ten koleś na tym forum ględził coś, że ten dysk to parallel z przelotką SATA. O tyle to dla mnie ważne, że rozważam kupno tego dysku, dlatego mnie zainteresowało.

Niestety co do dysku to nie mam 100% pewności, gdy pojawiły się te pierwsze Barracudy chodziły takie głosy. A jeżeli ten gość to był ktoś z naszego forum o nicku AMD Rulezz, to nie bardzo bym się narazie przejmował. ZCzasami zdarzy mu się powiedzieć coś nie tak ... :-). Najlepiej załóż oddzielny topic lub poszukaj na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, zrobiłem z chipsetem to co miałem zrobić od dawna :-). Tylko małe ptanie jak ściągnąć tą gume do końca, mniej więcej oczyściłem chipset i raiadtor z tego goofna ale ...

PS. Jeszcze jedno, wersja chipsetu A3 to pewnie ta z tych gorszych :-) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety mobo bedzie jutro albo nawet w czwartek :( Czy moge zadac zwrotu kasy jezeli termin uplywa jutro (tzn 2 tyg) i nie dostane jej spowrotem?? Moge sciemniac ,ze jest mi bardzo potrzebna do pracy i dluzej nie moge czekac :P

Co do temp chipsetu ,to ona jest jako druga wskazywana w biosie nie??? Zawsze tak mi sie wydawalo :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, zrobiłem z chipsetem to co miałem zrobić od dawna :-). Tylko małe ptanie jak ściągnąć tą gume do końca, mniej więcej oczyściłem chipset i raiadtor z tego goofna ale ...

ad1) uzbroic sie w cierpliwość, zaopatrzeć w waciki i np. zmywacz do paznokci lub rozpuchol i jazda..w te i nazad :wink:

ad2) mój tez jest A3 i to na nim poszlo FSB230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety mobo bedzie jutro albo nawet w czwartek :( Czy moge zadac zwrotu kasy jezeli termin uplywa jutro (tzn 2 tyg) i nie dostane jej spowrotem?? Moge sciemniac ,ze jest mi bardzo potrzebna do pracy i dluzej nie moge czekac :P  

Co do temp chipsetu ,to ona jest jako druga wskazywana w biosie nie??? Zawsze tak mi sie wydawalo :o

Oddawałeś mobo do serwisu i korzystałeś z gwarancji? W mojej przynajmniej gwarancji na Soltek SL75FRN-RL była mowa o 14 dniach ale ROBOCZYCH :!: :!: Co daje prawie 3 tygodnie kalendarzowe ...

Przeczytaj dokładnie warunki swojej gwarancji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadniczo nowa wersja stepingu chipa w rev. 2.0 oznaczana jest jako C1 i jest to powszechnie zwany nforce2 ultra 400. Wersje A2/A3 stosowane były w rev. 1.04 - 1.06. Niby nowsza wersja sprawniej obsługuje FSB 200, ale wykonane dziś wieczorem na nowym egzemplarzu płyty testy, do końca tego nie potwierdzają:

1. Z FSB 200 płyta nie ma problemów, ale można odpalić tę częstotliwosć tylko na mnożnikach 11 i powyżej, lub 8 i poniżej. Przy 8,5 , 9, 9,5, 10, 10,5 , komp nie bootuje.

2. Najwyższe stabilne co osiągnąłem przy moich pamięciach, jeszcze bez modyfikacji płyty to 210 synchro. Czekam teraz na TwinMosy 466 i się okaże co płyta potrafi.

3. Rev. 2.0 zdecydowanie lepiej trzyma linię napięcia 5V. Przez cały czas trwania testów napięcie nie spadało poniżej 4,97V. Na rev. 1.04 przy 2100 Mhz zdarzało się 4,82V.

4.Czujnik temperatury zaniża wartości.

5. Nadal nie rozwiązano problemu z nieudanym bootowaniem po zmianie magistrali na poniżej 200 np.166.

6. Poprawiono detekcję SPD dla pamięci.

Tyle uwag wstępnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łatwo odlazł? Podgrzewałeś go wcześniej czymś? Pytam, bo mam zamiar też ściągać i założyć WC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN, zerwij go wreszcie, bo już n-ty raz zapowiadasz ten fakt. Stary, nie bój się tak bardzo. Najlepiej podejść do rzeczy systemem " niech się dzieje wola nieba". Mam nadzieję, że już jutro zobaczymy jak ci poszło :D . Ja biorę się za to jak tylko wrócę z roboty ( Trzeba się w końcu odstresować. Wszyscy chcą być adminami, a niewielu ma pojęcie o tym jak szybko można podpaść przez to na psychice od stresów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN, zerwij go wreszcie, bo już n-ty raz zapowiadasz ten fakt. Stary, nie bój się tak bardzo. Najlepiej podejść do rzeczy systemem " niech się dzieje wola nieba". Mam nadzieję, że już jutro zobaczymy jak ci poszło :D . Ja biorę się za to jak tylko wrócę z roboty ( Trzeba się w końcu odstresować. Wszyscy chcą być adminami, a niewielu ma pojęcie o tym jak szybko można podpaść przez to  na psychice od stresów)

Masz rację, zaczynam przynudzać

No nie, tak szybko to się nie da. Nie zdążę kupić obudowy big tower i bloczków do WC - wcześniej nie ma sensu go zdejmować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...