Skocz do zawartości
promen

Zestaw do 1000+-

Rekomendowane odpowiedzi

Płyta główna to nie tylko integra czy możliwość odblokowania rdzeni. Ta co podał VenT jest po prostu lepsza, ma lepsze chłodzenie i np. Sata3. Jednak z drugiej strony jest sporo droższa i przy takim funduszu bym dał sobie spokój, nie można mieć wszystkiego i do wszystkiego dokładać. I tak moim zdaniem 320zł za obudowę i zasilacz 400W to bardzo dużo, no ale jak ma być wszystko w esc i nowe prócz grafy to trzeba wydać. Ja bym te rzeczy też kupił używane, ale to ja ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyżej zostało napisane wszystko na temat zmiany płyty. Idąc tym samym tropem który może zaprowadzić do AsRock 880G Extreme3 /AMD 880G/ zmienimy zasilacz na ładniejszy i z odpinanymi przewodami (+100zł), dołożymy pamięci bo ktoś powie, że 2GB to mało na zalogowanie do banku a co dopiero do gier (+75zł), zmienimy obudowę bo są przecież ładniejsze i lepsze (+150zł) dołożymy chłodzenie na cpu (+150zł) i wyjdzie kwota nieporównywalna do początkowej. Na początku był szrot z allegro z marną mobo, nie wiadomo jakim zasilaczem, po drodze buda i-box z zasilaczem itd. Teraz jest znośny zestaw jak na obecną kwotę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytaj ze zrozumieniem.

DejwiT11 napisał Ja bym te rzeczy też kupił używane, ale to ja ;)

Kupisz używany zasilacz i budę, wyślesz im do esc aby poskładali Ci w tym komp? Nie, musisz kupić jedno i drugie u nich jeśli nie chcesz sam składać kompa i nie masz nikogo znajomego aby zrobił to za czteropak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w byle serwisie komputerowym poskładają mu za 50zł...

a jak nie to apisz gdzie mieszkasz to może któryś z forumowiczów mieszka w tym samym mieście to ci zrobi za przysłowiowy czteropak:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dokładnie, sorry, że może trochę zamieszania wprowadziłem ale po prostu napisałem co myślę. Buda jest dobra i to takie najtańsze rozsądne minimum. Tylko ten zasilacz jest trochę drogi jak na te swoje 400W...

W zestawie Miguela za 950zł jest FSP460-60GHN i jest napisane, że kosztuje 169zł, ale po wejściu w link na esc.pl piszą 190zł. Nie ma jakiegoś rabatu dla PurePC jak kiedyś? bo FSP460-60GHN za 169zł byłby o wiele lepszym wyborem ;) Tym bardziej, jak mu sie uda odblokować procka do X4 :)

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdybym wzial ta mobo 880g extreme3 to moge brac ram 1800 ta?

to jaki w koncu brac zasilacz? jakis do 170 z esc zeby x4 w razie W pociagnal i pradozerna hd4850 lub hd5770

*a raczej 1600 bo 1800 nie ma na esc.?

Częstotliwość szyny pamięci: DDR3 1800(OC)/1600(OC)/1333/1066/800 Mhz

moge brac zwykle 1600 czy jakies specjalne z tym OC?

chodzi mi czy moge brac goodrama 2gb 1600 za 85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy Twoim budżecie i wymaganiach nie ma najmniejszego sensu kupować 880g extreme3 a tym bardziej pamięci 1600/1800 bo żadnego wzrostu wydajności nie zaobserwujesz a budżet mocno ucierpi.

Zanim zadasz kolejne pytanie poszukaj odpowiedzi na forum lub googlach a najlepiej poczytaj testy których są tysiące i sam wywnioskuj czego tak na prawdę potrzebujesz. Wszystko jest dostępne w sieci wystarczy tylko poszukać a nie iść na łatwiznę i pytać "czy karta graficzna z DDR5 zadziała na takiej płycie głównej"...

