Skocz do zawartości
pragrad

Wybór monitora z matrycą inną niż TN

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję monitora z ceną w okolicach 1000 zł. Wykorzystywany byłby głownie do przeglądania www, projektowania w programach typu CAD oraz do oglądania filmów.

Zależy mi na dużej przestrzeni roboczej dlatego najlepiej jakby monitor miał przynajmniej 24 cale i rozdzielczość 1920x1200.

Przeglądając różne serwisy znalazłem kilka monitorów które mnie zainteresowały:

-Iiyama Prolite E2607WS (26",1920x1200,HDMI,matryca TN)

-HannsG HH281HPB (27,5",1920x1200,2xHDMI,matryca TN)

-Iiyama X2472HDS (24",1920x1080,HDMI,matryca VA)

-BenQ BL2400PT (24",1920x1080,brak HDMI,matryca VA)

Co myślicie o tych monitorach?

Czy ktoś miał do czynienia z monitorami HannsG? Wszędzie piszą, że jak na taką cenę to monitor ten jest przyzwoity.

Doradźcie co wybrać czy brać coś dużego HannsG Iiyama 26 cali które kosztują powyżej 1000zł, czy brać coś mniejszego Iiyama 24 cale lub BenQ za cenę poniżej 1000zł i później dokupić ewentualnie drugi taki sam?

Edytowane przez pragrad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie chodziło Ci przypadkiem o rozdzielczość 1920x1080 (fullHD)?

Według mnie wyraźnie napisał że zależy mu na przestrzeni roboczej więc proporcje ekranu 16:10 (1920x1200) są w pełni uzasadnione.

Nie eksperymentował bym z firmami mało popularnymi w Polsce, bo jak przyjdzie oddać go na gwarancję to będą problemy...

W tej cenie mogę polecić Della u2311H, tylko że on ma 23"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi tak jak napisałem o rozdzielczość 1920x1200 czyli format 16:10, niby kilka pikseli, ale zawsze to jakiś dodatkowy pasek narzędzi.

Sporo czytałem o tym dellu i widzę, że jest faktycznie bardzo fajny, ale zastanawia mnie jak wypada w porównaniu na przykład do Samsunga 2333T, który ma matryce cPVA i kosztuje w okolicach zaledwie 500zł.

Jak patrzę na te wszystkie nowe monitory które robią to niestety widzę, że 16:10 praktycznie wychodzi już z produkcji, a to wielka szkoda wg mnie ten format był lepszy niż obecnie najpopularniejsze 16:9, cóż będę się musiał chyba jakoś przyzwyczaić do rozdzielczości 1920x1080.

Po lekturze różnych artykułów doszedłem do wniosku, że wolę coś z lepszą matrycą i tak:

-BenQ EW2420, BL2400PT, EW2430, EW2430V wszystkie są na matrycy MVA (ceny w okolicach 830-900zł)

-Dell U2311H matryca e-IPS (ceny w okolicach 900)

-Samsung 2333T matryca cPVA (cena w okolicach 530-580)

I teraz to dopiero mam problem co wybrać. Wszystkie wydają się ciekawe bo mają matrycę inna niż TN.

Co możecie powiedzieć na temat wyżej wymienionych modeli?

Czy faktycznie ten dell tak góruje nad pozostałymi, że najlepiej brać właśnie della?

A może lepiej wziąć dwa samsungi i cena będzie podobna do della?

Jak w tych matrycach jest z input lagiem/ghostingiem? Czasem lubię pograć w jakieś FPSy, albo w "ścigałki" i chciałby, żeby dało się grać na tym monitorze.

Edytowane przez pragrad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi