delfin Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2011 (edytowane) Witam. Jako, że jestem na etapie różnych eksperymentów przed formatem, toteż przerabiam różne programy... Zdziwiło mnie jednak, że po paru zabawach z wirtualnymi napędami, alcohol, deamon i parę innych. Instalacja na próbę nowego nero, cheetash, burnitright i innych programów. Problem: po tych zabiegach w pewnym momencie Ashampoo Burning Studio 2010 oraz CD Burner XP zaczęły z nieznanych mi przyczyn wszystko uparcie nagrywać na DVD w formacie UDF, zamiast CDFS (ISO). W Nero mogę to ustawić bez problemu. Pytanie, jak to zrobić w Ashampoo i CDbXP oraz co powoduje taką zmianę? Dodam, że to bywa specyficzny UDF, bo większość komputerów (z MS i z Linux) tak nagranych płyt nie widzi (Mac ruszył). Po kilku kolejnych instalacjach i deinstalacjach, te same programy nagrywają wciąż w UDF, przy czym płyty już są zazwyczaj widziane na większości komputerów (z systemami obsługującymi UDF), które wcześniej nagranych płyt nie widziały. Nie lada to dla mnie zagadka i chciałbym wiedzieć, co odpowiada za zmianę systemu plików w innych programach. Wydawało mi się, że są autonomiczne i inny program nie może im namieszać. A tu, nie dość, ze zrobiło się UDF, to jeszcze pojęcia nie mam, jak przywrócić ISO. Ktoś ma pomysł? Rzecz się dzieje pod Win 7 HP x64. Wspomniane oprogramowanie jest w wersji 32 bitowej. Sprzęt nie ma znaczenia - problem się pojawił nagle, bez modyfikacji podzespołów. Edit: Zapomniałem wspomnieć, że w ustawieniach zaawansowanych Ashampoo zostaje rzecz jasna ISO, Joliet i wyłączony UDF. Mimo to nagrane płyty są... w UDF. Edytowane 24 Lutego 2011 przez delfin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...