Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy raz slyszę o takich pamięciach :[ do tej pory miałem zwykłe twinmosy 2X256 i spisywały się ok, ale trochę mi ostatnio brakuje pamięci. Nie mam też za dużo pieniędzy (do 400zł) a nie chciałbym wyrzucić ich w błoto, stąd moje pytania w poprzednim poście (czy muszą być z dual kit, czy niekoniecznie, itd). No i będę musiał jakoś sprzedać te 2X256 chyba, pomyśleć, że kupiłem je 2lata temu za 400zł :[

Poza tym zaniepokoił mnie trochę ten post

http://www.geil.pl/modules.php?name=Forums...=viewtopic&t=60

nie mam zamiaru bawić się w podwyższanie napięć, itd, bo nie mam o tym zbytniego pojęcia, chciałbym po prostu coś stabilnego, ale nie od razu F1 :]

Edytowane przez Ishigaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz slyszę o takich pamięciach :[ do tej pory miałem zwykłe twinmosy 2X256 i spisywały się ok, ale trochę mi ostatnio brakuje pamięci. Nie mam też za dużo pieniędzy (do 400zł) a nie chciałbym wyrzucić ich w błoto, stąd moje pytania w poprzednim poście (czy muszą być z dual kit, czy niekoniecznie, itd). No i będę musiał jakoś sprzedać te 2X256 chyba, pomyśleć, że kupiłem je 2lata temu za 400zł :[

Poza tym zaniepokoił mnie trochę ten post

http://www.geil.pl/modules.php?name=Forums...=viewtopic&t=60

nie mam zamiaru bawić się w podwyższanie napięć, itd, bo nie mam o tym zbytniego pojęcia, chciałbym po prostu coś stabilnego, ale nie od razu F1 :]

Sam mam Astaki BH-5 i przy napieciu 2.6v 200fsb 2 2 2 5 1 sa stabilne (wiec nie ma sie co niepokoic). Lecz Nasze plyty bez Vdimm modu nie sa w stanie wykorzystac w pelni mocy drzemiacej w Astakach, bo max napiecie jakie mozemy dac to 2.9V a porzadne oc BH-5 zaczyna sie od 3.6v wzwyz. Ja przy 2.9v stabilnie mam 215fsb 2 2 2 5 1. Troche mala szyna, ale jak zmienie platforme na DFI 939 to rozwina skrzydla :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wniosek z tego dla mnie taki: ponieważ nie mam zamiaru kręcić do niewiadomo jakich wartości, a procka mam na 11X200 i więcej nie będę z niego wyciskał to wystarczyłyby chyba zwykłe twinmosy 2X512? Na jakich kościach, seriach, itd? Do tej pory mam 2X256 twinmos, nawet nie dedykowane do duala a chodzą w nim bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno można mieć i tanie i dobre, ale po co kupować 2 rzeczy? :] A tak serio rozejrze sie w takim razie za tymi hynixami. Miałeś na myśli np. te? Bo jeśli chodzi o nowe, to są sporo droższe od twinmosa.

Edytowane przez Ishigaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Mogę kupić u siebie w sklepie Twinmosy po 155 sztuka, tj. 34zł taniej, a tu jeszcze wysyłkę doliczyć trzeba. Ale z tego co przeczytałem np. tu , rzeczywiście te Hynixy nieźle można skręcić. Tylko do ilu na mojej płycie, z jakim timingami, napięciami, czy pójdą w dualu na A7N8X, itd? Wiem że to kwestia samodzielnego testowania, ale nie chciałbym czegoś spalić za taką cenę :] Kręcenie ich poniesie oczywiście za sobą konieczność skręcenia także procka, żeby chodziły na tej samej magistrali, bo z tego co wyczytałem powinny chodzić synchronicznie. Czyli w moim przypadku będzie to wymiana chłodzenia na procu chyba :] Jeśli ktoś będzie miał czas napisać parę słów ku pokrzepieniu serc, będę wdzięczny :] pozdrawiam

No i co sądzicie o tej aukcji można kupić prawie 2X taniej niż nowe, no tylko właśnie, nie są nowe :]

Edytowane przez Ishigaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uff..no wiec:

- do ilu wykrecisz, to zalezy od pamieci :] ale raczej sugeruj sie wynikami osiagnietymi przez innych posiadaczy i znalezionymi testami.

- jakie timingi? patrz wyzej.

- napiecie? na naszej plytce max napiecie to mizerne 2.9V wiec napewno im (pamiecia) nie zaszkodzi.

