Jump to content
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy


Recommended Posts

Mnie tam współdzilenie działa bez problemu. Nie używam softu który był dołączony do karty, tylko w ustawieniach sieciowych. I zarówno laptop jak pocket mają sieć właśnie poprzez udostępnienie w asusie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

po aktualizacji BIOS do wersji z 1008mod3 z SATA 4.2.7.6 dysk jest wykrywany przez kontroler SATA OK tylko niestety zabootować system już się nie chce. Mam w tej chwili BIOS z SATA 4.2.47 i wszystko działa OK, ale tylko na tym może ktoś mi coś doradzi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

po aktualizacji BIOS do wersji z 1008mod3 z SATA 4.2.7.6 dysk jest wykrywany przez kontroler SATA OK tylko niestety zabootować system już się nie chce. Mam w tej chwili BIOS z SATA 4.2.47 i wszystko działa OK, ale tylko na tym może ktoś mi coś doradzi?

na nowym biosie musisz zrobic format i postawic na nowo system.....

 

Pewnie cos z dyskami na mieszali w nowym biosie albo z zarzadzaniem energia, pokombinuj z ustawieniami ACPI w biosie moze cos pomoze i ruszy ;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam. mam pytanie co to jest za wersja płyty A7N8X-E Deluxe i czym się rózni od tej bez E ???

http://allegro.pl/item122753139_asus_a7n8x...uxe_z_wifi.html

to link do aukcji. powiedzcie czy warto.

czy te wersje z E to jakas kicha???

 

i tylko wersje Deluxe tego Asusa maja SoundStorm???

 

pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam. mam pytanie co to jest za wersja płyty A7N8X-E Deluxe i czym się rózni od tej bez E ???

http://allegro.pl/item122753139_asus_a7n8x...uxe_z_wifi.html

to link do aukcji. powiedzcie czy warto.

czy te wersje z E to jakas kicha???

 

i tylko wersje Deluxe tego Asusa maja SoundStorm???

 

pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Główna róźnica to ta, że -E ma jedną z sieciówek 1Gb (drugą 100Mb), a Deluxe bez -E obie po 100Mb.

Wersja z -E to topowa płyta Asusa tej generacji pod Athlony XP.

Kichą natomiast okazały się płyty A7N8X - XE.

Co do Sounstorma to szukaj specyfikacji na stronach Asusa wersje Deluxe mają go na 100%

Edited by wheelerfan

Share this post


Link to post
Share on other sites

i jeszcze jedno pytanko mam. Czy ta plyta radzi zobie zwiekszoscia markowych kosci pamieci??

bo na stronie Asusa jest podane tylko kilka modeli

a ja bym chcial np. jakies Patrioty

czy bedzie problem???

 

http://allegro.pl/item121949821_kingston_h...cl_2_od_ss.html

i czy te pamieci beda chodzic bez problemu?? cos mi sie tam gdzies obiło o uszyże że ten Asus jest wybredny co do pamięci??

 

pozdrawiam

Edited by Geralt18

Share this post


Link to post
Share on other sites

i jeszcze jedno pytanko mam. Czy ta plyta radzi zobie zwiekszoscia markowych kosci pamieci??

bo na stronie Asusa jest podane tylko kilka modeli

a ja bym chcial np. jakies Patrioty

czy bedzie problem???

 

pozdrawiam

 

Jezeli masz zamiar krecic procka to Patrioty nie sa dobrym wyborem. Te kosci nie lubia sie z nForcem 2 (mialem takie kosci na Asusie i bardzoslabo sie krecily). Co to innych pamieci to Tobie nie pomoge.

 

Ta plyta jest bardzo stabilna uzywalem jej 2,5 roku i nie bylo z nia zadnych problemow.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jezeli masz zamiar krecic procka to Patrioty nie sa dobrym wyborem. Te kosci nie lubia sie z nForcem 2 (mialem takie kosci na Asusie i bardzoslabo sie krecily). Co to innych pamieci to Tobie nie pomoge.

 

Ta plyta jest bardzo stabilna uzywalem jej 2,5 roku i nie bylo z nia zadnych problemow.

Jeżeli chodzi o stabilność to się w pełni z mib'em zgadzam.

Z pamięciami to na dwoje babka wróżyła.

Kiedyś w zamierzchłej przeszłości Hanu testował pamięci z naszą Mobo i wyniki tych testów masz w FAQ na 1 stronie.

Niestety są one mocno zdeaktualizowane i już nowszych raczej nie będzie.

Zostaje niestety metoda prób i błędów.