Jakbyś nie zauważył zaproponowano Ci już najbardziej wydajne zestawy jakie możesz złożyć za taką kwotę więc nie rozumiem po co jeszcze się dopytujesz. Niczego więcej nie wyciągniesz oprócz x2 555 @ x4 / x4 640 i HD4850. Reszta podzespołów ma w tym wypadku marginalne znaczenie i zależy tylko od Twoich preferencji.

Jeżeli już zdecydowałeś się na X2 555 i próbę odblokowania 2 rdzeni to proponuję Ci ostateczną konfigurację w której nie brakuje wentylatorów na chipsety, kabli ani pasty termoprzewodzącej a jednocześnie będzie to dobra baza pod rozbudowę z racji lepszej płyty głównej.

Phenom II X2 555 305zł

AsRock 880GMH/USB3 269zł

GoodRam 2GB 1333MHz CL9 75zł

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 139zł

Tacens RADIX IV 450W 139zł

Obudowa np. Tacens Prior LIMITED 130zł

RAZEM: 1057zł

Płyta główna AsRock 880GMH/USB3 jest moim zdaniem lepszym wyborem jeżeli komputer ma posłużyć Ci na dłużej. Za 49zł więcej niż 880GM-LE otrzymujesz: usb 3.0, kartę dźwiękową 7.1, HDMI, 128mb SidePort Memory dla HD4250, 4banki pamięci, opcję zmiany napięcia SB, lepsza sekcja zasilania, solidniejsze radiatory, max 16GB DDRIII.

Oczywiście jeżeli uznasz że te dodatki nie są Ci potrzebne to 880GM-LE też będzie dobrym wyborem a cena końcowa wyniesie 1008zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tej usb3 tez moge rdzenie odblokowac? jesli tak to lepiej jak juz wezme ja ;]

Czytaj chłopie, czytaj i jeszcze raz czytaj. Przecież frozenpl wyraźnie napisał Ci:

Jeżeli już zdecydowałeś się na X2 555 i próbę odblokowania 2 rdzeni to proponuję Ci...

więc by Ci nie podał płyty bez możliwości unlocku! Litości... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam blad z mojej strony.

Procesor:

AMD Phenom II X2 555 Black Edit /3.2GHz, L3 6MB, 80W, BOX, AM3/

305 zł

Płyta główna:

AsRock 880GMH/USB3 /AMD 880G/

269 zł

Dysk twardy:

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

139 zł

Pamięć RAM:

GoodRam 2GB 1333MHz CL9

75 zł

Obudowa:

Tacens Prior Limited (92mm Fan, bez zasilacza)

130 zł

Zasilacz:

Tacens RADIX IV 450W

139 zł

zlozylem tak jak napisales ale jest jedno ale ;d czy aby tacens 450w > Fortron FSP400-60GHN 400 ?

jesli wszystko jest git zmiesci sie i nie bedzie wysokich temp bez dokupywania niczego to zamawiam jutro

;]

Edytowane przez promen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zlozylem tak jak napisales ale jest jedno ale ;d czy aby tacens 450w > Fortron FSP400-60GHN 400 ?

Moja opinia w przypadku tych dwóch modeli

Tacens RADIX IV 450W > Fortron FSP400-60GHN

Ludzie jeszcze boją się Tacensów (to za sprawą serii III która była średnio udana) ale prawda jest taka że IV mają certyfikat 80+ Bronze bardzo mocną linie +12V (22A oraz 20A) a to już o czymś świadczy.

Dodatkowo Tacens ma więcej wtyczek, większą moc i ładniejszy design (kolory, oploty wokół kabli).

W przyszłości planujesz zakup Radeon'a HD4850 który jest dość gorącą konstrukcją więc proponuję już teraz zaopatrzyć się w

SilentiumPC Zephyr 120 (13,9 dBA) 20zł

Wydatek żaden a zawsze coś będzie wtłaczać chłodne powietrze do środka (montaż na boku obudowy = powietrze wiejące bezpośrednio pod kartę graficzną).