- na 100% pojda w dualu. Kiedys na moja plyte wsadzilem Kingstona 512 i jakiegos Twinmosa 256 i odpalilo sie w dualu :) Na podanej przez Ciebie aukcji jest napisane, ze kosci sa dobierane do pracy w trybie dual channel. Wydaje mi sie, ze to nieprawda, bo tych pamieci po prostu nie trzeba dobierac (wszystkie leca w dualu)

- jesli masz w procku odblokowany mnoznik to wcale nie musisz zmieniac chlodzenia w celu utrzymania przy zyciu podkreconego procka, bo np: chcac dac FSB na 230 a wtedy(defaultowo mnoznik wynosi 11) 230 x 11 = 2530Mhz to juz jest spore OC proca i bez zmiany napiecia komp sie nawet nie wlaczy (chlodzenie swoja droga:) Zamiast tego mozez zrobic 230 x 8 = 1840 czyli prawie tyle samo co Barton 2500xp tyle tylko ze z duzo szybszym fsb, czyli wieksza wydajnoscia.

- co do aukcji, to nie sugeruj sie terazniejsza cena, bo konczy sie ona dopiero jutro. Zobaczysz jak cena skoczy przez ostatnie 15min + gwarancja 14 dni?? troche smiesznie...

Lekko namieszalem, ale mam nadzieje, ze choc troszke pomoglem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, każda rozjaśnia trochę, więc na pewno nie namieszałeś :]

1 jeśli zależy od pamięci, musiałbym w takim razie pytać u sprzedawcy dokładnie jaką serię sprzedają, czy liczy się tylko to że są D-43? trzeba być wróżką i trafić na dobrą partię?

2 co do timingów mogę się w takim razie chyba opierać na tym teście który zlinkowałem a i na tweaku udało mi się już coś wygrzebać (no i jak mogłem pominąć te 63 strony o tych właśnie pamięciach :blink:

3 Co do tego duala to pewnie po prostu opis w aukcji "coby kłuł w oczy" :]

4 Mnożnik mam niestety zablokowany, pozostaje więc kręcenie fsb a wtedy też pewnie zmiana chłodzenia i napięcia na procu. Chociaż w tej chwili mam te 2200 (11X200) i temp. wynoszą 34 w totalnym idle i do 50 w stresie więc może jednak bez zmiany chłodzenia by się obeszło (mimo że mam jakiś standardowy radiator i wiatrak coolermaster).

5 Co do aukcji to skończyła się na 290zł. 14dni to rzeczywiście trochę śmiesznie, chyba że rozśmieszyło Cię coś innego? :] Sklep - 380+przesyłka ale jednak trochę gwarancji jest. Jednak na arest i esc sa rozne serie :[

6 No i wreszcie do jednej rzeczy doszedlem (lepiej poźno niż wcale) - twinmos to badziewie jesli chodzi o podkrecanie (potestowalem trochę to co mam i sypały się nawet przy minimalnym podkręceniu) Juz ich nie chcę kupować :]

Dzięki AdaS że nie należysz do tych którzy takie pytania zbywają "poszukaj sobie, to już było" jakby zapomnieli że takie same pytania jeszcze niedawno zadawali i dziwili się że nikt nie odpowiada :]

Jeśli coś głupiego napisałem, sorry,

pozdrawiam

Edytowane przez Ishigaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie jestem super expertem w dziedzine Hynixow ale moim zdaniem wystarczy samo D43 (przeciez ilu ludzi sie chwali ze ma wypas pamieci i na aukcjach zaznaczaja na czerwono:) ze sa na kosciach D43)

3. Lepiej wyglada:]

4. Szkoda.

5. Przed kupnem w sklepie napisz do nich e-maila z pytaniem, czy beda w stanie wybrac dla Ciebie 2 pamieci na kosciach D43 - zaloze sie ze sie uda, bo przeciez zalezy im na klientach, a wybrac 2 z oznaczeniem D43 to nie problem. No chyba ze zdecydujesz sie na aukcje...ale to juz Twoj wybor. A co do gwary rozruchowej 14 dni, to sumie pamieci nie maja sklonnosci do "padania" po jakims czasie. Jak sa dobre od samego poczatku, to nie spala sie po roku, dwoch jak to czasem ma miejsce w k.graf albo prockach. Wiele firm np. Geil, Corsair, Patriot, Kingston, Astak itp. daja na pamieci wieczysta gwarancje...widziales kiedys dysk, grafe, proca na dozywotniej gwarancji??

6. Ciesze sie:)

7. Dzieki:) Tez mnie to czasem denerwuje jak ktos ma pilne pytanie(od tego jest forum) to mu mowia ze "to juz bylo" albo daja link do wyszukiwarki, albo odsylaja do innego tematu ktory ma 150 stron i teraz badz madry:/

8. Jak dokonasz zakupu, to podziel sie wynikami:)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panmowie opuszczam was..... pora na mnie.... :)

a i jeszcze jedno ... jak bedziecie zmieniac mobo to nie bierzcie tego sieta Asrocka, którego nabylem pod wplywem ? no wlasnie nie wiem czego.... ale chyba przechwalanek forumowiczow.... jest to niezla kupa w budowie wyposzarzeniu i w kilka minut po wyciagnieciu jej z pudełka bedzia Wam juz brakowac ukochanego asuska..

POwodzenia ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy Forumowicze,

Mam problem odnośnie płyty A7N8X-XE. Mój Athlon XP 1700+ nie chodzi z odpowiednią częstotliwością. Sprawdzałem w Biosie w JumperFree Configutarion i się okazuje się, że CPU Frequency nastawione jest na 100. Trzeba więc to zmienić. Przestawiam z AUTO na MANUAL AI Overclock Tuner.Mam teraz możliwość zmiany w CPU Frequency. Jednak jak się okazuje, nic nie mogę zrobić. KOMPLETNIE. Wciskam enter i nic się nie dzieje. NADAL 100.

W związku z tym powiedzicie co mam zrobić.

Zaktualizowałem BIOS oczywiście do najnowszej wersji, a procek jest OK, bo chodził dobrze na poprzedniej płycie (K7S5A), aczkolwiek to nie pomaga.

Wzywam o pomoc :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wciskam enter i nic się nie dzieje. NADAL 100.

W związku z tym powiedzicie co mam zrobić.

Zaktualizowałem BIOS oczywiście do najnowszej wersji, a procek jest OK, bo chodził dobrze na poprzedniej płycie (K7S5A), aczkolwiek to nie pomaga.

Wzywam o pomoc :unsure:

A może zamiast ENTER naciskaj "+" i "-" !!!! ;)

@greg505

Ja bym bardziej zwrwacał uwage na temperautre diody.

A wyższa temperatura na diodzie oznacza ze radiator nie przylega ci optymalnie do rdzenia. Tak miałem z moim Pentagramem, który był troche cieżki i zwisał w dół. Jak go podniosłem troche do góry palcem temperatura spadała.

Po założeniu WC temperatura na diodzie spadła o 20 stopni

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiator dobrze przylega, raczej on nie daje juz rady ;)

ponad 60 mam przy dluzszej sesji w primie, w idle waha sie w przedziale 35-39, a po dluzszym graniu jest ok 55 (mowie caly czas o temp diody) 2.2 na 1.675 wiec chyba az tak tragicznie nie jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktora temperatura sie bardziej przejmowac socketu czy diody?

bawie sie dzis fanderem 120 zalozonym na procka i w primie po dluzszym obciazeniu na socketcie mam 44 a dioda 62 (240x9 1.675v)

UUU.. dioda wyczuwa wiecej nizli socket? to troszke źle..

Powinno byc na odwrot przy dobrze przesmarowanym procku i dobrym chlodzeniu.. ja nie mam ekstreme wykreconego procka, ale przy 12h prime mialem na sockecie 54*C na diodzie 50*C!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich posiadaczy Asusa

Mam małe pytanko. Czy jest jakiś nieoficjalny bios do płyty A7N8X v.2.0, który rozwiązuje problem Twisterów?

Z góry dzięki za konstruktywne info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UUU.. dioda wyczuwa wiecej nizli socket? to troszke źle..

Powinno byc na odwrot przy dobrze przesmarowanym procku i dobrym chlodzeniu.. ja nie mam ekstreme wykreconego procka, ale przy 12h prime mialem na sockecie 54*C na diodzie 50*C!!

Hmmmmmmm z tego co wiem to temperatura na diodzie na AC jest zawsze wiecej niz w sockecie. A na WC jest podobna tempraratura diody i socketa. U mnie roznica miedzy socketem (32 idle) i dioda (45 idle) wynosi okolo 12 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w idle az takiej roznicy nie ma odpowiednio 34/36

dla testu ustawilem 9x222 na 1.5v fander na 1000rpm i temp w idle socket 32 dioda 30 wiec na AC da sie zejsc nizej z dioda :P

Edytowane przez greg505

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytałem wcześniej, że ludzie wkładali na te płytki pentagramy 80 i 100, a wsadził ktoś może 120, bo chce sobie kupić tego pentagrama, a niewim czy wejdzie pentagram 120

i chciałbym, żeby ten topic był przylepiony, albo dodany do ważnych tematów, bo jest w nim bardzo dużo informacji i jest przydatny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

