Skocz do zawartości
SZZCZYPIOR

znacie jakieś wady chłodzenia wodnego?

Rekomendowane odpowiedzi

:D :D Witam serdecznie !!

Mam takie jedno małe pytanko!!

Wszyscy znamy już zalety chłodzenia wodnego ale jak na razie z wadami się nie spotkałem .

I tu moja prośba –znacie jakieś minusy – minusiki chłodzenia wodnego -no to piszcie !!jak na razie to wiem o jednej czylio cenie –więc tej już nie piszcie !! ooo mogą być opisane jakieś przygody ! heheheeh

:P 8) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy znamy już zalety chłodzenia wodnego ale jak na razie z  wadami się nie spotkałem .

Najwiekszy problem: przenosnosc. Przenoszenie komputera z WC nawet o kilka metrow jest olbrzymim problemem, szczegolnie jesli masz chlodnice na zewnatrz. Delikatnie mowiac niepraktyczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba J.O Tristan pisał że Mu całą podłago rozp

dużo  miejsca zajmuje

i z tego co czytałem na Tweaku to trzeba mieć otwartą obudowę

Mozesz powiedziec mi, po co ma byc otwarta obudowa do WC ? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

J.O reed~XP nie mam wc ale patrząc na zdjęcia które Podajecie na Tweaku

to zawsze na nich macie otwartą obudowę 

więc pomyliłem sie

Moze dlatego sa otwarte, zeby na zdjeciach bylo blok widac ?

Tak mi sie wydaje, no chyba ze komus nie chcialo sie rurek wyprowadzac przez obudowe, tylko tak bokiem wsadzaja ? 8O

Generalnie, to spox mozesz miec zamknieta, nie ma co grzac za bardzo w budzie, nawet bez dodatkowych wentyli :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wada zamknietej obudowy jest taka ze nigdy nie wiesz czy cos ci tam kapie czy nie. Ja tam sie juz wylkeczylem z WC lepiej kupic pozadny cooler.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam chłodzenia wodnego od około pół roku i jak do tej pory działa bezproblemowo. Cały układ, łącznie z pojemnikiem na wodę udało mi się zmiścić w zamkniętej obudowie, tylko radiator (nagrzewnica od CC) jest przymocowany z boku kompa. Pozatym ani razu nie zdarzyło mi się aby coś przeciekało. I co najważniejsze WC pracuje o niebo ciszej niż coolery powietrzne a przy tym jest nieporównywalnie wydajniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wada zamknietej obudowy jest taka ze nigdy nie wiesz czy cos ci tam kapie czy nie. Ja tam sie juz wylkeczylem z WC lepiej kupic pozadny cooler.

Kapanie w WC, czy zalewanie podlog, to nie wina samego chlodzenia !

Wszystko zalezy od jakosci wykonania, czyli od wykonawcy.

Chlodzenie jest OK, nie wmowisz mi ze siakis AC, schlodzi mi lepiej proca, o halasie to juz nie wspominam.

Pozatym zakladajac WC, mozesz pozbyc sie innych sfiszczacych wentyli w obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tristan:

Tak jak wcześniej napisałem NIGDY nie zdarzyły mi się przecieki :!: Jeżeli włożysz trochę pracy w budowe WC i postarasz się o dobre uszczelnienie układu prawdopodobieństwo wystąpienia przecieków jest minimalne. A co do coolerów powietrznych - miałem ich chyba kilkanaście i zapewniam cię że żaden nie dorównuje w wydajności WC i chyba tylko zalmany mogą się rownać pod względem głośności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kapanie w WC, czy zalewanie podlog, to nie wina samego chlodzenia !

Wszystko zalezy od jakosci wykonania, czyli od wykonawcy.

Chlodzenie jest OK, nie wmowisz mi ze siakis AC, schlodzi mi lepiej proca, o halasie to juz nie wspominam.

Pozatym zakladajac WC, mozesz pozbyc sie innych sfiszczacych wentyli w obudowie.

No wiesz reedXP ja mialem na kazdym zakonczeniu Objemki i zaciski na weze nawet mialem z tylu obudowy dwie rurki przez ktore woda wplywala i wracala przez to moglem zamknac obudowe. Wszytsko niby ok szczelnie wydajnie itp. Ale nadal czulem sie niepewnie choc teoretycznie nic nie moglo mi sie wylac. Wiem ze AC nigdy nie dorowna WC. Ale ja wole miec o 50mhz mniej (tyle przewazniej jest wiecej pomiedzy WC a pozadnym coolerkiem) i byc spokojnym ze nic sie w nim nie stanie i wyglada jak komputer a nie jak komputer w szpitalu pod kroplowka :P (tak to podsumowal moj kumpel pozdro Witus)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ojj co wy gadacie nie ma zadnych wad :twisted oprócz:

-powódź w mieszkaniu

-podejrzanie wygladający komputer

-sasiad moze podkablowac ze masz jakas bimbrownie w domu :)

-matka ciągle się drze żę jest mokra podłoga

- czasem rybki w akwarium mogą sie dziwnie patrzećjak im jakieśrury władasz do wody :twisted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tristan

Ja pozakladalem wszedzie te zaciski z tworzywa, kolanka na wylocie z obudowy.

Jestem na 99,9% pewny ze nie bedzie mi cieklo.

Przykrecilem bok obudowy i tyle.

Co do wygladu, to mi sie za***e podoba ten zbiorniczek i rurki wchodzace do kompa.

Zebys widzial mine kumpli jak to zobaczyli :mrgreen: oni mysleli ze ja tylko zartuje.

Komp tak standardowo , to tylko do prawie kazdego innego jest podobny, a z zalozonym WC ?

W mojej dzielnicy nikt takieo nie ma, i to sprawia mi pewna satysfakcja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tristan

Ja pozakladalem wszedzie te zaciski z tworzywa, kolanka na wylocie z obudowy.

Jestem na 99,9% pewny ze nie bedzie mi cieklo.

Przykrecilem bok obudowy i tyle.

Co do wygladu, to mi sie za***e podoba ten zbiorniczek i rurki wchodzace do kompa.

Zebys widzial mine kumpli jak to zobaczyli :mrgreen: oni mysleli ze ja tylko zartuje.

Komp tak standardowo , to tylko do prawie kazdego innego jest podobny, a z zalozonym WC ?

W mojej dzielnicy nikt takieo nie ma, i to sprawia mi pewna satysfakcja :)

no wiesz ja tez bylelm na 99,9% pewny ze nie przecieknie i nie przecieklo. Ale ja mialem dziwne przeczucia i dziwnie sie czulem zalaczajac kompa chlodzonego WC i pracujac na nim. A mnie zazwyczaj przeczucia nie myla wiec zrezygnowalem z WC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zalezy od tego ile wlozysz w to kasy,serca,pracy i solidnosci. Ja wlasnie buduje WC w ukladzie zamknietym ze zbiornikiem wyrownawczym i pompa od c.o. Wszystko bedzie zwarte, przymocowane,tak ze z przesunieciem,przeniesieniem komputera nie bedzie zadnego problemu. Jedyna wada to ze komputer powinien stac pionowo(chociaz niekoniecznie). Bloki juz testuje ponad 2 tygodnie, sa polutowane i o nie sie nie boje jesli chodzi o przecieki.

Weze sa zacisniete opaskami,a rurki lekko karbowane wiec nic sie nie zsuna. Dodam jeszcze ze drugi zasilacz AT bedzie zasilal wszelkie wentylatory i peryferia w komputerze. Komputera nie bedzie mozna wlaczyc bez wlaczenia pompy- bedzie drugi przycisk od zasilania glownego do ktorego bedzie podlaczona bezposrednio pompa.Tak wiec po przemysleniu sprawy wady mozna wyeliminowac. Bedzie to ciche i wydajne a zarazem mobilne - zaden cooler powietrzny temu nie dorowna !!!

p.s. zdjecia juz niedlugo :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zalezy od tego ile wlozysz w to kasy,serca,pracy i solidnosci. Ja wlasnie buduje WC w ukladzie zamknietym ze zbiornikiem wyrownawczym i pompa od c.o. Wszystko bedzie zwarte, przymocowane,tak ze z przesunieciem,przeniesieniem komputera nie bedzie zadnego problemu. Jedyna wada to ze komputer powinien stac pionowo(chociaz niekoniecznie). Bloki juz testuje ponad 2 tygodnie, sa polutowane i o nie sie nie boje jesli chodzi o przecieki. 

Weze sa zacisniete opaskami,a rurki lekko karbowane wiec nic sie nie zsuna. Dodam jeszcze ze drugi zasilacz AT bedzie zasilal wszelkie wentylatory i peryferia w komputerze. Komputera nie bedzie mozna wlaczyc bez wlaczenia pompy- bedzie drugi przycisk od zasilania glownego do ktorego bedzie podlaczona bezposrednio pompa.Tak wiec po przemysleniu sprawy wady mozna wyeliminowac. Bedzie to ciche i wydajne a zarazem mobilne - zaden cooler powietrzny temu nie dorowna !!!

p.s. zdjecia juz niedlugo  :twisted:

BTW zalaczania pompy :

Czy nie prosciej jest wykorzystac przekaznik sterowany zasilaczem ATX ?

Ja wlasnie montuje taki (R-15, cewka 12V) wykorzystuje napiecie 12V z zasilacza, ktore zalacza cewke.

Nie musisz miec 2 PowerSwitchow, wszystko leci "samo", na jednym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też chciałem założyć WC ale jednak rezygnuje....

Bo jednak na 100% nigdy nie będe sie czuł pewnie. Zostawiam kompa na noc praktycznie działą 24h.

Wole kupić jakis porządny Cooler Zelmana za 300 zł i chyba to mi starczy.

W końcu nie podkręcam. Dlamnie raczej cisza i niska temperatura jest wazna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jednak na 100% nigdy nie będe sie czuł pewnie. Zostawiam kompa na noc praktycznie działą 24h.

No tak WC huczy i swiszczy jak cholera :?

A temperatury sa baaardzo wysokie 8O

Gratuluje :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to gratluję pomysłu(oczywiście głupiego!).Mogłbyś za 300 sobie porządne WC złożyć(a jak sięuprzesz to i w 100 sie zmieścisz).

Przecież oczywiste jest że chłodzenie wodąjest o niebo wydajniejsze no i cichsze...

Lepiej się zastanów zanim takie głupoty napiszesz!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wady : stopień komplikacji(niech nikt mi tu nie mówi, że WC nie jest skomplikowane), ryzyko wycieku(w wyniku czego można nawet stracić płytę główną, grafike.....), zajmowane miejsce(żadko udaje się wszystko zmieścić w środku obudowy chyba że ktoś ma BigTower), mobilność komputera(przemieszczenie się z kompem zazwyczaj wymaga wypuszczenia wody z obiegu i odłączenia chłodnicy)

Zalety : wydajniejsze chłodzenie, cichsza praca, często satysfakcja z posiadania....

Rozważając wszystkie za i przeciw - jeżeli nie jesteś extremalnym overclockerem to daj sobie spokój z WC bo ja wolę mieć 50-100MHz mniej i spokojne sumienie, a nie cały czas nerwowo zaglądać do obudowy czy nie ma wycieku, oraz czy pompka jeszcze pompuje wode....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozważając wszystkie za i przeciw - jeżeli nie jesteś extremalnym overclockerem to daj sobie spokój z WC bo ja wolę mieć 50-100MHz mniej i spokojne sumienie, a nie cały czas nerwowo zaglądać do obudowy czy nie ma wycieku, oraz czy pompka jeszcze pompuje wode....

Ja tam nie jestem extremalnym overlockerem, a postawilem na WC ze wzgledu na cisze :D , a co do niepokoju ze nastapi wyciek/pompa stanie to mowilem juz wczesniej - zalezy to od solidnosci wykonania i materialow zastosowanych. A czy nie zastanawiales sie nigdy na powietrzu czy wiatrak nie stanie albo nieruszy? To nie sa aregumenty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wady : stopień komplikacji(niech nikt mi tu nie mówi, że WC nie jest skomplikowane), ryzyko wycieku(w wyniku czego można nawet stracić płytę główną, grafike.....), zajmowane miejsce(żadko udaje się wszystko zmieścić w środku obudowy chyba że ktoś ma BigTower), mobilność komputera(przemieszczenie się z kompem zazwyczaj wymaga wypuszczenia wody z obiegu i odłączenia chłodnicy)

Zalety : wydajniejsze chłodzenie, cichsza praca, często satysfakcja z posiadania....

Twoje argumenty "przeciw" sa bezzasadne.

Wady : stopień komplikacji(niech nikt mi tu nie mówi, że WC nie jest skomplikowane

4 kawalki rurek, 1 blok, 1 chlodnica, 1 pompka w zbiorniczku, lub bez)

To jest dla ciebie skomplikowane ? No chyba ze tak 8O

ryzyko wycieku

no comment, jak sobie zrobisz, tak sobie bedziesz mial

Co do nerwowego zagladania do obudowy - no comment :lol:

A MHz 50 - 100 ??? - no comment :lol:

Z zaletami podanymi przez Ciebie sie zgadzam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Ja wlasnie buduje WC w ukladzie zamknietym ze zbiornikiem wyrownawczym i pompa od c.o. Wszystko bedzie zwarte, przymocowane,tak ze z przesunieciem,przeniesieniem komputera nie bedzie zadnego problemu. Jedyna wada to ze komputer powinien stac pionowo(chociaz niekoniecznie). Bloki juz testuje ponad 2 tygodnie, sa polutowane i o nie sie nie boje jesli chodzi o przecieki. 

Weze sa zacisniete opaskami,a rurki lekko karbowane wiec nic sie nie zsuna. .... Komputera nie bedzie mozna wlaczyc bez wlaczenia pompy- bedzie drugi przycisk od zasilania glownego do ktorego bedzie podlaczona bezposrednio pompa.Tak wiec po przemysleniu sprawy wady mozna wyeliminowac. Bedzie to ciche i wydajne a zarazem mobilne - zaden cooler powietrzny temu nie dorowna !!!

p.s. zdjecia juz niedlugo  :twisted:

Jak zrobisz to w/c to koniecznie napisz jak Ci się ta pompa od CO będzie sprawować w chłodzeniu wodnym. W lublinie znalazłem taką 1000 l/h i kosztowała 260zł a ważyla chyba ze 3 kg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz kiedys pisalem ale powtorze: pompa WILO rs-25/2, 3 biegi, wydajnosc od 1100 l/h do 2400 l/h. waga 2,4 kg. Cena okolo 230 zl. Warto poszukac w sklepach bo ceny sie strasznie roznia, ewentualnie uzyskac rabat(czasami jak im nie schodzi to sprzedadza po kosztach). No i wez rachunek to bedziesz mogl odliczyc od podatku w rozliczeniu ze skarbowka :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam jak złoże WC to załącze wytre dobrze i położe na bibule w piwnicy i niech pochodzi tydzień non stop. Będe kontrolował 2 razy dziennie jak nie będzie przecieków to będzie ok. Może położe na czymś innym bo na bibule nie będzie widać może na lustrze to będą plamy.

Nie wiecie czy spirytus przewodzi prąd.

Bo chce zamienić wode na coś innego tylko nie wiem co. Napiszcie co przewodzi prąd

Denaturat

Spirytus

Płyn do chłodnic samochodowych

Borygo

może coś innego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż. Teraz moja kolej !!!

Co do mobilności.... ja przenoszę... przesuwam na kółkach kompa bez problemu.. wszystko jest w środku przykręcowne i zabezpieczone. Co do szczelności... pełna szczelność.. swój układ testowałem pół dnia i juz byłem pewny że jest ok.

Co do cichości to w dzień mam włączonego wnetyla na chłodnicy ale w nocy to wyłączam wentyla...i cisza słyszę oddech mojej córeczki w łóżeczku a wcześniej jak szła spać to musiałem kompa wyłącząć bo nie chciała zasnąc .

Jednym słowem ChW (WC) Rulez przez duże R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe to jak panowie zaczynamy nowa wojne WCvsAC ? byla juz AMDvsINTEL :P a co do wad to....tak naprawde wszystko zalezy od wykonawcy....wiadomo mozna se wc zrobic z akwarium 50 l i nie ruszuysz tego za cholere albo z malutkim zbiorniczkiem wyrownawczym lub nawet bez niego i moze ci sie zmiesci do obudowy....jak bedzie hermetyczne to se nawet kopnac kompa bedziesz mogl :P co do halasu i wydajnosci oraz cenny to bezapelacyjnie wygrywa WC moje kosztowalo 120 zeta w sumie i jest QL poza chlodnica :P bo niestety musze miec sunona 12 puszczonego na maxa :P zeby mie sie komp nie spalil ale to juz moja wina...malo kto ma tak z WC :P wiec bez obaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam jak złoże WC to załącze wytre  dobrze i położe na bibule w piwnicy i niech pochodzi tydzień non stop. Będe kontrolował 2 razy dziennie jak nie będzie przecieków to będzie ok. Może położe na czymś innym bo na bibule nie będzie widać może na lustrze to będą plamy.

Nie wiecie czy spirytus przewodzi prąd.

Bo chce zamienić wode na coś innego tylko nie wiem co. Napiszcie co przewodzi prąd

Denaturat

Spirytus 

Płyn do chłodnic samochodowych

Borygo

może coś innego

nie przewodzą

pewną przewodność możesz uzyskać dodając do zwykłej wody jakiejś soli która zdysocjuje na jony np kuchennej (NaCl) albo zasady czy kwasu (słabego albo naweti i mocniejszego -siarkowy nie rozpuszcza miedzi ale - to " trochę " niebezpieczne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...