daniel154 Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2003 Zgodnie z Twoją radą podniosłem VC na max co fabryka daje czyli 1,85V dalem 11 X 200 i .............. wstał i chodzi, wlasnie teraz z tych ustawień korzystam, wprawdzie dopiero od godziny ale na razie jest OK. Niestety benchmarki (PC MARK 2002, AIDA 32, 3DMARK 2001SE i 3DMARK 03) bez zmian lub nawet gorzej :cry: pomimo,że jest 2187 zamiast 2067 Mhz. Nie wiem czy winna temu jest asynchroniczna praca RAMu (mam 2 X 256 DDR 333) czy cóś innego?? niestety jednoczesnie pogorszyły się wskazania napięć (+ 5V daje już tylko ok 4,75V) i dalsze 4 C wzrosła temp procka, mam 56 C, czy to już nie przesada??. Zastanawiam się nad powrotem na 12,5 X 166, czy to nie dobry pomysł?? A może cos doradzicie?? :D Pozdrawiam pamieci tez daj na 400 a nie na 333 :) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiderman6666 Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Właśnie wczraj sprzedałem swoja poczciwą płyte MSI k3 ultra2 BR i dołączyłęm do grona szczęśliwych posiadaczy ASUSA A7N8X DELUX(GOLD) 8) ta płytka to poprostu miód :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgodnie z Twoją radą podniosłem VC na max co fabryka daje czyli 1,85V dalem 11 X 200 i .............. wstał i chodzi, wlasnie teraz z tych ustawień korzystam, wprawdzie dopiero od godziny ale na razie jest OK. Niestety benchmarki (PC MARK 2002, AIDA 32, 3DMARK 2001SE i 3DMARK 03) bez zmian lub nawet gorzej :cry: pomimo,że jest 2187 zamiast 2067 Mhz. Nie wiem czy winna temu jest asynchroniczna praca RAMu (mam 2 X 256 DDR 333) czy cóś innego?? niestety jednoczesnie pogorszyły się wskazania napięć (+ 5V daje już tylko ok 4,75V) i dalsze 4 C wzrosła temp procka, mam 56 C, czy to już nie przesada??. Zastanawiam się nad powrotem na 12,5 X 166, czy to nie dobry pomysł?? A może cos doradzicie?? :D Pozdrawiam TU masz odpowiedz na nizsza wydajnosc. Dzięki Sh4dow za potwierdzenie moich przypuszczeń. Na marginesie udało mi się odpalić kompa również na 11,5 X 200, ale tu już stabilność mu przeszla i na benchmarkach się zwieszał. Wracam więc na 12,5 X 166, a do eksperymentów z 11 X 200 wrócę jak kupię Chiefteca 420 W DF i przede wszystkim RAMy DDR 400 (znacie jakiś sprawdzone w boju??) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgodnie z Twoją radą podniosłem VC na max co fabryka daje czyli 1,85V dalem 11 X 200 i .............. wstał i chodzi, wlasnie teraz z tych ustawień korzystam, wprawdzie dopiero od godziny ale na razie jest OK. Niestety benchmarki (PC MARK 2002, AIDA 32, 3DMARK 2001SE i 3DMARK 03) bez zmian lub nawet gorzej :cry: pomimo,że jest 2187 zamiast 2067 Mhz. Nie wiem czy winna temu jest asynchroniczna praca RAMu (mam 2 X 256 DDR 333) czy cóś innego?? niestety jednoczesnie pogorszyły się wskazania napięć (+ 5V daje już tylko ok 4,75V) i dalsze 4 C wzrosła temp procka, mam 56 C, czy to już nie przesada??. Zastanawiam się nad powrotem na 12,5 X 166, czy to nie dobry pomysł?? A może cos doradzicie?? :D Pozdrawiam pamieci tez daj na 400 a nie na 333 :) Spróbuję, przeoczyłem jedynie, w której pozycji BIOSu się tego dokonuje?? Pozdrawiam Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Dzięki Sh4dow za potwierdzenie moich przypuszczeń. Na marginesie udało mi się odpalić kompa również na 11,5 X 200, ale tu już stabilność mu przeszla i na benchmarkach się zwieszał. Wracam więc na 12,5 X 166, a do eksperymentów z 11 X 200 