_zbyl' date='27 Gru 2005, 17:30' post='1841284']

czytałem wcześniej, że ludzie wkładali na te płytki pentagramy 80 i 100, a wsadził ktoś może 120, bo chce sobie kupić tego pentagrama, a niewim czy wejdzie pentagram 120

i chciałbym, żeby ten topic był przylepiony, albo dodany do ważnych tematów, bo jest w nim bardzo dużo informacji i jest przydatny

Bez problemu wchodzi 120 -tylko że wystaje ponad płyte głowną zatem zachaczac moze o zasilacz -w zaleznosci od jego umiejscowienia Edytowane przez Lord..M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ja mam taki dziwny problem z moim bartkiem 2500+ i plyta Asus a7n8x Deluxe 2.0 otoz kiedys jakis rok temu bartek spokojnie chodzil na 3200+ a od jakiegos czasu jak ustawie mu magistrale na 200 to juz sie dławi i nawet nie wstaje (1.85 vcore).nie wiem co jest przyczyną, kiedys chodzil bez problemu na 3200. czy to moze byc wina plyty?? kiedys byla w naprawie bo spalil sie procek moze cos jeszcze jest uwalone? raczej kazdy bartek powinien chodzic bez zajakniecia na 3200 na 1.75v albo 1.85v. temperatura w idle na pentagramie to 44C a jak juz puszcze go na 3.2 to robi sie nie ciekawie. Po ktorej stronie lezy wina, procek czy plyta??jak myslicie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reinstal nie pomaga, dalej jest to samo. Moze zmienie na mobile 2500+ ale nie mam pewnosci czy on tez sie podkreci bo moze to byc wina plyty!?

To może być również wina pamięci ew. zasilacza.

Czy w ciągu czasu od kiedy było OK montowałeś nowe podzespoły w kompie??

A może z naprawy dostałeś inny egzemplarz mobo??

Podejrzani:

1. Mobo

2. Procek

3. Pamięci

4. Zasilacz

Bartony w wiekszości, ale nie wszystkie podkręcały się na 11 X 200 Mhz, czasem problemem nie był procek, a pamięci mimo, że 200 (X2) to niby dla nich nominalna warość. Czasem okazywało się, w tercecie z mobo i prockiem w trybie synchro to właśnie pamięci nie wyrabiały.

Jeżeli jednak montowałeś w międzyczasi nowy napęd optyczny dysk, mocniejszą grafę, to możliwe, że zasilator nie wyrabia.

Oczywiście winy płyty wykluczyć się nie da zwłaszcza, że była naprawiana,

Trzeba eliminować podejrzanych metodą próbą i błędów.

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uzywajac opcji szukaj trafilem na ten watek.

ale nie znalazlem odpowiedzi na problem, choc wiele razy padalo pytanie.

mianowicie jak wylaczyc komunikat "failed CPU test"

dodam ze stosowana opcja o raportach zostala w biosie wylaczona.

i podobnie jak dwie inne osoby ktore o tym pisaly, komunikat ten pojawia sie TYLKO w czasie gry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm moze jak bym przelaczyl zworke na plycie na FSB 200 bez ustawiania w biosie to by poszedl jak myslicie?? juz nie wiem co mam robic. Pamieci sa dobre i na bank chodza na 200 mhz, zasilacz to Modecom 350W takze powinien ciagnac, podejrzewam ze cos sie stalo z prockiem no ale nie mam pewnosci ze jak bym zmienil na mobilnego to by bylo inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM!!

Mam do was pytanie: Mam Płyte Asus A7N8X-E Deluxe i zasilacz Huntkey HK300-XP. Mam otwarta obudowe i jak ruszałem przewodami zasilającymi płyte to trzeszczało mi w głośnikach i miałem restart:( Postanowiłem to sprawdzić i po odłączeniu zasilania płyty(odpięciu białej podłużnej kostki -dla ścisłośći:) okazało się że 4 piny(dokładniej ich palstikowa ubudowa na złączu zasilacza) są dośc mocno przypalone-poprostu czarne!!! Co więcej podczas pracy ww przewody(gniazdo) są gorące!! Mam procka AMD 3000+ wcześniej miałek go kręconego na 2400MHz(12x200) na napięciu 1.7V -temperatura stres ok.48stopni jeśli to ma jakieś znaczenie. Teraz powróciłem do ustawień domyślnych 2000MHz(10x200) i przedody są dalej bardzo gorące!!

Macie może jakiekolwiek sugestie na temat tego czym może to być spowodowane???Wiem że ta płyta nie ma dodatkowej lini zasilającej procesor czy to może dlatego??Ale czemu po wróceniu do ustawień domyślnych jest to samo???

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...