Skocz do zawartości
mordozlew

Bios widzi tylko część RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Odkupiłem ostatnio dosyć leciwy komputer i mam problem z ramem. Płyta główna to msi k8t neo v1.0, ramy to: Patriot DDR 1024MB (2x512MB) PC3200 400 x2. Wcześniej płyta działała z tymi pamięciami i nie było problemu. Komputer był rozmontowywany i montowany na nowo. CMOS był resetowany.

Otóż mam następujący problem - bios widzi tylko część ram. Po wybraniu opcji restore to defaults widzi on tylko 512mb. Kombinując z ustawieniami doszedłem do tego, że ustawienie opcji Bank Interleaving powoduje to, że bios zaczyna widzieć 1024 mb ram. Kości są sprawne, ponieważ, gdy wyjmuje jedną widzi on tylko połowe pamięci. Czy mógłby mi ktoś doradzić co jeszcze mogę zrobić, aby bios widział pamięci tak jak powinien? Załączam screeny z biosu, może ktoś wpadnie w czym tkwi problem. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Tutaj to co wyświetla bios podczas bootowania:

Dołączona grafika

Ustawienia ogólne:

Dołączona grafika

Ustawienia DRAM:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta ma 4 sloty. Pamięci wkładałem we wszystkich możliwych konfiguracjach, jednak tylko w konfiguracji Dimm1 Dimm2 komputer w ogóle wstaje(zalecany przez producenta układ). Poprzedni właściciel mówi, że wcześniej system bez problemu wykrywał te pamięci jako 2x1gb. Wszystko wyczyszczone sprężonym powietrzem, cmos zresetowany. Już nawet z ze zmianą napięcia i timingami się bawiłem jednak nic nie dało. Uparcie widzi te pamięci jako dimm1 512 i dimm2 512.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze łatwiej jest się naciąć z kościami Kingstona.

Zestaw 2GB = 2x1GB

link do zdjęcia

link do aukcji

Kluczowy jest tu zwrot KIT OF 2 (KIT OF 1). Tu są chyba dwie "drugie" kości z dwóch zestawów dual channel.

Najlepiej pełny symbol pamięci wklepać w google i szukać info na stronie producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi