ApoxPL Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Procesor: AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 6000+ Płyta główna: ASRock N68-S Chipset: NVIDIA nForce 630a BIOS: American Megatrends Inc. P1.40 Pamięć: DDR2 2x 2048 MBytes Karta graficzna: NVIDIA GeForce 9500 GT 1024 MBytes 128 bits (chłodzenie pasywne + dodatkowy wentylator) Zasilacz: Modecom Premium 500 (nowy) System operacyjny: Windows 7 Ultimate 64x Pierwotnie moim problemem były wyłączające się po kilku, kilkunastu minutach gry. Po prostu wywalało do pulpitu. Jako pierwsze wymieniłem wadliwy zasilacz chyba Mustanga. Nie pomogło, ale nie żałuję wymiany :P Metodą prób i błędów doszedłem do tego, że pomaga zmiana pasty termoprzewodzącej na karcie graficznej. Aktualnie mój problem polega na tym, że co 3, 4 tygodnie problem wraca i znów muszę wymienić pastę. Próbowałem past różnych producentów i zawsze to samo. Nie jest to duże utrudnienie, ale comiesięczna wymiana pasty robi się irytująca. Zazwyczaj przypada to też na najmniej odpowiedni moment. Jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Sprawdź jakimś programem temperatury karty graficznej. Najlepiej riva tuner, lub coś w tym stylu pozwalającym logować temperatury w tle. Wtedy się upewnisz że przyczyną problemu jest temperatura gpu. A co do past to napisz jakich używałeś, bo nie sądze żeby wina leżała po ich stronie. Oczywiście zakładam że za każdym razem czyćścisz dobrze pozostałości starych past? A z tanich i dobrych past mogę polecić arctic mx-2. Trudna w nakładaniu ale wydajna, tania, i nie powinna tracić swoich właściwości przez pare lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ApoxPL Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2011 Sprawdzałem temperatury różnymi programami, ale nie było objawów przegrzewania się. Jest to grafika z chłodzeniem pasywnym więc jej temperatura pracy jest wyższa niż w większości kart graficznych. Mimo to założyłem dodatkowo wentylator i temperatury są bardzo niskie. Ten Riva Tuner ściągnąłem, ale nie umiem się nim posłużyć. Używałem trzech past. Pierwszej nie pamiętam, druga polecana w internecie Arctic Silver, trzecia polecana przez znajomego "revoltec thermal grease nano". Za każdym razem dokładnie i delikatnie czyściłem obie powierzchnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 (edytowane) Ściągnij gpu-z jest prostszy w obsłudze i pokazuj max temp lub CPUID HWMonitor i pokaz tutaj temperatury z tych programów po graniu w gry. Zaktualizuj bios do płyty głównej Mój odnośnik Edytowane 28 Lutego 2011 przez sts Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...