Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

@thingrim

Druga zakładka panelu kontrolnego nForce, przycisk na dole "Speaker Setup Wizard" (nie trawię polskich wersji programów ;))

@karaluch

Ta karta nie jest na wyposażeniu AFAIK żadnej wersji. Można ją kupić osobno - w komputroniku, AFAIR kosztuje 39PLN

Co do podłączania przednich gniazd w obudowie - podpięcie na płycie tylko skomplikuje Ci konfigurację głośników - jak masz takie kable, to tym bardziej nie widzę sensu przerabianie tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety pochwalilem dzien przed zachodem slonca i... nacialem sie :( . Mam taka sytuacje: gdy ustawie w biosie 11x200 i wyjde zapisujac zmiany, komp sie restartuje, wchodzi do windy, przechodzi testy: 3dMark, Prime95 (np. 3 gzodz.), mem test, wszelkie gry - slowem wszystko ok. Niestety jak wylacze kompa to juz nie moge go uruchomic :( . Najpierw nic jest poprostu czarny ekran, a dopiero po restarcie uruchamia sie, ale w Safe Mode i po ustawieniu w biosie znow 11x200 reset i idzie normalnie! Myslalem ze to zalezy od zasilacza - wczesniej milem Codegena, no ale teraz na tym Chieftec'u byloby to samo ?!?!

Wheelerfan, mowiles ze to typowe objawy przekreconego w gore kompa - czy da sie temu jakos zaradzic? Przeciez testy wszystkie w koncu przechodzi! 

Nic nie pomaga: obnizenie timingow, zmiana namiecia na pamieciach, zmiana Vcore... 

Natomiast na 10,5x200 wszystko jest zupelnie dobrze (wlaczanie+wszelkie testy)

Za przeproszeniem, juz qźwa nie wiem co jest! Radzcie ludzie!!

u mnie to samo się dzieje tylko że z ustawieniem 11,5X200

a specjalne kupiłem nową zasiłkę i qupa

Jackul i co? Wymysliles cos na to? Nie chce mi sie wierzyc, ze moja nowa zasilka nie pociagnie takiego konfigu!

Poniewaz nie odpala mi sie komp na 11x200 (pomimo pomyslnego zakonczenia wszystkich testow), znalazlem optymalny punkt, przy ktorym sie wlacza: 11x197. Niestety te 3MHz obnizenia magistrali kosztuje mnie 100 MB/s w Sandrze 2004 :( . Dziwne to troche. Coz dopoki nic innego nie wymysle zostaje przy tym rozwiazaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie dałem sobie spokój

ustawiłem 11X200

bo jeżeli rzeczywiście to zasiłka więc juz nic nie zrobię

zmiana zasilacza nie wchodzi w grę

moze jednak to nie wina zasilacza.....tylko czego?

Cześć! Jak tam sąsiedzi nie skarżą się na hałas?? :D

Jeśli chodzi o przyczny niemozliwości dalszego podkręcania to śmiem twierdzić, że nawet z chłodzeniem wodnym, każdy proc ma kres swoich możliwości, a tu dodatkowo zgodnie z tym co pisal Hanu, mamy do czynienia z zespołem proc - płyta - pamięci. Zobacz jak bardzo różnią się Twoje ustawienia od defaultowych, a nigdzie nie jest napisane, że masz egzemplarz, który kręci do maksymalnych wartości, jakie udało osiągnąć się na tym modelu. Nie wiem czy próbowałeś, zmian z podnoszenie szyny w górę np. 11 X 202 itd. Może warto spróbować w tę stronę, choć nie wiem czy takie detaliczne zmiany w ogóle Cię interesują??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja probowalem na wszystkich mozliwych sterach i ASUSA i siliconImage, zawsze to samo. Win sie instalowal ale pozniej zwisy i lots of lost cluster albo sie wywalal na instalce. 

pozniej zrobile tak:

instalka win F6 i stery wsjo ryba aby si3112r.sys.

jak sie winxp juz bootnie i zacznie screeny propagandowe puszczac to wyskoczy taki komunikat"stery nie sa podpisany i czy chcesz je instalowac i tu jest pies pogrzebany trzeba nadusic :) NIE!!!

