Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

@AndyN

Dzięki.

@Tunio

Jeżeli chcesz ŚLEDZIA z wejściem i wyjściem cyfrowym (s. 84 instrukcji) to musisz go dokupić. I takie pytanie jest. Uważasz, że trzeba dodać pytanie "czy jest wyjście cyfrowe" to można to zrobić. Tylko, że dla mnie jest to oczywiste, a w pierwszym pytaniu jest uściślenie, że w jest elektryczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, teraz jest git. Ale przesadzać też nie możemy, bo w końcu zrobi sie bajzel. Jeszcze raz do AndyN - przerzuć to na początek, a ja i Wawelski skasujemy swoje posty, bo wyszło na to, że "zabraliśmy" całą stronę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, teraz jest git. Ale przesadzać też nie możemy, bo w końcu zrobi sie bajzel. Jeszcze raz do AndyN - przerzuć to na początek, a ja i Wawelski skasujemy swoje posty, bo wyszło na to, że "zabraliśmy" całą stronę.

Dodane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ;) przymierzam sie do kupienia tej plytki w wersji Deluxe, i mam kilka pytan:

1. Czy przy napieciu maks.1.85 da sie sensownie pokrecic mojego DUT3C?

2. W faqu bylo wspomnaine o pelnej wersji SS, znaczy sie ta plytka

posiada ja w wersji deluxe?

3.Dual Lan, gdybym kupil wersje bez tego duala, to po podpieciu starej sieciowki wyszlo by na to samo?(chodzi mi o to ze do jednego gnizada podpinam kabel od lanu, a do drugiego kabel do starego kompa).?

4. Kurcze no, jakos nie jestem do konca przekonany, ale chyba i tak ja kupie ;) , czy KingMaxy 400mhz nie beda sie gryzly z ta plytka?

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że było, ale nie mogę znależć, te forum jest niestety bardzo mało przejrzyste... Chodzi mi o instalacją Win XP na dysku Serial ATA, jakie mają być te sterowniki od Silicon'a? Czy nie mogą być te z płyty CD dołączonej do płyty głównej? U mnie po instalacji są błędy przy włączaniu kompa, nie ma jakiegoś pliku i jest komunikat, który sugeruję naprawę instalacji instalatorem Windows. Mój konfig to: A2500 Barton, Asus A7N8X Deluxe Gold, Maxtor 80 GB SATA. Kompa mam od soboty, a system wywala mi się codziennie i muszę instalować ponownie. Pomóżcie!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ktos wie, gdzie mozna nabyc przejsciowke pozwalajaca podlaczyc dysk PATA do kontrolera SATA? Mam zamiar kupic sobie drugiego Caviara 80GB a ten kontroler RAID w Asusiku wyraznie sie marnuje :D.

I tak przy okazji, czy taki adapter nie powoduje jakis spadkow wydajnosci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człopacy,

tak sobie czytam i czytam i wyczytałem że wszyscy torturujecie swoje sprzęty Prime'm, więc spróbowałem i ja, nadmienie że nie mam podkręconego żadnego komponentu, oprócz karty graf. która jest podkręcona tylko odrobine, w granicach rozsądku. Po zapuszczeniu Prime'a działa on 2, może 3 minuty i wywala jakiś błąd. Dziwne, baaardzo dziwne, komputer sie nie wiesza, memtest chodzi ładnie, gry śmigają. Czy ten Prime jest naprawdę miarodajny, czy wszystko jest z tym programem ok. ? Macie podobne doświadczenia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę,że coraz więcej osób pyta o instalację dysków SATA na A7N8X. Jets napisane o tym w naszym FAQ, ale sądzę,że trzeba parę rzeczy wyjaśnić. Dlatego mam sugestie do AndyN, MoGwAy i innych posiadających dysk SATA o wyjaśnienie w trzech punktach jak prawidłowo powinna przebiegać instalacja XP i sterów SATA:

1. Jeden dysk SATA

2. Dwa dyski SATA

3. Dowolna ilość dysków SATA w RAID

Porównamy doświadczenia i opiszemy to w FAQ solidnie tak aby już nie było wątpilwości. Sam nie mam dysku SATA i raz instalowałem toto znajomemu, ale jakoś gładko poszło i nawet nie pamiętam co zrobiłem. Sam muszę nabyć nowy dysk i siłą rzeczy pewnie jakiś SATA.

Zacznijmy od suchej instalacji na jednym dysku. Włączamy kontroler SATA zworką na płycie i ustawiamy bootowanie w BIOSie. Odpalamy instalkę. Instalator zaczyna wyszukiwać kontrolery i pyta czy zainstalowac inny. W tym przypadku chcemy to zrobić i wciskamy F6. Potrzebujemy dyskietki ze sterownikiem do kontrolera Sil3112. Demolous, autor Uber BIOS, zaleca sterowniki ver. 1.0.0.29 lub 1.0.0.32. Podajemy ścieżkę dostępu i winda instaluje się dalej, aż do pomyślnego końca. Jesli czegoś nie pomyliłem to powinno być OK.