wrócę jak kupię Chiefteca 420 W DF i przede wszystkim RAMy DDR 400 (znacie jakiś sprawdzone w boju??) Pozdrawiam TwinMOS'y na kosciach M.Tec lub TwinMOS. Wystrzegaj się TwinMosów na Elixirach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel154 Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgodnie z Twoją radą podniosłem VC na max co fabryka daje czyli 1,85V dalem 11 X 200 i .............. wstał i chodzi, wlasnie teraz z tych ustawień korzystam, wprawdzie dopiero od godziny ale na razie jest OK. Niestety benchmarki (PC MARK 2002, AIDA 32, 3DMARK 2001SE i 3DMARK 03) bez zmian lub nawet gorzej :cry: pomimo,że jest 2187 zamiast 2067 Mhz. Nie wiem czy winna temu jest asynchroniczna praca RAMu (mam 2 X 256 DDR 333) czy cóś innego?? niestety jednoczesnie pogorszyły się wskazania napięć (+ 5V daje już tylko ok 4,75V) i dalsze 4 C wzrosła temp procka, mam 56 C, czy to już nie przesada??. Zastanawiam się nad powrotem na 12,5 X 166, czy to nie dobry pomysł?? A może cos doradzicie?? :D Pozdrawiam pamieci tez daj na 400 a nie na 333 :) Spróbuję, przeoczyłem jedynie, w której pozycji BIOSu się tego dokonuje?? Pozdrawiam moje ustawienia w biosie: cpu exter - 200 cpu multiple - menu cpu multiple - 11,5 system preform - user cpu interface - aggres memory freq - 100% rezulting freq - 200 memory timing - aggres a jak dobrze pamientam w jakims miejscu nie moze byc ani optimal ani aggres. nie jestem teraz w tomu to pisze z glowy. (sorrki za literowi jak by sie jakies znalazly). Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgodnie z Twoją radą podniosłem VC na max co fabryka daje czyli 1,85V dalem 11 X 200 i .............. wstał i chodzi, wlasnie teraz z tych ustawień korzystam, wprawdzie dopiero od godziny ale na razie jest OK. Niestety benchmarki (PC MARK 2002, AIDA 32, 3DMARK 2001SE i 3DMARK 03) bez zmian lub nawet gorzej :cry: pomimo,że jest 2187 zamiast 2067 Mhz. Nie wiem czy winna temu jest asynchroniczna praca RAMu (mam 2 X 256 DDR 333) czy cóś innego?? niestety jednoczesnie pogorszyły się wskazania napięć (+ 5V daje już tylko ok 4,75V) i dalsze 4 C wzrosła temp procka, mam 56 C, czy to już nie przesada??. Zastanawiam się nad powrotem na 12,5 X 166, czy to nie dobry pomysł?? A może cos doradzicie?? :D Pozdrawiam pamieci tez daj na 400 a nie na 333 :) Spróbuję, przeoczyłem jedynie, w której pozycji BIOSu się tego dokonuje?? Pozdrawiam moje ustawienia w biosie: cpu exter - 200 cpu multiple - menu cpu multiple - 11,5 system preform - user cpu interface - aggres memory freq - 100% rezulting freq - 200 memory timing - aggres a jak dobrze pamientam w jakims miejscu nie moze byc ani optimal ani aggres. nie jestem teraz w tomu to pisze z glowy. (sorrki za literowi jak by sie jakies znalazly). Pozdrawiam Jesli możesz te ustawienia sprawdzić będę wdzięczny. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefangołąb Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Po zrobieniu testow w tym z wentylatorem pokojowym :), stwierdzilem ze po rogrzaniu sie CPU do 5x stopni ( 50-52 PC Probe, wskazanie w BIOS troche wiecej) i niezalznie od ustawien predkosci i mnoznika w BIOS nastepuje automatycznie restart. I tu mam dwa pytania: 1. Dlaczego tak wczesnie tzn spodziewalbym sie restartu przy 70 - 80 stopniach a nie przed 60 2. Dlaczego moj wentylator cooler master CP5-8JD1F-0L temu nie przeciwdziala tylko kreci sie z predkoscia ponizej 2500? Czasami zwalniajac nawet do 22xx? Moze jakies pomysly? Z gory dziekuje. A7n8x2.0 del. 1006, Athlon 2500+, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Podaj jeszcze napiecia jak ci sie komp resetuje :-). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefangołąb Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2003 Napiecia ustawione na deafault - Vcore 1,65, wskazania rzeczywiste 1,69, oraz dalej 3,3;4,9;12,5 Temp rosnie nieposwstrzymanie do 5x stopni bez zadnych istotnych procesow a potem juz brakuje 3-4 stopni do granicy o ktorej pisalem. Trojwymiarowy screen saver wystarczy do podniesienia temp o te 3-4 stopnie i restartu. Jak chlodzilem zewnetrzym wiatrakiem to temp sie nie podnosila i mozna bylo dzialac . Wyglada to jak jakas granica bezpieczenstwa z jednej strony i pasywnosc wiatraka z drugiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefangołąb Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Zmienilem pamiec na Kingston 2x256KVR333 i na razie mam obiecujace wyniki - po godzinnym tescie temp 58 (wg CPU COOL) i sie nie przewraca :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Zmienilem pamiec na Kingston 2x256KVR333 i na razie mam obiecujace wyniki - po godzinnym tescie temp 58 (wg CPU COOL) i sie nie przewraca :) Cześć! No tak jak myślałem, dobre moduły RAM to kolejny ważny element tej overclockerskiej układanki. Ja wprawdzie wystartowałem na 11*200 ale bez przetaktowywania RAMU tj. na FSB 333, co jest bez sensu, bo asynchronicznie ustawione pamięci do szyny daja w sumie gorsze wyniki. Próbowalem w Biosie przetaktować RAMy przez ustawienie na agresive co daje 400 taktowanie, ale wstały tak tylko raz, wstały nawet na 11,5 * 200 i wyniki rewelka w SisoftSandrze test Aritmetic Benchmark lepszy niż referencyjny XP 3200+, ale cóż, wywrócił się na 3D Marku i już na tych ustawieniach nie wstał :( Czy wiecie gdzie można kupić dobre markowe pamiątki DDR 400 ?? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2003 No panowie zlukajcie to http://www.digit-life.com/articles2/roundu...400-aug2k3.html Czyli jednak mamy najszybsza plyte na rynku :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel154 Opublikowano 31 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2003 pamieci tez daj na 400 a nie na 333 :) Spróbuję, przeoczyłem jedynie, w której pozycji BIOSu się tego dokonuje?? Pozdrawiam moje ustawienia w biosie: cpu exter - 200 cpu multiple - menu cpu multiple - 11,5 system preform - user cpu interface - aggres memory freq - 100% rezulting freq - 200 memory timing - aggres a jak dobrze pamientam w jakims miejscu nie moze byc ani optimal ani aggres. nie jestem teraz w tomu to pisze z glowy. (sorrki za literowi jak by sie jakies znalazly). Pozdrawiam Jesli możesz te ustawienia sprawdzić będę wdzięczny. pozdrawiam tak ustawiena sa dokladnie takie jak pisalem :) dodam jeszcze za vddr mam 2,6v Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 1 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2003 Nieco dawno mnie nie było słychać... urlopowałem. Co do 11x200 to mój na takim ustawieniu chodził bez zająknięcia przy 1,55 i to na pamiątkach z podpisu, ale już 9,5, 10 czy 10,5 x 200 lipa. Nawet nie wstaje. Nie wiem jak z biosem 1006 bo dopiero zassałem i popróbuję. 