.Pozniej instalka leci gladko. SP1 potem nforce i na koncu raid.

Mnie to pomoglo a przejscia mialem niemale ( kilka siwych wlosow :)

Działa !!

Zrobiłem to co radziłeś + to co radził Hanu, czyli instalacjia w Windozie najnowszych sterowników Sillicon'a, pięknie poszło. Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy rejnewan! Na AC jest to mało prawdopodobne, a tym bardziej z coolerem jaki posiadasz. Zresztą nikt tu wróżką nie jest i jak sam nie spróbujesz to nikt ci tego dokładnie nie powie. Spróbuj, zobacz co wyszło i zapodaj wnioski wtedy coś poradzimy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za przyjecie w grono:)) Raz mi sie udalo ustawic na 2398 (11x218) wlazlem do aidy, testy przeszly a potem zwis. Teraz ma bios UBER 1007. Sprobuje na innych. Poradzcie jakie timingi ustawic na pamieci.

No to zmień bios na Uber 1004 bo na 1007 max miałem 11x177, wyżej 3Dmarki się już wieszały, natomiast na Uber 1004 mam 200x11, 3Dmarki stable.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za przyjecie w grono:)) Raz mi sie udalo ustawic na 2398 (11x218) wlazlem do aidy, testy przeszly a potem zwis. Teraz ma bios UBER 1007. Sprobuje na innych. Poradzcie jakie timingi ustawic na pamieci.

Proponuje zmienić jednak ten BIOS na coś innego niż wersja 1007 :-)). Bo nie tylko ja uważam iż jest on z lekka mówiąc skopany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale 1004 ma błąd poprawiony w 1005:

"Fix large data transfer failed under Win2K and WinXP with hard disks configured as RAID0."

W mojej konfiguracji z 1004 mogą być problemy z integralnością danych ....

:(

Jaki inny niż 1004 i 1007? Mam teraz 1006

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nurtuje mnie jedna sprawa, mianowicie czy uda sie zamontowac zalmana 7000a-cu na tej plytce w obudowie ktora posiadam czyli chieftec dragon midi?

Hanu niedawno twierdził, że w Midi budy Chieftec'a ten Zalmanik wchodzi bezproblemowo, bowiemna płytę wchodzi spokojnie, natomiast w innych budach np. w Codegenach jest za mała odległość między procem a zasilaczem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@thingrim

Druga zakładka panelu kontrolnego nForce, przycisk na dole "Speaker Setup Wizard" (nie trawię polskich wersji programów ;))

no przeciez tym programem mam skonfigurowane glosniki ale tam nie ma zadnego wyboru praktycznie ja mam 5+1 w pokoku i nie da sie inaczej ustawic :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@thingrim

Ręce mi opadają :(

Łopatologicznie na maxa:

1. Klikasz na ikonkę panela kontrolnego SS w trayu

2. Klikasz na zakłądkę Speaker Setup

3. Klikasz przycisk Speaker Setup Wizard

4. Klikasz przycisk "Next"

5. Odznaczasz (jeżeli masz zaznaczony) checkbox, że tylne głośniki masz podłączone pod Line In (czyli że line in ma być dalej line in)

6. Odznaczasz (jeżeli masz zaznaczone) checkbox, że pod mic in masz podłączony centralny i bas (wtedy będzie to wejście mikrofonowe).

