mordozlew Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2011 Witam wszystkich! Odkupiłem ostatnio dosyć leciwy komputer i mam problem z ramem. Płyta główna to msi k8t neo v1.0, ramy to: Patriot DDR 1024MB (2x512MB) PC3200 400 x2. Wcześniej płyta działała z tymi pamięciami i nie było problemu. Komputer był rozmontowywany i montowany na nowo. CMOS był resetowany. Otóż mam następujący problem - bios widzi tylko część ram. Po wybraniu opcji restore to defaults widzi on tylko 512mb. Kombinując z ustawieniami doszedłem do tego, że ustawienie opcji Bank Interleaving powoduje to, że bios zaczyna widzieć 1024 mb ram. Kości są sprawne, ponieważ, gdy wyjmuje jedną widzi on tylko połowe pamięci. Czy mógłby mi ktoś doradzić co jeszcze mogę zrobić, aby bios widział pamięci tak jak powinien? Załączam screeny z biosu, może ktoś wpadnie w czym tkwi problem. Z góry dziękuję za odpowiedź. Tutaj to co wyświetla bios podczas bootowania: Ustawienia ogólne: Ustawienia DRAM: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2011 Jeśli płyta ma 3 sloty na pamięć, to włóż kości do tych 2 bliżej procesora - ewentualnie poczytaj instrukcję (powinna być w PDF na stronie producenta). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mordozlew Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Płyta ma 4 sloty. Pamięci wkładałem we wszystkich możliwych konfiguracjach, jednak tylko w konfiguracji Dimm1 Dimm2 komputer w ogóle wstaje(zalecany przez producenta układ). Poprzedni właściciel mówi, że wcześniej system bez problemu wykrywał te pamięci jako 2x1gb. Wszystko wyczyszczone sprężonym powietrzem, cmos zresetowany. Już nawet z ze zmianą napięcia i timingami się bawiłem jednak nic nie dało. Uparcie widzi te pamięci jako dimm1 512 i dimm2 512. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Ila masz kości pamięci? 2 czy 4? Coś mi się wydaje, że to są kości z zestawu duall chanel 1GB czyli dwie kości po 512MB. Jakiś czas temu ktoś tak się dał wyprowadzić w pole. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mordozlew Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Kości są 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Czyli masz zestaw 1GB = 2x512MB. Więc jak komputer widzi każdą kość po 512MB co daje razem 1GB to jest wszystko ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mordozlew Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Naklejka na kościach sugeruje, że każda kość ma 1gb :P Nie wygląda na przeklejaną :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Możesz dać zdjęcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Często na naklejkach podawana jest wielkość całego zestawu dual channel - czyli jak masz napisane na naklejkach 1GB to są to prawdopodobnie dwie kości po 512MB a cały zestaw ma 1GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mordozlew Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Te oto ramy: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 (edytowane) To są dwie kości po 512MB a cały zestaw ma 1GB Patriot Memory - Products edit: Nawet na naklejce jest jak byk napisane "(2x512MB) Kit" Edytowane 25 Lutego 2011 przez bender83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mordozlew Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Tak.... No nic będe próbował odzyskać pieniądze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Jeszcze łatwiej jest się naciąć z kościami Kingstona. Zestaw 2GB = 2x1GB link do zdjęcia link do aukcji Kluczowy jest tu zwrot KIT OF 2 (KIT OF 1). Tu są chyba dwie "drugie" kości z dwóch zestawów dual channel. Najlepiej pełny symbol pamięci wklepać w google i szukać info na stronie producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...