Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie jakies problemy! :mur: Jednego dnia mam stabilne FSB 230 a dzis np max to 215! :evil: Podczas mierzenia Vdimm zauwazylem ze sa wahania - moze to jest przyczyna? A moze te upaly? Sam nie wiem... Wczoraj 230 MHz mialem na 3,2V a dzis 220MHz wywala sie nawet na 3,5V... Moze juz powinienem zmienic moj prawie dwuletni zasilacz Chieftec 420W i kupic jakiegos np. Tagana 480W? Co mowicie?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie mam zamiar kupić tę płytke i mam do Was prośbe czy może ktoś mi podać linka na stronie Asusa jakie pamięci bedą napewno chodzić z tym Mobo, szukałem ale niemoge znaleść :/ aha powiem że mam 2x512 DDR Kingston Value CL 2,5, i takie jeszcze głupie pytanie czy nie lepiej wziąśc Abita NF7 już sam niewiem :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w sumie tak bardzo mi nie zależy na o/c ale z drugiej strony warto mieć taką opcje :), boje sie tylko jednego u Abita słyszałem że ten wentyl na chipsecie pada po jakiś tam czasie ?, no i jest głośny ? a jaka jest różnica tego o/c u Abita a Asusa aż taka wielka ?

No a jak jest z tymi pamiątkami u Asusa, bedą mi chodzić napewno ? Kingstony 512DDR 400 CL 2,5 w Dualu ?, wiem że na pierwszej stronie kolega "AndyN" wszystko ładnie napisał, ale tak dla pewności chciałbym sie upewnić :) i czy do Asusa można podłączyć śledzia z tylnymi USB bądz podłączyć przednie USB od obudowy? Bardzo Proszę o odpowiedz bo musze jutro jechać po płyte.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest różnica i to całkiem całkiem ale podczas mocniejszego o/c np. na ASUSIE max vcore wynosi 1.85V a ABIT ma 2.3V, brak możliwości zmiany napięcia chipsetu na asusie i jescze kilka rzeczy. Wszysko jest bardzo ladnie opisane na pierwszej stronie. Witraczek pada, ale co to za kłopot, szybka wymiana na radiator zalmana i jest good :-). Porty USb można napewno podłączyć do przodu obudowy, niemal jak w każdej płycie. Pamięci powinny działać w dualu, nie są to jakieś no-name więc nie powinno być problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) wiem że na pierwszej stronie kolega "AndyN" wszystko ładnie napisał, ale tak dla pewności chciałbym sie upewnić :) (...)

Ta lista jest bardzo stara, tworzył ją Hanu rok-półtora roku(?) temu. Sam już przesiadł się na DFI pod A64

Jesli ktoś chce, mogę "oddać" pierwszego posta komuś kto będzie FAQ w nim zawarty prowadził i aktualizował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem występuje nie tylko w HL2 (link powyżej) tak więc problem w hardzie raczej leży. Odnośnie optyki też była wymieniana.

Gorzej jest z flashem biosu MoBo. Problem polega na tym że chcialem sflashować bios na tratsa z linków w FAQ. i standardowo zaposzczam start z dyskietki z komendą awdflash C18e1013_1T.bin /py /sn /cp /cc /cd /ld /e

i lipa !

w oknie awd pojawia się komunikat:

NVMAC : LAN = 000000044B808003

NVGUID : 1394 = 000000044B08003

Jakiś konflikt adresów MAC.. ale skąd on się nagle wziął ? do tej pory upgrade szło bez problemów..

PS. Nawet oficjalnego biosu też wgrać nie mogę  :blink:

Macie jakieś pomysły ? W faq raczej nic nie znalazłem..

1550179[/snapback]

u mnei zawsze pojawia się ten komunikat hehe

flaszuje w ten sposób:

awdflash.exe 1008ts.bin /py /sn /cd /cp /cc /ld /e

AwardBIOS Flash Utility V8.23z

For nVidia-nForce-A7N8X2.0C-0 DATE: 08/04/2004

1551013[/snapback]

Hadrysek. Pomocy..? ..nie mogę nigdzie znaleźć tej wersji AWD w sieci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Czy ktos posiada TAKI procesor na naszej plycie? Sam nie wiem czy go kupic, czy nie.... U nas najnizszy Vcore to 1,6... Jesli ktos ma to niech zapoda jak sie on sprawuje.

luchuma, napisze Ci za jakis czas dokladnie jak sie robi tego moga wraz ze zdjeciami. Umiesci sie to potem w FAQ.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Czy ktos posiada TAKI procesor na naszej plycie? Sam nie wiem czy go kupic, czy nie.... U nas najnizszy Vcore to 1,6... Jesli ktos ma to niech zapoda jak sie on sprawuje.

luchuma, napisze Ci za jakis czas dokladnie jak sie robi tego moga wraz ze zdjeciami. Umiesci sie to potem w FAQ.