7. Klikasz przycisk "Next"

8. Zaznaczasz, ile masz głośników

9. Klikasz przycisk "Next"

10. Zaznaczasz, czy głośniki masz połączone cyfrowo, czy analogowo (czy i tak, i tak).

11. Klikasz przycisk "Next"

12. Jeżeli zaznaczyłeś wyjście cyfrowe, to określasz, czy głośniki obsługują DD (czyli czy ma kodować).

13. Klikasz przycisk "Next"

14. Klikasz przycisk "Finish"

Jeżeli pod line in i mic in masz coś innego, to znaczy, że albo coś sp**% w p. 5-6, albo masz coś s&^%@ z driverami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musze powiedziec ze zmienialem te ustawienia i nic nie dawalo wiec zainstaloalem nowe stery nforce i faktycznie jest teraz wiele lepiej z tym ze jezeli wylacze polaczenie subwofera i srodkowego z wyjsciem mikrofonowym to glos na froncie mam bardzo cichy i znieksztalcony ale line in sie udalo i moge sluchac glosu z tv przez glosniki na kompie choc chodza tylko przednie i tu kolejne pytanie czy mozna jakos uruchomic emulacje 6 kanalo z line in (chyba ze znou cos skopalem)

aha big thx Wawelski :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie dałem sobie spokój

ustawiłem 11X200

bo jeżeli rzeczywiście to zasiłka więc juz nic nie zrobię

zmiana zasilacza nie wchodzi w grę

moze jednak to nie wina zasilacza.....tylko czego?

Cześć! Jak tam sąsiedzi nie skarżą się na hałas?? :D

Jeśli chodzi o przyczny niemozliwości dalszego podkręcania to śmiem twierdzić, że nawet z chłodzeniem wodnym, każdy proc ma kres swoich możliwości, a tu dodatkowo zgodnie z tym co pisal Hanu, mamy do czynienia z zespołem proc - płyta - pamięci. Zobacz jak bardzo różnią się Twoje ustawienia od defaultowych, a nigdzie nie jest napisane, że masz egzemplarz, który kręci do maksymalnych wartości, jakie udało osiągnąć się na tym modelu. Nie wiem czy próbowałeś, zmian z podnoszenie szyny w górę np. 11 X 202 itd. Może warto spróbować w tę stronę, choć nie wiem czy takie detaliczne zmiany w ogóle Cię interesują??

Pozdrawiam

HEJ

Jak narazie nie miałem skarg od sąsiadów hehe

a czasami zostawiam kompa na noc. Pewnie nie wiedzą co im tak szumi pod oknem :)

Próbowałem szyną i max co mi się udał to 11X215 czyli 2365Mhz ale niestety PRIME sie wywalał powyzej 215 widziałem już ciemność :)

11,5X200 chodzi stabilnie ale denerwujące jest to że czasami sie nie uruchamia za pierwszym razem. Mi to nie przeszkadza ale żona wydzwani mi do pracy że komp jej sie nie chce włączyć wiec nadal mam 11X200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu wczesniej pisal:

"...BIOS do naszej płyty najlepiej wgrywać komendą:

awdflash 1007.bin /py /sn /cd /cc /cp /ld /r

Ostatni parametr można zmienić na /e wtedy komp po wgraniu BIOSu nie zrestartuje się tylko pozostanie w linii komend dysku c:."

Mam to (awdflash 1007.bin /py /sn /cd /cc /cp /ld /r) wpisac w wiersz polecenia normalnie bedac w winXP???

Czy lepiej reset kompa i alt+f2??

Chce wgrac tego ubera1004

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pjakub,twój przypadek jest klinicznym obrazem uszkodzonej pamięci na karcie graficznej. Karta do serwisu.

hm... teraz mi wszystko działa, jedyny feler to to, że bios'owy memory test przy starcie dość długo się teraz robi, i to 3-krotnie. grafa chyba tak nie wpływa na ram, sam już nie wiem, jestem kompletnie zdezorientowany.

najpierw były hokus-pokus [jak w moim poście wyżej], potem się uspokoiło i są objawy o których przed chwilą napisałem. i bądź tu człowieku mądry... ech...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...