Jak wygląda sytuacja z dwoma dyskami i RAID niech wypowie sie ANdyN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prime95 jest BAAAAARDZO miarodajnym programem. Jak by nie był , nie używałoby się go do szukania liczb pierwszych :wink: Jak dla mnie może dałeś za niskie timingi pamięci,a na to Prime jest czuły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prime95 jest BAAAAARDZO miarodajnym programem. Jak by nie był , nie używałoby się go do szukania liczb pierwszych :wink: Jak dla mnie może dałeś za niskie timingi pamięci,a na to Prime jest czuły.

No właściwie to nic nie dawałem, ustawienia pamięci mam domyślne, takie jak sie w biosie podpowiadają, po ustawieniu dla procesora XP2800, 12,5 x 166, o ile pamiętam 7,3,3,3. Tak jak powiedziałem nic nie podkręcałem narazie, ale skoro Prime jest ok, to może pokombinuje z ustawieniami w biosie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę,że coraz więcej osób pyta o instalację dysków SATA na A7N8X. Jets napisane o tym w naszym FAQ, ale sądzę,że trzeba parę rzeczy wyjaśnić. Dlatego mam sugestie do AndyN, MoGwAy i innych posiadających dysk SATA o wyjaśnienie w trzech punktach jak prawidłowo powinna przebiegać instalacja XP i sterów SATA:

1. Jeden dysk SATA

2. Dwa dyski SATA

3. Dowolna ilość dysków SATA w RAID

Porównamy doświadczenia i opiszemy to w FAQ solidnie tak aby już nie było wątpilwości. Sam nie mam dysku SATA i raz instalowałem toto znajomemu, ale jakoś gładko poszło i nawet nie pamiętam co zrobiłem. Sam muszę nabyć nowy dysk i siłą rzeczy pewnie jakiś SATA.

(...)

Jak wygląda sytuacja z dwoma dyskami i RAID niech wypowie sie ANdyN.

To wyboldowanie dotyczy mojej sytuacji - naprawdę nie pamiętam czy miałem jakiekolwiek problemy.

Jeśli znajdę czas, zrobię image tego co mam na C:, zrobię format C: i zacznę instalację WinXP żeby sprawdzić czy wszystko działa - ale nie wiem kiedy i nie obiecuję czy w ogóle to zrobię - czasu brak, komputer mam w weekendy.

Mając skonfigurowaną macierz czasem używam Drive Image (zainstaluję o jeden program za dużo i system zaczyna być niestabilny - wtedy ten soft jest zbawieniem). Program ten wymaga sterowników do kontrolera SATA żeby znaleźć dyski SATA. Używam w takiej sytuacji sterowników ze strony ASUS'a - wszystko działa OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę' date='że coraz więcej osób pyta o instalację dysków SATA na A7N8X. Jets napisane o tym w naszym FAQ, ale sądzę,że trzeba parę rzeczy wyjaśnić. Dlatego mam sugestie do AndyN, [b']MoGwAy[/b] i innych posiadających dysk SATA o wyjaśnienie w trzech punktach jak prawidłowo powinna przebiegać instalacja XP i sterów SATA:

...

Juz kilka stronic temu opisywalem rozwiazanie mojego problemu ale moge jeszcze raz ;)

Drv do SATA nie sa tak do konca kompatybilne z winxp.

przy instalacji windy F6 (dyskietka z jakimikolwiek sterownikami SATA Sil oczywiscie) zeby instalator wogole widzial dysk. Po nastepnej fazie instalacji(jaka partycja itp.) windows uruchamia sie w trybie graficznym. W pewnym momencie zapyta cie czy instalowac z dyskietki sterowniki SATA niepodpisane nalezy "nadusic" NIE. Windows istaluje sie na swoich drv SCSI.

Po instalacji calego windowsa wszystki drv nforce SP1 itp dopiero wtedy mozna podmienic sterowniki do SATA.

Mam nadzieje ze komus sie przyda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że było, ale nie mogę znależć, te forum jest niestety bardzo mało przejrzyste... Chodzi mi o instalacją Win XP na dysku Serial ATA, jakie mają być te sterowniki od Silicon'a? Czy nie mogą być te z płyty CD dołączonej do płyty głównej? U mnie po instalacji są błędy przy włączaniu kompa, nie ma jakiegoś pliku i jest komunikat, który sugeruję naprawę instalacji instalatorem Windows. Mój konfig to: A2500 Barton, Asus A7N8X Deluxe Gold, Maxtor 80 GB SATA. Kompa mam od soboty, a system wywala mi się codziennie i muszę instalować ponownie. Pomóżcie!!