Pozdrawiam

1587826[/snapback]

wielkie dzieki :)

ja uzywam drut moda progsy pokazuja napiecie 1.7 aczkolwiek po linii 5V i temp poznalem ze dziala :) :D

MARTINI

jako ze posiadasz tą MB to powinienes zarządzać FAQ i dlatego ze masz jak najwiecej wiadomosci i modown na plycie :D

ja glosuje na Ciebie :Dheheh

Edytowane przez luchuma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jestem na wypoczynku - pomysle nad tym zarzadzaniem FAQ jesli nie bedzie innego chetnego ja moge sie tym zajac.

Pozdraiam z plazy spod palmy! ;)

1597482[/snapback]

Martinii dlaczego Twój wynik z 3dm03 w testach CPU jest o połowę gorszy od mojego. Wg mnie powinieneś mieć troche ponad mój.. Taktowanie proca podobne, FSB nawet na Twoją korzyść ??

Ps. Miłego wypoczynku B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej chłopy! Dawno mnie tu nie było.. :D

Co do FAQ to ofiicjalnie zezwalam na modyfikowanie moich wypocin, tym bardziej, że niektóre z nich wymagają obecnie korekt. Choćby test pamięci. Dziś na rynku mamy sporo nowych, fajnych modeli, o których wtedy można było jedynie poczytać :D

Widzę, że ładnie tu sobie poczynacie. Przeleciałem trochę temat i przyznam, ze jestem zaskoczony tym co ta MoBo jeszce może. Hadrysek zrobił śliczne mody, ładnie jedzie z FSB. Martinii "ze starej gwardii" widzę trzyma tu wszystko w należytym porządku :D. Proponuję byście podzielili sie robotą w FAQ tak jak ja to zrobiłem z Mardokiem w FAQ DFI - jeden sprawy "ogólne" , drugi sprawy OC. Niech to solidnie funkcjonuje, bo jak z tematu ktoś zrobi burdel to będzie"pasidupa" :lol: To jeden z największych i najstarszych, aktywnych topików na tym forum - pamiętajcie o tym..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem taka stronkę http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic.php?t=9237 i teraz mam pytanie.Czy robił to ktos na a7n8x-X?Czy wogule to da rade na x-x bo u mnie nie ma troszki elektroniki i nie wiem czy przypadkiem nie zje... mobo.No i czy ktos zna stronke POLSKĄ z takim modem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie ! :) Właśnie kupiłem Asusa A7N8 deluxe ! Płyta rewelacja ( poprzednia ECS L7S7A2 ) :)

Mam do Was dwa pytania :

1) jak włączyć side band addressing ???

2) czy rzeczywiście dzwięk z płyty Nforce2 jest lepszy od creativa Audigy ? ( podobno jest mniejsze obciążenie w grach zatem więcej FPsów oraz lepszy dzwięk ?? )

Dzięki za wszytskie opd.

Trzymajcie się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie ! :)  Właśnie kupiłem Asusa A7N8 deluxe ! Płyta rewelacja ( poprzednia ECS L7S7A2 ) :)

Mam do Was dwa pytania :

1)  jak włączyć  side band addressing ???

2) czy rzeczywiście dzwięk z płyty Nforce2 jest lepszy od creativa Audigy ? ( podobno jest mniejsze obciążenie w grach zatem więcej FPsów oraz lepszy dzwięk ?? )

Dzięki za wszytskie opd.

Trzymajcie się

1611592[/snapback]

WITAJ!

ad 1.

IMHO "Side band adresing" powinien działać automatycznie.

EFY przeszukałem cały BIOS i nie znalazłem opcji, ktora by umożliwiała włączanie i wyłączanie.

Znalazłem wprawdzie "Side band adresing" w opcjach RIVA Tuner'a ale jest "ON" i nieaktywny bez mozliwości zmiany.

Raczej wpływ na to ma grafa i jej stery.

Opisz problem szerzej (jeśli istnieje)

ad 2.

To trzeba sprawdzić ogranoleptycznie przy uzyciu własnych uszu :lol:

Ale mój szwagier w Brzegu ma podpięty do naszej mobo bardzo zacny zestaw muzyczny (Technics) z obsługą 5.1 i nigdy nie narzekal, wręcz przeciwnie z dźwięku generowanego przez SoundStorm'a był zadowolony.