BTW Gratuluję mądrego wyboru ;)

Edytowane przez frozenpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prądu HD4850 i HD5770 żrą zbliżoną ilość, może o 10W więcej 4850, a wcale gorący nie jest tylko referencyjne chłodzenie ma symboliczne, a referenta wcale nie musisz kupować.

Jako ciekawostkę powiem, że HD4850 jest zimniejszy od GF 8800GT, na obydwu miałem takie samo chłodzenie i o dziwo Radeon nie potrzebował takich obrotów wentylatora jak 8800GT ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja opinia w przypadku tych dwóch modeli

Tacens RADIX IV 450W > Fortron FSP400-60GHN

Ludzie jeszcze boją się Tacensów (to za sprawą serii III która była średnio udana) ale prawda jest taka że IV mają certyfikat 80+ Bronze i bardzo mocną linie +12V (22A oraz 20A) a to już o czymś świadczy.

Dodatkowo Tacens ma więcej wtyczek, większą moc i ładniejszy design (kolory, oploty wokół kabli).

Żaden Radix nie posiada certyfikatu 80plus a już na pewno nie Bronze.

Uważasz inaczej? Proszę o link do raportu z testów.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden Radix nie posiada certyfikatu 80plus a już na pewno nie Bronze.

Uważasz inaczej? Proszę o link do raportu z testów.

Strona producenta

Tacens.com (efficiency up to 85%)

A to pierwsze lepsze linki z googli

Zasilacze Tacens 80 PLUS Bronze cena - Porównanie cen w sklepach

tacens radix iv - porównaj ceny

ZASILACZ TACENS RADIX IV - 450W - 80+ BRONZE - HITECH M. ŻWIRKO, F. ŻWIRKO SPÓŁKA JAWNA

Niestety testów jak na lekarstwo, kiedyś jakiś po hiszpańsku widziałem, napięcia były perfecto :P

Co do prądożerności HD4850 na dzisiejsze czasy jest spora w porównaniu do osiągów i średnio o 20-30W większa przy obciążeniu od HD5770. Temp w zależności od zastosowanego chłodzenia także o te 10stopni wyższa.

Nie twierdzę że jest to jakiś potwór ale osobiście zamontowałbym 120mm na bok dla świętego spokoju i poprawienia ogólnej cyrkulacji powietrza w obudowie :P

Edytowane przez frozenpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałeś wcześniej, że zasilacz posiada certyfikat 80plus Bronze a teraz linkujesz mi jakiś bełkot marketingowy. Jeśli zasilacza nie ma tu Ecos Plug Load Solutions to znaczy, że nie posiada on certyfikatu 80plus. Link do strony producenta - producent deklaruje sprawność na poziomie 85% ale nie znaczy to, że zasilacz ma certyfikat 80plus.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałeś wcześniej, że zasilacz posiada certyfikat 80plus Bronze a teraz linkujesz mi jakiś bełkot marketingowy. Jeśli zasilacza nie ma tu Ecos Plug Load Solutions to znaczy, że nie posiada on certyfikatu 80plus. Link do strony producenta - producent deklaruje sprawność na poziomie 85% ale nie znaczy to, że zasilacz ma certyfikat 80plus.

Chyba dałem się złapać w sidła marketingowe... Dość dziwna sprawa że prawie każdy sklep deklaruje 80Plus bronze mimo że ten zasilacz nie ma tego cert. :o, masakra jakaś.

A tu jest nawet w recenzji napisane że 700W ma Silver, weź tu bądź normalny...

Google Tłumacz

Jakaś totalna bzdura :| nie wierzę dalej że byłem taki łatwowierny i nie sprawdziłem tego dokładnie na początku... dzięki Klaus za rozjaśnienie sprawy...

Ale wiesz co jest najdziwniejsze w tym wszystkim? Że nadal uważam Radixa IV 450W za lepszy wybór od Fortrona FSP400-60GHN :D Tu niżej test jego większego brata na osłodę:

Test Radix IV 600W

Google Tłumacz

Wierzę że po serii III odrobili pracę domową i ich osiągi są na deklarowanym poziomie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi