szpachla2 Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2011 (edytowane) Witam. Komputer A służy jako serwer i pobiera pliki do folderu "Ukończone", do pobierania służy uTorrent. Ten sam komputer udostępnia poprzez udostępnianie plików w sieci domowej folder "Ukończone" Jeżeli w folderze ukończone stworze ręcznie nowy folder to jest on widoczny przez sieć z komputera B w zasadzie natychmiastowo. Natomiast gdy folder jest tworzony przez program uTorrent (program tworzy folder za każdym razem gdy zaczyna coś pobierać) to z komputera b nie jest on widoczny w ogóle. Nawet po restarcie obydwu kompów i sieci foldery utworzone przez uTorrent nie są widoczne. Z punktu widzenia komputera A wszystko jest ok bo jak wejde przez "Mój komputer" to elegancko wszystko widać, natomiast jak wejdę przez sieć to lipa, nie widzi nowych folderów tworzonych przez uTorrent. Sysytem: Win7 Edytowane 26 Lutego 2011 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2011 Foldery są niewidoczne, bo zostały utworzone po włączeniu udostępnienia, czyli w sumie nie dostały pozwolenia na ich przeglądanie. W XP było coś takiego jak zaawansowane udostępnienie, gdzie wybierało się opcję "Zastosuj dla folderu, podfolderów i plików". Jednak sprawdzałem przed chwilą na W7 i tam nie ma takiej opcji. Trzeba pokombinować tak, aby nowe foldery dziedziczyły uprawnienia folderu nadrzędnego. Jeśli folder Ukończone jest w Twoim katalogu domowym (np. w Moje dokumenty), to można spróbować rozwiązać problem, przenosząc katalog "Ukończone" przykładowo na dysk D, który jest wspólny dla wszystkich użytkowników - utworzone tam foldery powinny być dostępne dla wszystkich, a nie tylko dla tego, kto je utworzył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2011 Folder Ukończone jest bezpośrednio na dysku D: Zauważyłem że jak kliknę na właściwości tych nowo utworzonych folderów i przejdę na zakładkę zabezpieczenia to w polu Nazwy grup lub użytkowników nie ma użytkownika Everyone (Wszyscy). Jeżeli dodam go ręcznie to folder robi się widoczny. Może coś namieszałem z udostępnianiem. Ogólnie robie tak że klikam prawym, daję udostępnij -> określonym osobom i tam wpisuje Everyone (wszyscy)... nie wiem czy dobrze robie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...