Ja osobiście używam OCZ i nie narzekam, ale rewelacji nie osiągnąłem jeżeli chodzi o timingi a osiągniete FSB niewiele wyższe od fabrycznego, więc też żadna rewelacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Mam prośbę - czy mógłby ktoś wrzucić na jakiś serwer program "Winbond Voice Editor" ?

Niestety nie posiadam oryginalnej płytki od asusa a kiedy ściągam inną wersję WVE to mam errory dotyczące smsbus :/

 

Na stronie asusa za cholere nie moge tego znaleźć...

 

Problem polega na tym, że moja płyta non stop nawija "CPU TEST FAILED" kiedy wiem, że proc jest w porządku.

Znalalzłem rozwiązanie problemu polegające na usunięciu tego komunikatu ale żeby to wykonać potrzebny mi ten program dedykowany do naszych płyt.

 

Pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

powiem ci tak :)

 

wylaczenie tego nie pomaga, to znana przypadłość tej płyty. Szukałem sporo info na ten temat i tak na prawde rozwiązanie jest tylko jedno - wrzucenie pustego pliku zeby po prostu nic nie bylo slychac :(

 

wrzuc na rapidshare jak mozesz prosze.

 

pzdr

p1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam następujący problem: mam zainstalowany system na dysku PATA, podłączam dysk SATA i system w ogóle go nie wykrywa, w biosie nie mam żadnych opcji odnośnie SATA. Płyta ASUS A7N8X-E Deluxe, bios 1013 ze strony Asusa (próbowałem też z BIOSem 1013 Ubera), instalowałem stery do SATA z CD od płyty. Co najdziwniejsze dysk pojawia się gdy do kompa wetknę kartę kontrolera IDE PATA w porcie PCI. Jednakże wtedy komputer zawiesza się podczas kopiowania czegoś na ten dysk. Aha, dysk podłączałem do innego kompa, z płytą ASUS A8N-E i tam śmigał bez problemu, bez doinstalowywania żadnych sterów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie.

Jestem użytkownikiem modelu A7N8X-E Deluxe. Plyta bdb - sprawuje sie bez zarzutu.

Natomiast mam pytanie odnosnie pamieci. Posiadalem juz Kingstony model Value PC-400 kupowane i pracujące w dualu 2x512MB, obecnie posiadam Geil PC-400 równiez pracujące w dualu 2x512MB. Wszystko działa o.k. poza małym wyjątkiem:

- zarówno wczesniej Kingstony jak i teraz Geil'e nie chcą pracować na fsb 200MHz. Bez wzgledu na timingi, bez wzgledu na napiecie, synchronicznie czy asynchronicznie. Jak przestawie magistrale na 200MHz jest bardzo niestabilnie. Zapuszczając SP2004 z "opcją" na RAM program po chwili pracy sygnalizuje błąd.

Dlaczego nie osiąga tych magicznych 200MHz nawet asynchronicznie? Pechowa ręka do pamieci, a asus jest bardzo wybredny?

Mój konfig:

Barton 2500 o/c 3200 - standardowe napiecie - 11x197Mhz. - pracuje tak od zawsze, chłodzony zalmanem 7000Cu na minimalnych obrotach - niskie temperatury pokazuje bios (na ile wiarygodne te odczyty są to juz inna sprawa).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie.

Jestem użytkownikiem modelu A7N8X-E Deluxe. Plyta bdb - sprawuje sie bez zarzutu.

Natomiast mam pytanie odnosnie pamieci. Posiadalem juz Kingstony model Value PC-400 kupowane i pracujące w dualu 2x512MB, obecnie posiadam Geil PC-400 równiez pracujące w dualu 2x512MB. Wszystko działa o.k. poza małym wyjątkiem:

- zarówno wczesniej Kingstony jak i teraz Geil'e nie chcą pracować na fsb 200MHz. Bez wzgledu na timingi, bez wzgledu na napiecie, synchronicznie czy asynchronicznie. Jak przestawie magistrale na 200MHz jest bardzo niestabilnie. Zapuszczając SP2004 z "opcją" na RAM program po chwili pracy sygnalizuje błąd.

Dlaczego nie osiąga tych magicznych 200MHz nawet asynchronicznie? Pechowa ręka do pamieci, a asus jest bardzo wybredny?

Mój konfig:

Barton 2500 o/c 3200 - standardowe napiecie - 11x197Mhz. - pracuje tak od zawsze, chłodzony zalmanem 7000Cu na minimalnych obrotach - niskie temperatury pokazuje bios (na ile wiarygodne te odczyty są to juz inna sprawa).

