Skocz do zawartości
szpachla2

Bardzo dziwny problem z udostępnianiem...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Komputer A służy jako serwer i pobiera pliki do folderu "Ukończone", do pobierania służy uTorrent.

Ten sam komputer udostępnia poprzez udostępnianie plików w sieci domowej folder "Ukończone"

Jeżeli w folderze ukończone stworze ręcznie nowy folder to jest on widoczny przez sieć z komputera B w zasadzie natychmiastowo.

Natomiast gdy folder jest tworzony przez program uTorrent (program tworzy folder za każdym razem gdy zaczyna coś pobierać) to z komputera b nie jest on widoczny w ogóle.

Nawet po restarcie obydwu kompów i sieci foldery utworzone przez uTorrent nie są widoczne.

Z punktu widzenia komputera A wszystko jest ok bo jak wejde przez "Mój komputer" to elegancko wszystko widać, natomiast jak wejdę przez sieć to lipa, nie widzi nowych folderów tworzonych przez uTorrent.

Sysytem: Win7

Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Foldery są niewidoczne, bo zostały utworzone po włączeniu udostępnienia, czyli w sumie nie dostały pozwolenia na ich przeglądanie.

W XP było coś takiego jak zaawansowane udostępnienie, gdzie wybierało się opcję "Zastosuj dla folderu, podfolderów i plików". Jednak sprawdzałem przed chwilą na W7 i tam nie ma takiej opcji. Trzeba pokombinować tak, aby nowe foldery dziedziczyły uprawnienia folderu nadrzędnego.

Jeśli folder Ukończone jest w Twoim katalogu domowym (np. w Moje dokumenty), to można spróbować rozwiązać problem, przenosząc katalog "Ukończone" przykładowo na dysk D, który jest wspólny dla wszystkich użytkowników - utworzone tam foldery powinny być dostępne dla wszystkich, a nie tylko dla tego, kto je utworzył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Folder Ukończone jest bezpośrednio na dysku D:

Zauważyłem że jak kliknę na właściwości tych nowo utworzonych folderów i przejdę na zakładkę zabezpieczenia to w polu Nazwy grup lub użytkowników nie ma użytkownika Everyone (Wszyscy).

Jeżeli dodam go ręcznie to folder robi się widoczny.

Może coś namieszałem z udostępnianiem.

Ogólnie robie tak że klikam prawym, daję udostępnij -> określonym osobom i tam wpisuje Everyone (wszyscy)... nie wiem czy dobrze robie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi