Skocz do zawartości
Zielun

Cienki monitor 23-24 cali na ścianę

Rekomendowane odpowiedzi

Część

Mam biurko 60cm głębokości, więc niedużo.

Szukam jakiegoś rozwiązania, które umożliwiło by mi korzystanie najlepiej z 23 lub 24 calowego panelu powieszonego na ścianie. Z racji rozmiarów biurka i grubości monitorów + wieszaka chyba nie mam za wiele opcji, prawda?

Zależy mi na komforcie pracy (programowanie + trochę Photoshopa) i normalnego, codziennego użytkowania. Spędzam sporo godzin przed monitorem, więc odległość do oczu powinna być optymalna. Tu pojawia się wspomniany problem z grubością paneli, o których sami producenci też rzadko piszą (grubość monitora to zazwyczaj noga na której panel stoi).

Myślałem o Dellu U2410, ale to chyba jednak zbyt wielkie/grube.

Na monitor chciałbym przeznaczyć ok. 1500-2000 zł max.

Możecie coś polecić?

Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o wieszaki to mozesz zawsze zastosowac płaski (jesli nie potrzebujesz regulacji) wtedy taki wieszak to około 1,6-2cm grubości, co w połączeniu z 8cm przeciętnego monitora (bez stopki) daje bardzo komfortowy rezultat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie.

Znalazłem taki cienki wieszak, który pasował by do Della u2311h.

u2410 chyba jednak jest nieco za duży, natomiast u2311h wg. dokładnej specyfikacji zdaje się być optymalny w mojej sytuacji, tj. 16mm wieszaka + 65mm panelu monitora to daje 81mm.

Zostaje mi więc ok 52cm biurka + ew. odchylenie ~8-10cm, więc mam do 62cm odległości do ekranu.

Przekątna u2311h to ok. 58cm (509.2 x 286.4 = 584.2)

Nie wiem tylko, czy w teorii nie powinno być przekątna*2 jako optymalna, przyjazna do wzroku odległość od ekranu :)

@HeatheN: co sądzisz? Dobrze rozumuje z tym całym pomiarem? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi