Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Heh, racja :lol:

Znaczy do sprzedaży leci Barton@2530, MoBo Asus, Radeon9700Pro, zasiłka Chieftec. Stosowne topiki w dziale Sprzedaż.

A co do pamięci: chyba nie widzieliście co te memki wyprawiają na intelowskiej platformie pod P4 8O. Pietrek powinien cos o tym wiedzieć... :wink: No chyba, ze uda mi się dorwać okazyjnie Geile UltraX na Samsungach TCCD to wtedy opchnę OCZ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki problem :

Kopiuje plik 700 mb z dysku A na dysk B zaczyna sie dobrze kopiować i po około 15 s dysk A zaczyna strasznie zwalniać.Nawet jak kopiuje do kogos w sieci to zaczyna 10Mb a pozniej spada do 2Mb, a jak od kogos to wszystko ok.Jak urachamiam jakas grę niekoniecznie o wysokich wymaganiach to mi są widocznę skoki nie da się grać a dysk to mało z obudowy nie wyskoczy.Nie wiem co mam robić.Dysk sprawdzalem na innym kopie i chodzi normalnie.

2,6 barton

radeon 9700

pamieci noname 133 MHz

asus a7n8x-e deluxe ( bios ubera 1008 )

dysk A seagate 200 GB sata

dysk B segate 80 GB ata

zasilacz 420w Chiefteac

obudowa thermaltake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@kjakja. Tak jak mówi jakubwi sprawdź taśmę od dysku. Ja bym też sprawdził jaką masz obsługę dysku we właściwościach kontrolera IDE. Czy nie masz przypadkiem PIO (Menedżer urządzeń>Kontrolery IDE ATA/ATAPI> Podstawowy/Pomocniczy kanał IDE .) We właściwościach samego dysku zobacz czy masz włączony bufor zapisu.

A teraz odnośnie A7N8X-E Deluxe...

Czy ktoś wie jak to jest z tym odczytem temperatury z diody na tej płycie... MBM jej nie wykrywa, inne programy (Everest, Asus PCProbe też nie podają tej temperatury, tylko temp z socketa).

Szukałem na forum NFORCEHQ http://www.nforcershq.com/forum/, wśród postów o tej płycie, dokladna konfiguracja dla MBM na tym forum tutaj, jest też coś na forum LIVEWIRE DEVELOPEMENT (MBM) tutaj oraz forum EXTREME OVERLOCKING tutaj.

Niestety nadal nie wiadomo jak i czy w ogóle można ustawić jakoś MBM do odczytu temperatury z diody procesora na tej płycie :( Asus sprytnie coś zmajstrował na tej wersji płyty, tak że nie ma dostępnego czujnika W83L785TS-S lub W83L785TS-S Diode...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietrek, może to trochę niewłasciwe pytanie, ale skąd ty "trzepiesz" kasę na ten cały stuff? Sponsoring rodzinki? Dobra robota? Mafia :lol:?

Trafiła mi sie dobra praca, w której mogę sobie jeszcze dorobić na lewo :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietrek, może to trochę niewłasciwe pytanie, ale skąd ty "trzepiesz" kasę na ten cały stuff? Sponsoring rodzinki? Dobra robota? Mafia :lol:?

czyli jednak mafia :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietrek, może to trochę niewłasciwe pytanie, ale skąd ty "trzepiesz" kasę na ten cały stuff? Sponsoring  rodzinki? Dobra robota? Mafia :lol:?

A w jakiej branży jeśli można?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzymajta się chłopy - użyłam - jak radził wheelerfan - "uroku osobistego" i wystraszony sprzedawca wymienił. Płytę na Abita NF7. Nie mam już kłopotów z napięciem i temperaturą, kumpel wymieni mi chlodzenie na NB. No a ja dziękuję za wszystkie rady i przenoszę się męczyć ludzi w innym wątku. Paaa! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po długiej przerwie (ok. 80 stron :-) i pozdrawiam serdecznie wszystkich!!!

Oczywiście przeczytałem pracowicie wszystkie 140 stron forum, ale niestety nie natknąłem się na problem podobny do mojego. Pomyślałem, że może ktoś z Was zechce mi pomóc, lub skierować w odpowiednie miejsce.

Moja płyta nie widzi kamery MiniDV (Panasonic NV-GS11) na złączu FireWire. Kamera i kabel jest OK (sprawdzone na innym kompie), połączam się do fabrycznie dołączonego śledzia. Samo połączenie IEEE1394 działa (jako połączenie sieciowe - tzn. system pisze, że działa - nigdy nic nie podłączałem). Mam najnowsze sterowniki do chipsetu (5.10), zainstalowałem filtr do FireWire dostępny na ftp Asusa, ale to nic nie pomogło. Nie próbowałem jeszcze pod Win2000 ani pod Win98 - normalnie używam XP Pro + SP1.

Czy ktoś z Was miał lub słyszał o jakichś problemach z FireWire na tej płycie?

