Siloss Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 Witam. Mam pytanko do osób które mają zainstalowane karty Herculesa. A mianowicie w benchmarkach i grach 3D mam czarniutki monitorek (właśnie nabyłem Herculesa 3D Prophet 9100) i czy to nie jest jakiś konflikt z naszym ASUSikiem. Pozdrawiam i dziękuję za dobre rady. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 Dziwne ja mam Herca ,ale 9500pro i zadnych problemow nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 HELP ME !! Może znacie jakieś linki ? które mogłyby pomóc w wyjaśnieniu tego fenomenu. Próbowałem różnych ustawień AGP w BIOSie (napięcia itp.) ale nic :( odpalam np 3DMarka i ciemno to samo w Quake'u i AquaMark) ewentualnie paski jakieś widać. Szkoda mi tej karty oddawać bo fajna jest :D za tą cenę. A i jeszcze jedno nie mogę włączyć funkcji Fast Writer w ATI Panel chociaż w biosie jest Enabled. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 A sprawdzałeś kartę na innym kompie. Może jest walnięta. A system postawiłeś na nowo po zamianie na ATI? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Trochę OT: Tak jak zapowiadałem (chyba nawet w tym wątku) zmieniłem obudowę na big tower i całe chłodzenie wodne umieściłem we wnętrzu obudowy, na zewnątrz jest tylko rezerwuar. Całość wymaga jeszcze kilku drobnych poprawek żeby całość dobrze wyglądała (szpachla, malowanie) Na razie jest chłodzony tylko procesor, w planach jest chłodzenie na grafikę i chipset. Za jakiś czas, jak już wszystko zrobię, chciałbym zrobić zdjęcia komputera aparatem cyfrowym i umieścić je na zrobionej do tego celu stronie internetowej. Moje pytanie jest następujące: gdzie, na jakim bezpłatnym portalu w necie najlepiej taką stronę umieścić? Onet, Republika mają limit 9 MB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Trochę OT: Tak jak zapowiadałem (chyba nawet w tym wątku) zmieniłem obudowę na big tower i całe chłodzenie wodne umieściłem we wnętrzu obudowy, na zewnątrz jest tylko rezerwuar. Całość wymaga jeszcze kilku drobnych poprawek żeby całość dobrze wyglądała (szpachla, malowanie) Na razie jest chłodzony tylko procesor, w planach jest chłodzenie na grafikę i chipset. Za jakiś czas, jak już wszystko zrobię, chciałbym zrobić zdjęcia komputera aparatem cyfrowym i umieścić je na zrobionej do tego celu stronie internetowej. Moje pytanie jest następujące: gdzie, na jakim bezpłatnym portalu w necie najlepiej taką stronę umieścić? Onet, Republika mają limit 9 MB. members.lycos.co.uk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Widzę AndyN, że chyba jesteś najpracowitszy z nas Asusowiczów. Przyznam szczerze, że nie chciało mi się kombinować z chłodzeniem wodnym, a dodatkowo żona wyraziła "dość jednoznaczną" opinię o moim pomyśle, głównie ze względu na propozycję , by chłodnica od Kadeta do WC stała przy biurku. Zostałem więc przy AC stosując Zalmana 7000A-Cu , którego wydajność powaliła mnie na kolana. Tak dla compare: AndyN, podaj swoją temperaturę procka przy WC oraz specyfikację zestawu chłodzącego to porównamy jak się to ma do mojego "malutkiego" coolerka. Trochę to moze offtopic, ale przynajmniej będziemy mieli jasność co do odczytów temperatury. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
texas Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Mam prośbę. Jeżeli ktoś robił vdd mod na rev 1.4 może podzielił by się swoimi doświadczeniami i rzucił dokłaniejszy opis + jakieś fotki. Wiem, ze jest opis na forum nforceq ale niestety angielski słabo... Z góry THX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Widzę AndyN, że chyba jesteś najpracowitszy z nas Asusowiczów. Przyznam szczerze, że nie chciało mi się kombinować z chłodzeniem wodnym, a dodatkowo żona wyraziła "dość jednoznaczną" opinię o moim pomyśle, głównie ze względu na propozycję , by chłodnica od Kadeta do WC stała przy biurku. Zostałem więc przy AC stosując Zalmana 7000A-Cu , którego wydajność powaliła mnie na kolana. Tak dla compare: AndyN, podaj swoją temperaturę procka przy WC oraz specyfikację zestawu chłodzącego to porównamy jak się to ma do mojego "malutkiego" coolerka. Trochę to moze offtopic, ale przynajmniej będziemy mieli jasność co do odczytów temperatury. Ja po "przekładce" komputera do big tower upchnąłem wszystko w środku obudowy. Komputer wygląda prawie normalnie (na zewnątrz z tyłu obudowy przymocowany jest rezerwuar) Chłodzenie składa się z: * chłodnica duża aluminiowa - Mate * bloczek miedziany (23 kanały-nie pamiętam nazwy) - Mate * rezerwuar 1l - Mate * pompka Eheim 1048 * jakieś wężyki, zaciski, miedziane kolanka Temperatury będę podawać z MBM (diode, socket, case) przy użyciu plików konfigurujących dla naszego Asusa w rewizji 2.0 (było gdzieś o nich, chyba w tym wątku). Będę mógł to jednakże zrobić dopiero w weekend, gdyż wtedy będę miał dostęp do swojego domowego peceta (gdzie indziej pracuję, a gdzie indziej stoi komp). Ja tak spieszę się z przeróbkami komputera żeby zdążyć do końca tego roku. Później będzie dużo gorzej, zakładanie rodziny, odpowiedzialność itd .... I inne wydatki ... :? Chyba jeszcze nie dorosłem, choć studia skończyłem jakieś 4 lata temu ... :D OT: Jak włączyć html w podpisie? Te kolorki, inne wielkości i rodzaje czcionek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 members.lycos.co.uk znalazłem jeszcze: www.piwko.pl www.friko.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 AndyN, muszę ci powiedzieć, że komp i żona NIE MAJĄ PRAWA ŻYĆ W ZGODZIE. Teraz by coś zmienić w kompie to działam prawie jak Hans Kloss na terenie wroga. Kasę na kompa muszę kołować oddzielnymi kanałami, bo moja wypłata admina leci w "domowy budżet". Jak tylko usłyszy, że robię kom uś jakąś płatną usługę to już wspomina, że przydałoby się kupić to i tamto. Kur..., oszaleć można. Ostatnio Dragon Orba 3 zmieniłem na Zalmana toteż zrobiło się od razu ciszej. Rany co ja nie wymyślałem, żeby utajnić zakup. A pomyślcie co było jak nabyłem bude Chiefteca.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Wykorzystaj do tego okienko Odpowiedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 AndyN, muszę ci powiedzieć, że komp i żona NIE MAJĄ PRAWA ŻYĆ W ZGODZIE. Teraz by coś zmienić w kompie to działam prawie jak Hans Kloss na terenie wroga. Kasę na kompa muszę kołować oddzielnymi kanałami, bo moja wypłata admina leci w "domowy budżet". Jak tylko usłyszy, że robię kom uś jakąś płatną usługę to już wspomina, że przydałoby się kupić to i tamto. Kur..., oszaleć można. Ostatnio Dragon Orba 3 zmieniłem na Zalmana toteż zrobiło się od razu ciszej. Rany co ja nie wymyślałem, żeby utajnić zakup. A pomyślcie co było jak nabyłem bude Chiefteca.... Przez skórę czuję, że u mnie będzie podobnie .... :? :? Już teraz dochodzą mnie takie sygnały, co będzie później? Strach mysleć ... :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Wykorzystaj do tego okienko Odpowiedzi. Kto? :D Do czego wykorzystaj? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Spotkaliście się z takim oszukiwaniem co do szybkości proca przez MBM? Czasami po restarcie kompa pokazuje OK, a czasami, aż do kolejnego restartu kłamie, przy czym jak zamknę i otworzę MBM to pokazuje co innego za każdym razem (ale ciągle kłamie). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Spotkaliście się z takim oszukiwaniem co do szybkości proca przez MBM? Czasami po restarcie kompa pokazuje OK, a czasami, aż do kolejnego restartu kłamie, przy czym jak zamknę i otworzę MBM to pokazuje co innego za każdym razem (ale ciągle kłamie). Czasem się mi przytrafiało. Pokazywał prędkość wiekszą niż w rzeczywistości Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 AndyN okienko Odpowiedzi wykorzystaj do zmiany koloru i kroju czcionek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzet Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Widzę AndyN, że chyba jesteś najpracowitszy z nas Asusowiczów. Przyznam szczerze, że nie chciało mi się kombinować z chłodzeniem wodnym, a dodatkowo żona wyraziła "dość jednoznaczną" opinię o moim pomyśle, głównie ze względu na propozycję , by chłodnica od Kadeta do WC stała przy biurku. Zostałem więc przy AC stosując Zalmana 7000A-Cu , którego wydajność powaliła mnie na kolana. Tak dla compare: AndyN, podaj swoją temperaturę procka przy WC oraz specyfikację zestawu chłodzącego to porównamy jak się to ma do mojego "malutkiego" coolerka. Trochę to moze offtopic, ale przynajmniej będziemy mieli jasność co do odczytów temperatury. Hanu! Chciałem zapytać czy nie miałeś problemów z zamontowaniem tego malutkiego kulerka. Przymierzam sie do zakupu i nie wiem czy bez problemu mieści sie na naszej płycie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Na płytę wchodzi bez problemu. Przeciwnikiem może być jedynie obudowa. Jeśli przypadkiem masz Chiefteca Big ( model nie gra roli) to bez cięcia wzmocnień poprzecznych budy się nie obejdzie. W Middle nie ma problemu. Nie wejdzie natomiast we wszelakie Codegeny Middle bo zasilacz jest za blisko krawędzi płyty a cooler wystaje sporo poza płytę. Zresztą trzeba samemu sprawdzać. Wymiary i ile co wystaje podane są na stronie Zalmana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzet Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 W Middle nie ma problemu. Dzięki. Mam Chiefteca DX-01B-D-U więc biore w ciemno, bo z testów wentylatorka