dayus Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Witam! Poprzednio miałem w laptopie dysk Hitachi 160GB, 5400, 8MB Cache. Dysk już wtedy wydawał mi sie wolny podczas zwykłych operacji na windowsie (używam komputera do firefoxa, thunderbirda, tlena i mp3/dvd),ale był cichy i nie było go prawie w ogóle słychać. Ale powoli zaczął się robić coraz mniejszy... kupiłem Momentusa na Allegro - 500GB. mam na niego gwarancję. 500GB Seagate chrobocze, podczas chrobotania komputer zwalnia, dłużej ładuje się system. Sprzedający twierdzi,że to wina komputera i mowi,ze ogólnie dyski nieSSD są bardzo wolne(to to ja wiem),ale nie chciałem mieć wolniejszego niżeli miałem. 500GB którą kupiłem jest ponoć nieużywana i ma jeszcze 2 lata gwarancji. Czy to jest normalne? (dodam,że na 500GB windows jest czysty ze sterownikami do chipsetu i zdefragmentowany) A poprzednia 160GB była już na starym systemie. Podczas ładowania systemu (w7) wpisuje hasło do użytkownika i jest screen: "Zapraszamy" - kółeczko kręci sie na nim dużo,dużo dłużej niżeli na starym dysku. Programy czytające SMART - pokazują,ze wszystko OK. Od czego zacząć? Może to rzeczywiście komputer coś robi w trakcie "mielenia" i tak zwalnia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Daj zrzut ze Smart i podaj dokładnie model dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 (edytowane) w zalaczniku smart Edytowane 25 Lutego 2011 przez dayus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Smart wygląda OK. Nie wiem jak jest z Momentusami 5400.6, więc niech wypowie się posiadacz, czy to normalna przypadłość. Ja mam Momentusa 7200.4 250GB i to najcichszy dysk jaki miałem - żeby usłyszeć głowice trzeba się nieźle skupić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2011 Jesli mamy być pewni na 100% ze dysk cały daj wynik skanowania 2XF4 z MHDD... Podczas ładowania systemu (w7) wpisuje hasło do użytkownika i jest screen: "Zapraszamy" - kółeczko kręci sie na nim dużo,dużo dłużej niżeli na starym dysku. To ze jest to nowszy dysk nie oznacza ze jest tez szybszy ( smutne ale prawdziwe ... ) bo wszycy patrza na linear read itd.. a w normalnej eksploatacji wychodzi zupełnie co innego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2011 Czyli sprzedac go?;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2011 Najlepsza seria to ta co ma Elektronek czyli 7200.4, bardzo ciche i naprawdę szybkie - jak na 2.5" hdd Jak masz możliwość to sprzedaj tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2011 Hmm... przed chwilą zamontowałem kumplowi nowego Momentusa 5400.6 250GB (model ST9250315AS) i także jest bardzo cichutki. Podczas włączania systemu trzeba ucho przystawić, żeby głowice usłyszeć. Słychać takie mikro chrumkanie. Podczas testu w hdtune też cichuteńko, jakby w ogóle dysku nie było. Dysk zamontowany tuż obok touchpada. Wyniki HDTune z zainstalowanym sysem: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2011 Tylko że Twoja 7200rpm wersja jest "o niebo" szybsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Tylko że Twoja 7200rpm wersja jest "o niebo" szybsza. Tak, jest szybsza, ale i droższa :) Chodzi o to, że oba jednotalerzowe 250GB Momentusty, wersja 5400RPM i 7200RPM mają bardzo cichutkie głowice, więc nie wiem co z wersją 500GB, z którą kolega wyżej ma problemy "dźwiękowe". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 Panowie a jakim programem sprawdze, jakie programy za[isuja coś na dysku w tle? Menadżer zadań pokaze mi co jest uruchomione,ale nie co akurat zapisuje i ciężko "szarpie" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seweryn18 Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2011 W Menadżerze zadań masz opcje podglądu zapisu tylko na pasku musisz wybrać widok następnie kolumny jakie Ciebie interesują Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2011 Ale czy to jest normalne,ze przewijam strone scrollem,slysze,ze dysk zaczyna chrobotac i przewijanie sie stopuje? Może to coś z systemem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...