To moze byc wina biosu plyty. Zobacz jaki masz bios i w razie czego zaktualizow, badz wogole wymien na modowany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie.

Jestem użytkownikiem modelu A7N8X-E Deluxe. Plyta bdb - sprawuje sie bez zarzutu.

Natomiast mam pytanie odnosnie pamieci. Posiadalem juz Kingstony model Value PC-400 kupowane i pracujące w dualu 2x512MB, obecnie posiadam Geil PC-400 równiez pracujące w dualu 2x512MB. Wszystko działa o.k. poza małym wyjątkiem:

- zarówno wczesniej Kingstony jak i teraz Geil'e nie chcą pracować na fsb 200MHz. Bez wzgledu na timingi, bez wzgledu na napiecie, synchronicznie czy asynchronicznie. Jak przestawie magistrale na 200MHz jest bardzo niestabilnie. Zapuszczając SP2004 z "opcją" na RAM program po chwili pracy sygnalizuje błąd.

Dlaczego nie osiąga tych magicznych 200MHz nawet asynchronicznie? Pechowa ręka do pamieci, a asus jest bardzo wybredny?

Mój konfig:

Barton 2500 o/c 3200 - standardowe napiecie - 11x197Mhz. - pracuje tak od zawsze, chłodzony zalmanem 7000Cu na minimalnych obrotach - niskie temperatury pokazuje bios (na ile wiarygodne te odczyty są to juz inna sprawa).

Spróbuj włożyć tylko jedną pamięć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj włożyć tylko jedną pamięć.

Z jedną pamięcią jest o.k. FSB na 200 i 2h prime95. Nastepnie restart i 0,5h prime i żadnych błedów. Dokładam drugą pamięć i prime wywala błąd dosłownie po 1 minucie.

Bios fabrycznie miałem najnowszy z mozliwych - 1013.

Reasumując płyta na tych pamieciach (geil pc3200 cl2,5) ani na wczesniejszych (kingstone) nie chce działac w dualu przy fsb200. W singlu jest o.k.

Co radzicie ? Szukać pamięci na winbondach?

Czy czesto sie zdaza ze plyta działa na fabrycznych ustawieniach na fsb 200 z jedną pamiecią a z dwoma juz nie chce?

A moze z tym asusem coś nie tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z jedną pamięcią jest o.k. FSB na 200 i 2h prime95. Nastepnie restart i 0,5h prime i żadnych błedów. Dokładam drugą pamięć i prime wywala błąd dosłownie po 1 minucie.

Bios fabrycznie miałem najnowszy z mozliwych - 1013.

Reasumując płyta na tych pamieciach (geil pc3200 cl2,5) ani na wczesniejszych (kingstone) nie chce działac w dualu przy fsb200. W singlu jest o.k.

Co radzicie ? Szukać pamięci na winbondach?

Czy czesto sie zdaza ze plyta działa na fabrycznych ustawieniach na fsb 200 z jedną pamiecią a z dwoma juz nie chce?

A moze z tym asusem coś nie tak?

Witam!

Pytam na wszelki wypadek.

Czy próbowałeś z drugą kością w singlu?? Może to kość jest padnięta?

Jeśli tak to czy próbowałeś zamieniać je miejscami??

Jakie masz ustawienia w Biosie??

Wieki się tym nie bawiłem, ale pamiętam, że były takie warianty ustawień Biosu, których komp po prostu nie tolerował. Częstokroć niestabilne są timingi ustawione przez automat.

Ta płyta jest dość kapryśna jeżeli chodzi o pamięci, ale mój szwagier ma takie Geile jak opisujesz i chodzą w dualu bez zająknięcia.

Opisz nam problem dokładniej to spróbujemy zdiagnozować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak ja myślałem, ten sam problem co ja mam.

Czy próbowałeś z drugą kością w singlu?? Może to kość jest padnięta?

Na pewno nic nieda. Już o tym pisałem tutaj, wystarczy czytać. Miałem tak samo, jedyne co chyba da się zrobić to wgrać bios triasa ten z T2 czy T3 (ten z większą liczbą) pozwala mi to na ustawienie pamieci na 220, no jeszcze możesz napięce zwiększyć na pamięciach. Edited by skwarucha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak ja myślałem, ten sam problem co ja mam.

 

Na pewno nic nieda. Już o tym pisałem tutaj, wystarczy czytać. Miałem tak samo, jedyne co chyba da się zrobić to wgrać bios triasa ten z T2 czy T3 (ten z większą liczbą) pozwala mi to na ustawienie pamieci na 220, no jeszcze możesz napięce zwiększyć na pamięciach.

