Skocz do zawartości
Damian555666777

upgrade kompa - lepiej zmienić procka czy kartę graficzną ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie dawno przeczytałem recenzję nowej karty graficznej ze stajni Nvidia, a mianowicie GF GTX 560 Ti.

Obecnie posiadam GTX 460 OC 2 i zastanawiam się nad zmianą karty na GTX 560 Ti od Palita z fabrycznym OC, (szczególnie po przychylnej recenzji Focusa) nie mniej jednak wyniki uzyskiwane przez procesory Core i5 Sandry Bridge 2500 oraz 2500K również bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły.

Mój procesor to Core i5 760.

Moje pytanie jest ,,proste" (dodam, że zależy mi tylko, podkreślam TYLKO na wydajności komputera w grach - wysokie detale, odpowiednia liczba klatek na sekundę)

Brzmi ono tak - Czy większą wydajność uzyskam (i co byście mi poradzili) kupując GTX 560 Ti i zostawiając procesor Core i5 760 (LGA 1156) czy kupując procesor Core i5 2500 Sandry Bridge i do tego nie drogą płytę główną za 310 zł., zostawiając tym samym GTX 460

Planuję albo najpierw kupić lepszą kartę graficzną i dopiero z czasem zmienić podstawką a z nią procka albo -

zmienić płytkę na taką z dwoma portami PCI-E żeby móc w przyszłości kupić drugą kartę do PhysX. Niestety na płytę LGA 1155 z obsługą SLI nie mogę sobie pozwolić bo to już ok. 500-600 zł.

Nie rozumiem też dlaczego w specyfikacjach płyt nawet najtańsze modele z podstawką 1155 obsługują Crossfire AMD/ATI a SLI już nie :/ Może mi ktoś doradzić co wybrać i jednocześnie napisać dlaczego polityka Intela jest bardziej przychylna ,,czerwonym" ? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez Damian555666777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...