widze że i pokoju zrobi sie chłodniej (a na pewno ciszej) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Spotkałem się z opiniami na tym forum (za cholerę nie mogę znaleźć tego wątku a bardzo bym chciał żeby zdementować plotki :twisted: ) że Seagate SATA to tak naprawdę Parallel tylko że z przelotką SATA. To samo twierdzono o kontrolerze SATA wbudowanym w tego ASUSA Ten artykuł przeczyłby tym twierdzeniom (chyba, że źle zrozumiałem). Ten Seagate jest pełnym SATA, kontroler na płycie też a problem rodziły kontrolery SATA VIA i Intela http://www17.tomshardware.com/storage/2003...0307/index.html The Seagate Barracuda ATA V was the first hard disk available with the Serial ATA interface. When we tested this drive, we noticed considerable performance differences between the controllers on the Intel and VIA platforms, which is why we decided to include five of the latest controller cards in that particular review. The result was sobering. They all suffered from the same problem: their designs were based on parallel UltraATA/ 100 or 133 controllers equipped with 'bridges' (serial to parallel converters) to provide Serial ATA capability. Unfortunately, the loss of performance caused by these bridges was considerable. The recommendation to use the latest Silicon Image controller came from Seagate. Although this is not a new product, it has been difficult to obtain as a separate PCI expansion card, even though many motherboard manufacturers are already using the chip to provide Serial ATA capability for their newest boards. Kolejne potwierdzenie, że kontroler SATA wbudowany w naszego Asusa to pełne SATA a nie przejściówka parallel ATA-serial ATA (na tym forum są tacy, którzy twierdzą inaczej): http://www6.tomshardware.com/motherboard/2...tra_400-12.html The board also boasts the SiL3112 - probably the most useful serial ATA controller, because it is not based on the design of an old parallel ATA model Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 A kto to nie będę mówił, jemu chyba chodziło może o to iż transfer jest ograniczony do 133MB/s przez magistrale PCI :-), ale to już nie to samo ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Czy można tak skonfigurować MBM żeby pokazywała temperaturę mojej Barracudy? Strasznie się grzeje, jestem ciekaw odczytów temperatur Jak skonfigurować MBM? Jakimś innym programem? Choć przyznam, że wolałbym MBM, miałbym wszystko w jednym miejscu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 HDTemp: http://private.peterlink.ru/tochinov/ Tylko, że działał bez problemu na driverach windzianych. Odkąd zainstalowałem nvidły nie może odczytać danych dysku. A co do MBM to sam chciałbym wiedzieć, jak to zrobić, żeby czytał temperatury dysków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Jeśli swojego 2000+XP puszczę na 12,5x166 dostaję 2600+XP A co dostaję gdy puszczę go na: * 11x200 *11,5x200 :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Uzyskasz procki, jakich nie ma ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Uzyskasz procki, jakich nie ma ;) Ok, ale z wydajnością jakich istniejących Athlonów XP można je porównywać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 11x200 częstotliwością odpowiada 3200+, ale niestety bios ci tego nie pokaże bo Thoroughbredów takich nie ma. Jeśli miałbyś Bartona i tak go wykręcił to Biosik zgrabnie pokazałby 3200 +. Natomiast 11,5x200 to najnowszy procek "AndyN Super AMD" :D ( po prostu nie ma procka AMD o takiej częstotliwości). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 11x200 częstotliwością odpowiada 3200+, ale niestety bios ci tego nie pokaże bo Thoroughbredów takich nie ma. Jeśli miałbyś Bartona i tak go wykręcił to Biosik zgrabnie pokazałby 3200 +. Natomiast 11,5x200 to najnowszy procek "AndyN Super AMD" :D ( po prostu nie ma procka AMD o takiej częstotliwości). To czasem taki mam jak go tak ustawię ... :D Tylko pamięci nie wyrabiają 200MHz i sieją błędami (sprawdzane Memtestem) - a asynchronicznie to trochę bez sensu. Myślę o zmianie pamięci na 400MHz Roboczo działa na 12,5 x166MHz. Przy obciążeniu SETI temperatury nie większe niż 45C (odczyt MBM z diode) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzet Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Roboczo działa na 12,5 x166MHz. Chciałbym Cie zapytać (bo solidnie prześledziłem losy twego kompa a nie znalazłem tego rozdziału) czy twój procek ma odblokowany mnoznik bo jest Tym Wybranym, czy też ten Krosta (czy jak mu tam) z Allegro zrobił to za pomocą grafitu lub innych technik. Mam 2000+ ale mnożnik nie daje sie zmieniać.Pzdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...