Opisalem proces instalacji, poszukaj.

BTW mam dokladnie te same problemy, nic z tym nie zrobisz poprostu dyski Sata maja jakis specyficzny bufor i przy resecie kompa bardzo duzo gubia danych. Poprostu nie resetowac, a jak juz to modlic sie zeby nie byl to plik systemowy windy. Posrednim rozwiazaniem jest Ghost i system masz nowy w minutke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu! Po tym naszym FAQ zostają mi jedynie pytania z serii OT. Po podkręceniu mam ewidentnie za wysokie temperatury proca. Jakie można uznać za dopuszczalne?? Chodzi oczywiście o pełną stabilność kompa.

Płyta:??

Procesor:??

CPU Diode:??

P.S. nazewnictwo zaczerpnięte z AIDy,

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O: Każda temperatura, przy której komputer chodzi stabilnie jest dobra. Wskazania wbudowanych czujników mogą się różnić o kilkadziesiąt stopni od rzeczywistej - więc nie ma się co nimi przejmować. Przy czym Asus RACZEJ zaniża temperatury, niż zawyża. Więc zwracać uwagę na temperaturę warto, gdy dioda przekracza 65*.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O: Każda temperatura, przy której komputer chodzi stabilnie jest dobra. Wskazania wbudowanych czujników mogą się różnić o kilkadziesiąt stopni od rzeczywistej - więc nie ma się co nimi przejmować. Przy czym Asus RACZEJ zaniża temperatury, niż zawyża. Więc zwracać uwagę na temperaturę warto, gdy dioda przekracza 65*.

Dzięki Wawelski!

No właśnie zwróciłem. U mnie w stresie pod Primem zanotowałem 78C!!

Wiem, że to dużo za dużo, stąd moje pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wheelerfan

A jak wygląda (organoleptycznie) temperatura radiatora?

Jak jest gorący - trzeba zmienić wiatrak i/lub poprawić wentylację budy.

Jak jest zimny - coś nie styka (zdejmij wiatrak, jak masz CS to wywal, przesmaruj, zmontuj ponownie) albo temperatura jest przekłamana.

Jakiego masz coolerka?@wheelerfan

A jak wygląda (organoleptycznie) temperatura radiatora?

Jak jest gorący - trzeba zmienić wiatrak i/lub poprawić wentylację budy.

Jak jest zimny - coś nie styka (zdejmij wiatrak, jak masz CS to wywal, przesmaruj, zmontuj ponownie) albo temperatura jest przekłamana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człopacy,

tak sobie czytam i czytam i wyczytałem że wszyscy torturujecie swoje sprzęty Prime'm, więc spróbowałem i ja, nadmienie że nie mam podkręconego żadnego komponentu, oprócz karty graf. która jest podkręcona tylko odrobine, w granicach rozsądku. Po zapuszczeniu Prime'a działa on 2, może 3 minuty i wywala jakiś błąd. Dziwne, baaardzo dziwne, komputer sie nie wiesza, memtest chodzi ładnie, gry śmigają. Czy ten Prime jest naprawdę miarodajny, czy wszystko jest z tym programem ok. ? Macie podobne doświadczenia ?

koste11 powiem Ci tylko tyle, że miałem ten sam problem ze swoim "bartkiem" musiałem go chociaż troszeczkę podkręcić bo inaczej wywalał błędy (jakiś dziwny egzemplarz) teraz chodzi 200x11 i jest rock stable :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koste11 powiem Ci tylko tyle, że miałem ten sam problem ze swoim "bartkiem"  musiałem go chociaż troszeczkę podkręcić bo inaczej wywalał błędy (jakiś dziwny egzemplarz) teraz chodzi 200x11 i jest rock stable  :D

Tak właśnie zrobię, w końcu :)

A przy okazji, spieszę pochwalić sie że zamontowałem cooler Thermaltake Silent Boost, i jest miodnie, temp. spadła o mniej więcej 12 stopni w spoczynku i stresie, "gorąco" polecam ten wentylatorek 8)

Pasta "Arctic Ceramique" oczywista...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwaga, zadam teraz maksymalnie lamerskie pytanie. Na płycie jest kontroler SATA RAID. Jeśli ma sie jeden dysk to jaki jest sens instalować go jako RAID. Silicon Image publikuje na stronie DWA rodzaje driverów: 1.0.0.32 dla SATA RAID i 1.0.0.52 dla IDE SATA. Piszecie, że przy jednym dysku SATA walicie stery od SATA RAID. Jaki w tym sens? Mógłby ktoś łopatologicznie wytłumaczyć? Sorki za tak banalne pytania, ale najzwyczajniej w świecie sie pogubiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Jakis czas temu zlozylem sobie kompa i teraz mam problem. Sprzecik mam taki

Asus A7N8X deluxe rev. 2,0, AMD Barton 2500+, 2*512 TwinMos DDR Dual DDR,

Cooleer Zalaman Cnps 7000A, obodowa i zasilka chiefteca 360W, radeon9500pro i pasta srebrna ultra ocz II.

