wojtek858 Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 (edytowane) Witam, obecnie mam 2x1GB Kingston HyperX 1066 MHZ na płycie ASUS P5QL-PRO. Zamierzam dokupić 2x2GB pamięci tego samego typu (w ostateczności 2x1GB) i pytanie brzmi: 1. czy dalej będę miał dual channel przy różnych rozmiarach par pamięci? 2. czy taktowanie nie spadnie (gdzieś czytałem, że przy wszystkich zajętych slotach płyta może nie obsługiwać już maksymalnej częstotliwości). 3. Czy warto kupić te pamięci i w tym sklepie: http://www.proline.pl/?p=KHX8500D2K2%2F4G 4. Czy te oznaczenia "KHX8500D2K2/4G" mogą się różnić dla tego samego typu kości? Np. czy istnieją pamięci 2x2GB 1066MHZ (ten sam typ - HyperX) o innym oznaczeniu? W sensie, czy zdarzają się lepsze/gorsze serie. Potrzebuję tyle RAMu, bo już mnie coś strzela. Jestem wymagającym użytkownikiem i pamięć mam cały czas zajętą, przez co dysk przejmuje stery i wprawia maszynę w prędkość mojego starego Pentiuma 166 MMX. Przy 6 GB RAM mam nadzieję, że bez problemu wyłączę pamięć wirtualną. PS znając sytuację na forach piszę od razu - nabijacze postów wypchajcie się. Edytowane 28 Lutego 2011 przez wojtek858 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 1 - tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 (edytowane) 2. - Jak będziesz miał auto, to możliwe że zmniejszy, ale w przypadku gdy ustawisz na sztywno częstotliwość to nie powinna mieć problemòw z działaniem. Piszę teoretycznie gdyż nie miałem tej płyty, ani 4 kości. 3. - Myślę, że warto, sklep dobry, ram też, nawet cena nie jest jakaś straszna ;) Tylko nie wiem jak z gwarancją. Piszą 36 m-cy, a nie wiem czy przypadkiem HyperX nie powinien mieć dożywotniej. Doczytaj na ten temat, ewentualnie jeśli faktycznie się okaże że mają dożywotnią to może być tak, że 3 lata w sklepie a potem już reklamować bezpośrednio u producenta. 4. - Mogą się ròżnić. Jedna partia będzie np. na Micronach, druga na Elpidach czy czymś innym (przykładowo) i już OC będzie inne, bądź będą wymagać wyższego napięcia. Edytowane 28 Lutego 2011 przez DejwiT11 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek858 Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 (edytowane) Jedyne istotne różnice jakie znalazłem między modelem, który chce kupić, a obecnymi (KHX8500D2K2/2G) to: 2GB (obecne): http://screenshooter.net/7724470/xvxnfil 4GB: http://screenshooter.net/7724470/cshsovd Mam nadzieję, że to nie duży problem. [edit] zajefajny jest tutaj system zamiany linków w reklamy serwisów do których prowadzą... Akurat screenshootera mi zamienił na "Not Found - ScreenShooter". [EDIT.2] A oto co znalazłem na angielskiej wiki: If the motherboard has two pairs of differently colored DIMM sockets (the colors indicate which bank they belong to, bank 0 or bank 1), then one can place a matched pair of memory modules in bank 0, but a different-capacity pair of modules in bank 1, as long as they are of the same speed. Using this scheme, a pair of 1 GB memory modules in bank 0 and a pair of matched 512 MB modules in bank 1 would be acceptable for dual-channel operation.[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Dual-channel_architecture#Operation Prawdopodobnie jeszcze dzisiaj zamówię te pamięci, chyba że mnie ktoś powstrzyma :) Edytowane 28 Lutego 2011 przez wojtek858 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 Co do ustawień (różnic), które znalazłeś to nawet skrajnie gdyby miały inne timingi to płyta ustawi dla całego kompletu timingi najsłabszych pamięci. Różnica jednego parametru to nie różnica, nie będzie problemu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...