Tunio Opublikowano 10 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2004 GeILe Wstawilem nowe chlodzenie na procka to i zabralem sie za pamieci. Przesmarowalem jeszcze NB, dalem tam smieszny jakis malutki wiatraczek, pociolem starego radiatora [slot1 - wyzynarka i mam cale rece:) ] do SB normalnie na paste. No i GeILe wreszcie co nie co pokazaly... nie wiele ale chce pokazac ze takie straszne nie sa... Przy 2,8V 5-3-3-2 424mhz stabilnie 3234mb/s w Sandrze. Przy magistrali 215 wstaje winda ale prime wywala... Nie wiem na ile jest to wina proca a na ile pamieci. No ale wynik niczego sobie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 10 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2004 Mój zmodyfikowany komputer http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=679483#679483 Zapraszam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 10 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2004 łał - respect :D przyznam szczerze, że sam przymierzałem się do istalacji w/c ale ilość wężyków itp mnie przygniotła :D hyh i chyba pozostane przy Zalmanie :( Pozdro @ll Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 Włożyłeś sporo pracy w to WC i przyznam , że parę pomysłów ( rezerwuar!!) jest przednich. Ale razi mnie trochę ten bałagan porządkowaniu wężyków. Ale generalnie spox. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 Thermalright SLK 947U No i dzisiaj stalem sie szczesliwym posiadaczem SLKi. Instalacja przebiegla wdl instrukcji na www, [tylko tam troche inna plyte uzyli i radiator nie jest w poziomie a w pionie] Nie bylo to latwe jak zalozenie jakiegos spire itd ale jakos udalo sie. Przy nakladaniu pasty mialem wrazenie ze moze byc jej ciut za doozo ale na www bylo tyle samo... Wstawilem zakrecilem i czas na testy... Poprzednio mialem Spire WhisperRocka IV i wlasnie z niego wzialem wentyl na slke. [80x80 przy 2.500rpm ok 33m3/h 21dB] 11x200 1,675V Spire: Idle 43C Stres: 50-52 SLK 947u Idle32C Stres: 35C 11x210 1,75V Spire: 46; 60! SLK 947u 38C 45C Wiecej niestety nie moge wycisnac bo proc a dokladnie napiecie wyzsze nie wchodzi :( Wyniki nie wiem czy rewelacyjne, nie dawno hanu co nie co pisal na temat temp w Zalmanie 7000 czyli chyba glownym konkurentem SLKi. Najwieksza zaleta w porownaniu z Zalmanem to jest fakt ze wchodzi na nasze mobo bez wzgledu na obudowe i tym sie kierowalem przy wyborze tego coolera. Co ciekawe - zauwazylem ze temperatury z probe i z biosu w idle sie nakladaja, tzn sa prawie identyczne +- 1 / 2 C Tylko wciaz mi ta pasta jakos po glowie chodzi, czy oby jej nie za doozo bylo i mam takie jakies przeczucie ze czegos do konca dobrze nie zrobilem :) [warunki pracy: temp otoczenia cos pod 20C otwarta buda] Patrzę tak na te twoje temperatury i coś mi się widzi, że jednak albo za dużo pasty, albo coś nie tak przylega. Pracujemy na tym samym Biosie, ten sam rev. płyty i u mnie na Zalmanie jest sporo niżej.Pisałem już o tym. Niemożliwe by tak dobry cooler jak ten SLK, miał w tej twojej konfiguracji 43 C idle. Za dużo :cry: Chyba, że wieje na radiator jakiś lipny wentyl :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 AndyN, fajnie to wszystko przygotowales - od samej modyfikacji kompa po strone www. Mnie rowniez niezabardzo podoba sie ten bajzel i platanina wezykow. Za to bardzo podobaja mi sie podziekowania na str www - to mile! :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 Włożyłeś sporo pracy w to WC i przyznam , że parę pomysłów ( rezerwuar!!) jest przednich. Ale razi mnie trochę ten bałagan porządkowaniu wężyków. Ale generalnie spox. Zapraszam do dyskusji do tamtego wątku Może bałagan nie rzucałby się tak oczy gdyby nie było tych koszmarnie wyglądających zacisków. Ale to był wybór między estetyką a pewnością połączenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decho Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 