Z góry bardzo dziekuje za pomoc i pozdrawiam!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Na tym forum jestem pierwszy raz .Mam asusa a7n8x , radeon 9600 saphire atlantis, 256 ddr, aver studio 303 .Wszytsko chodzilo jak tralalala :D (czyt. dobrze) . Siecioweczki i dzwieku uzywam z plytki i tu wlasnie pojawil sie problem . Z niewiadomych przyczyn po restarcie komputera mialem nastepujacy efekt .Gdy kabel byl w siecowce komputer dzialal......(STOP AND PLAY caly czas sie zacinal na jakies 2 s i wracal do normalengo stanu ) neciku i sieci nie bylo .Bo wyciagnieciu kabla z sieciowki wszystko wracalo do normy .Wiec prubowalem zaktualizowac sterowniki lanu .Niestety nie dalo rady wieszal sie i tylko restart pomagal . Zdesperowany sresetowalem bios i POMOGŁO lecz za okolo miesiac sytuacja sie powtorzyła.Postanowiłem sprawdzic sieciowke zewnetrzna i do tej pory na niej dzialam .Co z tym fantem zrobic ?? w czym tkwi problem . W hardware jestem laikiem wiec prosze o tlumaczenie lopatologiczne . Pozdraiwam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po długiej przerwie (ok. 80 stron :-) i pozdrawiam serdecznie wszystkich!!!

Oczywiście przeczytałem pracowicie wszystkie 140 stron forum, ale niestety nie natknąłem się na problem podobny do mojego. Pomyślałem, że może ktoś z Was zechce mi pomóc, lub skierować w odpowiednie miejsce.

Moja płyta nie widzi kamery MiniDV (Panasonic NV-GS11) na złączu FireWire. Kamera i kabel jest OK (sprawdzone na innym kompie), połączam się do fabrycznie dołączonego śledzia. Samo połączenie IEEE1394 działa (jako połączenie sieciowe - tzn. system pisze, że działa - nigdy nic nie podłączałem). Mam najnowsze sterowniki do chipsetu (5.10), zainstalowałem filtr do FireWire dostępny na ftp Asusa, ale to nic nie pomogło. Nie próbowałem jeszcze pod Win2000 ani pod Win98 - normalnie używam XP Pro + SP1.

Czy ktoś z Was miał lub słyszał o jakichś problemach z FireWire na tej płycie?

Z góry bardzo dziekuje za pomoc i pozdrawiam!!!

MOja plyta tez niewidzi...ale mówi...... a powaznie to mam JVC miniDv i bezbroblemowo jest zauwazana . w WINDOWS MOVIE MAKER jak najbardziej wszystko dziala sprawnie .......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Posiadam płytę A7N8Xdeluxe. Kożystam z karty sieciowej zintegrowanej na płycie (dokładnie: "NVIDIA nForce MCP Networking Adapter"). Do tej pory była cichutka, ale od niedawna zaczeła "piszczeć". Gdy wyjmę kabel sieciowy przestaje. Nie jest to głośne ale w nocy strasznie przeszkadza. Czy ktoś ma informację na ten problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakubwi fajnie wyglada! :)

hehehe

brackiego namowilem na kupno deluxika!:) hehehe zobaczymy czy bedzie mi dziekowal za decyzje! ja suzkam teraz pamieci hynixow badz twinmosow nie wiem jak wam sie te pamieci spisuja na asusie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś z was spotkał się z problemem takim iż:

uruchamiając system z dykietki bądź odpalając instalkę windy widzi tylko czarny ekran ?? czy przypadkiem nie jest to wina grafiki ?? Help me !!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś z was spotkał się z problemem takim iż:

uruchamiając system z dykietki bądź odpalając instalkę windy widzi tylko czarny ekran ?? czy przypadkiem nie jest to wina grafiki ?? Help me !!!!!

Winna jest zmiana płyty z A7N8X deluxe na jakiś badziew :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winna jest zmiana płyty z A7N8X deluxe na inny

Nie "inny" bo to świadczy że A7N8X Deluxe jest badzewem. Trzeba było napisać "jakiś"

Czy na naszej płycie jest możliwy mod w stylu tego co robi się na NF7, a może Merlin zainteresuje się bios modem naszej płyty?

hheheheh Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winna jest zmiana płyty z A7N8X deluxe na inny

Nie "inny" bo to świadczy że A7N8X Deluxe jest badzewem. Trzeba było napisać "jakiś"

Czy na naszej płycie jest możliwy mod w stylu tego co robi się na NF7, a może Merlin zainteresuje się bios modem naszej płyty?

hheheheh Pozdrawiam.

Masz rację i oczywiście już zmieniłem.

A merlin o ile widziałem, był już namawiany do zajęcia się Biosami innych płyt ale poza kilkoma wyjatkami nie robił innych chyba z braku czasu a może i ochoty.

Rzecz jasna płyta Pietrka zapewnie jest full wypasowa, ale zawsze żal jak ktoś od nas odchodzi (wkrótce dotyczyć będzie to zapewnie Hanu :( )

Co do problemu Pietrka łatwo sie chyba zorientować, że napisałem tak bo porządnego pomysłu na rozwiązanie jego problemu nie mam, zwłaszcza teraz jak grafa i pamiątki zostały wyeliminowane.

Hmm, rozumiem, że podpięcie wsiech wtyczek z zasilacza juz sprawdziłeś :?:

Może winny jest dysk, a właściwie jego zasilanie?? Hmm, przykro ale niem ma już lepszych pomysłów, oczywiście poza zmianą płyty (i proca) na pasującą do naszegoi topic'u bo o ile pamiętam na A&N8X deluxe tego problemu Pietrku nie miałeś??

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...