Skocz do zawartości
ser_visant

NOWY 2000+ AIUHB :D - czyli kij w mrowisko...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, suche dane na dziś - reszta po łykendzie - nawet dam fotki niedowiarkom :D

1) Pamiętacie topic o nowej obudowie Athlonów ? - reszty się domyślcie...

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=301...=asc&highlight=

2) AXDA2000DUT3C

3) AIUHB0317MPMW

... jak mówiłem reszta po łykendzie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm 2000+ na B0 rev.1 i jeszcze AIUHB z nowa cover to moze byc ciekawe :D

e tam ciekawe :D , obudowa nie ma znaczenia czy nowa czy stara czy brazowa czy zielona czy w kwiatki :D.napewno nie pojdzie na tyle co dobry dlt3c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki oki. (narazie od wczoraj przeinstalowałem windę :) zmiana mobo na nForce z VIAKT133A - windows tego nie wytrzymał) zrobiłem kilka testów... prób... 200*10=2 GHz działa na domyślnym VCore 1.6V - stabilnie.

Temp. na Titanie Cu to 44-45C Max... jest nieźle... pobawie się napięciami i mnoznikiem.

Narazie 1 minus... na tej płycie nie można przeskoczyć mnożnika 12.5 :(

Jak mówiłem reszta po weekendzie. Ufff co za upał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki oki. (narazie od wczoraj przeinstalowałem windę :) zmiana mobo na nForce z VIAKT133A - windows tego nie wytrzymał) zrobiłem kilka testów...  prób... 200*10=2 GHz działa na domyślnym VCore 1.6V - stabilnie.

Temp. na Titanie Cu to 44-45C Max... jest nieźle... pobawie się napięciami i mnoznikiem.

To daj mu 12,5 x 200 :) 1,9 V - Jak wszystko zrobisz dobrze i nie pójdzie to można zamknąć temat. Jak pójdzie to może warto sprawdzać dalej ;)

PS. Przy takim chłodzeniu raczej nie poznamy maksimum tego proca :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki oki. (narazie od wczoraj przeinstalowałem windę :) zmiana mobo na nForce z VIAKT133A - windows tego nie wytrzymał) zrobiłem kilka testów...  prób... 200*10=2 GHz działa na domyślnym VCore 1.6V - stabilnie.

To daj mu 12,5 x 200 :) 1,9 V - Jak wszystko zrobisz dobrze i nie pójdzie to można zamknąć temat. Jak pójdzie to może warto sprawdzać dalej ;)

PS. Przy takim chłodzeniu raczej nie poznamy maksimum tego proca :(

A tam nei poznamy......

Sprawdzi w nocy przy kompie stojacym w przeciągu to powinno być całkiem całkiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To daj mu 12,5 x 200 :)

Heh - przez pomyłkę na początku włączyłem go na 12.5*200 - zapomniałem przestawić mnożnika jak zmieniałem FSB i na domyślnym napięciu zobaczyłem ładne 2.5GHz w POST, po czym zawiesił się... też ładnie - tylko reset biosa pomógł :) Nie chciało już mi się sprawdzać stabilności przy takim speed. Mając wizję przeinstalowania windowsa... potrzebowałem czegoś stabilnego.

B.T.W. Oryginalnie wygląda ten procek z "ścieżkami na wierzchu" przydał by się przezroczysty radiator (żart) i okno w obudowie.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh - przez pomyłkę na początku włączyłem go na 12.5*200 - zapomniałem przestawić mnożnika jak zmieniałem FSB i na domyślnym napięciu zobaczyłem ładne 2.5GHz w POST, po czym zawiesił się... też ładnie - tylko reset biosa pomógł

To daj mu trochę więcej energii :) jakieś 1,9V - mój A1800 XP+ na 2500 działa nawet w WinXP, ale nie żeby stabilnie :). Zamiast resetowania biosu wystarczy przytrzymać [iNSERT] podczas wciskania POWER ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie 1.75V i 2.2 GHz - jest OK.... grzeje się skubaniec - 55.5C :( ale mam zamkniętą budę...

Powoli do przodu :D

Nie powoli do przodu, a raczej to juz koniec wycieczki (z tym "chlodzeniem" 8O )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie 1.75V i 2.2 GHz - jest OK.... grzeje się skubaniec - 55.5C :( ale mam zamkniętą budę...

Powoli do przodu :D

temp mi nie przeszkadza, bo wreszcie bede miał WC, ale napisz mi na priva gdzie go kupiłeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie po weekendzie :D

Podam jeszcze co oznacza u mnie "test OK":

To przynajmniej godzina pracy przy aplikacjach wymagających sporej mocy obliczeniowej (testuje głównie przy obróbce audio-video). Dodam tylko że od standardowego 2000+ na KT 133A i SDRamach do tego co mam teraz wydajność przy obróbce filmu wzrosła z około 25 fps do 50 fps... opłacało się... bo np. 2 godzinny film robi teraz w 1 godzinę :)

Na ustawieniu 2300 (11.5*200) też działał - ale trochę mało stabilnie, (nie pamiętam ile dałem VCore, chyba 1.8V lub 1.85V), czasami przechodził test, czasami się wysypał w połowie... loteria - za duża temp. jednak daje się we znaki... Ja u siebie cenię stabilność dlatego 2.2GHz mi wystarcza - teraz na upały zmienię na 2.0 nawet - bo jak komputer działa w nocy to mogę nawet spowolnić wentylator aby tak mocno nie szumiał.

----

Podsumowując: Nowe 2000+ to całkiem udany wypust, (choć 1700+ DLT3C to to nie jest) śmiało można powiedzieć że mamy 2GHz - działa na domyślnym napięciu, w porównaniu do poprzednich serii 2000+ to rewelacja. Tylko jak ktoś chce ponad 2.2GHz to koniecznie lepsze chłodzenie niż to co ja mam...

Wadą tego procka jest niemożliwe puszczenie procka na mnożniku większym niż 12.5 na większości MB.

----

Czekam teraz na kolejnego usera co zakupi taki procesor, zobaczymy wówczas jak seria...

Fotki będą jak wróce do domu i wrzucę na serwer :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...