Skocz do zawartości
delfin

System plików UDF/ISO (cdfs) - przełączanie w Ashampoo, CdbXP i in.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jako, że jestem na etapie różnych eksperymentów przed formatem, toteż przerabiam różne programy... Zdziwiło mnie jednak, że po paru zabawach z wirtualnymi napędami, alcohol, deamon i parę innych. Instalacja na próbę nowego nero, cheetash, burnitright i innych programów.

Problem: po tych zabiegach w pewnym momencie Ashampoo Burning Studio 2010 oraz CD Burner XP zaczęły z nieznanych mi przyczyn wszystko uparcie nagrywać na DVD w formacie UDF, zamiast CDFS (ISO). W Nero mogę to ustawić bez problemu. Pytanie, jak to zrobić w Ashampoo i CDbXP oraz co powoduje taką zmianę? Dodam, że to bywa specyficzny UDF, bo większość komputerów (z MS i z Linux) tak nagranych płyt nie widzi (Mac ruszył). Po kilku kolejnych instalacjach i deinstalacjach, te same programy nagrywają wciąż w UDF, przy czym płyty już są zazwyczaj widziane na większości komputerów (z systemami obsługującymi UDF), które wcześniej nagranych płyt nie widziały. Nie lada to dla mnie zagadka i chciałbym wiedzieć, co odpowiada za zmianę systemu plików w innych programach. Wydawało mi się, że są autonomiczne i inny program nie może im namieszać. A tu, nie dość, ze zrobiło się UDF, to jeszcze pojęcia nie mam, jak przywrócić ISO. Ktoś ma pomysł?

Rzecz się dzieje pod Win 7 HP x64. Wspomniane oprogramowanie jest w wersji 32 bitowej. Sprzęt nie ma znaczenia - problem się pojawił nagle, bez modyfikacji podzespołów.

Edit: Zapomniałem wspomnieć, że w ustawieniach zaawansowanych Ashampoo zostaje rzecz jasna ISO, Joliet i wyłączony UDF. Mimo to nagrane płyty są... w UDF.

Edytowane przez delfin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi