Skocz do zawartości
mechl!n

Szlifowanie GPU

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiadomo, w celu najbardziej wydajnego chłodzenia element emitujący ciepło i radiator powinny przylegać do siebie idealnie. Tyle teorii...

W praktyce nie jest niestety tak różowo... :cry:

Tak wygląda powierzchnia GPU GF4Ti4200:

Dołączona grafika

Jak widać środek układu jest znacznie niżej niż jego brzegi.

Bierzemy się więc za szlifowanie GPU. ->

Kartę włożyłem do woreczka foliowego z otworem wyciętym na GPU- wokół tego okleiłem taśmą.

Szlifowałem radiatorem owiniętym w papier ścierny (papier 1500, 2000, 2500). Niestety na sucho :( .

Już po kilku minutach szlifowania rdzeń wyglądał tak:

Dołączona grafika

Widać, jaki był "gładki" !!! :evil:

Z obawy uszkodzenia GPU szlifowanie zakończyłem po godzinie na takim etapie:

Dołączona grafika

Środek GPU jest znacznie poniżej pozostałej jego powierzchni! Nawet godzinne szlifowanie nie wyrównało tego.

Co tu dopiero mówić o pierwotnym stanie ! ! ! :evil:

Z grugiej strony karty, nad GPU przykleiłem termopoxem blaszkę miedzianą o wymiarach 9x9x3mm. Termopox NIE przewodzi prądu, wiec nie mam mowy o zwarciu. Trzeba tylko uwarzać, żeby boki blaszki nie stykały się z miniaturowymi kondensatorkami- to spowodowało by zwarcie:

Dołączona grafika

GPU przesmarowałem pastą ze srebrem i założyłem nań miedziany radiator mocowany do karty za pomocą dwóch śrubek fi 3mm wkręconych w nagwintowane otwory w radiatorze.

Aby możliwe było mocowanie na śrubki fi 3mm musiałem rozwiercić 2 otwory wokół GPU 8O ! Standardowo mają mniej niż 3mm. Wierciłem oczywista z duszą na ramieniu 8) . Powiercone otwory widać na rysunku wyżej.

Z grugiej strony gpu założyłem jakiś stary radiator (chyba od AMD K6). Przedtem blaszkę i całą okolice (na całej powierzchni radiatora) posmarowałem pastą silikonową- ta nie przewodzi prądu, więc bez obaw. Na radiator powędrował wiatrak od jakiegoś Orba:

Dołączona grafika

Od dołu, na miedziany radiator dyma wentyl 92x92x5V mocowany na śledzia (widać na zdjęciu). Od góry- ten od Orba x5V.

Po tej modyfikacji udało się podkręcić GPU do 310MHz- niewiele w porównaniu z kartami innych ludków na forum ale więcej niż przed modyfikacją (290MHz).

Spód GPU grzeje się niemiłosiernie- po wyłączeniu wentyla, po jakimś czasie radiatorek jest ciepły, żeby nie powiedzieć gorący 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi