kurten Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Witam. Jakiś czas temu spaliła mi się płyta główna. Dostałem na zastępstwo mobo wymienioną w temacie, z założonym procesorem, wyjętą z działającego komputera. Założyłem ją do siebie, podpiąłem zasilacz(sprawny), wpiąłem RAM, podłączyłem dyski, grafikę i przód(reset, włącznik, ledy). Zapala się zielona dioda(wlutowana w płytę, oznaczająca pracę w standby), ale po naciśnięciu przycisku nic się nie dzieje. Nigdy nie składałem komputera, ale nie wydaje mi się abym popełnił jakiś kardynalny błąd. :wink: Sciągnąłem instrukcję obsługi płyty i sprawdziłem polaryzację ledów z przodu. Żadnej reakcji. Wyciągałem baterię, zwierałem piny-zworka też nic nie dała(trzymałem bez baterii kilka minut). Już kończą mi się pomysły, proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Odłącz WSZYSTKIE taśmy IDE i/lub sATA od płyty głównej. Powinna ruszyć. Kontrolery w chipsetach Intela w płytach s.487 są dosyć problematyczne i mocno kapryśne pod względem konfiguracji kanałów IDE/sATA i często z tego powodu płyta nawet nie chce zabootować, albo zachowuje się całkiem od czapy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...