Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Kto szuka, nie błądzi. Tak więc poszukaj sobie rozwiązania na 1328284[/snapback]

Dzięki za radę Zielonyman. Robiłem co w mojej mocy, niestety mój anigielski nie pozwala na zbyt wiele :mur:

ZnAl, co do mieszania kablami,grafą itp, robiłem to wcześniej w związku z szumami o których mowa była nie raz - grzjący się Mcp-T. Problem rozwiązał radiatorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jak juz wczesniej pisałem miałem problem z bariera 195mhz na moim asusie (podpis). Więc testy sie rozpczęły i oto wyniki bo jakos nie moge sobie poradzić nie wiem co jest nie tak

Rozpoczołem od mnożnika 12.5 i szyny 166mhx

Szyna w góre mnożnik na stałe doszedłem do wartości ....procesora 2150mhz i dalej juz nic, podobny efekt jak przy mniozniku 11 i szynie pow 195.

Wiec zmniejszyłem mnoiznik szyna w góre i znowy az osiagnoł proc ok 2150 i podobny efekt. ZWiekszyłem napięcie do 1.75 i dalej to samo. Boje sie dawac wyższe żeby sie nie spalic  :mur: wiec co jest??

Znowy mniożnik w dół i szyna do wartości az prc złapie podobni jak wyzej i znowy historia sie powtarsza. Na 2200 udąło sie nawet właczyc winde ale na ułamek sekundy  :-| tylko. Czyżby to była wina proca??

1332388[/snapback]

a ustawiłeś pamięci synchro (nie auto ustaw 1:1) miałem identyczny problem kiedyś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZnAl, co do mieszania kablami,grafą itp, robiłem to wcześniej w związku z szumami o których mowa była nie raz - grzjący się Mcp-T. Problem rozwiązał radiatorek

napweno nic do tego nie mial mcp bo szumy byly tez przy wylaczonym kompie. nie mam juz szumów pomimo, ze na sb nie mam radiatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegoś czasu mój komp samoczynnie się resetuje. Zdarza się to w różnych sytuacjach np. podczas nagrywania płyty, oglądania filmu, czy też podczas pracy samej windy. Dzieje się to co 2 lub 3 dni. Ot tak po prostu.

Myślałem, że to zasiłka nie wytrzymuje obciążenia, więc zmieniłem ją na Tagana 480W, ale dolegliwość nie minęła.

Moja maszyna to:

Athlon 2600+ (nie kręcony)

Asus A7n8x-e Deluxe

Gigabyte 6800GT

Seagate Barracuda 120 GB + 80 GB + 200 GB SATA

Kingston 512MB

Będę wdzięczny za wszystkie rady, bo zaczyna mnie wkurzać ta sytuacja. Czy to może być wina płyty? Mam ją od końca grudnia 2004 i takie jakieś odczucie, że właśnie od tego czasu zdarzają się takie niespodzianki.

Na koniec dodam, że resety to nie wina zbyt wysokiej temperatury, gdyż ta na procu to 39 stopni, a MB to ok 26 stopni. Buda jest dobrze wietrzona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegoś czasu mój komp samoczynnie się resetuje. Zdarza się to w różnych sytuacjach np. podczas nagrywania płyty, oglądania filmu, czy też podczas pracy samej windy. Dzieje się to co 2 lub 3 dni. Ot tak po prostu.

Myślałem, że to zasiłka nie wytrzymuje obciążenia, więc zmieniłem ją na Tagana 480W, ale dolegliwość nie minęła.

Moja maszyna to:

Athlon 2600+ (nie kręcony)

Asus A7n8x-e Deluxe

Gigabyte 6800GT

Seagate Barracuda 120 GB + 80 GB + 200 GB SATA

Kingston 512MB

Będę wdzięczny za wszystkie rady, bo zaczyna mnie wkurzać ta sytuacja. Czy to może być wina płyty? Mam ją od końca grudnia 2004 i takie jakieś odczucie, że właśnie od tego czasu zdarzają się takie niespodzianki.

Na koniec dodam, że resety to nie wina zbyt wysokiej temperatury, gdyż ta na procu to 39 stopni, a MB to ok 26 stopni. Buda jest dobrze wietrzona.

1333777[/snapback]

Ja bym stawiał na niekompatybilne stery albo jakiś programik rozwalający stabilnośc. Kiedyś na tej płycie system mi sie resetował przez karte telewizyjna i Borg Software poprostu rozwalał drivery od grafy( a czasami nawet partycje NTFS). Przeglądnij jakie ostatnio programy instalowales. Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiitam...zamierzam kupić asusa na nf2 -e -deluxe i zastanawiam się jak jest z jakością tego asusa w dzisiejszych czasach. Pójdzie on bez problemu z geilami cl 2.5 (nieb. radiator)...używa ktoś takiego mixu: geil+asus? Dla XP 2500+ na tej płycie jest możliwość obniżenia napięcia ze standardowego 1.65 (jakiś bios czy coś:P)?

Edytowane przez SzymonTER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam mobo a7n8x rev.1.4. Chcialbym sie spytac, czy ktos mial taki problem jak ja, a mianowicie: nie mam dzwieku. Instalowalem juz rozne sterowniki, do nforce'a i same do audio, rozne wersje i nic nie pomaga. w biosie audio mam wlaczone. jak zainstaluje stery to jak wlaczam winampa i wlaczam jakas mp3 to winamp zachowuje sie normalnie i odtwarza plik, bo suwak sie przesuwa i equalaizer dziala, ale dzwieku nie slychac, tylko jakby ciche buczenie. dodam ze mam podlaczone glosniki stereo, probowalem tez z sluchawkami i to samo. probowalem rozne wejscia (mic i line in) i nic. Nie wiem co robic. Moze spotkaliscie sie kiedys z czyms takim HELP please!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Czy ktoś się może orientuje, jaki maksymalnie pojemny dysk na ATA to nasze cudo obsługuje?? Łyknie więcej niż 120 Gb ??

Wariant płyty z podpisu.

pozdrawiam

1342951[/snapback]

Ja mam ATA 200GB i SATA 120GB. :D Caviara 200GB mam już rok natomiast

caviar 120 siedzi w kompie od pół roku i nie ma problemów. Wnioskuje że deluxsik radzi sobie wyśmienicie. :D Słyszałem że Baracudy 400GB działają z tą płytką. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pytanko.

Czy opłaca się wymienić mogą GA7n400L na Asusa A7N8X rev. 2.00( NIE deluxe)?

Wymiana nic by mnie nie kosztowała, i asus jeszcze ponad rok na gwarancji :>

I czy na tego asusa wejdzie bezproblemow Freezone QC-80 lub QC-100 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że się opłaca. Różnica pomiędzy wersją A7N8X a A7N8X Deluxe polega na wyposażeniu (fire wire, usb, oraz oprogramowaniem DVD). Pentagramy wchodzą bezproblemowo. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i na takiej bez deluxe ( ta co posiadam), brak SATA.

1343749[/snapback]

Faktycznie zapomniałem "o tym". To trochę zmienia postać żeczy. Bo raczej chyba nikt nie bedzie się pakował w hdd ATA. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie zapomniałem "o tym". To trochę zmienia postać żeczy. Bo raczej chyba nikt nie bedzie się pakował w hdd ATA. :?

1343755[/snapback]

No i wersja bez Deluxe nie ma Soundstorma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam z jakiej stronki ściągnać jakiś O/C bios do A7N8X deluxe rev2.0?

1345238[/snapback]

a przeczytales FAQ na pierwszej stronie?? widac nie

co to za temperatura Tdiode 86 °C (187 °F)

1345244[/snapback]

Jest to temperatura podawana przez diode znajdujaca sie wewnatrz rdzenia procesora, rosnie ona gwaltownie i jest wyzsza od temp podawanej z socketu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to temperatura podawana przez diode znajdujaca sie wewnatrz rdzenia procesora, rosnie ona gwaltownie i jest wyzsza od temp podawanej z socketu.

1345265[/snapback]

z tym pierwszym sie zgadzam.

z drugim juz nie, czyli to, że "jest wyzsza od temp podawanej z socketu".

jak jest dobre chlodzenie i dobrze zalozony radiator z wentylem (a przedewszystkim) pasta jest nalozona dobrze, ta temp nie wejdzie wyzej od socketu (po np. godzinnej pracy). aq 86*C na diodzie to jest BAAAAAAAAAARDZo dużo i trzeba cos z tym zrobic, najlepiej zalozyc cooler jeszcze raz, i przesmarowac dobrze powierzchnie stykajaca sie - proc-radiator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

z drugim juz nie, czyli to, że "jest wyzsza od temp podawanej z socketu".

jak jest dobre chlodzenie i dobrze zalozony radiator z wentylem (a przedewszystkim) pasta jest nalozona dobrze, ta temp nie wejdzie wyzej od socketu (po np. godzinnej pracy) [..]

1345494[/snapback]

Tak na zdrowy rozsadek:

Temperatura "diody" jest mierzona w rdzeniu a wiec nie ma przeszkud w postaci plytki drukowanej, aluminium ktore zanizaja odczyt temp.

Temperatura z socketu jest mierzona pod procesorem a wiec po 2 stronie procesora a wiec pod rdzeniem, ktory jest jeszcze "zasloniety" plytka drukowana, ktora, badz co badz, blokuje troche energie cieplna.

Oba pomiary z tych wzgledow musza sie roznic i ta podawana z diody bedzie wyzsza; np obecnie mam 34C wedlug socketu , a wedlug diody 42C, a bude mam dobrze wentylowana :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szybkie pytanie mam pamiatki 2x256 pc3200 goodram a timingi

sdram act.prech 7

ras to cas 4

ras precharge 4

cas latency 2.5t

czy ktos ma takie pamiatki jak tak to na jakich timingach najlepiej je puscic?

Edytowane przez yaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na zdrowy rozsadek:

Temperatura "diody" jest mierzona w rdzeniu a wiec nie ma przeszkud w postaci plytki drukowanej, aluminium ktore zanizaja odczyt temp.

Temperatura z socketu jest mierzona pod procesorem a wiec po 2 stronie procesora a wiec pod rdzeniem, ktory jest jeszcze "zasloniety" plytka drukowana, ktora, badz co badz, blokuje troche energie  cieplna.

Oba pomiary z tych wzgledow musza sie roznic i ta podawana z diody bedzie wyzsza; np obecnie mam 34C wedlug socketu , a wedlug diody 42C, a bude mam dobrze wentylowana :wink:

1345580[/snapback]

OK. jak uwazasz, ja dalej stoje na swoim. Dotykam radiatora, ledwie cieply. wiec odczyt nawet jak jest przeklamany, to i tak w sockecie jest wyzsza temp, ze wzgledu ze komp chodzi 24h/dobe i juz po prostu ten plastik nagrzał..

screen z everesta:

Dołączona grafika

nawet jesli przeklamuje to ja nie wnikam.. i mniej wiecej wiem, że na diodzie jest mniej *C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...