Ja choć z nieco gorszym sprzętem też nie narzekam.

Ale OFKOZ wszystko kwestia gustu i wrazliwości słuchu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam mały kłopocik z moja mobo. Posiadam płyte asus a7n8x-e deluxe, procek Bartek 2500+(chlodzony Pentagram Cu 80), ram Geil 512Mb GE5123200B cl 2,5 zasiłka chieftec 360Watt. Z informacji które sa na tym forum (i nie tylko) wynika ze jednym z najlepszych biosow do tej płyty jest bios mod by tras: zastosowałem go i próbowałem zmienic predkość pracy fsb/mnożnik (mnoznik mniejszy fsb wieksze i odwrotnie) niestety albo płyta odmawiała posłuszenstwa albo był komunikat o nie własciwych ustawieniach. Zasadniczo nie moge przeskoczyc predkości 2,2 Ghz (3200+). Procek ma niestey zablokowany mnoznik. Obecnie zarówno procek jak i ram pracuja na ustawieniach agressive biosu. Czy istnieje mozliwośc poprawy tego wyniku na tym sprzecie?? Oraz jakie polecacie ustawienia pamieci ram?

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja plyta w sigu

kiedy ustawie FSB na 180 to jest OK, ale kiedy zwieksze o kilka MHz, to komp sie resetuje (nie wylaczam zasilania) i dziala OK, a kiedy z takim powiedzmy 190MHz FSB wylacze zasilanie i wlacze ponownie, to komp nie wstaje, ruszaja sie wiatraczki itp, ale nic sie nie dzieje, reset w tym przypadku ustawia standardowe taktowania i znowu trzeba przestawiac

o co w tym chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja plyta w sigu

kiedy ustawie FSB na 180 to jest OK, ale kiedy zwieksze o kilka MHz, to komp sie resetuje (nie wylaczam zasilania) i dziala OK, a kiedy z takim powiedzmy 190MHz FSB wylacze zasilanie i wlacze ponownie, to komp nie wstaje, ruszaja sie wiatraczki itp, ale nic sie nie dzieje, reset w tym przypadku ustawia standardowe taktowania i znowu trzeba przestawiac

o co w tym chodzi?

1621958[/snapback]

Typowe objawy przkręcenia kompa.

Dziwne tylko, że przy tak niskim FSB

ja mam takie objawy przy FSB > 225

Jeśki masz procka z odblokowanym mnożnikiem to spróbuj go zmiejszyć (tu przydają się BIOSY Tratsa, bo obsługuja mnozniki 10, 9,5 itp)

a potem zwiększaj FSB.

Często również pamięci blokują zestaw. Moje stare poczciwe Seitec'i (DDR 333) chodziły stabilnie tylko do FSB 194.

A może zasiłka z napięciami już nie wyrabia??

Trudno jednoznacznie orzec, musisz próbowac po kolei.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeby pamieci nie wyrabialy to chyba dziwne bo to sa 400 a tu przy 185(370) juz siadaja :P

mnie raczej dziwi fakt ze jak zmienie FSB i zresetuje kompa to dziala a z POWER OFF nie chce sie podniesc, sproboje z tym BIOSEM, moze to cos pomoze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeby pamieci nie wyrabialy to chyba dziwne bo to sa 400 a tu przy 185(370) juz siadaja :P

mnie raczej dziwi fakt ze jak zmienie FSB i zresetuje kompa to dziala a z POWER OFF nie chce sie podniesc, sproboje z tym BIOSEM, moze to cos pomoze :P

1622834[/snapback]

Mnie zmiana Biosu wiele dała, na oficjalnych i na Ubera nie chodziły mnożniki 9,5 10 i 10,5 więc najwięcej co mogłem dać to 11X202 (2222 Mhz to orientacyjna górna granica stabilnej pracy mojego procka) teraz mam 10X222.

Nie wiem czy były Biosy Tratsa do Twojego wariantu tego modelu, ale jesli są to myślę, że warto spróbować.

Edytowane przez wheelerfan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w pierwszym poscie tego tematu jest link

http://www.hwtweakers.net/postx4741-0-0.html jest tam rowniez i do modelu -x wiec chyba sprobuje :)

gorzej jak nie wstanie wcale :(

ah i tak przy okazji co to CPC? (na tej stronce jeden bios jest 1010 a drugi 1010 CPC OFF)

Edytowane przez inesian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja plyta w sigu

o co w tym chodzi?

1621958[/snapback]

Spróbuj zwiększyć nap na procku może pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...