Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi za mna zmiana mojego chlodzenia.

Mam zamiar zmienic swojego Spire'a : :D na ThermalRight SLK-900A AMD. Na poczatek wentylator wsadze do niego z mojego whisperrocka [chyba takie cos 80mm Spire ClearBlue] i zobacze co i jak bedzie dzialac. Pozniej ewentualnie w miare mozliwosci finansowych jezeli bedzie potrzeba to zmienie ten wentyl.

Co wy sadzicie o tym radiatorze? Od razu mowie ze nie moge wsadzic zalmana 7000 do budy. Koszt 229zl proline.pl / sirius.pl Wdl testu http://www.pclab.pl/print7523.html - ten SLK-900A rzadzi. A jaki wy macie zdanie na temat tego radiatora do mojego konfiga? Bo co jak co ale chlodzenie to jest 1 rzecz do wymiany w moim sprzecie:) Po wsadzeniu nowego chlodzenia mam nadzieje podniesc FSB do 212mhz. Mam nadzieje ze procek to lyknie, bo pamieci wierze ze pojda na 424mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam inne (troche ) pytanko wiec tak ; z powodu uciazliwego wentyla w zasilaczu postanowilem go wymienic wiec kupilem COOLERMASTER SAF-B83 (bez zadnych terminstorkow czy czegos takiego) mial byc cichy ale po wsadzeniu do zasilki okazalo sie iz w zrczywistosci zapewniane 26 db chyba jest wieksze i wpadlem na pomusl podlaczenia wentyla do mobo ( w koncu mamy nawet powerfan na mobo) jak mowilem tak zrobilem ale jakos poprawy czyt, cichszej pracy nie zauwazylem (wlaczylem fan control w biosie) ciekawi mnie czy jest jakas mozliwosc sterowania predkoscia obr wentyla (ale bez potecjometu) zmienianie w biosie nie wiele pomaga , a pozatym w asus probe moj wentyl raz jest wykrywany jakos powerfan raz jako fan od obudowy a nieraz wcale to jakas loteria !!

jak wam sie spisuje fan control ??

to muj pierwszy wiatrak podlaczone na mobo i nie wiem czy cos trzeba modowac czy jak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie wreszczie pokazuje tak jak powinien i nie myli power fan z chassis fan ale jeżeli obroty wentla spadają poniżej 1500 obr/min to pokazuje różne cuda np. -25438 obr/min :D natomias Q-Fan sprawuje się u mnie nie najgorzej lepiej się zachowuje na UBER BIOS (szerszy wachlarz możliwości)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie wreszczie pokazuje tak jak powinien i nie myli power fan z chassis fan ale jeżeli obroty wentla spadają poniżej 1500 obr/min to pokazuje różne cuda np. -25438 obr/min  :D natomias Q-Fan sprawuje się u mnie nie najgorzej lepiej się zachowuje na UBER BIOS (szerszy wachlarz możliwości)

jak osiagnoles tak niskie RPM ?? w Uber jest taka mozliwosc ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmienilem teraz na UBER 1007 ale to nic nie dalo nawet jak dalem fan na 1 w biosie to wentyl i tak zapiernicza ponad 2500 rpm wiec nie wiem co jest ? pozatym zdajesie ze ten bios mi cos skopal odczyt temp bo nie wieze abym mial 31 na procu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn ja tu mówię o wentlu w obudowie (~1400 obr/min) a zalman zaopatrzony jest w potencjometr, którym można sobie regulować obrociki :D natomiast jeśli chodzi o regulację zalmana w biosie (odłączając potencjometr) to zakres jest niewielki jakieś 300 obrotów :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz zaczynam sie zastanawiac na WC, bo patrzac juz za 350zl ma sie naprawde wydajny system! Tylko ze woda we wlasnym wykonaniu moze byc niebezpieczna

Myślę, że nie powinieneś się bać za bardzo wody we własnym wykonaniu. Ja niedawno uruchomiłem system zrobiony w sumie w 100% własnymi siłami: blok na GPU zrobiłem sam, blok CPU całkowicie przelutowałem dokładając przekładki w środku (było wyfrezowane jedynie koło) i wymieniając rurki dolotowe, rurki miedziane rozgałęziające węże w środku kompa lutowałem sam, pompę wodną zamknąłem w zlutowanej własnymi siłami puszce z blachy ocynkowanej, nagrzewnica miedziano-mosiężna od Poloneza też została trochę przerobiona (wlot i wylot). Układ jest całkiem zamknięty, nie ma zbiorniczka typu wiadro. Musisz się jedynie przyłożyć do w miarę dokładnego lutowania i do mocno spasowanego osadzenia węży na rurkach (oczywiście z zaciągniętymi metalowymi spinkami). Układ napełniłem samochodowym płynem chłodniczym, który jest trochę gęstszy niż woda i wydaje mi się, że nie przecieka tak przez nieszczelności, jak woda. Jeden fakt pozostaje niezmienny - miałem KUPĘ roboty z zaprojektowaniem i wykonaniem takiego układu, ale wiem jedno - większość układów fabrycznych oferowanych w sprzedaży wygląda, jakby były do plastikowych komputerków lalek Barbie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do: Krzysiek Gruszczyński i nie tylko

A jaka frajda jak wszystko działa i jest wydajne ...

:D

Właśnie jedzie do mnie:

*CFD Uriel rev. 2 - proc

*CFD Atira Radeon - grafika

* CFD Weland - NB

W swięta będę się w hydraulika bawił ....

:D :lol: :D :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jedzie do mnie:

*CFD Uriel rev. 2 - proc

*CFD Atira Radeon - grafika

* CFD Weland - NB

W swięta będę się w hydraulika bawił ....

:D  :lol:  :D  :lol:

koniecznie masz zapodać zdjęcia

i interesuje mnie temperaturka wody w układzie po kilku godzinach od włączenia kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koniecznie masz zapodać zdjęcia

i interesuje mnie temperaturka wody w układzie po kilku godzinach od włączenia kompa

Mam w planach stronę WWW ze zdjęciami kompa

Temperatury?

Teraz z bloczkiem CPU 'Storm1' S1 (LEv2) od Mate'a, chłodnicą aluminiową dużą, rezerwuarem 1l i pompką Eheim 1048 są nastepujące (procek 11,5x200; temperatura otoczenia 22-24C; wentylatory na chłodnicy (4 szt.) na maksa puszczone; procek obciążony SETI; temperatura wody odczytywana z naklejonego na rezerwuar termometru akwariowego; komponentów komputera przy pomocy MBM):

* procek do 50-52C

* woda 27-28C

* obudowa - nie pamiętam

Na ile to zbliżone do rzeczywistości? Nie wiem, nie mam możliwości sprawdzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poradzilem sobie z głośnymi wentylami zrobilem panel do Płynnej regulacji obrotow JESTEM Z SIEBIE DUMNY :) a teraz pytanko

Czy wam tesz na biosie 1007 ubera obniz temp niz w rzeczywistosci ??

Ktory biosik polecacie ??

aha i macie moze jakis sposob na monitoring temp w zasiłce ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W FAQu znalazłem taki text:

"..BARDZO DUŻO egzemplarzy padało natychmiast, bądź w krótkim czasie przy stosowaniu FSB z przedziału 218-220. Powyżej 220 już nie notowano tych przypadłości"

1 mam w związku z tym pytanie.. Czy kiedy (tfu tfu) padnie mi płyta po przejściu na FSB np.. 220 to gwarancja obejmuje takie wypadki?

2astępne pytanie jest takie.. czy przechodząc na FSB np 210 musze dodatkowo chłodzic jakies elementy.. chodzi mi tu np.. o mosfety.. albo PLL..czy cos pododbnego..

3 czy ktoś wybadał moze jakaś regularność w padaniu tych płyt.. np. rev czy jakis bios..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żródło: oc-serwis.pl

Według użytkowników serwisu Tom's Hardware Guide płyta główna ASUS A7N8X Deluxe zdobyła tytuł Najlepszej Płyty Głównej roku 2003, a sama firma ASUS po raz trzeci z rzędu zdobywa tytuł Najlepszego Producenta Płyt Głównych. Nagrody Best of 2003 Readers' Choice Awards przyznawane są dla usług czy produktów, które cieszą się największym uznaniem użytkowników. Wyniki głosowania: ASUS, otrzymał połowę głosów, a jego konkurenci zaledwie 15%, a ich płyta A7N8X Deluxe też nie miała sobie równych otrzymała 36% głosów, a jego następca w rankingu ledwo 11%.

No to możemy się cieszyć że mamy najlepszą płytę dostępną na rynku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W FAQu znalazłem taki text:  

"..BARDZO DUŻO egzemplarzy padało natychmiast, bądź w krótkim czasie przy stosowaniu FSB z przedziału 218-220. Powyżej 220 już nie notowano tych przypadłości"

1 mam w związku z tym pytanie.. Czy kiedy (tfu tfu) padnie mi płyta po przejściu na FSB np.. 220 to gwarancja obejmuje takie wypadki?

2astępne pytanie jest takie.. czy przechodząc na FSB np 210 musze dodatkowo chłodzic jakies elementy.. chodzi mi tu np.. o mosfety.. albo PLL..czy cos pododbnego..

3 czy ktoś wybadał moze jakaś regularność w padaniu tych płyt.. np. rev czy jakis bios..

ad1) Wiesz... to nie do końca tak jest. Mój stary rev1,4 A3 wytrzymał botowanie na233 :twisted: (był to max na biosie 1004beta) a o dziwo padł przy próbie ustawienia 231.. :lol: ...ale myślę, że bardziej zawinił tu zasilacz któremu przy wysokim obciążeniu napięcie 5v spadało do 4,65-4,7...i prawdopodobnie to niskie napięcie spowodowało zły zapis w kości. Drugi rev1,4 A2 na nowym zasilaczu (480W) chodził na 220 bez problemów..więcej nie sprawdzałem....a padła przez błąd w sztuce.. :lol:

obecny rev2,0 zaskoczył mnie POWER'em w porównaniu z rev 1,4. 2,0 to poprostu rewelacja :twisted:

Najlepszy bios do 1,4 to 1004, który bezproblemowo pozwala odpalić ram 333 na 400 synchro z FSb ( o tym już było s45-48?)

Na gwarancji mi płytkę wymienili....

ad2) polecam wymianie gumy na NB i założenie wiatraczka. to w rev 1,4 podnosi stabilność... mosfety raczej sie chłodzi przy vmodzie...ale nie zaszkodzi..

ad3)raczej nie..jak ma paść to padnie niezależnie od wersji biosu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 1) Wiesz, jest to zaobserwowana przez wielu użytkowników dziwna przypadłość, no bo niby dlaczego ma padać na 218 a na 220 już nie. Jakiś błąd w oprogramowaniu BIOSu. Wiele tego typu skarg da się wyczytać na www.nforcershq.com. Jesli chodzi o rekalmację to nie mają jak wykryć, że płyta padła akurat na tak wysokim FSB, a nie na standardowych ustawieniach.

Ad2 ) Jak powiedział Kipek, jesli nie stosujesz Vmod to raczej Asusa to nie dotyczy. Ale jak już bardzo chcesz....

Ad 3) Nie ma zalezności, chyba, zę padnie podczas flashowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóś mam problemy z logowaniem się do naszego topicu :( Jak przechodzę na s.65 to mnie wylogowuję. :x Na marginesie wiecie jaka płyta wygrała w głosowaniu na produkt roku w PC World Komputer?? No wiedziałem, że zgadniecie, oczywiście nasza A7N8X Deluxe!! :), Więc to już drugie miejsce gdzie nasz Asusik jest górą!! Ciekawe czemu nie wygrał teoretycznie lepiej podkręcalny Abit??

Tymczasem życzę wszytkim forumowiczom Wesołych Świąt i oby Wam się kompy nie psowały!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak do nich napisalem maila, ze wlasnie tylko na nowszy rev. chce wymienic, ze kupowalem u nich, ze plytka ma pare miesiecy, ze przeciez moge doplacic jezeli byloby trzeba itp. Odpisali ze nie ma takiej mozliwosci. Moze jakbym przeszedl sie do nich osobiscie i pogadal z gosciem z serwisu to byloby jakos inaczej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze jedno: czy ktos z Was uzywa zintegrowanej karty 3Com'a? U mnie cos nie chce ona dzialac!Albo cos zle robie.

Jak wlacze ja w Biosie i winda ja wykryje, to brak sterow. Sciagnalem wiec te stery ze strony ASUSa i je zapodalem. Niby sie cos zainstalowalo, jak podlacze kabelek caly czas: "Polaczenie lokalne: kabel sieciowy odlaczony". Gdy zagladnalem na tyl obudowy, zauwazylem, ze zadna dioda kontrolna sie nie pali/miga - ciemno. Patrzylem w zakladke o wlasnicosiciach karty i probowalem zmienic rozne opcje (ktorych jest MORZE), ale nic to nie dalo :( .

Niby nic takiego - jade caly czas na tej karcie nVidii, no ale...

Moze to pretekst, zeby odwiedzic serwis? :)

Poprosze o jakies rady, bo mysle ze chyba cos zle instaluje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...