No można jeszcze próbować z innymi pamięciami.

Sam mam Wielbłądy, ale nie wiem czy one zawsze gwarantują sukces.

@ skwarucha

A może to wada egzemplarza płyty??

Przypomnij nam skwarucha jak było u Ciebie?

Edited by wheelerfan

Share this post


Link to post
Share on other sites

No można jeszcze próbować z innymi pamięciami.

Sam mam Wielbłądy, ale nie wiem czy one zawsze gwarantują sukces.

@ skwarucha

A może to wada egzemplarza płyty??

Przypomnij nam skwarucha jak było u Ciebie?

O.K.

przede wszystkim dzieki Panowie za zainteresowanie

jest tak - każdą z dwóch kości przetestowałem w każdym z gniazd pamieci i wynik jest nastepujący:

 

DIMM_B1 - nie akceptuje fsb 200, sprawdzałem 4-krotnie po dwa razy dla kazdej kosci i po mniej wiecej 2 do 4 minut prime95 wywalał bład.

DIMM_A1 - obie kości pracowały bez zarzutu*

DIMM_A2 - obie kosci pracowały bez zarzutu*

 

* z braku czasu testowane po 10-15 minut dla kazdego slotu i kazdej pamieci w prime95 i sp2004 ale w porównaniu do DIMM_B1 bez zadnych błędów.

Wczoraj dla DIMM_A2 i jednej z kości blisko 3h stabilnie na fsb200. po dołożeniu DIMM_B1 wymaganego do duala po 1 minucie w prime pokazał się bład.

DIMM_B1 jest konieczny do pracy w dualu :(

Jakieś pomysły?

 

ps.

w chwili kiedy to pisze pamieci pracują w dualu na fsb 198 (statndard u mnie to 197) w tle dłuższą chwile leci prime95 i na razie zadnych błedów :blink:

aha nie wiem czy to wazne ale miałem wczesniej chiefteca 420W teraz mam tagana 430W i dla obu zasialczy everest oraz pcprobe wykazują skoki napięc.

Edited by D.D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wystarczy wpisać w wysukiwaniu tego tematu mój logi i już jest.

 

http://www.voi.pl/menu/g/f_toya2.htm

 

@ D.D.

o pomysłach już pisałem w poprzedniej odpowiedzi.

Tyle, ze BIOSy z 2T to wyrażny spadek wydajności.

Jak pierwszy raz się te Biosy pojawiły, robiliśmy w kilku testy i wyszło, że to kicha.

I FSB 200 to wtedy sztuka dla sztuki, komp z 1 T i nieco niższym FSB jest wydajnieszy.

Jak duża jest róznica już nie pamietam D.D. musialby to empirycznie sprawdzić

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bios robiony przez Trats'a z 1T jest dosc dobry. Lyka wiekszosc kosci.

Z tego co pamietam to mialem tez problem aby zrobic duala 2*256 (twinmos) i 512 (kingstone). Nie chcialo sie zrobic. Kombinowalem i sie nie dalo. Chyba po prostu ta plyta nie lubi 3 bankow obsadzonych.

 

Ustaw w biosie inne fsb niz 200 np 202 moze pomoze. A pamieci powinny to zniesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przysiadłem trochę dłuzej w nocy, poszukałem modowanych biosów, przeczytałem pobierznie cały wątek - wciągająca zabawa, zajoba idzie dostac. Do pracy sie spóźniłem

W kazdym razie zwiekszyłem napięcie dla pamieci na 2,8V (tRAS na 11) i działa na 200MHz. Bios asusa 1013.

Dzieki wielkie!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyle, ze BIOSy z 2T to wyrażny spadek wydajności.

Jak pierwszy raz się te Biosy pojawiły, robiliśmy w kilku testy i wyszło, że to kicha.

I FSB 200 to wtedy sztuka dla sztuki, komp z 1 T i nieco niższym FSB jest wydajnieszy.

Jak duża jest róznica już nie pamietam D.D. musialby to empirycznie sprawdzić

Z tego co sprawdzałem to pamieci na 220 z T2 są szybsze niż na 200 z T1, więc się opłaca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siema. Instalował ktoś może na NB Pentagrama Np-4- CU [ http://allegro.pl/item131220616__pentagram...0_cu_gw_fv.html ]

 

zastanawiam się czy nie będzie chaczyć o kondensatory które są jakby nie patrzeć blisko NB

Moje pytanie jest takie: PO CO?? Ten radiatorek jest wystarczajaco wydajny na ten chipset. Nawet na podkreconym sprzecie.

Share this post


Link to post
Share on other sites






×
×
  • Create New...