11,5 i 12 x 200 wymaga podniesienia napięcia d0 1,625. Wszystko na powietrzu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michael_21 Opublikowano 1 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2003 Po zrobieniu testow w tym z wentylatorem pokojowym :), stwierdzilem ze po rogrzaniu sie CPU do 5x stopni ( 50-52 PC Probe, wskazanie w BIOS troche wiecej) i niezalznie od ustawien predkosci i mnoznika w BIOS nastepuje automatycznie restart. I tu mam dwa pytania: 1. Dlaczego tak wczesnie tzn spodziewalbym sie restartu przy 70 - 80 stopniach a nie przed 60 2. Dlaczego moj wentylator cooler master CP5-8JD1F-0L temu nie przeciwdziala tylko kreci sie z predkoscia ponizej 2500? Czasami zwalniajac nawet do 22xx? Moze jakies pomysly? Z gory dziekuje. A7n8x2.0 del. 1006, Athlon 2500+, pcprobe pokazuje temp z czujnika znajdujacego sie pod socketem ,znowu bios z rdzenia cpu :) ....przewaznie przy chlodzeniu wiatrakiem temp rdzenia jest troszke wyzsza (5-15°) ... mb odczytuja wlasnie ta z rdzenia i dlatego niezaleznie ile ° pokazuje socket przy za wysokiej temp na rdzeniu nastepuje reset ;) pozdrawiam ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michael_21 Opublikowano 1 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2003 Po zrobieniu testow w tym z wentylatorem pokojowym :), stwierdzilem ze po rogrzaniu sie CPU do 5x stopni ( 50-52 PC Probe, wskazanie w BIOS troche wiecej) i niezalznie od ustawien predkosci i mnoznika w BIOS nastepuje automatycznie restart. I tu mam dwa pytania: 1. Dlaczego tak wczesnie tzn spodziewalbym sie restartu przy 70 - 80 stopniach a nie przed 60 2. Dlaczego moj wentylator cooler master CP5-8JD1F-0L temu nie przeciwdziala tylko kreci sie z predkoscia ponizej 2500? Czasami zwalniajac nawet do 22xx? Moze jakies pomysly? Z gory dziekuje. A7n8x2.0 del. 1006, Athlon 2500+, pcprobe pokazuje temp z czujnika znajdujacego sie pod socketem ,znowu bios z rdzenia cpu :) ....przewaznie przy chlodzeniu wiatrakiem temp rdzenia jest troszke wyzsza (5-15°) ... mb odczytuja wlasnie ta z rdzenia i dlatego niezaleznie ile ° pokazuje socket przy za wysokiej temp na rdzeniu nastepuje reset ;) pozdrawiam ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michael_21 Opublikowano 1 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2003 Po zrobieniu testow w tym z wentylatorem pokojowym :), stwierdzilem ze po rogrzaniu sie CPU do 5x stopni ( 50-52 PC Probe, wskazanie w BIOS troche wiecej) i niezalznie od ustawien predkosci i mnoznika w BIOS nastepuje automatycznie restart. I tu mam dwa pytania: 1. Dlaczego tak wczesnie tzn spodziewalbym sie restartu przy 70 - 80 stopniach a nie przed 60 2. Dlaczego moj wentylator cooler master CP5-8JD1F-0L temu nie przeciwdziala tylko kreci sie z predkoscia ponizej 2500? Czasami zwalniajac nawet do 22xx? Moze jakies pomysly? Z gory dziekuje. A7n8x2.0 del. 1006, Athlon 2500+, pcprobe pokazuje temp z czujnika znajdujacego sie pod socketem ,znowu bios z cpu :) ....przewaznie przy chlodzeniu wiatrakiem temp rdzenia jest troszke wyzsza (5-15°) ... mb odczytuja wlasnie ta z rdzenia i dlatego niezaleznie ile ° pokazuje socket przy za wysokiej temp na rdzeniu nastepuje reset ;) pozdrawiam ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kikus Opublikowano 1 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2003 Ja mam tego ASUS'a ale nie delux. Po pierwsze sorry za OT i chce zapytac czym sie rozni delux od normalnego bo wiem tylko ze pudelko jest grubsze. :lol: Po drugie uwazam ze ten asus jest bardzo dobra plyta i do OC i do normalnego uzytkowania 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 1 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2003 Heh dzisja tak każdy walczy z tym 200MHz FSB, więc sobie pomyślałem a co mi tam :). zawsze waliłem synchornicznie z pamięciami. Dzisja dałęm pamięci na 166 a procek 11x200, 1,8V i .... zdziwko komp sie odpalił winda również :-D. NIe chciało mi się testować stabilności bo i tak nie będę leciał asynchro z pamięciami, ale jak tylko zakupie PC3200 to się pobawię :-). A może ktoś ma tanio sprzedać takie pamięci ? Aha dodam że płytka to rev 1.04 a więc jedne z pierwszy PCB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry45 Opublikowano 1 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2003 Witam.jestem nowy na tym forum.przeczytałem wszystkie posty,ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.Komp jak w podpisie. Problem: Vcore na CPU 1,85V i ne można go zmienić. Nie pomaga zmiana ustawień Bios-u, wgrywanie innych , restart na Load Setup Default itp.Cały czas Vcore na CPU nawet Auto 1.85V .Przez to procek grzeje do 55 stopni na Optimal itd.Proszę o pomc inaczej Cpu się skopci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry45 Opublikowano 1 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2003 Witam.jestem nowy na tym forum.przeczytałem wszystkie posty,ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.Komp jak w podpisie. Problem: Vcore na CPU 1,85V i ne można go zmienić. Nie pomaga zmiana ustawień Bios-u, wgrywanie innych , restart na Load Setup Default itp.Cały czas Vcore na CPU nawet Auto 1.85V .Przez to procek grzeje do 55 stopni na Optimal itd.Proszę o pomc inaczej Cpu się skopci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 1 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2003 Heh dzisja tak każdy walczy z tym 200MHz FSB, więc sobie pomyślałem a co mi tam :). zawsze waliłem synchornicznie z pamięciami. Dzisja dałęm pamięci na 166 a procek 11x200, 1,8V i .... zdziwko komp sie odpalił winda również :-D. NIe chciało mi się testować stabilności bo i tak nie będę leciał asynchro z pamięciami, ale jak tylko zakupie PC3200 to się pobawię :-). A może ktoś ma tanio sprzedać takie pamięci ? Aha dodam że płytka to rev 1.04 a więc jedne z pierwszy PCB. Hehe ciekawe czy my tylko zostalismy z rev 1.04. BTW to po tej naprawie mam czasami jakies dziwne walki z biosem. Czasami jak go calkowicie wylacze i wlacze to mam checksum error i jak zrestartuje jest ok ,a czasami nawet blackscreen. BTW to chyba oczyszczenie HS z tej rozowej gumy duzo daje w osiagnieciu FSB200 i to nie tylko na rev 1.xx. Ja dzialalem na FSB200 na DDR333 ,ale timingi 6333 i nawet komp smigal. Niestety na FSB 184 mialem lepsze wyniki (6222) i dlatego lece na 184. Trzeba teraz poczekac na obnizke cen pamieci i gdzies skombinowac te nowe twinmosy :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 1 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2003 Heh dzisja tak każdy walczy z tym 200MHz FSB, więc sobie pomyślałem a co mi tam :). zawsze waliłem synchornicznie z pamięciami. Dzisja dałęm pamięci na 166 a procek 11x200, 1,8V i .... zdziwko komp sie odpalił winda również :-D. NIe chciało mi się testować stabilności bo i tak nie będę leciał asynchro z pamięciami, ale jak tylko zakupie PC3200 to się pobawię :-). A może ktoś ma tanio sprzedać takie pamięci ? Aha dodam że płytka to rev 1.04 a więc jedne z pierwszy PCB. Cześć! Wprawdzie mam rev. 2.0 a;ale też 11*200 odpala wszak pod warunkiem, że zostawiam pamiątki na optymal (czyli 166) ustawienia sugerowane przez Daniela wystartowały u mnie raz, kolejne próby skończyły się niczym. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 1 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2003 Heh dzisja tak każdy walczy z tym 200MHz FSB, więc sobie pomyślałem a co mi tam :). zawsze waliłem synchornicznie z pamięciami. Dzisja dałęm pamięci na 166 a procek 11x200, 1,8V i .... zdziwko komp sie odpalił winda również :-D. NIe chciało mi się testować stabilności bo i tak nie będę leciał asynchro z pamięciami, ale jak tylko zakupie PC3200 to się pobawię :-). A może ktoś ma tanio sprzedać takie pamięci ? Aha dodam że płytka to rev 1.04 a więc jedne z pierwszy PCB. Cześć! Wprawdzie mam rev. 2.0 a;ale też 11*200 odpala wszak pod warunkiem, że zostawiam pamiątki na optymal (czyli 166) ustawienia sugerowane przez Daniela wystartowały u mnie raz, kolejne próby skończyły się niczym. Trza chłopaki dorwać źródło tanich a sprawdzonych PC 3200!! :idea: pozdrawiam Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel02 Opublikowano 1 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2003 wymieniłem ostatnio antka 1700+ na 1800+ o wiele lepiej sie kreci. ustawienia mam 11x200 i wszystkio smiga jak potrzeba, napiecie na procka mam 1.6, temp około 45 stopni,chyba zrobiłem dobry interes. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michael_21 Opublikowano 2 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2003 Witam.jestem nowy na tym forum.przeczytałem wszystkie posty,ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.Komp jak w podpisie. Problem: Vcore na CPU 1,85V i ne można go zmienić. Nie pomaga zmiana ustawień Bios-u, wgrywanie innych , restart na Load Setup Default itp.Cały czas Vcore na CPU nawet Auto 1.85V .Przez to procek grzeje do 55 stopni na Optimal itd.Proszę o pomc inaczej Cpu się skopci. nie grzebales czasami przy cpu !? (przyznaj sie :D ) ...jest kilka sposobow zeby to zmienic a mianowicie albo przez drutkowanie czyli polaczenie kilku pinow odpowiadajacych za vcore albo malowanie ;) ...wiecej o tym dowiesz sie na forum o podkrecaniu :) pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 2 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2003 Stanowczo sądzę ,że jedyna rada na stabilne FSB 200 to dobre pamiątki. Mam chyba farta bo Kingstonki jakie mam fikają synchro na 200 przy 2225. Kombinowałem z pastą pod SB i NB i tak myślę, że wiele to nie daje poza satysfakcją. No ale to moje odczucie. I tak na marginesie ciekaw jestem kiedy ASUS pokombinuje z trwałością kości BIOSu bo jak wiadomo przy zbyt dużym FSB ( czyt. powyżej 220)wali checksum i już nic nie pomaga ( albo nawet czarny ekran). To po co dają tabelkę FSB do 300 jak płyta nawet przy wymyślnym chłodzeniu mostków padnie z powodu kości. Jakieś opinie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eliash Opublikowano 2 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2003 Moje pamięci nie chcą pracować synchronicznie z Bartkiem idą tylko na 133 dual, na 166 dual zwisy są co kilka minut na 166 single lepiej ale i tak źle. Pamiątki bez problemu współpracowały z płytą Gigabyte na 166. Czy jest możliwość puszczenia tych pamięci na 166 na Asusie? Tryb single też by mnie zadowolił byle pracowały synchronicznie z procesorem. Może podnieśc napięcie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...