Pytanko z innej beczki: Mam plytka jak w podpisie i maly problem. Podczas przeciagania okna , zmianie rozmiaru okna lub kopiowania plikow sysze trzaski a wlasciwie to takie ciche trzeszczenie w glosnikach. Tak jakby podczas transferu danych przelatujace bajty zakłucały sygnał audio. :)) - fajne porownanie. Mam ten efekt na winXP oraz to samo na Win98se. Kabelek od Audio-CD odłączony. mic,line in itd wyciszone. W grach to mi nie przeszkadza bo muzyka jest o wiele glosniejsza i tego nie slychac, ale jak kopiuje cos czy pracuje i nie slucham muzyki to szlak czlowieka moze trafic. Maci moze jakies sugestie jak rozwiazać ten problem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decho Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 I jeszcze jeden problemik asus update spod winXP krzyczy ze: - do wybranego serwera jest podlaczonych zbyt wielu uzytkownikow, sprobuj pozniej. Bez wzgledu do ktorego z 3 serwerow sie łącze Z win98se jest natomiast OK - laczy sie itd. FTP mam na Pasive, Poziom zabezpieczen Internet - sredni, co jeszcze mozna sprawdzic ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 Thermalright SLK 947U Wstawilem zakrecilem i czas na testy... Poprzednio mialem Spire WhisperRocka IV i wlasnie z niego wzialem wentyl na slke. [80x80 przy 2.500rpm ok 33m3/h 21dB] 11x200 1,675V Spire: Idle 43C Stres: 50-52 SLK 947u Idle32C Stres: 35C 11x210 1,75V Spire: 46; 60! SLK 947u 38C 45C Wiecej niestety nie moge wycisnac bo proc a dokladnie napiecie wyzsze nie wchodzi :( [warunki pracy: temp otoczenia cos pod 20C otwarta buda] Patrzę tak na te twoje temperatury i coś mi się widzi, że jednak albo za dużo pasty, albo coś nie tak przylega. Pracujemy na tym samym Biosie, ten sam rev. płyty i u mnie na Zalmanie jest sporo niżej.Pisałem już o tym. Niemożliwe by tak dobry cooler jak ten SLK, miał w tej twojej konfiguracji 43 C idle. Za dużo :cry: Chyba, że wieje na radiator jakiś lipny wentyl :wink: Tam sa wyniki ze Spire'a starego chyba na nie patrzysz... z tad temp takie. Ostatecznie tempy przy moim konfigu [optymalne warunki pracy: otwarta buda, 2 wiatraczki w srodku] 11 x 212 - 1,75V - Idle: 38C Stres: 45C MAX Hanu: jakbys mogl jakos do tych temperatur sie wypowiedziec odnosnie Zalmana. Bo akurat moj kumpel ma sobie na dniach kupic chlodzenie. Podoba mu sie Zalman ale buda za mala. Ja mu polecam SLKe ale do konca nie mam pewnosci jak on sie ma do 7000. Jakbys mogl co nie co napisac bede wdzieczny... Na plusy dla SLKi daje: + wchodzi w kazda bude! + mozna wymienic jak sie zuzyje, zrobi za slaby, za glosny wentylator - cena? chociaz roznica tak ogromna nie jest slk+wentyl sredni = 230-240zl okolo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 Przepraszam, że się wtrącę ale jak przy otwartej budzie to ciutko za duże te temp. chociaż i tak całkiem b.dobre. U mnie np. (mam bartka - 11x200) to przy zamkniętej budzie Idle 34 Stres 40. Może gdybyś zapiął jakiego wiatraka 90 mm to poprawiłoby to przepływ pow. a co za tym idzie i spadek temp. Pozdrawiam i głowa do góry SOLDIER :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 Przepraszam, że się wtrącę ale jak przy otwartej budzie to ciutko za duże te temp. chociaż i tak całkiem b.dobre. U mnie np. (mam bartka - 11x200) to przy zamkniętej budzie Idle 34 Stres 40. Może gdybyś zapiął jakiego wiatraka 90 mm to poprawiłoby to przepływ pow. a co za tym idzie i spadek temp. Pozdrawiam i głowa do góry SOLDIER :D Nowlasnie cos za mna chodzi zeby bude zamknac ale musze jakies tanie i ciche wiatraczki wstawic w dobry sposob. Poczytam, popatrze i jak jakis pomysl wpadnie to zrobie. a co do 11x200 34-40C to przy jakim napieciu? Bo u mnie procek na takich ustawieniach tylko 1,675V stabilny :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek11 Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 Czołem chłopacy, pytanie do tych co mają dysk SATA, na którym jest system, i dodatkowo zwykły Ultra ATA. Wczoraj dołożyłem właśnie ultra ATA co znacznie spowolniło mi ładowanie systemu, dwa razy dłużej ładuje się Windoza. Macie jakieś pomysły ? Pozdr. Kostek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 Ja mam 1,725V ustawione obecnie ale na 1,7V też cyka tyle, że dałem ciut więcej dla św. spokoju :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 Tunio, takie temperaturki jak teraz podałeś juz są akceptowalne, choć mogłoby być z 3-4 C niżej, ale to juz kwestia dobrego przewietrzenia budy. Jesli Twój kumpel ma dylemat to niech go porzuci :D SLK jest świetnym radiatorem i przyznam szczerze, że przy zastosowaniu wentyla 92mm, szybkoobrotowego, Zalman nie daje mu rady ( choć przy zastosowaniu takiego samego idą łeb w łeb). Kapitalną zaletą SLK jest możliwośc samodzielnego doboru wentylka. W zasadzie gdyby ktoś postawił przede mną oba to chyba rzucałbym monetą :D Niby SLK+wentyl jest te 40-50 zeta droższy, ale przy tym poziomie cen to już jestchyba drugorządna sprawa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SupaFax Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 problem tzeszczacego dzwieku rozwiazany tj. nowsze stery i mniejsza moc wyjsciowa (chyba tak to sie nazywa) ale mam pytanie: ktorej karty sieciowej uzywac ? jestem w chello i do niczego wiecej podlaczony nie jestem. odrazu zaznacze ze mialem (chyba ciagle mam) powazne problemy z prawidlowym ustawieniem 3Com'a, natomiast karta Nvidi spisuje sie OK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thingrim Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 Jak myslicie z podlaczeniem takich 2 wentli do naszego mobo moga byc problemy ?? Nie zaduza moc albo amperaz ?? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=20006097 I jeszcze jedno czy spotykacie sie z problemami w kompach w ktorych jest SATA i ATA ?? (mam zamiar dokupic SATA i wole wiedziec czego sie spodziewac) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek11 Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 Jak myslicie z podlaczeniem takich 2 wentli do naszego mobo moga byc problemy ?? Nie zaduza moc albo amperaz ?? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=20006097 I jeszcze jedno czy spotykacie sie z problemami w kompach w ktorych jest SATA i ATA ?? (mam zamiar dokupic SATA i wole wiedziec czego sie spodziewac) No właśnie ja mam SATA, przeszybkiego Raptora, i dołożyłem ATA, teraz Windows ładuje się 2x dłużej :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 No właśnie ja mam SATA, przeszybkiego Raptora, i dołożyłem ATA, teraz Windows ładuje się 2x dłużej :( Ale co dokładnie trwa dwa razy dłużej? Wykrywanie dysków przez BIOS'y płyty i kontrolera SATA czy sam proces ładowania windowsów później? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decho Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 ktorej karty sieciowej uzywac ? jestem w chello i do niczego wiecej podlaczony nie jestem. odrazu zaznacze ze mialem (chyba ciagle mam) powazne problemy z prawidlowym ustawieniem 3Com'a, natomiast karta Nvidi spisuje sie OK Ja używam karty nVidii a 3com-a mam w winXP wylaczonego (szara ikonka w połączeniach sieciowych - nie w konfiguracji sprzętu "moj komputer") - tak działa OK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 Jak myslicie z podlaczeniem takich 2 wentli do naszego mobo moga byc problemy ?? Nie zaduza moc albo amperaz ?? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=20006097 I jeszcze jedno czy spotykacie sie z problemami w kompach w ktorych jest SATA i ATA ?? (mam zamiar dokupic SATA i wole wiedziec czego sie spodziewac) No właśnie ja mam SATA, przeszybkiego Raptora, i dołożyłem ATA, teraz Windows ładuje się 2x dłużej :( A jakie masz stery do ATA?? Jezeli te od MS to bedzie ci sie tak niestety windows ladowac. Ja uzywam tych najnowszych nVidii i system na SATA laduje sie bardzo szybko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek11 Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 No właśnie ja mam SATA, przeszybkiego Raptora, i dołożyłem ATA, teraz Windows ładuje się 2x dłużej :( Ale co dokładnie trwa dwa razy dłużej? Wykrywanie dysków przez BIOS'y płyty i kontrolera SATA czy sam proces ładowania windowsów później? Sam proces ładowania Windozy się wydłużył, pokombinuje ze sterownikami... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 A jakie masz stery do ATA?? Jezeli te od MS to bedzie ci sie tak niestety windows ladowac. Ja uzywam tych najnowszych nVidii i system na SATA laduje sie bardzo szybko. Których dokładnie używasz? 3.13? Nic się nie sypie? Bo takie opinie słyszałem o 3.13. Sam używam 2.45 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 Uzywam tych z 3.13. Na tych z paczki 2.45 nie wiem dlaczego ,ale mi sie system czasami sypal mimo ze pod zwykly kontroler mialem podlaczonego tylko cdka i cdrw. Dotychczas jechalem na betach(3.43 chyba) ,ale jak sie pojawily te nowe to zainstalowalem i od tamtego czasu problemow zadnych nie mam. BTW jutro bede mial Thortona 2000+ z dobrej serii i zobaczymy jak sie krecic bedzie. Czy moze ktos wie czy ten trick z olowkiem na L5 dziala?? Bo ten thortonik bedzie zablokowany niestety... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 Cześć! Mam problem. Chcialem sklonować swoje orygianały gier z Microsyfu. Niestety ani Clone CD ani Alkohol 120% nie dały rady zabezpieczeniom. Ale nie w tym problem. Instalacja i pozniejsza deinstalacjam shuśtały mi coś ze sterami, ale nie wiem którymi?? Filmy lecą jakby co 3 klatka i 3 trzy razy szybciej. Tnie sie również dzwięk w niektórych grach, zwłaszcza jak gra idzie z płyty (nieważne z którego napędu). Czy warto próbowac podmieniać któreś stery?? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 Może spróbuj zainstalować ASPI, użyć ClonyXXL albo Blindwriter'a coś musi zgrać takie płyty. Pamiętam, że miałem kiedyś orginał z USA :D Delta Force i też za chu...a (sorki) nie mogłem tego przegrać ale po wielu bojach w końcu się udało. Chyba, że LG nie daje rady :( wtedy bedzie lipka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bania Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 Witam wszystkich :!: Zastanawiam sie nad kupnem MoBo do Bartona 2500+. No i wacham sie pomiedzy Abitem NF7-S a wlasnie tym Asusem (A7N8X Deluxe). Czy udało sie któremuś z Was ustawic na tym Asusie mnożnik powyżej 12,5 :?: Pozdrawiam :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilas Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 Witam wszystkich :!: Zastanawiam sie nad kupnem MoBo do Bartona 2500+. No i wacham sie pomiedzy Abitem NF7-S a wlasnie tym Asusem (A7N8X Deluxe). Czy udało sie któremuś z Was ustawic na tym Asusie mnożnik powyżej 12,5 :?: Pozdrawiam :!: Dla procków >2000+ oczywiście :D Niestety nasz ASUS nie ma 5bitowego mnożnika i dla procków <=2000+ max mnożnik to 12,5 Jeżeli nie zależy Ci na extremalnym OC to weź ASUSa - najlepsze wyposażenie i stabilność... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 14 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2004 Witam wszystkich :!: Zastanawiam sie nad kupnem MoBo do Bartona 2500+. No i wacham sie pomiedzy Abitem NF7-S a wlasnie tym Asusem (A7N8X Deluxe). Czy udało sie któremuś z Was ustawic na tym Asusie mnożnik powyżej 12,5 :?: Pozdrawiam :!: Looknij parę postów wyżej, wypowiadaliśmy sie na temat wyboru NF7S vs. A7N8X. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decho Opublikowano 14 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2004 problem tzeszczacego dzwieku rozwiazany tj. nowsze stery i mniejsza moc wyjsciowa (chyba tak to sie nazywa)Nowe stery nic nie zmieniły - jakieś inne pomysly ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...