Seria procka to:

AXDA2500DKV4D Y881757260732

AQHEA 0334SPMW 1999AMD

Problem mam wlasnie z podkrecaniem. Wszystko chodzi stabilnie przy stawieniach 12,5*166. Problemy sie zaczynaja przy przestawieniu na fsb 200. Komp czasem wstanie, a czasem nie, a jak juz mu sie "uda" wstac to sie wiesza przy probie wlavczeniu jakiejs gry:( Probowalem z roznymi usawieniami mnoznika i nic, zwiekszenie napiecia vcore tez nie pomaga:(.

Dostaje przy tym komunikat "system failed memory test", ale przecierz z ddr400 nie powinno byc problemu z fsb200. Co najciekawsze ostatnio dostalem ten komunikat przy ustawieniach standardowych:( Znacie jakis program ktory by przebadal te pamieci czy sa dobre, a moze to winna czegos innego? Czy moze ten procek to taka tragiczna seria ze nic nie pomoze?

Wczoraj mnie cos naszlo i przelozylem pamieci. Wczesniej siedzialy w gniazdach 1 i 3, teraz przelozylem na 2i3. Po tym zabiegu PIERWSZY raz komp wstal przy ustawieniu 10,5*200, w windoza chodzila stabilnie ale po wlaczeniu gry po kilku minutach wywalalo mnie do windowsa:(. Zwiekszenia vcore nic nie pomaga(timmingi8-3-3-2,5, zmienic cos w nich?) Przy ustawieniu 12,5*200 nawet sie windoza nie uruchamia... Temperatura jest w normie. Przy kosciach w 1i3 slotcie mimo ze prze asusa sa dopuszczone pamiec nie chciala mi na 200MHZ chodzic nawet pzu pozostawiniu fsb na 166... Nic oprocz wymiany pamieci nie pomoze? Czy moze jednak to wina procesora? Nie spotkalem jeszcze nikogo z taka seria:(

Cześć!

Mnie to nadal wygląda na przekręconą pamięć, ale rzecz jasna nie mam patentu na nieomylność.

Skoro komp odpala to zanim zdecydujesz o wymianie pamięci, spróbuj powalczyć z timingami. Spróbuj je złagodzić do 11-4-4-2,5 nie wiem jak u Ciebie ale u mnie to pomoglo. Wprawdzie pamiatki są wtedy nieco wolniejsze, ale za to nie powodują wywalania z gier. Oczywiście z tym pierwszym elementem może być różnie, może u Ciebie lepsze będzie 10 lub 12. Gwarancji sukcesu nie daję, ale nie chce mi sie wierzyć, żeby Barton na 2100 Mhz nie chodził 8O . Spróbuj co ci szkodzi??

Pozdrawiam

Z takimi timingami to mi sie nawet bios nie pokazal i jescze oprocz tego dzis jak wlaczalem kompa dostalem komuniat "system failed memory test" (10,5*166!! nic nie podkrecalem) po czym windows sie urochomil normalnie... Poczekam moze niedlugo mi sie plyta zepsuje i sobie abitka kupie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce zmienic swoje kingstony 2x256 cl3 400 na GeIL lub Twinmosy. Moje pytanie czy roznica w wydajnosci pomiedzy GeIL a TwinMos przeklada sie na cene. [TwinMos cl 2,5 256mb - 215zl GeIL cl 2,5 256mb - 249zl]

Widzialem w faq ze niby Twinmosy nie lubia naszych plyt gdzie indziej czytalm tylko na kosciach elixira, sadzac po podpisach TwinMosy tez sa jak najbardziej w porzadku. Inne pamieci raczej odpadaja bo szkoda nie mam kasy na lepsze typu OCZ itd...

Thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwaga, zadam teraz maksymalnie lamerskie pytanie. Na płycie jest kontroler SATA RAID. Jeśli ma sie jeden dysk to jaki jest sens instalować go jako RAID. Silicon Image publikuje  na stronie DWA rodzaje driverów: 1.0.0.32 dla SATA RAID i 1.0.0.52 dla IDE SATA. Piszecie, że przy jednym dysku SATA walicie stery od SATA RAID. Jaki w tym sens? Mógłby ktoś łopatologicznie wytłumaczyć? Sorki za tak banalne pytania, ale najzwyczajniej w świecie sie pogubiłem.

Masz na mysli ta strone: http://12.24.47.40/display/2n/articleDirec...469&r=0.2990381 ? Gdzie tam sa drivery 1.0.0.52 dla IDE SATA ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...